Nedaří se vám kojení? Zkuste změnit polohu

sledováno 1× zobrazeno 22142×

Vložil(a): KPinarcioglu, 16. 2. 2017 16.10

Jste v očekávání svého potomka či právě novopečenou maminkou a zajímá vás, jak napolohovat sebe i miminko tak, aby se laktace bez problémů rozjela a dítě bylo dosyta najedené? Pak v tomto článku najdte přesně to, co potřebujete vědět.

Hlavní zásady vzájemné polohy matky a dítěte při kojení

V jakékoliv pozici, jenž matka společně s dítětem zvolí, je velmi důležité, aby se oba cítili spokojeně a pohodlně, to je jistě zásada číslo jedna. Dítě by mělo ležet na boku přesně tak, aby bříško i kolena směřovaly směrem k matce a ucho, ramena a kyčle miminka byly v jedné linii. Matka by měla přitahovat tělo dítěte k sobě za ramena a záda, nikoliv za hlavičku, které není dobré se zbytečně dotýkat, stejně tak jako tváře, aby nedošlo k matení sacího reflexu. Mezi touto dvojicí by při kojení neměla být žádná překážka jako např. spodní ruka dítěte, dečka, plenka apod.. Přikládat miminko k prsu je rozhodně lepší než naopak. Hlava dítěte je v lehkém záklonu, kdy brada je hluboce zabořena do prsu.

Samopřisátí

Tento termín používáme v momentě, kdy se miminko samo doplazí k prsu a přisaje se bez pomoci okolí. Nejedná se o jednorázový moment, jenž musí nastat výhradně jen po porodu v rámci bondingu, naopak. Samopřisátí je možné zkoušet kdykoliv po porodu, takže pokud nebylo z nějakého důvodu možné vyzkoušet již na porodním sále, pak není problém tomu věnovat čas třeba v pohodlí domova. Kontakt kůže na kůži motivuje miminko, aby se prostřednictvím všech smyslů samo přisálo k prsu. Každá nově vytvořená dvojice matka – dítě potřebuje svůj čas, který by jim měl být dopřán. Každé miminko je schopno samopřisátí, jen je potřeba dát mu dostatečný prostor.

Výsledkem je spokojené miminko a kojení bez bolesti.

Polohy při kojení

Neexistuje jeden jediný konkrétní a správný způsob, jak miminko při kojení držet, jak má sedět nebo ležet maminka. Různým ženám a dětem vyhovují různé polohy, držení a postupy.

K určení polohy při kojení pro nově vytvořenou dvojici, tedy matka a dítě, je potřeba brát v potaz veškeré faktory, ze kterých vycházíme a které nám napoví. Ať už se jedná o délku matčiny ruky, velikost, tvar či umístění prsou, a nebo chování miminka. Pokud má žena po porodu nějaké obtíže, určitě je dobré vyzkoušet více možností, aby zjistila, ve které poloze je to jí i miminku nejvíce příjemné tak, aby oba dva byli spokojeni.

Správná poloha při kojení usnadní rozjezd laktace, miminko bude sát efektivně, tedy bude dostatečně nasyceno a mléko se bude tvořit dle skutečných potřeb dítěte. Téma polohy při kojení je jedním z těch nejdůležitějších, které nám jsou nápomocny k úspěšnému startu kojení, a proto si níže popíšeme nejčastější a nejznámějších z nich. 

Poloha vleže na boku

V této poloze leží matka i dítě na boku tak, aby se jejich těla dotýkala. Matka má podloženou hlavu polštářem, aby se vyrovnala poloha hlavy s výší ramene a v zádech je lehce prohnutá dozadu, neopírá se o loket. Dítě leží v ohbí paže a hlavičku má lehce zakloněnou, přičemž se brada jemně zaboří do spodní části matčina prsu a bude se mu tak lépe polykat mateřské mléko

Poloha vsedě

Pokud zvolíte pro kojení vzpřímený sed, tedy polohu vsedě, bude nejspíš příjemnější si vložit polštář pod záda a loket. Předloktí podpírá záda miminka, hlavička leží v ohbí paže. Spodní ruka dítěte je kolem matčina pasu, její druhá ruka přidržuje prs. Můžete použít také kojící polštář k podložení vaší paže.

Boční držení, neboli fotbalové

Tato poloha může přijít vhod maminkám po císařském řezu, neboť v ní nedochází k tlaku na místo řezu. Také může být nejsnazší polohou pro ženy s většími prsy, v níž lépe vidí na miminko a snáze může kontrolovat jeho hlavičku. Dítě leží na předloktí matky, která rukou podpírá ramínka. Nožky vedou podél jejího boku. Chodidla miminka by se neměla o nic opírat.

Poloha „tanečníka“

V této poloze by se mohly cítit dobře především matky s nedonošenými miminky. Dítě leží na matčině předloktí, ta jej drží opačnou rukou, než na které bude kojit, tedy bude-li kojit z levého prsu, drží miminko pravou rukou.

Savčí poloha

Tato poloha je často nazývána polohou přirozenou. Maminka je v pololehu a dítě leží bříškem na ní. Společně se tak mohou oddávat odpočinku, který především v prvních týdnech po porodu jistě přijde vhod.

 

Jaká poloha nevíce vyhovovala nebo vyhovuje vám při kojení? Naučily vás polohy v porodnici porodní asistentky, nebo jste se obrátila na laktační poradkyni?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (93 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 24. 1. 2021, 15.48

U první dcery byl velký problém s kojením, ale nakonec se zadařilo. U dalších dětí už to šlo na jedničku.

nejraději kojím v leže

Ivana.78, 16. 3. 2019, 19.58

Dcera měla žloutenku a nechtěla se přisát,ani v porodnici mi neporadili,jaká poloha by byla nejlepší.

Andílek, 15. 12. 2017, 23.14

Nejlepší bylo v leže, krásně se tím uspával ..

Eliška Kozlova, 15. 12. 2017, 18.54

Za me nejvíc vleže protože děti si mléko vychutnavaly dlouho. Teď ale nejmladsiho kojim jen v polosede, protože vleže mi pak praskají bradavky.

Tenderka, 15. 12. 2017, 14.16

skusali sme viac, ale zostali sme len pri jednej v naruci

vendy.z, 15. 12. 2017, 13.41

jak to šlo

editak, 15. 12. 2017, 9.43

za mě fotbal ..asi že máme dva kluky. Jinak poloha vleže nám vůbec nešla, a to bych někdy docela brala

Spernakovna, 15. 12. 2017, 9.37

Fotbalové držení takhle nám to nejvíc vyhovovalo u obou dětí

mckvak, 4. 7. 2017, 7.09

Super clanek, ktery urcite mnoha maminkam pomuze

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů