Nástřih hráze při porodu

sledováno 1× zobrazeno 7013×

Vložil(a): Inge, 5. 5. 2016 20.28

Nástřih hráze neboli epiziotomie patří v ČR k opravdu velice často prováděným zákrokům u porodu. Jedná se o chirurgický zásah do těla ženy během porodu a rozhodně by neměl být opomíjen či přehlížen. Tento zákrok je pro mnoho žen oprávněně velkým strašákem, ale lze mu účinně předejít již přípravou v těhotenství, či odmítnutím epizotomie v porodním plánu.

Historie epiziotomie

První epiziotomie byla provedena v roce 1741, jako způsob zabránění vážných trhlin perinea. Století, která následovala, byla epiziotomie prováděna jen příležitostně, obvykle mužskými porodníky. Světová míra epiziotomie dramaticky vzrostla na počátku dvacátého století současně s přesunem porodů z domova do nemocnic. Rostoucí popularita epiziotomie vedla k tomu, že se stala jednou z nejčastěji prováděných chirurgických operací. Stala se široce používána, aniž by předtím byla provedena jakákoliv studie zkoumající její účinnost. Je to jen posledních 10 až 15 let, kdy se začaly provádět rozsáhlé výzkumy, aby zhodnotily používání epiziotomie, zdali všechny předkládané výhody jsou oprávněné.

Proč se nástřih hráze při porodu provádí?

Nejčastěji je to ze dvou důvodů. Tím prvním je strach lékařů o život dítěte. Stává se to v případech, kdy druhá doba porodní (samotné vypuzení dítěte) trvá příliš dlouho a novorozenec je nějakým způsobem ohrožen na životě. Nástřih se tak provede, aby se porod a příchod miminka na svět urychlil.

Tím druhým, a také častějším důvodem, je strach o případná poranění rodičky, která by v důsledku nenastřižení mohla vzniknout. V krajních případech může dojít nejen k poškození hráze, ale i konečníku, či střev. Výzkumy však prokázaly, že u porodů, kde nebyla provedena epiziotomie, méně často docházelo k rupturám třetího stupně (tedy natržení hráze, které zasahuje i svěrač). Dalším zjištěným faktem je, že epiziotomie provedená při prvním porodu zvyšuje riziko samovolného natržení při dalších porodech. Epiziotomie není prevencí závažných poranění hráze, ale naopak může být jejich příčinou – poranění konečníku ve většině případů vznikají samovolným pokračováním nástřihu.

Mnoho porodníků upřednostňuje nástřih před natrhnutím především proto, že chirurgický řez je rovný, čistý, jeho směr lze dobře kontrolovat a rovná rána se také šije lépe než natržení. Epiziotomie však zasáhne všechny struktury tkáně, kdežto přirozeně vzniklé natržení postupuje přes nejslabší místa tkáně a vyhne se cévám, nervům a hlubokým svalovým vrstvám. Natržení také většinou krvácí méně než rána po nástřihu a je spojené s nižším rizikem otoku a zánětů než epiziotomie.

Bohužel, epizotomie bývá prováděna jako prevence těchto problémů, ne jako jejich řešení. Tím pádem ji spousta žen podstoupí téměř zbytečně a tento zákrok jim může změnit pohled na celý porod, porodnici i její personál.

Epizotomie v ČR a ve světě

Dle stanoviska Světová zdravotnické organizace (WHO), by neměla míra tohoto zákroku u vaginálního porodu přesáhnout 10%. V České Republice je to ale stále přes 40%, tzn., že je provedena téměř u každého druhého porodu, zatímco například ve Velké Británii je to pouze 8%. I na základě tohoto srovnání si můžeme vytvořit názor na to, zda je epizotomie opravdu nutná. Většina porodníků u nás se bohužel k provedení epizotomie stále přiklání a nastřižení berou jako nezbytnou součást každého porodu.

Mohu nastřižení odmítnout?

Již v těhotenství by nastávající maminka měla přemýšlet o tom, jak si vlastně porod představuje. Nastřižení hráze podstoupit nemusí, a pokud toto přání uvede v porodním plánu, mělo by být respektováno. Ne každá porodnice však k těmto plánům přihlíží, a tak, pokud je to vůbec možné, měla by si každá žena zvolit takové místo pro svůj porod, kde budou její přání akceptována. Komunikujte s personálem porodnice, i když žádný plán mít sepsán nebudete.

Rozdíly ve statistikách porodnic vzhledem k provádění nástřihu mohou být až děsivé, jelikož v některých zdravotnických zařízeních míra provádění zákroku přesahuje i šokujících 80%.

Porod by neměl být traumatizujícím zážitkem, na který žena bude chtít co nejdříve zapomenout. Naopak, porod může být krásný a je to velmi intenzívní a jedinečný prožitek pro každou maminku. Epizotomie rozhodně k příjemným vzpomínkám na porod nepatří a proto by ženy měly mít co největší kontrolu nad svým porodem a měly by vědět, že existují i jiné možnosti, než ty, které jim zdravotnický personál nabízí.

Prevence nastřižení

Prevencí epizotomie mohou být masáže hráze, nebo nafukovací balonky, které výrazně snižují riziko provedení tohoto zákroku. Některé masážní oleje i nafukovací balonky už máme v rubrice Hodnocení produktů.

Masáže i trénování vypuzení miminka pomocí speciálního nafukovacího balonku může trénovat každá žena sama v pohodlí domova. Jsou často doporučovanou pomůckou porodními asistentkami na předporodních kurzech. Díky tomu se dá podstatně snížit riziko provedení nástřihu, nebo i významně zkrátit 2. doba porodní. Mamince může nácvik pomoci překonat stres, strach z porodu a posílit svalstvo pánevního dna.

Zásadní roli při ochraně hráze však hraje především samotný způsob porodu, zejména volba porodní polohy a způsob tlačení. Spontánní tlačení snižuje riziko poškození hráze, protože respektuje přirozené tempo porodu a dává hrázi čas se přizpůsobit objemu hlavičky. Nejméně výhodná poloha při tlačení je pozice na zádech s koleny u těla. Naopak nejvhodnější pro ochranu hráze jsou polohy vertikální, s nohama široce rozkročenýma, případně poloha vleže na boku.

Zkušená porodní asistentka či porodník může pomoci ochraně hráze i přikládáním teplého mokrého obkladu v době, kdy se začne prořezávat hlavička miminka. Riziko poškození hráze snižuje také porod do vody.

Bolí nastřižení hráze?

Pokud je ovšem nastřižení nevyhnutelné a musí být provedeno, napadá určitě každého otázka, zda to bolí a za jak dlouho se rána zahojí. Zde se názory maminek budou různit, už vzhledem k tomu, že každý má práh bolesti na jiné úrovni. Záleží také na tom, jak porodník nástřih provede a v jakou chvíli ho provede. Během kontrakce žena většinou ucítí jen malé štípnutí.

Pro někoho může být mnohem bolestivější šití po nástřihu, případně pak jeho hojení, které může trvat opravdu dlouho a problémy s ním spojené mohou ženu trápit i celý život. Do porodnice si rozhodně nezapomeňte přibalit nafukovací kruh. Dojde-li k nastřižení hráze, budu se vám kruh při sezení hodit.

A co vy, maminky, jaká je vaše zkušnost s nástřihem hráze? Proběhl váš porod s nástřihem nebo ne? A pokud jste nástřih odmítla, bylo vaše přání respektováno? Poděle se s námi a ostatními maminkami o své zkušenosti.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • perineum

    hráz, silná svalnatá oblast mezi konečníkem a pohlavním orgánem

  • ruptura

    trhlina

Diskuze k této stránce (46 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

mno nástřih bolel hodně,nastřihli mě,když jsem neměla kontrakci.

Minnie, 4. 10. 2020, 13.44

Ani u jednoho porodu jsem nástřih neměla. To byla jedna z mála věcí v mém přírodním plánu, že nechci nástřih jen tak preventivně. A splnilo se.

ninahorr, 28. 6. 2020, 15.32

Dobrý den. Já nástřich měla a po porodu jsem s tím měla dost problémy. Samozřejmě v mé situaci byl nutný. Snažila jsem se to řešit a nakonec mi pomohla perineoplastika viz http://www.urogynekologie-otcenasek.cz/perineoplastika/ Pokud máte někdo podobný problém, dost doporučuji zkusit aspoň konzultaci.

Ivana.78, 16. 3. 2019, 20.42

Nepamatuji si,že by mi dělali nástřih,alespoň o tom nikdo nic neříkal.Ale šili mě i ze vnitř,protože tam něco krvácelo a to jsem cítila,dost to štípalo,vnější šití už bylo lepší,ale sedět jsem moc nemohla.

Žofinka

Žofinka, 23. 6. 2018, 21.32

Měla jsem, ale nelituji

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.14

Naštěstí jsem tohle absolvovat nemusela, všechny porody byly úplně v pořádku, bez šití

Leňulka, 14. 12. 2017, 22.48

nezažila jsem

vendy.z, 14. 12. 2017, 18.28

když to jinak nešlo, zahojilo se to dobře, tak co

mckvak, 11. 8. 2017, 10.17

Prosla jsem si 2x, nic moc

Janna, 13. 7. 2017, 19.40

Nástřih jsem nechtěla, ale doktorka mně už na začátku porodu poučila a řekla, že pravděpodobně bude nutný, protože mrňousek byl veliký Ale vůbec jsem o něm nevěděla a to mě nastřihli opravdu až k zadku A potom taky ne, trochu pnutí stehů, nic víc a sedět jsem mohla hned, jak jsem chtěla.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů