Je ohromující, jak se to, na co se soustředíme, stane realitou!

zobrazeno 1927×

Vložil(a): Mari96, 2. 4. 2019 23.22

Osobní zkušenost z prvního porodu ji dovedla k hypnoporodu a gravidjóze. Co je to hypnoporod? Je vhodný pro každou ženu? Vyzpovídala jsem Kateřinu Plzákovou, spoluzakladatelku projektu Porod je krásný, která v sobě našla vnitřní sílu a důvěru v sebe sama a její ženské instinkty. A to se teď spolu s Petrou Zavadilovou snaží předat dál.

Mája: Za projektem Porod je krásný kromě Vás stojí i Petra Zavadilová. Jak se Vaše životní cesty protnuly a co vás přivedlo k tomu založit právě tento projekt?

Katka: Naše cesty se příznačně protnuly ve vyhlášeném centru pro budoucí maminky a rodiče v pražském Karlíně. Byly jsme dvě neznámé ženy ze stejného města a díky gravidjóze se z nás staly blízké kamarádky. Po narození našich prvních synů jsme doma v Řevnicích mohly sdílet všechny radosti a strasti v nové roli na mateřské dovolené. Zjistily jsme, že máme mnoho společného. Obě nás hodně zajímala příprava na přirozený porod a související témata. I pro nás byl první porod velkou neznámou, a tak byl v našem druhém těhotenství hypnoporodní kurz jasnou volbou. Techniky se nám při porodech velmi osvědčily.

Věříme, že každá žena si zaslouží krásný porod pro ni a její miminko. Víme, že to je možné, i když většina žena si to nemyslí a očekává ho s obavami a nedůvěrou. Tudíž, sotva nám ty naše děti trochu povyrostly, dozrál čas předávat získané informace a zkušenosti dál přes projekt Porod je krásný. V rámci něj připravujeme kurzy gravidjógy a hypnoporodu.

Mája: Můžete nám přiblížit, co to vlastně hypnoporod je?

Katka: Hypnoporod používá systém relaxací, vizualizací, afirmací a dýchání. Jedná se o velmi jednoduché metody, které fungují na principu Pavlovova reflexu (naučená podvědomá reakce na určitý podnět). Pokud žena v těhotenství tyto techniky pravidelně procvičuje, může si stejný stav uvolnění a sebedůvěry nezbytný pro hladký porod navodit v průběhu porodu. 

Hypnoporodní techniky jsou přínosné pro všechny. Jak pro budoucí maminku, tak pro děťátko i pro tatínka. Ženě pomáhají efektivně pracovat s tělem, a navíc odstraňují stres a posilují sebedůvěru. Techniky jsou velmi jednoduché a logické, a co hlavně, fungují. To ostatně potvrzují i četné výzkumy. Jejich dalším přínosem je, že miminko samotné není vystaveno stresu a negativním myšlenkám. Navíc díky nim dochází k navázání hlubšího vztahu mezi rodiči a dítětem. 

Mája: Je vhodný pro jakoukoli ženu? Třeba i pro ženu, která již podstoupila císařský řez?

Katka: Určitě, naše kurzy jsou vhodné pro všechny ženy. Ženám, které již podstoupily císařský řez a chtějí se připravit na VBAC (Vaginal Birth After C section), náš kurz mohu vřele doporučit. Vycházím z vlastní osobní zkušenosti. Můj první porod byl pro mne velkým selháním. I přesto, že jsem si myslela, že jsem dostatečně připravená (docházení k dule, domluvený doktor a nemocnice, návštěva kurzů), tak při samotném porodu mi nic z přípravy nevyšlo. Vše se tak semlelo, že můj prvorozený syn přišel na svět císařským řezem. 

To pro mne byl v druhém těhotenství impuls k tomu, že budu chtít podruhé porodit úplně jinak. Došlo mi, že to, co jsem považovala za „přípravu“ na porod, spíše bylo jen pojištění situace, aby vše takzvaně klaplo. Takový ten seznam věcí, co musím udělat a pak si je s uspokojujícím pocitem odškrtnu. Hotovo. Tak asi už tušíte, kam mířím. Porod není nějaký výkon nebo úkol, který musíme splnit. Porod je přirozený a vychází z podstaty ženy samotné. V tom správném naladění porod plyne zcela lehce a přirozeně. Naše tělo i miminko ví.

Tudíž když jsem podruhé otěhotněla, tak jsem věděla, že tentokrát „příprava“ bude naprosto odlišná. Při té první jsem spoléhala na druhé, teď jsem cítila, že potřebuji spíše znovu objevit a znovu nalézt důvěru v sebe sama. Pozitivně se naladit, vybrat si správný porodní tým a soustředit se na to.

Kamarádka Petra mi doporučila jít na kurz Lamaze a Hypnoporod - kurzy pro klidný porod beze strachu. Kurz byl zcela přelomový jak pro mne tak i pro mého manžela. Upřímně, oba jsme na samotný kurz šli s určitou nedůvěrou. Jelikož název hypnoporod zní tak trochu šarlatánsky. Ve skutečnosti se jedná o jednoduchou a osvědčenou techniku založenou na relaxacích, vizualizacích a afirmacích, které při pravidelném procvičování v těhotenství vedou k pohodlnějšímu a laskavějšímu porodu miminka. Hypnoporod mne ale přeci jenom trochu očaroval. Našla jsem v sobě vnitřní sílu a důvěru v sebe sama a mé ženské instinkty. Navíc můj manžel mne viděl najednou v úplně jiném světle. Doslova mi řekl, že už nepochybuje a nevidí jediný důvod, proč bych nemohla i po předchozím císařském řezu porodit vaginálně a přirozeně. Navíc pochopil svoji roli při porodu. S touto energií jsem se pustila s velkou radostí do praktikování velmi lehkých hypnoporodních technik. Každý den před usnutím jsem poslouchala relaxační nahrávky, lednici jsem měla ozdobenou afirmacemi k porodu a procvičovala jsem dech. Porod mého druhorozeného syna byl krásným a posilujícím zážitkem. Syn mi vplul do náruče pohodlně, lehce a přirozeně. Naplnila jsem si své ženství. Ale co více, tento prožitek má ještě větší dosah. Díky němu se cítím lépe v roli matky.

Mája: A jak je to s vícečetnými porody?

Katka: Naše kurzy jsou velmi dobré i pro druhorodičky a vícerodičky. Přichází k nám ženy, které si nesou různá traumata z prvních porodů a u nás znovu naleznou sebedůvěru a ženskou intuici porodit přirozeně a pohodlně. Ale také k nám chodí ženy s pozitivním zážitkem z prvního porodu. Během kurzu si svou sebejistotu upevňují či prohlubují. Protože každá žena si zaslouží prožít porod jako krásnou a posilující zkušenost a my věříme, že je to možné.  Ženy připravujeme na zrození jejich miminka pomocí technik Hypnoporodu a Gravidjógy, a to ve stavu klidu a uvolnění.  Naše kurzy připravují na bezpečnější a snazší porod, ať už jsou představy o něm jakékoliv.  

Mája: ​Ve vaší nabídce jsou i kurzy Gravidjógy. Zvládne je i žena, která nikdy předtím jógu necvičila?

Katka: Gravidjógou se rozumí velmi lehké a jemné cvičení, které respektuje zdravotní stav a emoční rozpoložení těhotné ženy. Zvládnou ji tudíž i ženy, které nikdy předtím jógu necvičily. Naše doporučení je, že pokud žena před otěhotněním jógu nikdy necvičila, je vhodné začít až po ukončeném 1. trimestru s ohledem na její zdravotní stav. Navíc, v kombinaci s hypnoporodními technikami jde o jedinečný způsob, jak si zvýšit sebedůvěru a jak se připravit na hladký porod beze strachu.

Gravidjóga zvyšuje energii, odbourává stres a učí, jak se napojit na miminko. Pravidelné cvičení udržuje nastávající maminku v kondici během celého těhotenství až do porodu, a dokáže úplně odstranit či zmírnit časté těhotenské potíže. V kurzech gravidjógy se nacvičuje také dýchání a polohy k porodu. V kombinaci s hypnoporodními technikami jde o jedinečný způsob, jak si zvýšit sebedůvěru a jak se připravit na hladký porod beze strachu.

Mája: V mediích se objevila zpráva, že i vévodkyně Kate přivedla na svět metodou hypnoporod svého třetího potomka. Zaznamenaly jste v České republice zvýšený zájem o hypnoporodní kurzy právě v souvislosti s královskou rodinou?

Katka: Ano, zaznamenali, účastníci na kurzu vévodkyni Kate vzpomínají. Myslíme si, že je to správná cesta, když známé osobnosti šíří pozitivní účinky hypnoporodních technik.

Mája: Je obtížné přesvědčit nastávající maminky, že porod může být krásný a mohou si ho užít?

Katka: Proto koncipujeme naše kurzy jako víkendové. Z našich zkušeností můžeme říci, že i maminky, co přicházejí s velkými obavami a strachem, odcházejí z kurzu s pocitem, že se na porod těší. Navíc, tento dopad je možné sledovat i u nastávajících tatínků.

Mája: Jaký máte názor na nedávné otevření porodního pokoje v Nemocnici na Bulovce v Praze?

Katka: Považujme to za krok správným směrem. Možná to ještě není ta podoba, kterou bychom si pro ženy představovaly. Ale změny se dějí postupně. Jsme ve velkém očekávání.

Mája: Chystáte se v nejbližší době na nějaké akce?

Katka: Ochutnávku technik Hypnoporodu a Gravidjógy představíme na workshopu v rámci For Kids ve čtvrtek 4.4. od 14:00 a pátek 5.4. od 15:00. A pak plánujeme zúčastnit se dalších akcí, jako například Týden respektu k porodu, kde budeme mít přednášku v úterý 19.5. od 14:15.

Chystáme ale i kurzy v pražských jógových studiích.

 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 11.40

mno možná v posledním těhu,teda pokud ještě nějaké bude prtž. mám už 4 chlapečky

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 14.37

Asi se málo soustředím, že nemám takové výsledky

Fuga

Fuga, 20. 5. 2019, 17.34

Je fajn, že na Bulovce otevřeli porodní pokoj

Gustawka, 1. 5. 2019, 21.21

velice zajímavý rozhovor ,děkuji

Teryk92, 9. 4. 2019, 18.57

Mohli by začít dělat kurzy po celé ČR.

L.janicka.l

L.janicka.l, 4. 4. 2019, 21.52

Zajimavy rozhovor

jitka46

jitka46, 4. 4. 2019, 20.43

Kdyby to tak šlo už dávno.

Lenička, 4. 4. 2019, 8.50

Zajimavé tak jak píše Patricie Možná v příštim životě.

patricia077

patricia077, 4. 4. 2019, 3.21

Tak možná v příštím v životě

Eliška Kozlova, 4. 4. 2019, 22.09

Asi tak; jsem ráda ze si pamatuju jen to hezké, měla jsem celkem bezproblemovy porody a tu nesnesitelnou bolest při které jsem prosila i smrt, si fakt nepamatuju

patricia077

patricia077, 6. 4. 2019, 9.26

Ne vůbec si ji nepamatuješ ale já rozumím chápu

Ketris

Ketris, 3. 4. 2019, 20.45

Moc pekny rozhovor

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů