Kojení s epilepsií a péče o miminko

zobrazeno 6568×

Vložil(a): Anna K., 26. 3. 2017 10.48

Poporodní období nepatří zrovna mezi ty nejjednodušší. Musíme se s miminkem sžít, porozumět jeho potřebám a zvládnout nedostatek spánku. O to je to těžší, pokud trpíte epilepsií. Je vhodné se na mateřství dopředu připravit, zjistit si informace ohledně kojení při epilepsii. Připravte partnera nebo jiné příbuzné na to, že bez jejich pomoci to nepůjde.

Co je to epilepsie a jak probíhá těhotenství a porod u ženy, která tuto nemoc má, jsme si řekli v článku Těhotenství a porod s epilepsií

S epilepsií se léčím od 12 let a vystřídala jsem tři druhy antiepileptik. Až ty třetí a ve vysoké dávce zabírají tak, jak mají. Během těhotenství jsem vůbec nepočítala s tím, že bych nemohla kojit, upřímně jsem se nad tím ani nepozastavila. V nemocnici moje léky také nikdo neřešil. O to větší bylo překvapení a zklamání, že nemůže být vše tak, jak jsem si představovala.

Jak je to s kojením při epilepsii?

Kojení s epilepsií není úplně kontraindikováno. Záleží ale zejména na dvou faktorech. Prvním je, jaká antiepileptika užíváte a v jaké dávce. U vysokých dávek léku hrozí riziko útlumu dítěte. Děti během kojení usínají, nenasytí se a brzy se budí hlady. Pokud berete vysoké dávky nebo léky s tlumícím účinkem a chtěla byste kojit, poraďte se s vaším lékařem o snížení dávek ještě před porodem. Co vás ale nemine, jsou pravidelné kontroly dítěte a vliv antiepileptik na něj. Budou mu odebírat krev a měřit hladinu antiepileptik nejen v jeho krvi, ale taky ve vašem mléce.

Druhým faktorem je nedostatek spánku. Nepravidelný a přerušovány spánek k popordonímu období patří. Jenže přerušovaný spánek je pro mnoho epileptiků spouštěčem epileptických záchvatů. Dítě při kojení je závislé jen na vás a pomoc ostatních členů rodiny v tomto směru je jaksi nemožná. Pokud patříte mezi ty, kterým nedostatek spánku nedělá dobře, je důležité, abyste spala alespoň 4-5 hodin v kuse. Riziko záchvatu s dítětem v náručí není úplně dobrá vyhlídka. Následky můžou být katastrofální, a co si budeme povídat, i když je kojení jedna z nejlepších věcí, které svému dítěti můžete poskytnout, za takové riziko to nestojí.

Pomoc partnera a rodiny

Ať už kojíte, nebo je vaše dítě na umělé stravě, budete potřebovat partnerovu pomoc. Jestliže budete moci kojit, požádejte partnera, aby vám dítě přinesl v noci do postele pouze na nakojení, a obstaral další věci jako je odříhnutí, přebalování nebo problémy s bolavým bříškem, zatímco vy můžete dále spát. Samozřejmě by to nemělo význam, pokud byste byla vzhůru a kontrolovala, zda to dělá dobře. Vše je třeba vyzkoušet a doladit. Kojit byste měla určitě jen vleže. Jestliže vám tato poloha z nějakého důvodu nevyhovuje a máte obavy ze záchvatu, posaďte se na zem, opřete se o polštář a také z obou stran vedle sebe položte polštáře.

Pokud nemáte na výběr kvůli vysokým dávkám antiepileptik a vaše dítě je na umělém mléce, požádejte partnera, aby alespoň jednou za noc k miminku vstal on. Vašemu tělu tak dopřejete pár hodin nepřerušovaného spánku. Vše byste tak měla v pohodě zvládnout a vyhnout se tak nepříjemným příznakům epilepsie. V obou případech nezapomínejte na dostatek odpočinku i během dne. Když miminko spinká, neuklízejte a běžte si lehnout taky, protože právě kvůli němu musíte mít spoustu sil a být zdravá.

Bezpečná péče o miminko

Při péči o miminko byste měla také myslet na jeho bezpečí. Je vhodné, aby při koupání dítěte byla přítomná ještě i třetí osoba. Pokud nemůže být přítomen nikdo další, bude bezpečnější, když dítě položíte na zem, pod něj dáte podložku nebo složený ručník a umyjete jej žínkou. Při přebalování byste neměla používat přebalovací pult. Hrozí riziko pádu dítěte. Dítě přebalujte na široké posteli nebo na zemi. Jestliže máte časté záchvaty a máte strach děťátko přenášet s sebou do jiné místnosti, pořiďte si malý kočárek. Autosedačka není dlouhodobě vhodná kvůli vývoje páteře dítěte. Na procházku určitě nechoďte sama. Zkuste si tak vždy obstarat doprovod (sousedka, kamarádka, babička).

Je dobré ale připomenout, že většina žen s epilepsií zvládá péči o děťátko bez problémů. Takže nevěšte hlavu. :)

Má osobní zkušenost s kojením

I když jsem ze začátku žádné mléko skoro neměla, přikládala jsem malou kvůli stimulaci. Den před odchodem z porodnice domů za mnou přišla gynekoložka a řekla mi, že dceru mohou moje léky tlumit, a proto bych měla ihned přestat kojit. Já jsem se s tím nechtěla smířit a šla jsem za dětskou lékařkou. Od té jsem se dozvěděla, že kojení u mě připadá v úvahu pouze tehdy, pokud snížím dávku antiepileptik. Dostala jsem pilulky na zastavení laktace, ale i přesto se mi mléko tvořilo. Doktorka říkala, že chvíli potrvá, než zaberou, takže se dostavily horečky, zimnice, mastitida (o té se více dočtete článku Mastitida - nejčastější příčina předčasného ukončení kojení) a jiné nepříjemnosti a co bylo vůbec nejhorší, že jsem mléko měla, ale malé jsem ho dát nemohla. Nesla jsem to těžce, ale když se teď ohlédnu zpátky, bylo dobře, že jsem dávky antiepileptik nesnižovala. S nižší dávkou bych to nezvládla. Při tom fyzickém vypětí a nedostatku spánku na sobě často cítím, že mi není dobře. Musím přiznat, že bez manžela a jeho pomoci bych to nezvládla. Myslím si, že důležitější je v tomto případě můj dobrý zdravotní stav, protože mě dcera potřebuje zdravou.

Pokud vás téma epilepsie zajímá, nebo je pro vás aktuální, přečtěte si také můj další článek Epilepsie u dětí.

Máte-li svou osobní zkušenost s kojením při epilepsii, budeme rády, když se s námi i ostatními maminkami podělíte.

 

Zdroje:

Vlastní zkušenosti; http://www.epistop.cz/; Publikace Žena a epilepsie, kolektiv autorů

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 19. 9. 2021, 21.41

To musí být náročné, ale proč se vzdávat snu o mateřství pokud to jde, všem maminkám fandím.

obdivuji maminky,které tímto prochází.

Zuzana 86, 1. 1. 2019, 14.31

Dobey den. Mala by som otazku na temu starostlivosti o bavetko. Som epileptik. A budem coskoro rodit. Ovavam sa aby babwtko nemalo porusenu cns ako nasledok epileptik ktore uzivam alebo avy nebolo zavisle na tychto epileptikach. Moj neurolog tvrdi ze nic take nehrozi. S kym by som sa mala o tom poradit pred porodom a a s kym to riesit?

Tenderka, 15. 12. 2017, 14.16

pomoc muza je urcite vitana, nech to vseto nenechava len na zenu

mckvak, 2. 7. 2017, 19.12

Smekam pred maminkama co tohle zvladaji, opravdu!

VLADKAK, 26. 4. 2017, 15.18

Klobouk dolu vsem maminkam,ktere pres jakykoliv handicap jsou schopne se postarat o miminko a vse kolem zvladaj.

Zdeňka S., 1. 4. 2017, 17.22

To musí být opravdu hodně těžké, všechno dopředu promyslet, aby nedošlo k úrazu, tohle si zdravý člověk neumí ani představit.....

Cherrynka, 29. 3. 2017, 18.34

Já při kojení brala stále stejné léky. Dle lékaře to na to nemá vliv.

Anna K.

Anna K., 29. 3. 2017, 20.11

Dle mého gynekologa taky, ale gynekoložka v porodnici a dětská doktorka řekly že nesmím. Vlastně dvě dětské doktorky. Jedna v porodnici a jedna naše dětská

snany, 27. 3. 2017, 20.57

Obdivuji všechny ženy jenž mají nějaký handicap a dokáži se postarat o své dítě. Klobouk dolů.

Jarka mmm, 28. 3. 2017, 13.20

Přesně...Žena od vzdálenějšího kamaráda je na vozíku. Absolutně si nedovedu představit,jak se stará o děcko,když on není doma...Viděla jsem je v době,kdy malá jen lezla,a to zvládala na první pohled v pohodě. Ale nedovedu si moc představit ani blbý prebalovani,když dítě nespolupracuje,vlastně ani porod atd...

Fuga

Fuga, 27. 3. 2017, 20.13

to jste si tedy užila

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů