Koronavirus: Zákaz doprovodu u porodu

zobrazeno 47198×

Vložil(a): NikolaJ, 22. 3. 2020 20.58  (aktualizováno 24. 3. 2020 14.59)

Objevil se a začal měnit životy nás všech. I těhotných žen. Vláda totiž zakázala doprovod u porodu. Máte z toho obavy? Nemusíte, zvládnete to! V pěti bodech vám poradíme, jak se připravit.

Kvůli šíření koronaviru vydalo Ministerstvo zdravotnictví dne 18.3. 2020 mimořádné opatření, které zahrnuje zákaz přítomnosti otců (a jiného doprovodu jako dula nebo porodní asistentka) u porodu v porodnicích. A to samožřejmě sputilo vlnu nevole. Začaly se objevovat petice, a ozvala se také Liga lidských práv. Ta v otevřeném dopise vyzvala ministerstvo zdravotnictví a vládu, aby zrušily zákaz přítomnosti otců u porodu. Organizace v tiskové zprávě uvedla, že opatření nemá žádné rozumné opodstatnění z hlediska ochrany veřejného zdraví, ale zato hrubě zasahuje do práva nastávajících rodičů a má negativní vliv na porod a jeho výsledek. 

Ano, to je samozřejmě pravda. Ale i to, že pokud je žena doma v izolaci se svým mužem, který může být infikován, může už i těhotná žena koronavirus mít. Jde ale také o to, že každá další osoba, která by se porodu účastnila, představuje riziko pro zdravotníky u porodu. A to by mohlo znamenat karanténu pro mnohé zdravotníky, kteří by pak nemohli asistovat u porodu vám nebo jiné rodičce.

V některých porodnících jsou si ale dobře vědomi, že pro hladký porod je nezbytné, ale byla žena v pohodě. Rodičkám tak bývá povole přítomnost otce ihned po porodu na porodním pokoji. Je ale nezbytné, aby byly stále dodrženy některé podmínky:

  • otec není v karanténě a nemá žádné příznaky COVID-19 nebo jiného infekčního onemocnění (teplota, kašel, apod.)
  • otec zůstává s partnerkou a novorozencem na porodním pokoji v ochranných pomůckách (rouška, rukavice, empír) a dodržuje hygienický režim
  • návštěva trvá maximálně po dobu standardního pobytu rodičky na porodním pokoji, na oddělení šestinedělí totiž zůstává nadále v platnosti zákaz návštěv

Porod může pro mnohé ženy představovat stres i za normálních okolností. Čeká vás něco úplně nového, stanete se mámou. Možná máte strach. A to je přirozené. Je ale dobré, pokud na situaci, že s vámi partner, dula, nebo porodní asistentka nemohou být, budete připravená. 

1. Na porod se připravte

O přípravě na porod toho již bylo napsáno mnoho. To nejdůležitější, co pořebujete vědět, najdete také v našem Videoprůvodci. Natáčeli s námi velmi uznávaní odborníci z řad lékařů, dul, porodních asistentek, homeopatů a také maminky, které otevřeně mluví o svých konkrétních zkušenostech. Svůj porod (ať už je první, druhý nebo třeba pátý) máte ve velké míře ve svých rukou a hodně záleží, jak se k němu postavíte, jaká atmosféra vás bude obklopovat, jaké místo pro svůj porod si zvolíte. Věřte, že porod může být opravdu krásný, pokud budete dobře připraveny. Podívejte se na 30ti minutovou ukázku z celkové délky více než sedmi hodin diskuzí a rozhovorů.

16 nejdůležitějších věcí, které je důležité si před porodem uvědomit najdete na MůjPorod.eu.

2. Nezapomeňte na porodní přání

K přípravě na porod patří také porodní přání. Strach, který vás teď v odbobí pandemie (v souvislosti se zákazem přítomnosti doprovodu u porodu) svírá, možná pramení z toho, že u porodu nebudete mít někoho, o koho se můžete opřít, s kým to všechno sdílet. Proto bude rozhodně lepší, pokud si sepíšete porodní přání

Porodní přání je písemné sdělení, které chcete, aby personál porodnice respektoval a v rámci možností dodržel. Není dobré sepsat si jen jednu variantu přání, kterou chcete striktně dodržet. Může se třeba stát, že chcete rodit přirozeně, ale při porodu nastanou nečekané komplikace, které musí být vyřešeny jinak, než si přejete (třeba císařským řezem). Vždy je tedy dobré sepsat si více variant. Pokud v průběhu porodu dojde k nečekané změně, napište si do přání, že si přejete být o všem informována a přejete si, aby personál udělal vše pro splnění vašeho přání. Na prvním místě je ale vždy život a zdraví maminky i miminka!

3. Zachovejte klid

Pro předporodní přípravu je důležitá také relaxace. Vyzkoušet můžete i vizualizaci - zavřete oči a představte si situaci, ve které se můžete u porodu ocitnout, nejprve negativní a pak pozitivní. Tu pozitivní si uchovejte. Soustřeďte se na svůj dech, cvičte jógu, třeba s prvky hypnoporodu - ochutnávku najdete ve videu pod článkem.

4. Ambulatní porod

Ambulantní porod je alternativou k domácímu porodu. Žena je totiž nejprve hospitalizována v porodnici a zpravidla do 24 hodin po porodu odchází do domácího ošetřování. Ambulantní porod je na západě vcelku běžný a v některých zemích (mimo jiné z ekonomických důvodů) dokonce standardní. Ambulatní porod má mnohé výhody, vše jsme podrobně shrnuly do článku.

Ambulatní porod není vhodnou volbou pro maminky, které během těhotenství trápily zdravotní problémy jako např. těhotenská cukrovka, diabetes nebo vysoký krevní tlak.

5. Vězte, že umíte rodit!

Navzdory situaci a všem obavám vězte, že umíte rodit. A vaše miminko se umí narodit. Poslouchejte své tělo, zvolte si pro vás příjmenou polohu, použijte homeopatika a aromaterapii, pokud vám dělá dobře. Místo pro porod jste si určitě vybrala skvěle. Důvěřujte si a nespěchejte. S partnerem (dulou, porodní asistentkou) můžete zůstat ve spojení - třeba po telefonu. Nejste v tom sama. Hlavní je zachovat klid!

To, že s vámi nemůže být váš partner u porodu, neberte jako nějakou překážku, nebo problém. Zkuste si na tom najít něco pozitivního, možná váš prožitek z napojení na miminko bude intenzivnější.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Hypnoporodní těhotenská jógová svačinka POROD JE KRÁSNÝ

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.09

naštěstí se mě v září zákaz doprovodu netýkal a byla se mnou mamka u plánované sekce

mikjana, 11. 4. 2020, 10.34

Mě porod čeká v září, tak snad se to do té doby změní, měla bych ráda manžela u porodu.

Kočička, 4. 4. 2020, 18.29

Já jsem těhotná. Je mi 36 jsem po dvou potratech a dvou letech snažení a vyšetření čekám chlapečka. termín jsem měla 3.4 a byla jsem včera na kontrole v porodnici,zatím se nic k porodu nechystá. V naší porodnici v Třebíči prý nemají prostory aby tam tatínek s maminkou a miminkem mohl být na dvě hodiny po porodu. Vyrovnávám se s tím hodně zle. Mlátí se mnou hormony, vztek a smutek. Od toho zákazu se mi špatně spí nemám na nic chuť a vše mě rozbrečí. Ještě jsem se s tím,že tam partner nebude nesmířila,ale už nemám sílu bojovat. Od jiných maminek co tam během pár dní porodili vím,že si roušku z obličeje mohli sundat až těsně před tím něž miminko porodili. Já jim na roušku kašlu až mi začnou silné kontrakce tak jí sundávám nebo ji poblinkám.

Katka

Katka, 4. 4. 2020, 14.39

Po Velikonocích to prý znovu zhodnotí, tak snad se můj bratranec dočká porodu prvního dítěte...

Zdeňka S., 27. 3. 2020, 19.04

Dříve to maminky taky z Musely zvládnout, tak to zvládnou i teď ,i když doba je jiná....

Janna, 26. 3. 2020, 20.44

Neumim si to predstavit. Jeste ze nejsem tehotna. Rodila bych doma, ac toho priznivcem nejsem. Pro me ten chlap byl oporou, rychle to uteklo a on byl rad, ze to vsechno videl.

Teryk92, 27. 3. 2020, 9.56

Přesně tak. Teď mi psala kamarádka, která má každou chvilkou rodit. U porodu tatínek nemůže být, na návštěvu nesmí, takže je poprvé uvidí až je poveze domu. Kamarádce je to dost líto.

Teryk92, 26. 3. 2020, 12.06

Jsem ráda, že manžel mohl být u porodu. Člověk si byl takový jistější. Vůbec to těhulkám nezávidím.

patricia077

patricia077, 26. 3. 2020, 14.29

Tak já si jistější nebyla ale aspoň viděl jak trpím a utiral po mně ...😭😂

Minnie, 25. 3. 2020, 17.07

Taky jsem podepsala petici a upřímně jsem ráda že teď nejsem těhotná, a vůbec to nastávajícím maminkám nezávidím je to ohromný zásah do rodiny. A jak jsem vždy byla na straně ,,porod pouze v porodnici", tak teď bych své stanovisko přehodnotila a porodila v klidu doma s mužem. Pak bych jela na klasickou kontrolu a tradá domů na reverz. A vím že to takto spousta žen udělá. Opravdu nevidím nic pozitivního na tom, být x hodin na sále sama.

Teryk92, 26. 3. 2020, 12.08

Domácích porodů asi přibude, ale je to dost nebezpečné. Já také zvažovala porod doma, a ještě že jsem tak neučinila. Při porodu jsem hrozně krvácela a lékaři mi řekli, že kdybych rodila doma, tak bych tam vykrvácela. Člověk nikdy neví co se stane.

Minnie, 26. 3. 2020, 20.43

To je jasné, nikdy není nic jisté. Svůj třetí porod jsem sem ještě nenapsala, ale byl tak rychlý, že mi doktoři v porodnici i moje gynekoložka nezávisle na sobě řekli, že u dalšího porodu je velká možnost že ani dojet nestihnu (porodnice cca 2 km od domova) takže by teoreticky mohl být dom.porod ať chci nebo ne

Katka

Katka, 25. 3. 2020, 9.45

Podepsala jsem petici a doufám, že zákaz, který je v rozporu s doporučením WHO Ken brzo zruší. Jediné k čemu to povede, je růst domácích porodů.

jkubeso, 24. 3. 2020, 22.50

Chlap u porodu je hodně fajn, už pro ten pocit, ze jsem tam nebyla sama. No kdyby to bylo bohužel za této situace, jinak by to neslo, stejne jsem to nakonec musela odrodit ja a popravdě jak přišlo na věc, tak už mi bylo celkem jedno kdo tam je nebo není

Teryk92, 26. 3. 2020, 12.08

Přesně tak . Při kontrakcích dobrý že tam muž byl ale když šlo do tuhého tak už mi bylo všechno fuk

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů