Je nutné aplikovat miminku vitamin K po porodu?

zobrazeno 23374×

Vložil(a): Adrianita, 9. 3. 2020 21.35  (aktualizováno 17. 3. 2020 13.52)

V dnešní době má těhotná žena v době porodu řadu možností. Může si vybrat, kde porodí, zvolit si doprovod, sestavit porodní přání a také se rozhodnout se, zda svému dítěti nechat aplikovat vitamin K. Proč je tento vitamín třeba a je opravdu nutný?

Vitamin K se miminku po porodu rutinně podává buď ústy nebo injekčně. Tuto možnost mají rodičky již více než 30 let. Personál porodnice by měl matku vždy informovat, proč chtějí vitamin aplikovat, seznámit ji se všemi možnostmi a dát ženě možnost se rozhodnout. Bohužel často přijde jen oznámení bez bližších informací a možností volby, proto se ptejte a zajímejte. Vitamin K je vnímán jako prevence před krvácivým onemocněním novorozence.

Od porodníků a asistentek dostávají maminky většinou jednostrannou informaci. Dozví se, že v dané porodnici je vitamin K aplikován všem novorozencům, aby se zabránilo výskytu krvácení. Mateřské mléko prý obsahuje málo tohoto vitamínu, proto pokud se rozhodnete o podání ústní cestou, jsou třeba 3 dávky. Naproti tomu umělé mléko tohoto vitamínu obsahuje více, stačí tedy jen 1 dávku. Přesto by mělo být kojení prezentováno jako nejplnohodnotnější a nejpřirozenější strava.

Rutinně je aplikováno nebo alespoň více doporučováno podání intramuskulární injekcí (do svalu). Lékaři tvrdí, že podání kapkami nemusí účinkovat a rodiče tak riskují vážné onemocnění miminka v prvních 5 týdnech života.

Rodí se všechny děti s nízkým obsahem vitamínu K?

Pravdou je, že přestože se vitamin K novorozencům podává už 30 let, není tato oblast ještě pečlivě probádána. Každý novorozenec má samozřejmě nižší hodnotu vitamínu K nežli dospělý, ale přesto by to nemělo hned být bráno jako abnormální. Kojenci mají větší hlavu, také to není bráno jako abnormální. Je opravdu ženské tělo tak nedokonalé, že nedokáže dodat dostatek vitamínů, které jeho miminko potřebuje? Když je tak potřebný jej podat po porodu, proč není obsažen v mateřském mléce ve větším množství? Dříve ženy neměly možnost umělých doplňků stravy a jediným zdrojem potravy kojence bylo mateřské mléko.

Nezpochybňujeme, že některé děti trpí pozdní formou krvácivého onemocnění, které může být nebezpečné. Riziko HDN (krvácivého hemoragického onemocnění) u dětí, které vitamin K nedostaly je 1:10 000 - 1:25 000. Nejvíce v ohrožení jsou novorozenci, kteří prošly traumatickým porodem - klešťový porod, vakuumextraktor, akutní císařský řez, podlitiny u miminka po porodu apod. Přesto není vyloučeno, že děti, které se narodily fyziologicky budou bez HDN, riziko je však nízké. Není vyloučeno ani následné HDN u dětí, kterým byl vitamin K podán, případně se po podání mohou vyskytnout jiné nežádoucí účinky.

Pro zajímavost studie z roku 1998 poukazuje na fakt, že u zdravých dětí, kterým byl podán vitamin K, je vyšší riziko rakoviny. Neoficiální důkazy tvrdí, že po podání tohoto vitaminu jsou děti více ohroženi žloutenkou. Je však třeba ještě množství výzkumů, které chybí. Krvácivé onemocnění však může nastat i z jiných důvodu, než jen z nepodání vitamínu K, i proto je třeba dalšího zkoumání.

Vitamínu K po porodu ano, nebo ne?

Množství hladiny vitaminu K v mateřském mléce se nesmyslně porovnává s jeho množstvím v kravském mléce. To nejlepší pro výživu malého miminka je přece mateřské mléko, telátko má jiné výživové potřeby. Navíc se první výzkum, který potvrdil nízké hodnoty vitaminu K v mateřském mléce, prováděl v době, kdy matkám bylo doporučeno postupné snižování počtů kojení, nedávat prso dle potřeby dítěte, někdy bylo odstříkáváno mlezivo. Vitamin K je vitamin rozpustný v tucích, nejvíce jej tedy je v mlezivu a zadním mléce. Otázkou pak je, zda jej v mateřském mléce je opravdu nedostatek. 

Stejně tak, jako není abnormální, že děti mají nižší hodnoty vitaminu K, než dospělí, proč je považováno za odchylku, když mateřské mléko obsahuje menší množství vitaminu než kravské mléko. Kdo má největší povědomí o tom, jak krmit novorozence? Telata, výrobci umělých mlék nebo matka, která se řídí svou intuicí, jak to zařídila příroda? Je možné, že novorozenci nepotřebují tak velké množství vitaminu K, jak se předpokládá. Pak je otázkou, zda jim ho hned po porodu dávat do tělíčka.

Jsou i jiné faktory, které mohou omezit riziko krvácení. Může jim být i doba, po kterou necháme dotepat pupečník, který má vliv na objem krve a jeho složení v těle dítěte. Důležitým faktorem je také zdravá, plnohodnotná strava v době těhotenství. U novorozenců je myšlen vitamin K1, který můžeme běžně získat ze stravy, zejména ze zelené listové zeleniny. 

Nenabádáme maminky, aby za žádnou cenu nepodávaly svým miminkům vitamin K po porodu, ale je dobré znát více úhlů této problematiky a vše řádně zvážit.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jasmine, 19. 8. 2022, 11.00

Je treba asi cist z duveryhodnych zdroju a nepsat neuplne nebo nepravdive info. Ta studie byla provedena 1992 a na to ji dalsich deset studii vyvratilo. Proto se dava vitamin K injekcne vsude s tim, ze je bezpecny. Zloutenka z vitaminu K opravdu neni, je treba cist duveryhodne zdroje. Je dokazano, ze z dotepani pupecni snury vitamin K nejde prenes, pouze zelezo atd. Kazdopadne je to urcite dobre nechat dotepat. Co se tyce injekce vit K tak by si urcite kazda maminka mela nastudovat vsechno info, probrat s lekarem a rozhodnout se. Ale cist z potvrzenych zdroju a ne blogu atd. Nepisu to, ze stojim za injekci to ne! Ja jsem taky za alternativni formy, ale ma to i sve rizika. Proto by si kazdy mel zjistit a konzultovat s dr. Kazdopadne bych urcite zjistila z kterych zdroju pisu a nepsala sem nepravdive info. Jedno je urcite fakt a to to, ze se takto deti rodi s nizkym vitaminem K a ani v materskem mlece ho neni tolik, a asi to ma svij duvod, Buh vi nejlepe.

JaroslavK, 17. 11. 2022, 10.14

A co třeba příbalový leták Kanavitu (Vitamínu K), který přímo uvádí novorozeneckou žloutenku jako nežádoucí účinek aplikace látky? Možná byste si nejprve měla nastudovat základní fakta vy, než začnete o něčem jako o faktu mluvit. Leták: https://www.lekarna.cz/kanavit-inj-5x1ml-10mg/

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.11

vitamín K,dostali kluci hned v porodnici v injekci.

Marta1982, 31. 10. 2020, 11.15

moje dcerka kojená nebyla, neměla jsem mlíčko, takže byla na umělém a po celou dobu jsem ji dávala i probiotika https://www.naturevia.cz/e-shop/travici-soustava/laktobacilky-baby-6/ ted je z ni velká a zdravá slečna

Kateřina Fárová, 31. 5. 2020, 20.09

Zajímavá informace.

Teryk92, 21. 3. 2020, 18.31

Hezký článek.

patricia077

patricia077, 17. 3. 2020, 15.59

Určitě je dobré to vědět a mít možnost se rozhodnout

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů