Laktační liga a laktační poradkyně

sledováno 1× zobrazeno 8609×

Vložil(a): KPinarcioglu, 14. 6. 2016 21.34

Když se mi narodilo první dítě, bylo pro mne naprosto přirozené, že budu kojit. Jenže ono to nešlo. A tak jsem se o kojení začala zajímat blíže. Dnes už mám za sebou dlouhou cestu, na které mne obohatila nejen vlastní zkušenost, ale také Laktační liga. Stala jsem se laktační poradkyní. I vy se jí můžete stát! Že nevíte, jak na to? Pojďme se tedy podívat blíže, co je Laktační liga, kdo jsou laktační poradkyně a čím přesně se zabývají.

Laktační liga je nezisková organizace podporující a ochraňující kojení, vytvářející osvětu při kojení a jeho propagaci.

Laktační liga, zkráceně LALI, je nevýdělečná a nezávislá organizace, jejíž členové platí pouze roční příspěvek ve výši 100 Kč. Členem může být kdokoli z řad zdravotnické i laické veřejnosti. Veškeré finanční prostředky pro činnost LALI jsou získávány z nezávislých zdrojů, z darů, grantů a vlastní činnosti.

Založení Laktační ligy

Laktační liga byla založena v roce 1998 dětskou lékařkou MUDr. Annou Mydlilovou, která působí také jako vedoucí Národního centra pro kojení, edukaci a Baby Friendly Hospital Iniciative (BFHI WHO/UNICEF) pro Českou republiku, a dále jako šéfredaktorka časopisu pro rodiče a zdravotníky MAMiTa, který je distribuován do všech porodnic. Již od svého počátku vyvíjí LALI řadu aktivit, díky kterým pomáhá maminkám nejen v průběhu doby kojení, ale také při samotném začátku, kdy je potřeba té největší podpory.

Čím konkrétně se LALI zabývá?

Tato nezisková organizace poskytuje nejen služby pro kojící ženy a zdravotníky, ale také provozuje Národní laktační centrum a Národní linku kojení, kam se maminky (a třeba i tatínkové, či jiní rodinní příslušníci) mohou obrátit se svými dotazy ohledně kojení, či výživy kojenců a malých dětí.

Laktační liga také pomáhá našim nemocnicím, které připravuje k získání titulu Baby Friendly Hospital a dohlíží na dodržování 10 kroků k úspěšnému kojení dle WHO/UNICEF. K další podstatné činnosti patří také vytváření a distribuce letáků, brožur a podobných edukačních materiálů jako jsou CD, DVD a videokazety s tématikou kojení.

LALI má nejen své laktační poradkyně, ale také pravidelně školí další laktační poradce – specialisty na kojení z řad zdravotníků a matek v České republice, kteří působí v různých regionech naší země. Iniciuje vznik podpůrných skupin kojících matek a laktačních center. Má na kontě mnoho konferencí zaměřených na kojení a výživu kojenců a malých dětí.

Kdo je to laktační poradkyně a kdo se jí může stát?

Laktační poradkyně, označovaná také jako LP, je certifikovaná poradkyně v oblasti kojení. Je to žena s empatií a odbornými znalostmi, která pomáhá maminkám připravit se na kojení svého miminka již v období těhotenství. Pomůže se začátky nové etapy a je v pohotovosti v případě potřeby. Laktační poradkyně vám povypráví o významu kojení, řekne, čemu se vyhnout, poradí, jak rozjet laktaci po porodu, ukáže různé kojící polohy, dá tipy, poskytne podporu a předá praktické rady na vaší nové cestě mateřstvím.

Certifikovanou laktační poradkyní se může stát nejen zdravotník, ale také žena z řad matek, jenž má kladný vztah ke kojení, zkušenosti s dlouhodobým kojením, a ráda by je předala ostatním maminkám. Pro tyto laktační poradkyně z řad maminek  připravuje Laktační liga již od roku 2002 každoročně kurz, po jehož úspěšném ukončení obdrží LP osvědčení a certifikát. Kurzy jsou akreditované WHO – UNICEF.

Máte-li zájem stát se laktační poradkyní, bližší informace získáte přímo na stránkách LALI.

Poslání Laktační ligy a jejich poradkyň

Laktační liga bere svou činnost především jako poslání a stejně tak se k tomu snaží vést i své vyškolené laktační poradkyně, kterým předává nejen cenná moudra, rady a zkušenosti, ale také sílu a přesvědčení, že to, co děláme, má smysl. Snaží se podporovat nejen maminky a jejich rodiny, ale také zdravotníky, kteří v nemocnicích přichází denně do kontaktu s dvojicí matka – dítě a mohou tak být nápomocni k lehčímu startu při začínající společné cestě životem.

Motto LALI: Kojení je právem dítěte i právem matky.

Maminky, pokud se chcete na něco okolo kojení zeptat, můžete tak udělat také v naší Laktační poradně.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

radila mi LP,že mám přestat dávat čaj,skrz kojení,nedávám a zdá se mi,že maličký papká víc tak snad budeme pěkně přibírat

Minnie, 30. 11. 2020, 13.56

Přemýšlím stát se poradkyní, kojila jsem každé své dítě minimálně 3 roky, syn se stále kojí, takže zkušeností mám až až. Tak proč je nepředat

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 17.58

Jejich řady jsou cenné

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.37

Mnohdy je taková dobrá laktační poradkyně úplně to nejlepší, když si maminka neví s kojením rady ...

mckvak, 24. 7. 2017, 17.12

Zajimave

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 12.51

je výborné když lze kojit, ale vše se musí brát také tak, aby se maminka z toho nezbláznila a neměla výčitky, že třeba zrovna jí se to nepovedlo

Fuga

Fuga, 14. 2. 2017, 11.08

je dobře, že jsou, ale nic se nemá lámat přes koleno

Katka

Katka, 3. 7. 2016, 15.24

Ta síla a přesvědčení je dle mých zkušeností někdy až zbytečně vyhrocená. Sama jsem 3x prodělala zánět prstu, vždy teplota 39,6 st. a zimnice. Zkoušela jsem tvaroh, alpu, rozmasírovat v teple, mezi kojením chladit, častěji odstříkávat, více se oblékat, kloboučky, milion různých kojicích poloh, nepomohlo nic, vždy až jen antibiotika. Nesla jsem to špatně fyzicky i psychicky, proto mě pak docela dopálil rozhovor z jednou laktační poradkyní, která mě hned v úvodu pomalu vynadala, na co se krmím antibiotiky a že stačil obyčený tvaroh Tak jsem jí vylíčila celou alternativní anabázi, která nic nevyřešila, takže to pak svedla na špatnou techniku kojení. Vzhledem k tomu, že šlo o druhé dítě a první jsem kojila bez problémů do 14,5 měsíce, neměla jsem osobně pocit, že bych druhé dítě musela nutně kojit nějak špatně. Navíc, když jsem zkoušela fotbalovou pozici a podobné, které poradkyně sami doporučují. Také se mi nelíbí hláška typu, kojit může každá. Mám kamarádku, které se nepovedlo rozkojit ani jedno dítě. Po porodu se jí prsa vůbec nenalila, snažila se odstříkávat ve dne i v noci a prostě nic. Prsa naprosto měkká celá šestinedělí, odstříkáno max několik kapek, kojící čaje, pitný režim, vizuální stimulace dítětem, prostě mlíko nebylo. Samozřejmě obecně práci laktačních poradkyň oceňuji a vím, že mnohým maminkách pomohly.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů