Slyšela jste už o odběru pupečníkové krve?

zobrazeno 6068×

Vložil(a): Barbora R., 31. 10. 2014 15.57

Zlikvidovat? Darovat? Uložit pro vlastní potřebu? V tomto článku vám představíme možnosti využití pupečníkové krve, o kterých stojí za to uvažovat, když čekáte miminko. Můžete tím pomoci zachránit lidský život.

Co je pupečníková krev

Pupečníková krev je krev, která se nachází v placentě a pupeční šňůře miminka. Složením se neliší od krve dospělého člověka, kromě červených krvinek, bílých krvinek a krevních destiček je však velmi bohatá na kmenové buňky, které mohou být použity při transplantaci krvetvorné tkáně místo kostní dřeně. Tyto kmenové buňky mají tu výhodu, že jsou mladé a nezatížené životním stylem.

Využití

Pupečníkovou krev lze nechat po porodu zlikvidovat jako biologický odpad nebo ji využít k léčbě. K léčbě se využívá třemi základními způsoby: dárcovství, vlastní potřeba dítěte, mezi sourozenci.

Krev dárců se používá pro transplantace krvetvorby. Vlastní pupečníková krev se pro transplantaci krvetvorby zatím používá výjimečně, lze ji použít k regeneraci, a to například po léčbě chemoterapií nebo ozářením. Vzhledem k tomu, že medicína se stále vyvíjí a probíhá mnoho klinických studií, které využití kmenových buněk z pupečníkové krve zkoumají, lze předpokládat, že možnosti uplatnění budou stále větší.

Rozhodnutí o dárcovství, uložení

Rozhodnout o dárcovství, či případném uložení, byste měla učinit co nejdříve. Informace by vám měly být poskytnuty v prenatální poradně a zároveň je dobré kontaktovat porodnici, kterou jste si vybrala. Tam vás informují o tom, jaký odběr a za jakých podmínek je možný. Většina nemocnic umožňuje odběr pro „vlastní potřebu“, avšak porodnic, ve kterých můžete krev darovat, je mnohem méně.  Seznamy nemocnic, které provádějí dárcovské odběry, naleznete např. na webových stránkách Banky pupečníkové krve České republiky (www.bpk.cz), o komerčních odběrech se dozvíte na stránkách firem, které odběry provádějí (www.natic.cz, www.cordbloodcenter.cz). Informace na svých webových stránkách uvádějí i příslušné nemocnice. V případě, že se rozhodnete pro komerční odběr, kontaktujte vybranou společnost co nejdříve, seznamte se s podmínkami a ujistěte se, zda vámi vybraná nemocnice odběr provádí.

Podmínky pro dárcovství

Dárcovství je bezplatné. Podmínkami jsou výborný stav těhotné ženy, porod v nemocnici, kde odběr provádějí, rozbor krve matky, zdravotní stav dítěte po narození a v šesti měsících věku. Po půlroční karanténě, která vyloučí rizika pro příjemce, je pupečníková krev zařazena do mezinárodní databáze a zpřístupněna pro dárcovství po celém světě. Dárci na ni zaniká nárok.

Uložení krve pro vlastní potřebu

Náklady na uložení krve pro vlastní potřebu nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Pokud se pro něj rozhodnete, připravte se na to, že za samotný odběr, vyšetření a uložení zaplatíte přibližně 15 až 40 tisíc korun. Zároveň platíte za každý rok, ve kterém máte krev v úschově, a to zhruba od 1 do 4 tisíc korun. Úschovu lze sjednat i na dobu určitou (20 let), v tomto případě se cena pohybuje okolo 50ti tisíc korun. Některé pojišťovny maminkám na odběr a uskladnění pupečníkové krve nabízejí příspěvek. Jeho výši se dozvíte na webových stránkách jednotlivých pojišťoven.

Dárcovství mezi sourozenci

Nezanedbatelným využitím pupečníkové krve je „dárcovství“ mezi sourozenci. Při takovém způsobu je menší riziko komplikací po transplantaci a pravděpodobnost shody znaků vhodných pro transplantaci je přibližně 25%. V případě, že je dítě nemocné a matka je těhotná, mohou lékaři doporučit tzv. indikovaný odběr pupečníkové krve novorozence pro případnou transplantaci. Indikovaný odběr je bezplatný.

Odběr

Odběr se provádí bezprostředně po přestřižení pupečníku, přičemž nebolí a pro vás a vaše dítě nepředstavuje žádné riziko. Sestra nebo lékař odeberou krev přes pupečník z placenty do speciálního vaku. Poté následuje porod placenty. I zde však rozhoduje lékař, v případě komplikací při porodu se odběr nemusí uskutečnit. Po odběru krve z placenty je odebrána krev matce, z tohoto vzorku se vyloučí přítomnost krví přenosných nemocí. Odběry pro Národní Centrum Tkání a Buněk mohou provádět pouze porodní asistentky nebo lékaři, kteří jsou pro tuto činnost speciálně proškoleni, a porodnice je jako odběrové místo schválena Státním ústavem pro kontrolu léčiv (www.sukl.cz).

Odběr po císařském řezu je možný, provádí se však většinou pouze v případě indikovaného odběru.

Uchovávání      

Krev je s veškerou dokumentací převezena do specializovaných laboratoří, kde se uchovává ve speciálním vaku při teplotě -196°C v kontejnerech s tekutým dusíkem.

Tkáň pupečníku

V současnosti je v rámci klinických studií zkoumána možnost využití pupečníkové tkáně. Je to hmota, která obaluje pupečníkové cévy a společně s nimi tvoří pupečníkovou šňůru. Obsahuje kmenové buňky, z nichž jsou nejdůležitější tzv. mezenchymální kmenové buňky, které jsou schopné přeměnit se na specializované buňky nebo tkáně v lidském organismu. Veliký potenciál má ve využití v regenerativní medicíně (např. u popálenin, cukrovky, selhání jater, apod.). Tkáň pupečníku je již možné odebírat i v České republice.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • kmenové buňky

    živočišné buňky, které mají schopnost se dělit a přeměnit se na jiný buněčný typ

  • mezenchymální

    nediferencované nekrvotvorné kmenové buňky, které se mohou přeměnit v řadu buněčných typů, zejména v buňky kostní tkáně, v buňky tvořící chrupavky a šlachy, buňky kosterní a srdeční svaloviny či buňky tukové tkáně

  • regenerativní medicína

    obor, který se zabývá léčbou pomocí vlastních či dárcovských buněk; cílem je například léčba akutních či chronických stavů nebo náhrada tkání s využitím lidských buněk

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

nenechala jsem si jí ani 1x odebrat.

Minnie, 27. 3. 2020, 21.30

U prvního porodu se to v naší porodnici ještě nedělalo. Pak ano ale nenechala jsem odebrat.

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 11.43

Nenechala jsem si ji odebrat pro sebe, ale pro ostatní klidně kdyby to šlo

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 8.17

Mi to ani i jednoho porodu nenabídli, škoda že se to nedělá všude...

Kikinka30, 1. 5. 2017, 13.16

Povidali mi o tom,ale nenechala jsem ji odebrat....

Mygara

Mygara, 3. 4. 2017, 17.24

je velkou škodou, že se neodebírá v každé porodnici

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 8.58

pro sebe jsme ji nenechali uchovat, ale chtěla jsem darovat pro jiné, ale to naše porodnice bohužel neumožňovala

Petra Önder (petrao)

petrao, 10. 11. 2016, 4.18

Dlouho jsme to zvažovali, ale nakonec jsme se nerozhodli. Spoleham na to že věda jde kupředu a budou i jiné zpusoby léčby

Jamu, 27. 10. 2016, 5.12

Kvuli cene jsme do toho nesli a take jsme si rikali,ze nevime o nikom z rodiny,kdo by neco takoveho kdy potreboval.Verime ve zdravi

lazna, 1. 6. 2016, 8.39

Tohle je dobrá věc.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů