Jak funguje tvorba mateřského mléka

zobrazeno 1862×

Vložil(a): KPinarcioglu, 30. 3. 2016 21.53

My, ženy, přicházíme na svět pro kojení náležitě vybaveny. Pro tvorbu mléka a kojení jsou perfektně uzpůsobeny všechny typy prsou - malá či velká, s dlouhými či plochými bradavkami, tmavými nebo světlými. Nemusíte tedy mít obavy, že nebudete mít mléko pro své miminko. Jak ale takové mateřské mléko vzniká? Co může jeho tvorbu ovlivnit?

Tvorbu mateřského mléka ovlivňují hormony

Mateřské mléko se tvoří v mléčné žláze, konkrétně ve žlázových buňkách mléčné žlázy odkud přechází do vývodů, a v jejich části v oblasti dvorce prsu se hromadí. Pro tvorbu mateřského mléka potřebujeme nejen správné „zařízení“, ale toto zařízení musí také dostat znamení, že je čas mléko vyrobit a uvolnit. Důležitou roli v tomto procesu hrají hormony prolaktin a oxytocin, které řídí tvorbu a regulaci množství mateřského mléka. Jejich hladina může stoupat či klesat dle daného momentu, podle atmosféry, ve které žena své děťátko kojí poprvé.

Napadá-li vás i otázka, kdy se tento proces odstartuje, mám pro vás odpověď. Již od II. trimestru těhotenství se začíná uplatňovat hormon proklatin, který spouští tvorbu prvních kapek mleziva.

Jaká je role proklatinu?

„Pro-laktin“ v latině znamená „pro mléko“ a je hormonem, který ovlivňuje tvorbu mateřského mléka. Někdy je nazýván „hormonem mateřství“ nebo „hnízdění“. Stoupá do 2 hodin po porodu, proto je velice důležité časné přiložení miminka k prsu matky. Nejvíce prolaktinu se tvoří v noci a mimo jiné působí matce relaxaci, někdy i ospalost, takže je schopná dostatečného odpočinku, i když v noci kojí.

Jaká je role oxytocinu?

Oxytocin je hormon zodpovědný za vypuzovací, ejekční reflex. Ovlivňuje tok mateřského mléka a tvoří se rychleji než proklatin. Oxytocin působí dříve, tedy ještě než začne miminko sát a to díky dotekům, vzpomínkám nebo pohledu na dítě. Proto je velice důležitý tzv. kontakt skin to skin, neboli kontakt kůže na kůži, kdy je novorozeně ihned po porodu položeno na hruď matky. Oxytocin bývá nazýván „hormonem klidu, lásky a léčení“. Tento hormon ovlivňuje mateřské chování, zavinutí dělohy, a odloučení placenty, a je sám ovlivněn stresem.

Co a k čemu jsou inhibiční proteiny?

Inhibiční proteiny jsou látky bílkovinné povahy, které nesmím zapomenout zmínit. Tvoří se v přeplněném segmentu mléčné žlázy. Dokáží utlumit tvorbu prolaktinu a v případě přebytku snižují tvorbu mateřského mléka.

 

Mateřské mléko jako nejlepší start

Mateřské mléko je pro dítě tím nejlepší startem do života. Je lehce stravitelné a přispívá k ochraně dítěte před mnoha chorobami, alergiemi a infekcemi. Je vždy dostupné, má vhodnou teplotu a je pro miminko po dobu asi šesti měsíců jedinou potřebnou potravou.

Mateřské mléko je jako zázračná tekutina, obsahující přesně takový poměr látek jaké dítě v danou chvíli potřebuje.

Prvním nápojem miminka je mlezivo neboli kolostrum. Je to husté žlutavé mléko nabité bílkovinami, které je ve vašich prsou přítomno v posledních několika měsících a v prvních dvou nebo třech dnech po porodu. Mlezivo je plné protilátek, enzymů, imunitních faktorů a dalších látek pro miminko přínosných. Po kolostru následuje mléko většinou ve víc než hojném množství, které je svým složením přizpůsobeno potřebám dítěte. Tvorba mléka úzce souvisí s množstvím, které je odebíráno, tedy platí, že poptávka reguluje nabídku.

Mateřské mléko je zdrojem bílkovin, tuků, vápníku, vitamínů. Posiluje imunitu a jeho imunologické vlastnosti se zvyšují s věkem dítěte, snižuje výskyt alergií. Je také klíčovým zdrojem energie a esenciálních mastných kyselin a poskytuje podstatné množství určitých mikroživin.

Mateřské mléko je stále velmi kvalitní i po 1. a 2. roce života.

O tom jak správně kojit, jak dlouho a jak často, a některé další informace se dozvíte v našem článku Jak správně a jak často nakojit miminko.

 

Z vlastní zkušenosti víme, že okolo kojení vzniká spousta otázek. Také si některé kladete? Neváhejte se obrátit na naše odbornice v Laktační poradně, mezi které patří i Kristýna, autorka článku.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • inhibiční proteiny

    látky bílkovinné povahy, které snižují tvorbu prolaktinu, potažmo mateřského mléka

  • mlezivo

    prvotní mléko, které se tvoří v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno asi 3 – 5 dní po něm

  • oxytocin

    hormon, uvolňuje se u žen po stimulaci prsu (např. během kojení), dělohy a vagíny a v menší míře při doteku; má vliv na porod i na kojení

  • prolaktin

    hormon stimulující rozvoj mléčné žlázy během gravidity a laktaci po porodu

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Rulficka48

Rulficka48, 27. 10. 2016, 23.07

Díky za super článek, moc se mi hodí!

petrao, 31. 5. 2016, 21.44

Stručný a jasný článek. Určitě stojí za to, vydržet bolesti a nepříjemnosti a kojit

rudykvet, 16. 4. 2016, 23.49

Jsem hrdá na svou LP!

Astyna88, 15. 4. 2016, 9.54

Mě se kojení nedařilo, příště si vypnu telefon, nebudu přijímat návštěvy ani "cenné" rady a řídit se sama sebou )

Jamu, 20. 11. 2016, 22.33

Tak,kazd do toho mele,ale nikdo nic poradneho neporadi.Ja se taky musela spolehnout na sebe.Hzatnout zuby a vydrzet

jitkamety, 14. 4. 2016, 18.44

Moc hezky clanek

Jana V., 14. 4. 2016, 17.22

moc pěkný článek

nocken, 11. 4. 2016, 20.11

Druhé dceři je nyní 14 měsíců a kojím stále, sice přes den už ne tolik, ale večer a ráno ano.

ppetaa27, 11. 4. 2016, 18.12

Hezky clanek jsem hrozne rada, ze kojim. Syn ma ted 9 mesicu a rozhodne nemam jeste v planu prestavat.

k.o.r.i.n.e.k, 9. 4. 2016, 18.24

Krásný článek já kojím už rok a jsem za to ráda

louskacek2, 8. 4. 2016, 13.37

Zajímavý článek. Kojení je holt věda. My jsme byli nastydly v 6 měsících syn byl total zahleněny už jsem se bala ze to kojení proste nedáme ale prezili jsme a jsem ráda. Nechtěl kojit boj. A ted to dohání a kojíme v noci jak u novorozence.

Jamu, 20. 11. 2016, 22.34

Se nenecha osidit:D smudlik jeden;)

Naši partneři

© 2013 - 2016 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight