Jak se připravit na šestinedělí

zobrazeno 6591×

Vložil(a): lucipo, 28. 2. 2016 22.00

Většina žen v období těhotenství plánuje především porod. Období po něm se řeší pořízením výbavičky a případným přemýšlením, zda kojit nebo krmit z lahvičky. Není ani moc knih nebo článků, které by se obdobím šestinedělí zabývaly i z jiného pohledu, než co všechno koupit pro miminko. Pojďme se na šestinedělí podívat z jiného úhlu.

Prvních šest týdnů

Narození miminka je nádherná událost a také obrovská změna. Nerodí se pouze miminko, ale také vy do nové role matky. Budete zažívat obrovskou škálu emocí – od nadšení a euforie po období vyčerpání, obav jak všechno zvládnout, únavy. Žena po porodu je mimořádně vnímavá, citlivá, mnohé ženy vnímají porod jako velmi duchovní zážitek. Tělo produkuje množství hormonů, na které si potřebujete zvyknout. A k tomu je zde nádherné malé stvoření, zcela závislé na vaší péči. Zvládnout toto všechno vyžaduje hodně klidu a podpory okolí.

V první řadě si udělejte s partnerem čas sami na sebe. Uvědomte si, že se váš život otočí vzhůru nohama a chvíli si budete na novou situaci zvykat. Upozorněte partnera, že budete přecitlivělá, nálady se budou měnit minutu od minuty, můžete být plačtivá. Jak se při takové představě cítí? Co pro sebe můžete vzájemně udělat? Je dobré vědět, že nálady jsou jako říční proud – připlouvají a odplouvají a je potřeba, aby se partner naučil nebrat si je osobně. Vy se zpočátku budete věnovat na plný úvazek miminku, od partnera budete vyžadovat emoční podporu. Kde bude brát podporu on? Má dostatek svých zdrojů, kde dobít baterky a doplnit energii, aby zde pak mohl být pro vás a vaše miminko, aniž by trpěl váš vzájemný vztah?

Konkrétní dohody

I když zatím nevíte úplně přesně, jak všecno bude probíhat, pohovořte si naprosto konkrétně, jak si představujete dny po návratu z porodnice, kolik dní s vámi může partner zůstat doma. Pokud to z nějakého důvodu není možné, naplánujte  pomoc z jiných zdrojů. Sezvěte kamarádky a domluvte se s nimi na konkrétních úkolech. Pokud máte maminku, s kterou si rozumíte, jistě vám ráda pomůže. Máte-li dobrý vztah s partnerovou matkou, je další možnou pomocí. Pomoc ubrat můžete vždycky, když se budete cítit dobře a nebudete ji potřebovat.

Zdůrazňuji, že je potřeba obklopit se v šestinedělí lidmi, o kterých víte, že znají vaše plány ohledně péče o miminko a jsou schopni vás v nich podpořit. Rozhodně kolem sebe nepotřebujete lidi, kteří vás budou kritizovat a radit, co a jak dělat jinak a lépe. Chtějte pro sebe to nejlepší – podporu, pohlazení, pomoc podle vašich vlastních představ a potřeb, ne podle představ někoho jiného. Největší odborník na vaše dítě jste vy, tak si do toho nenechte mluvit. Rady jsou přijatelné pouze, když si o ně sama řeknete.

Plán, tentokrát poporodní

Dnes už je naprosto samozřejmé sestavit si porodní plán. Je dobrý nápad sepsat si i plán po porodu. Ideální plán si představuji takto:

Maminka – odpočívá, kojí, dobře a kvalitně jí a pije, stará se o potřeby miminka. V žádném případě se nesnaží být superženou, nadměrná fyzická námaha má špatný vliv na zotavování po porodu, nadbytečná aktivita se často projeví zvýšeným krvácením. Alespoň jednou denně si vyšetří čas, který je určen jen jí samotné.

Tatínek – stará se o potřeby maminky, účastní se na péči o miminko, stará se o starší dítě nebo děti, obstarává domácí mazlíčky. Alespoň jednou denně si vyšetří čas, který je určen jen jemu samotnému.

Oba rodiče – minimálně obden si najdou pár okamžiků, které spolu stráví jako partneři.

Domácnost – vaření, úklid, nákupy, prádlo – konkrétní úkol konkrétní osoba – maminka, tchyně, kamarádka, placená pomoc.

Někdy je potřeba, navštívit s miminkem lékaře – zvládne to žena sama, potřebuje odvoz? Kdo ho zajistí? První návštěva pediatra se uskuteční doma nebo musíte k němu? Dobré domluvit s pediatrem ještě před porodem.

Trochu klasiky, co pořídit

Výbavička pro miminko, co všechno pořídit? Počet oblečení podle toho, zda hodláte prát miminku separátně – pak je lepší mít věcí více, abyste neprala každý den. Totéž platí v případě, že nedisponujete sušičkou a pro případ, že plánujete bezplenkovou metodu. Nebraňte se, když vás budou chtít známí obdarovat obnošenými oblečky. Ze začátku miminko rychle roste a z jedné velikosti do druhé může přeskočit i během dvou týdnů. Je výhodnější mít doma zásobu oblečků. Nemusíte je použít, když se hodit nebudou.

Kde plánujete miminko koupat? Je potřeba koupací kyblíček, vanička, nebo vystačíte jen s lehátkem? Dále jsou potřeba osušky, žínka a olejíček po koupání. Není nutné mít speciální mycí gely pro miminka ani tělová mléka. Je dobré mít doma sterilní čtverečky a případně líh na ošetření pupečníku.

Kde bude miminko spát? Ve vlastní postýlce nebo s vámi? Budete ho vozit v kočárku nebo nosit v šátku či babyvaku? Bydlíte v bytě nebo patrovém domě? V druhém případě se hodí mít postýlku v ložnici v patře a v přízemí, kde se zdržujete většinu dne, postýlku, košík nebo ohrádku další.

Výbavička pro maminku

Kojící podprsenky a vložky do nich. Pohodlné oblečení, které snadno rozepnete, aby se miminko dostalo k prsu. Porodnické vložky – ideálně silnější, jsou příjemnější pro citlivější oblast hráze po porodu, jsou prodyšné a po porodu vhodnější než běžné menstruační vložky, dostanete ve zdravotnických potřebách. Hodně žen po porodu používá speciální síťované kalhotky, vzhledově nejsou žádný hit, ale jsou pohodlné, neškrtí a v případě porodu císařským řezem jsou nejlepší, taktéž se prodávají ve zdravotnických potřebách. Plavací kruh, pokud by při porodu došlo k šití – lépe se na něm sedí, než se porodní poranění zahojí.

Kojící polštář, využijete i v posledním trimestru pro pohodlnější spaní. Pro tento účel jsou více vyhovující polštáře s náplní z přesýpacích kuliček – lépe se přizpůsobí tvaru těla. Čaje na podporu kojení.

Návštěvy v šestinedělí

Na závěr chci zmínit ještě jedno důležité téma v šestinedělí – návštěvy. Všichni jsou zvědaví na vaše malé miminko a chtějí ho vidět, pochovat… Záleží na vašem individuálním založení – pokud návštěvy milujete, ať klidně přijdou, pokud jste introvertní typ a chcete mít klid, není vaší povinností miminko předvádět na požádání. Pozvěte návštěvu, až se na to budete cítit. Je dobré probrat téma návštěv s partnerem dopředu, aby se pak nikdo necítil ublížený, pokud návštěvy odmítnete.

Když už návštěva přijde, měla by být samoobslužná – sama si uvaří kávu, ideálně připraví občerstvení i pro vás. Nechtějte být za každou cenu dokonalá hostitelka. Tuto roli si užijete, až na ni budou vhodnější okolnosti. Bylo by krásné, kdyby čerstvé maminky byly vnímány jako královny, kterým svojí návštěvou vzdáváme hold za ten úžasný zázrak, že přivedly na svět novou bytost. Přeji vám, abyste tento pocit, alespoň občas zakusily.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

všechny 4 šestinedělí jsem měla v pohodě

Minnie, 30. 9. 2020, 21.12

Všechny tři šestinedělí jsem měla na pohodu

evaevik

evaevik, 6. 12. 2019, 22.53

No někdy to je opravdu náročné!

Teryk92, 6. 12. 2019, 18.46

Návštěvy v šestinedělí jsou kapitola sama o sobě. Měli by dávat lidem nějaký brožury jak se chovat nebo tak něco.

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 8.31

Když nemá člověk přehnané očekávání, tak je to v pohodě

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.07

Žádné velké plánování jsme neměli, prostě jsme se snažili vytvořit nějaký režim a když se nestihlo uklidit, tak hlavně žádný stres, ono to neuteče

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 11.28

u prvního jsem byla bezradná, u druhého jsem už věděla jak na to, ale takto sepsané to nebylo nikdy

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 12.14

takto dopodrobna jsme to naplánované neměli .-)

Rulficka48

Rulficka48, 27. 10. 2016, 23.10

Pro mě je hlavně důležité, abych měla partnera co nejvíc u sebe..

snany, 19. 3. 2016, 22.57

Šestinedělí s prvním dítětem byla pohoda, mamka mi chtěla pomáhat, ale nebylo s čím, dcera sice přes den moc nespala, ale naštěstí v noci spinkala hezky-budila se co 3-4 hod, napapala se a hned usla. Vůbec jsem nebyla unavená, zvládala jsem domácnost. Šestinedělí s druhým dítětem bylo náročné, mladší měla necelé dva roky, neustále vyžadovala moji pozornost a hlavně v době když jsem kojila, přebalovala. V noci se děti budily na přeskáčku, několik dní jsem vůbec nespala a pak jsem přes den omdlévala,byla jsem hrozně vyčerpaná.Miminko sice krásně spalo i přes den, ale já odpočívat nemohla neboť starší mě nenechala. Mamku nenapadlo mi s pomáhat. Jedním slovem hrůza

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů