Naléhání na břicho. Škodlivé, zakázané, ale stále užívané!

zobrazeno 15955×

Vložil(a): Adrianita, 3. 7. 2019 19.27

Při porodu lékaři používají různé techniky pro usnadnění či urychlení porodu. Jednou z nich je naléhání na břicho. Silný tlak na břicho pro vypuzení miminka je označován pojmem Kristellerova exprese. O jakou techniku se jedná a co může způsobit?

Již ve starověkých porodnických knihách byste našli techniku tlačení na dělohu ženy během porodu. Přesto i v dávných dobách zde bylo uvedeno, že tato technika musí být provedena ve vážných případech, kdy je matka či dítě ohrožené na životě. Jednalo se tedy až o poslední možnost. Přesto se tato technika ve 20. století dostala do nemocnic. Protože ženy začaly rodit převážně na zádech, nohy od sebe zafixované ve třmenech.

Takové technice naléhání na břicho se říká Kristellerova exprese. Je náhradou nebo zesílením slabého a nedostačujícího břišního lisu a děložních kontrakcí matky ve II. době porodní, kdy se tlakem na břišní fundus napomáhá vytlačení plodu z porodních cest.

V roce 1952 byla tato technika zakázána (to znamená, že je non lege artis), avšak Českou gynekologickou společností je akceptován jemný tlak oběma dlaněmi na fundus. Hranice mezi Kristellerovou expresí a jemným tlakem je ale velmi tenká a jedná se o subjektivní pocit jedince, který tuto techniku provádí. Protože ale s sebou takový zákrok nese mnohá rizika, rozhodně se mu braňte.

I před provedením jemného tlaku na fundus by měli porodníci shodnotit všechna rizika, měl by být prováděn pouze ve vážných případech, a vždy se souhlasem matky! 

Nikdy by tato technika neměla být provedena k urychlení vypuzovací fáze porodu! Mnohdy je ale realita v českých porodnicích zcela jinde.

Provedení exprese

Exprese se provádí během kontrakce, kdy porodník tlačí oběma rukama směrem do pánve. Po nástupu další kontrakce v tlaku na fundus pokračuje. Počet expresí by neměl přesáhnout 5. Následkem tohoto tlaku probíhá druhá doba porodní rychleji. Nedochází však k postupnému otevírání hráze. Většinou je proto nutné provedení nástřihu hráze a často vznikají trhliny pochvy a hráze.

Někdy je Kristellerova exprese prováděna nesprávně silným tlakem předloktím na břicho rodičky.  Při takovém zásahu se rozhodně braňte!

Jemný tlak na břicho nesmí být proveden při dystokii ramének, nepoměru mezi pánevním vchodem a naléhajcí částí, nepřítomnosti děložních kontrakcí, u rodičky s dělohou s jizvou (např. po předchozím císařském řezu), nebo jiné než polohy podélné hlavičkou, atd.

Braňte se Kristellerově expresi!

Jak může každý z nás přispět k neprovádění Kristellerovy exprese v našich porodnicích? Důležitá je informovanost. Nejen samotných rodiček, ale i jejich blízkých, doprovodu u porodu, v neposlední řadě však i u personálu porodnic. Před porodem upozorněte porodníka a porodní asistentku, že víte o rizicích této techniky a nepřejete si, aby vám byla provedena, nebo si tuto poznámku dejte do Porodního přání.

Možné následky Kristellerovy exprese

U rodičky hrozí ruptura dělohy, zlomeniny žeber, hemotorax, poranění pochvy a hráze, prolaps dělohy, cystokéla, močová inkontinence, oční vady způsobené zvýšeným nitrolebním tlakem, pocit neschopnosti porodit své dítě, postraumatická stresová porucha a další.

U dítěte hrozí riziko poranění až obrny brachiálního plexu, zlomeniny klíčních kostí, pažní kosti, mikroblokády krčních obratlů, Kiss syndrom, krvácení do mozku, oční poruchy, poruchy sání, poporodní úzkost, mentální poruchy apod.

Dá se expresi předejít?

Zvažte porod ve vzpřímené poloze (vypuzovací fáze může být snazší a rychlejší) - nemožnost vytlačit dítě je nejčastější v důsledku naprosto nevhodné polohy v leže či polosedu, kdy se tzv. tlačí proti gravitaci. Vyhýbejte se epidurální anestezii (často zpomaluje či zastavuje děložní stahy) a jiným nepřirozeným zásahům do porodu.

Další tipy pro snadnější vypuzovací fázi:

  • Tlačte až ve fázi, kdy se dostaví vypuzovací reflex, nikoliv řízeně dle pokynů personálu
  • Při vypuzování dítěte využívejte různé pozice pro sestup dítěte porodními cestami
  • Důležitá je trpělivost. U porodu je rozhodujícím měřítkem čas, nikoliv informace o “otevřenosti” ženy - ať už v centimetrech či větou “ještě jste málo otevřená”
  • Mějte vždy v podvědomí fakt, že i se stahy dělohy je možno pracovat - její přirozené zpomalení či dokonce útlum v průběhu porodu je v pořádku
  • U žen je vhodné povzbuzovat intuitivní chování

V neposlední řadě nezapomínejte, že každá žena po celá staletí má dar porodit své dítě sama, bez jakýchkoliv vypuzovacích, nebo dokonce násilných technik.

 

Setkaly jste se při porodu s větším či menším tlakem na břicho? Informoval vás personál předem a zeptal se vás na souhlas? Znáte někoho, kdo se setkal s negativními důsledky po provedení této techniky?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • cystokéla

    sestup baze močového měchýře vyklenujícího se do pochvy

  • dystokie ramének

    stav, kdy není možno porodit ramínka plynulým tahem po porodu hlavičky, ale je nutné použití specifické manévry na uvolnění ramínek

  • fundus

    děložní dno

  • hemotorax

    přítomnost krve v pohrudniční dutině

  • inkontinence

    stav, kdy dochází k nechtěnému samovolnému úniku moči, který je pro pacienta či ošetřující sociálním nebo hygienickým problémem, a který je objektivně prokazatelný

  • kiss syndrom

    syndrom blokády krční páteře a skloubení týlní kosti a prvního krčního obratle

  • obrna brachiálního plexu

    nejčastějším poškození periferních nervů u novorozence

  • prolaps dělohy

    pokles dělohy; stav, kdy děloha sestupuje níže do pochvy a v těžší formě vyhřezává z pochvy ven

  • ruptura

    trhlina

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.21

jsem ráda,že jsem toto ani u jednoho porodu nezažila.

Witchie, 28. 8. 2019, 10.56

Naštěstí jsem nezažila...zažít bych nechtěla

Mygara

Mygara, 11. 8. 2019, 7.24

U mě se o to nepokoušeli

Fuga

Fuga, 3. 8. 2019, 7.40

Na břicho mi nenalézali, tak jsem to řešit nemusela

Teryk92, 28. 7. 2019, 21.50

Mě na břicho při porodu sestra tlačila. Nikdo se mě neptal zda to chci nebo ne.

Bar.Ca., 24. 7. 2019, 19.31

U prvního porodu se mně nikdo neptal. ani jsem sama nevěděla co čekat... Prišla sestra , skočila mi na břicho a malý byl venku.

darzanka, 20. 7. 2019, 16.14

Setkala jsem se s tím u prvního porodu. Byl to hrozný pocit, bylo to tak nepříjemné, že v tu chvíli jsem přestala tlačit úplně. Naštěstí mě rodila lékařka na stáži, která asi tuto metodu taky příliš neuznávala. Okřikla porodní asistentku ať to nechá na mě a na dvě zatlačení byla dcera na světě. Už bych to zažít nechtěla

LucieS

LucieS, 19. 7. 2019, 23.23

Také jsem zažila, ale u mě to bylo akutní, dcera nemohla jít ven a měla obtočenou pupeční šňůru kolem krku, takže se honem ke mně seběhl primář a už to jelo.

kapa, 19. 7. 2019, 10.17

Při prvním porodu mi porodní asistentka takto na břicho tlačila (bez předchozího upozornění) - bylo to na konci porodu, těsně před narozením syna... Naštěstí byl vpořádku ... Porodnice je baby friendly, důvěřovala jsem jim ... Až později jsem si vše zjistila a při dalších porodech jsem měla s sebou porodní přání, kde jsem napsala, co si přeji a co ne ...

Leňulka, 15. 7. 2019, 17.46

S tím jsem se naštěstí nesetkala, nikdo mi na břicho netlačil, nebylo třeba

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů