Správná péče o prsa v těhotenství a při kojení

zobrazeno 34594×

Vložil(a): NikolaJ, 9. 2. 2017 22.51

V těhotenství dochází na těle ženy k mnohým změnám. Mimo jiné se jí zvětšují prsa, která jsou také citlivější, formují se bradavky, začíná se v nich tvořit mateřské mléko. Proto je nezbytné o prsa začít včas a správně pečovat a s touto péčí pak pokračovat i v průběhu kojení. Jak správně o prsa pečovat? A co k tomu budete potřebovat?

Péče v těhotenství

Správně by vám kolem šestého měsíce těhotenství měl zkontrolovat vaše prsa váš gynekolog, aby zjistil, zda nemáte vpáčené bradavky. Pokud to neudělá, požádejte jej o to, nebo se spojte s laktační poradkyní. Kontakt na ni získáte například na webu Laktační ligy. Bradavky mohou mít různý tvar a velikost. Pro správný nástup laktace a bezproblémové kojení je však potřeba, aby byly hlavně správně formované – musí vystupovat nad dvorec. Je dobré nechat v těhotenství tkáň prsu přirozeně pracovat. Je možné, že se bradavky budou formovat postupně. Pokud se však asi po 25. týdnu těhotenství samy nezformují, je třeba konzultovat s lékařem nebo laktační poradkyní použití tzv. formovače.  Vrozené zkrácené vazivo, které je podstatou problému u vpáčené bradavky, je možné totiž dlouhodobým a stálým tahem prodloužit. A k tomu právě formovače slouží. Působí tak, že membrána formovače vytváří trvalý tlak na svaly dvorce prsu, které svým stahem způsobují erekci bradavky. Formovače je možné začít používat již během těhotenství (přibližně od 32. týdne dále). Začněte nosit formovače nejdříve 1 hodinu denně a postupně nošení prodlužujte až na 8 hodin denně, po porodu je používejte asi 30 minut až hodinu před kojením. Nenoste je v noci, aby nedošlo k vytvoření otlaků a bolesti. Nošení formovačů konzultujte s laktační poradkyní nebo lékařem, který má zkušenosti a zná váš zdravotní stav. Dobrou zprávou je, že formovače vám pomohou i v případě, kdy se u vás vpáčené bradavky objeví až po porodu.

Bradavky jsou nejcitlivější částí ženina těla. S přibývající délkou těhotenství se jejich citlivost ještě zvyšuje. Když tuto změnu pocítíte, je čas věnovat bradavkám péči. Bradavky dobře připravené na kojení nejsou suché, křehké, přecitlivělé, nesvědí. Používáním malého množství lanolínu tkáň bradavek zvláční. Lanolín je 100% čístý přírodní ovčí tuk bez chemických a konzervačních látek. Je volně dostupný například v drogeriích nebo v lékárnách. Dobrou zkušenost mají maminky z našeho webu např. s lanolínem Purelan - co o něm maminky píší se můžete podívat v Hodnocení produktů. Použijete-li lanolín, nebo jinou mast bez vůně a příchutě, bradavky vám pak nebudou při zahájení kojení a při počátečním namáhání při nácviku správné techniky a polohy při kojení praskat a bolet.

{{:pr:}}

Už v těhotenství může odcházet po kapkách z prsu samovolně mlezivo, o čemž se víc můžete dočíst v článku Jak funguje tvorba mateřského mléka. To, že mlezivo odchází, je samo o sobě dobrá zpráva. Může se ale stát, že prosákne přes oděv a to není žádoucí. Je tedy vhodné začít používat jemné jednorázové vložky do podprsenky, které mlezivo bezpečně zachytí.

Zvětšující se prsa potřebují v těhotenství dobrou oporu v podobě kvalitní podprsenky proto, aby zejména mléčná žláza měla podmínky a oporu pro svůj rozvoj. Investovat do ní se rozhodně vyplatí.

Péče po porodu

Při zahájení kojení je třeba v důsledné péči o prsa pokračovat. Je vhodné používat podprsenku pro kojící matky, vzdušnou, dobře podporující kojící prsa, bez kostic, se širšími ramínky. Na noc můžete použít „noční“, pohodlnější model. Podprsenku je dobré pořídit ještě v těhotenství, počítejte však s tím, že jakmile se prsa nalijí mlékem, zvětší se asi o jednu velikost. Doporučujeme přečíst článek Jak si vybrat správnou kojící podprsenku.

Při úniku mléka vám pomohou jednorázové a později i pratelné vložky, které se do podprsenky vkládají. Při větším objemu unikajícího mléka je vhodné použít misky k jeho zachycení. Takto zachycené mléko můžete sbírat a uchovávat v láhvi nebo mrazícím sáčku a v případě potřeby kdykoliv využít.

Prsa je dobré často oplachovat čistou vodou, sprchovat, jemně utřít a nechat provětrat. Větrání je velmi důležité! Nezapomeňte vložky i podprsenku často měnit. Během sprchování je vhodné používat na prsa pouze teplou vodu bez přídavků mýdel nebo sprchových gelů, které vysušují kůži. Suchou pokožku můžete natírat po koupeli olejem, například čistým olivovým. Bradavky můžete i nadále ošetřovat neparfemovaným čistým přírodním lanolínem. Malé množství krému vytvoří ochranný film na povrchu bradavky, který může dítě bezpečně olíznout. Není však nezbytně nutné prsa mazat krémem, stejně může posloužit i mateřské mléko, které je samo o sobě mastné.

Pro první dny kojení je vhodné využít také hydrogelové polštářky pro rychlejší tvorbu povrchových krycích buněk na bradavce. Použití hydrogelových polštářků a lanolínu vede k časnému nastavení komfortního pocitu při kojení.

Jak na poraněné bradavky

V případě, že bradavky jsou bolavé, oteklé, nebo zarudlé, je vhodné použít chránič bradavky mezi kojením, který umožní ochranu před tlakem na bradavku, přístup vzduchu a volnost pro bradavku. Bude-li zároveň bradavka ošetřena lanolínem, bude se pod chráničem lépe hojit, než uzavřená a zapařená, pod vložkou vtlačená do podprsenky. Hydrogelový polštářek lze použít také vychlazený jako studený obklad v případě pocitu horkosti na bradavce.

Řešení problému s bolavou či poraněnou bradavkou není vhodné odkládat. Pomoci vám může osobní kontakt s kvalifikovanou laktační poradkyní, která zkontroluje techniku sání a doporučí postup řešení problému s poraněnou bradavkou. Přečtěte si také článek Problémy při kojení a jak na ně.

 

Zdroj: Mgr. Jana Křemenová, Medela

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 24. 1. 2021, 15.31

Bradavky jsem měla vpáčené, ale samo se to upravilo. Na bolavé a popraskané bradavky nedám dopustit na Bepanthen.

na poraněné bradavky mi pomáhal framikoin.

Žofinka

Žofinka, 12. 6. 2018, 16.08

Naštěstí po prvotních komplikacích je to v pohodě

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 10.00

U první dcery jsem bradavky mazala Bepanthenem. Pak už nebyl žádný problém

Andílek, 15. 12. 2017, 23.17

Také jsem používala purelan od Medely a super, používám ho i na popraskanou kůži na rukou i na rty, nebo na odřený nos při rýmě.. funguje spolehlivě.

Zuzule, 15. 12. 2017, 22.59

purelan je za me top!nejlepsi!

Tinka1993, 15. 12. 2017, 15.46

skvely článok

Tenderka, 15. 12. 2017, 14.16

purelan je super, mala som vzorku, stacila na prve dni, odvtedy len kvapku mlieka davam

editak, 15. 12. 2017, 9.50

měla jsem vzoreček purelanu, je fakt příjemný.

Janna, 7. 8. 2017, 21.51

Mně prsa v těhotenství dr. nekontrolovala. Žádnou zvláštní péči jsem jim nevěnovala Po porodu nebyl žádný problém. Malý se přisál hned. Ani po porodu jsem ničím nemazala a vše v pohodě.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů