Hormony při porodu - přirozené a umělé

zobrazeno 22605×

Vložil(a): Dana Kantorová, 22. 1. 2017 20.28

Hormony mají důležitý a nezanedbatelný význam nejen v těhotenství, ale mají také vliv na průběh porodu. Ovlivňují vnímání bolesti, vztah matky k dítěti, okolí a k sobě samotné. Pokud máme při porodu oporu a klid, tak všechny hormony fungují tak, jak mají a tím pádem je celý porod i šestinedělí větší pohoda i pro nás. Porod méně bolí, není tak traumatizující, je rychlejší. Víc se "zamilujeme" do děťátka a lépe pak zvládáme stres pramenící z nevyspání. Které hormony to jsou? A co ty uměle podávané?

Hormonální systém a jeho regulace je složitý proces. Je obecně známo, že hormonální nerovnováha anebo nadměrný příjem hormonů narušuje přirozené a fyziologické fungování lidského organismu. A právě těhotenství a následný porod, ačkoliv jsou pro ženský organismus zcela přirozeným procesem, představuji zatěžkávací zkoušku pro každou rodičku. Je důležité, aby žena rodila v klidném a příjemném prostředí, obklopena milujícími a empatickými lidmi, aby se ve správnou chvíli vylučovaly ty správné hormony.

Když je do přirozeného porodního procesu zasahováno, narušuje se i správné vylučování hormonů. Mnohdy stačí velmi málo a stoupá hladina stresového hormonu Adrenalinu (nervozita ženy z jakéhokoliv důvodu) a tím se přirozené vylučování "těch správných hormonů" zastaví. Častěji pak dochází k potřebě dodávat do těla hormony umělé, ale ty nefungují úplně stejně dobře jako ty přirozené. 

O hormonech při porodu velmi jasně a podrobně mluví v našem Videoprůvodci (díl Připravte se na váš porod + Harmonie hormonů) primářka MUDr. Magdalena Weberová Chvílová (Novorozenecké odd. Nemocnice Havlíčkův Brod) a Mgr. Bc. Kristina Neubertová Zemánková (Unie porodních asistentek). 

Co jsou to hormony?

Hormony, neboli působky, jsou tzv. řídící látky organismu. Tvoří se hlavně ve žlázách s vnitřní sekrecí nebo ve tkáních. Jsou přenášeny krví a ovlivňují růst stejně jako činnost srdce, centrální nervové soustavy nebo tělesných orgánů. Nepůsobí izolovaně, nýbrž jsou ve vzájemné symbióze a rovnováze. Pokud vše funguje, jak má, cítíme se vyrovnaně a zdravě jak po stránce tělesné tak i duševní.

Hormony a ženský organismus

Ženský organismus je vzhledem k náročnějším reprodukčním úkolům složitější ve srovnání s organismem muže. Menstruace, ovulace, oplodnění, porod, menopauza - to vše je řízeno a ovlivňováno hormonálním systémem. Aby žena spontánně porodila, musí její tělo v dostatečném množství jednorázově uvolnit složitý hormonální koktejl. Mezi nejvýznamnější hormony, které se podílejí aktivně v řízení porodu, patří oxytocin, estrogen a progesteron, beta-endorfiny, prolaktin a katecholaminy.

Estrogen a progesteron

Estrogen a progesteron jsou nejdůležitějšími hormony ženských párových pohlavních žláz – vaječníků. Zodpovídají za rozvoj a udržování ženských rysů, regulují průběh těhotenství a částečné řídí i průběh menstruačního cyklu. V malém množství se tvoří i v nadledvinách, během těhotenství pak v placentě. 

Estrogeny zabezpečují proliferační změny jako růst děložní sliznice. Progesteron, jako hormon žlutého tělíska, je u ženy nezbytný pro přípravu a udržení těhotenství, a následně podporuje rozvoj mléčné žlázy. Dojde-li k oplodnění vajíčka, přebírá jeho produkci vyvíjející se placenta, v malém množství se tvoří i v nadledvinkách. 

Během jejich působení se v děloze vytváří příznivé podmínky pro přijetí oplodněného vajíčka. Rostoucí placenta se stává doslova továrnou na těhotenské hormony. Díky nim už nedojde k poklesu progesteronu a estrogenu, jak je to obvyklé během pravidelného menstruačního cyklu, ale jejich hladina naopak postupně stoupá a zůstává vysoká až do okamžiku porodu. Právě tyto dva hormony - estrogen a progesteron nejvíce ovlivňují růst a vývoj plodu, způsobují i duševní a tělesné změny nastávající maminky. Vysoká hladina estrogenu má na svědomí zvýšení objemu krve, který je nutný pro růst dělohy, nalití prsů a přispívá ke zvýšení krevního tlaku. Progesteron zase změkčuje tkáně a zabraňuje předčasným kontrakcím. Má také uklidňující a tišící účinky, a zpomaluje činnost střev, což je příčinou zácpy v těhotenství.

Estrogen a progesteron jsou hlavní hormony, které připravují ženský organismus na samotný akt porodu.

Oxytocin

Oxytocin je hormon, který se vyplavuje z hypofýzy a je potřebný pro další účinné děložní stahy (kontrakce) u všech druhů savců. Je obecně vyplavován při všech "vypuzovacích" momentech sexuálního života jako je ejakulace, orgasmus, porod, kojení. Uvolňuje se rovněž i v situacích, kdy lidé k sobě vzájemně cítí náklonnost a radost z toho, že jsou spolu. Z tohoto důvodu se mu přezdívá hormon lásky.

V průběhu porodu je Oxytocin uvolňován co 3 až 5 minut během časné fáze porodu, posléze se jeho frekvence zvyšuje. Otevřené děložní hrdlo ženy, svalstvo pánevního dna a pochvy včetně jejich inervace, přenášejí během každé porodní kontrakce do mozku bolestivý vjem, který nutí k roztahování tkání a tlačení. A právě oxytocin podporuje nutkání na tlačení. Oxytocin je produkovaný rovněž i dítětem a může tak přímo stimulovat matčiny děložní svaly ke kontrakcím. Předpokládá se tedy, že dítě může být odpovědné za zahájení porodu.

Oxytocin hraje důležitou roli i po porodu. Navozuje reflex vypuzení mléka, který umožňuje úspěšné kojení. Napomáhá udržet děložní kontrakce a podpořit tak zavinování dělohy, aby nedošlo k poporodnímu krvácení. Oxytocin jako hormon lásky podporuje rozvoj silné citové vazby mezi matkou a dítětem. Kromě toho oxytocin působí i výpadky paměti. V případě porodu žádoucí, jelikož postupem času právě díky němu žena zapomíná, jak porod vlastně bolel.

Bohužel je v porodnicích velmi rozšířená praxe, že ženě bývá při nebo po porodu podán umělý oxytocin, aby nedošlo k větším krevním ztrátám a aby naopak došlo k rychlejšímu odloučení a porodu placenty. Ve většině případů je ale podán zbytečně. Pokud dojde k okamžitému položení dítěte na břicho matky, vyplaví se oxytocin přirozený - tím, že se dítě samo začně píďalkovitým pohybem posouvat směrem k prsu, nožičkami tlačí na břicho a placenta se snáze odloučí. Také vzájemná blízkost, uvolnění a úleva po porodu hraje významnou roli pro vyplavení velkého množství Oxyticinu. Je tedy více než žádoucí dítě po porodu neodnášet na vážení a měření (to opravdu počká) a pokud je dítě zdravotně v pořádku, nechat jej ženě na břiše alespoň po dobu jedné hodiny, klidně i déle a dopřát oběma tolik důležitý a správně provedený Bonding.

Není pochyb o tom, že vyvolávání porodu umělým oxytocinem, nebo jeho podání po porodu pokud se včas neodloučí placenta, může být život zachraňující intervence a v některých situacích chrání zdraví jak matky, tak dítěte. Problémem ale je, jak jsem už psala, že v porodnicích bývá používán i v případech, kdy není potřeba. Účinky přirozeného a umělého oxytocinu nejsou stejné. Umělý oxytocin se nedostane do mozku (na rozdíl od přirozeného) a může naopak ztížit některé další procesy, které se díky přirozenému oxytocinu spouštějí samovolně – například kojení, nebo navázání vztahu mezi matkou a dítětem. Vlna umělého Oxytocinu se také nedostaví v pulzacích, ale najednou a to může být příliš velká zátěž jak pro ženu, tak pro rodící se dítě.

Katecholaminy

Katecholaminy představují skupinu hormonů, kterým se lidově říká „boj nebo útěk“. Patří sem adrenalin (epinefrin) a noradrenalin (norepinefrin). Jsou produkovány jako reakce na hlad, strach, zimu, vzrušení, stres. V první fází porodu vysoká hladina katecholaminů může blokovat produkci oxytocinu, což způsobuje utlumení děložních kontrakcí, s následným zpomalením porodu, či dokonce jeho pozastavením a může být příčinou zvýšené tepové frekvence u dítěte v důsledku stresu, který dítě prožívá během porodu. To vše může vést (a velmi často vede) k akutním císařským řezům. Hladina katecholaminu se zvýší například v situaci, kdy se rodička bojí, že její partner nestihne přijet do porodnice včas, kdy si není jista situací (například necítí dostatečnou pozornost personálu, nebo se naopak cítí být příliš rušena apod.).

Dle statistik na MujPorod.eu jsou obavy z takovýchto negativních vlivů nejčastějším důvodem, proč se některé ženy rozhodnou rodit doma za přítomnosti zkušené porodní asistentky nebo duly. Dalším důvodem je obava z odloučení dítěte od matky po porodu.

V pozdější fázi porodu jsou mateřské katecholaminy žádoucí, protože postupně stimulují děložní kontrakce a podporují vypuzování plodu.

Beta-endorfiny

Patří mezi přirozeně se vyskytující opiáty, které působí na obnovení homeostázy. Svým účinkem jsou podobné návykovým látkám jako morfin a heroin, jelikož navozují příjemné pocity, euforii a závislost. Jsou vylučovány hypofýzou v době bolesti a stresu, kdy zvyšují toleranci bolesti a tlumí imunitní systém. Navozují stav rozkoše v souvislosti se sexem, porodem a kojením. Jsou tudíž v procesu porodu nezbytně důležitým prvkem. Vysoká hladiny beta-endorfinů pomáhá matce snášet porodní bolest, posiluje pouto mezi matkou a dítětem, podporuje uvolňování prolaktinu během porodu, který připravuje matčiny prsy na kojení a napomáhá dozrávání plic dítěte. Endorfiny obecně bývají také nazývány jako hormony štěstí, protože se uvolňují do mozku a navozují dobrou náladu a pocity štěstí.

Prolaktin

Prolaktin je znám jako mateřský hormon. Je uvolňován hypofýzou během těhotenství a laktace. Připravuje prsa těhotné ženy na kojení. Jeho hladina je ovlivňována samotným aktem kojení, intenzitou sání mateřského mléka, jeho délkou a frekvencí. Hormony prolaktin a oxytocin společně jsou zodpovědné za navození pozitivního pocitu klidu a pohody matky po kojení. Prolaktin je nazýván hormonem podřízenosti a odevzdanosti, jelikož svým účinkem na mozek kojící matky ovlivňuje její bezprostřední chování po porodu. Je hlavním spouštěčem poporodní deprese či laktační psychózy. Často ovlivňuje chování ženy ve vztahu k dítěti natolik, že matka až bezhlavě upřednostňuje potřeby dítěte před svými vlastními.

Jak docílit ideálního hormonálního průběhu porodu 

Aby porod mohl probíhat přirozeně a optimálně se vyplavovaly potřebné hormony, je potřeba, aby nastávající maminka posunula své vědomí, přestala přemýšlet nad tím, co ji čeká a více se ponoří do sebe, soustředí se také na své dítě. To můžeme podpořit tím, že mamince dopřejeme ticho a soukromí, tlumené osvětlení a tichou konverzaci, případně tichou hudbu. Pak se může naplno začít vyplavovat koktejl hormonů, který je pro zrození miminka tolik důležitý. Přirozený porod a jeho hormonální rovnováha působí i jako účinná prevence poporodních blues a depresí.

Bohužel nemocniční prostředí a rutinní přístupy k tomu příliš nepříspívají. Ženská hormonální rovnováha bývá často narušována zásahy při porodu jako jsou vyvolávání (indukce) porodu (často zbytečně předčasně), použití léků proti bolesti a epidurální anestezie, císařský řez a odloučení maminky a miminka po porodu.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • homeostáza

    udržování stálosti vnitřního prostředí organismu (např. stálá teplota, pH, koncentrace iontů apod.); je nezbytná pro normální činnost organismu

  • hypofýza

    neboli podvěsek mozkový - centrální endokrinní žláza, do velké míry nadřazená všem ostatním žlázám s vnitřní sekrecí v těle

  • inervace

    zásobování části těla nervovými vlákny prostřednictvím určitého nervu

  • oxytocin

    hormon, uvolňuje se u žen po stimulaci prsu (např. během kojení), dělohy a vagíny a v menší míře při doteku; má vliv na porod i na kojení

  • prolaktin

    hormon stimulující rozvoj mléčné žlázy během gravidity a laktaci po porodu

  • proliferace

    bujení, novotvoření, růst; podstatou proliferace je zvyšování počtu buněk (tzn. dělením, mitózou) v tkáni či orgánu

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 24. 1. 2021, 15.10

Ani nevím zda mi někdy dávali oxytocin, ale asi ano, ptž po lékách proti bolesti mi kontrakce slábly. Bylo mi to jedno.

první porod bez žádného oxytocinu a další 3 porody byly sekce.

Monuli, 14. 5. 2019, 16.18

Oba porody s oxytocinem.

Teryk92, 10. 12. 2018, 20.34

Je to až neuvěřitelný, jak je tělo dokonalé.

Žofinka

Žofinka, 12. 6. 2018, 9.10

U mě hrál asi velkou roli stres

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.57

Oxitocin mi píchali po porodu, placenta odešla téměř okamžitě ..

Mygara

Mygara, 14. 12. 2017, 10.45

Nádhera, co vše dobrého umí zařídit

Fuga

Fuga, 14. 12. 2017, 10.40

Hormony jsou zkratka zázrak😊

Adrianita, 11. 7. 2017, 19.00

Už vím, proč jsem při kojení cítila takové pocity štěstí, za vše mohly hormony

mckvak, 4. 7. 2017, 13.21

Oxytocin jsem dostala na zaver porodu, kdy jsem byla uz unavena a maly skrz svaly panevniho dna moc nechtel projit, tak posldn dve kontrakce byly podporeny a maly byl konecne venku

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů