Pupeční šňůra kolem krku

zobrazeno 12278×

Vložil(a): Adrianita, 12. 8. 2019 20.44

Možná už jste slyšely několik příběhů, kdy se miminko narodilo s pupeční šňůrou kolem krku. Nejedná se o neobvyklý jev, narodí se takto asi 1 dítě ze 3. Přesto tento jev patří mezi velké strašáky. Opravdu hrozí udušení? Je při této indikaci nezbytný císařský řez?

Pupeční šňůry jsou různě dlouhé, průměrná délka je však 50 - 60 cm. Pupeční šňůra může být dokonce až 133 cm dlouhá.

Dlouhá pupeční šňůra sice může být důvodem k vícenásobnému obtočení kolem krku, avšak nepřispívá ke komplikacím v období těhotenství a těsně po porodu. Dokonce ani v případě více uzlů. Na pupečníku se může vytvořit 1 - 4 uzly, vyjímečně i více, maximální počet, který je možné dohledat, byl 9 smyček.

Omotaná pupeční šňůra sice může být rizikem pro přerušovanou či částečnou blokaci toku krve v pupečníku, přesto nadměrně dlouhá pupeční šňůra může mít samo-ochranný účinek pro ochranu miminka před rizikem sníženého průtoku pupečníkem. Obvykle stačí šňůru odmotat a je po problému.

Vlastnosti zdravé pupeční šňůry

Zdravá pupeční šňůra je vyplněna rosolovitou substancí (tzv. Whartonovo želé), která chrání cévy uvnitř. Tato hmota chrání pupeční šňůru  proti stlačení, stejně jako proti pravým uzlům při běžných pohybech dítěte. Pupeční šňůra je pro většinu miminek naprosto bezpečná a dokonale přizpůsobena pro život v děloze. Komplikace jsou výjimkou, mohou nastat při změně množství Whartonova želé následkem horšího zdravotního stavu apod. 

Je nutný císařský řez?

Dle odborníků není pupečník omotaný kolem krku miminka důvodem k porodu císařským řezem, je třeba zhodnotit více aspektů. Pokud tedy porodní asistentka či porodník tvrdí, že dítě nepostupuje kvůli omotanému pupečníku nebo že kvůli tomu je dítě v tísni, nemusí to tak být. Toto tvrzení vyvrací například australská porodní asistentka Reed, která tvrdí, že dítě není drženo pupečníkem, děloha se stahuje a posouvá dítě dolů společně s pupeční šňůrou a placentou. Také tvrdí, že omotaná pupeční šňůra nemá co dočinění se stresovou situací či nepostupujícím porodem. Císařský řez tedy není dost výhodný jen kvůli omotanému pupečníku, vždy by měl být proveden z vážných důvodů, ne preventivně. Výhodné není ani vyvolání porodu nebo prasknutí plodové vody, spíše naopak.

U miminek, které mají tlak kolem hlavy, je běžná nižší srdeční akce. Pokud se vyskytne abnormální srdeční činnost v druhé době porodní, jedná se již o tíseň, při které je nutný okamžitý zásah.

Nejen při omotání pupečníku může být prospěšnější porod ve vzpřímené poloze, než v leže.

Hrozí komplikace?

Přestože je pupečník omotaný kolem krku zjevný na první pohled, ve většině případů není hlavním viníkem případných komplikací a negativních výsledků. Bohužel studie nejsou ještě tak daleko, aby v některých případech negativní výsledky jasně vysvětlily. Jediné, co může maminka s miminkem v bříšku sledovat, jsou pohyby a kopání dítěte. Při jakýchkoliv pochybnostech je lepší se obrátit na ošetřujícího gynekologa.

Je až neuvěřitelné, že stejně to platí i pro miminka, které měla pupečník pevně omotaný. Za pevně omotaný je považován ten, který nejde přetáhnout přes krk.

Přesto u několika mála procent miminek, která se narodila bez známek života, je úmrtí spojeno s pupeční šňůrou. Jedná se o problémy vcestné cévy (vasa previa), uskřinutí pupeční šňůry, okluze (blokáda), hypoxie plodu, prolaps (výhřez) apod.

Co způsobuje tíseň plodu?

Miminko může mít potíže při jevu zvaném kaskáda intervencí, tzn. že personál porodnice začne s jedním nepřirozeným zásahem do porodu a z toho důvodu je třeba zakročit dále a provést další úkony, které nejsou přirozené, ale v dané situaci nezbytné.

Takovou častou situací bývá vyvolání porodu, především za použití umělého oxytocinu. Syntetický oxytocin totiž nefunguje jako přirozený, kontrakce dělá dokonce silnější. I z toho důvodu spousta žen přistoupí k podání epidurálu, s kterým matka sice nic necítí, avšak dítě je stále pod vlivem kontrakcí. Zásobení miminka krví a kyslíkem se může snadno snížit, protože děloha pracuje rychleji a usilovněji. To vše může vést k tísni plodu, která vyžaduje akutní císařský řez.

Jak snížit riziko komplikací

Někdy komplikace nemůžeme ovlivnit, ale základem je snížit riziko stresu již v těhotenství. Berte početí a těhotenství jako magickou věc, kterou je třeba nechat plynout. I když to někdy není jednoduché, stejným způsobem nechte plynout i porod a plně důvěřujte přírodě a sama sobě.

Občas je třeba určitého zásahu, ale ne vždy je to nezbytné. Zjistěte si v průběhu těhotenství informace založené na faktech, nikoliv na zkreslené pravdě sousedky nebo cizí maminky z diskusního fóra. Připusťte si také fakt, že někdy doktor nebo asistentka prostě neví, nebo zajeli do rutiny a přistupují k porodu jako k výrobnímu pásu. Pokud možno se při porodu vyhněte zbytečnému vyvolávání a podávání epidurálu, případně chtějte vědět jasný důvod, proč je daný úkon nezbytný.

Poloha vleže na zádech také není vždy optimální, při podání epidurálu však žena jen strnule leží a nemůže hýbat pánví. To vše může vést k použití kleští, vakuumextraktoru, v nejhorším případě akutnímu císařskému řezu. Pak žena děkuje, že ji lékař pomohl, bez pobytu v nemocnici by nezvládla porodit. Přitom tomu může být dokonce naopak. 

 

Narodilo se vaše miminko s pupečníkem kolem krku? Jak váš porod probíhal a jak jste to celé vnímala vy?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • Epidurální anestézie

    místní anestetikum je vpichem zavedeno do páteřního kanálu, do místa blízko páteře, které je vně vaku tvrdé pleny, přičemž nezasahuje přímo do míchy

  • oxytocin

    hormon, uvolňuje se u žen po stimulaci prsu (např. během kojení), dělohy a vagíny a v menší míře při doteku; má vliv na porod i na kojení

  • prolaps dělohy

    pokles dělohy; stav, kdy děloha sestupuje níže do pochvy a v těžší formě vyhřezává z pochvy ven

  • vakuumextraktor

    Použití umělohmotného zvonu pro usnadnění porodu při komplikacích.

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.04

nejmladší jí neměl kolem krku,ale měl u pupíku uzel na šňůře,měli jsme štěstí,že jsem měla tak brzo sekci,to mi říkala i dětská dr,jinak by se bobek udusil

Fuga

Fuga, 4. 9. 2019, 15.20

Tak s tím naštěstí zkuse nemám

Zdeňka S., 22. 8. 2019, 13.32

Znám paní , co se jí děťátko narodilo úplně modré... naštěstí je chlapeček v pořádku ...

Teryk92, 21. 8. 2019, 21.00

Syn šňůru kolem krku neměl. Doktorům se jen nezdáli ozvy, tak jsem furt musela ležet s tím blbým pásem kolem břicha.

Bar.Ca., 19. 8. 2019, 15.36

syn měl taky šnůru kolem krku, pak chvilku nechtěl křičet a měl nižší apgar, tak mi ho hned odnesli , aby se prodýchal...

dasza, 18. 8. 2019, 16.27

Měla sem kolem krku šňůru já..i syn..hold jsme byli modří po vylezení...ale pak v pohodě..

patricia077

patricia077, 16. 8. 2019, 8.54

Tak s tímto zkušenost naštěstí nemám

jkubeso, 15. 8. 2019, 19.28

Syn měl pupeční šňůru kolem krku, nic vážného, k žádným komplikacím nedošlo.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů