Homeopatie v šestinedělí a při kojení

zobrazeno 23403×

Vložil(a): 123homeopatie, 9. 1. 2017 21.09

Období časného šestinedělí s sebou přináší zaslouženou radost a potěšení z příchodu děťátka. Maminky se však často zbytečně trápí s bolestivým kojením, rozpraskanými bradavkami, nedostatkem mateřského mléka, nesnášenlivostí mléka, záněty prsou, bolestí břicha po porodu, bolavým hojením nástřihu hráze atd. I tady pomohou homeopatika. Přečtěte si v tomto článku, která kdy nasadit, abyste sobě i miminku ulevily.

Homeopatie je účinná a přitom velmi šetrná léčebná metoda, která je součástí každodenní praxe lékařů po celém světě. Homeopatické přípravky mají schopnost stimulovat organismus k lepšímu využití vlastních léčebných sil. Nejsou přitom pro organismus toxické. Proto se k ní stále častěji obracíme, zejména pak v době, kdy běžné léky nejsou vhodné - v období těhotenství, v období kolem porodu, ale také v období šestinedělí.

Po porodu je doporučováno při bolestech a na rychlejší hojení porodních ran brát ještě nějakou dobu třikrát denně Arnicu 9CH rozpuštěnou ve vodě. Arnika podpoří také zavinování dělohy.

Krátce po přirozeném porodu dochází k laktaci. Po císařském řezu se laktace objevuje později, asi 3 dny po porodu. Vždy je ale dobré udělat maximum pro to, aby dítě bylo v prvních měsících po narození plně kojeno. K homeopatickým lékům na podporu tvorby mléka patří Lac caninum, Ricinus communis, Pulsatilla, Bryonia, Urtica urens, Calcarea carbonica. Ve vlastní homeopatické praxi nejčastěji doporučuji lék Urtica urens případně Ricinus communis 5CH do chvíle, než se spustí laktace, potom už léky není potřeba brát. Ricinus, neboli skočec, je stromovitá rostlina, až 8 metrů vysoká, původem z Afriky. Ze semen získaný ricínový olej patří mezi nejsilnější rostlinné jedy a jako projímadlo byl užíván již v Egyptě.  Ricinus podporuje nástup laktace, pomáhá při nedostatečné tvorbě mléka, a stimuluje jeho produkci. V homeopatii existují také léky na zastavení laktace, nejsem ale zastánce potlačování a nepřirozených zásahů, proto léky na tomto místě neuvádím.

Často se maminky při počátcích kojení setkávají s bolestí z důvodu rozpraskaných bradavek. Zde pomůže Graphites, Rathania nebo Calendula. Calendula officinalis, neboli měsíček lékařský, je rostlina dorůstající 30-50 cm, roste na kultivovaných polích a na vinicích. Užívá se právě na otevřená poranění kůže nebo sliznic, ve formě kuliček vnitřně pro svůj antiseptický a analgetický účinek a zevně jako lokální prostředek ve formě tinktury nebo masti.

Nepříjemnou komplikací kojení může být mastitida. Zde jsou na místě léky Belladona, Bryonia, Lac caninum, Silicea, Sulphur. Tady je možných léků víc, vždy je dobré diferencovat, případně konzultovat s homeopatem. Obrátit se můžete např.na naše odbornice v Homeopatické poradně.

Někdy se maminkám zdá, že jsou potíže s kojením na straně dítěte - pokud dítě odmítá mateřské mléko pak je vhodné použít léky Silicea nebo Calcarea carbonica. Oba tyto léky jsou shodou okolností také velmi častými konstitučními léky kojeneckého období. Silicea, neboli kysličník křemičitý, je bílý prášek nerozpustný ve vodě. V přírodě jej nacházíme nejčastěji ve formě křemene, který je součástí např. žuly a pískovce.

Také se může stát, že se u dítěte projeví nesnášenlivost mateřského mléka, přípdně zvracení s nestrávenými zbytky. V takovém případě  pomůže lék Aethusa cynapium.

Obecně je významným lékem pro ženy v šestinedělí Sepia 15CH, která reguluje hormonální nerovnováhu, výkyvy nálad a zároveň jde o lék s dobrým účinkem na vazivo pánevního dna.

Toto jsou obecné základní informace o lécích, které je možné použít symptomaticky v nízkých ředěních (5,9 nebo 15CH) v období šestinedělí a při kojení. Vždy je dobré diferencovat a najít lék nejpřesnější - například podle toho, co potíže odstartovalo, co potíž zlepšuje, co ji naopak zhoršuje atd. V těchto případech je dobré se obrátit na homeopata, který doporučí nejvhodnější lék pro dítě, pro maminku, nebo pro oba. A nezapomeňte - homeopatické léky se vyplácí používat moudře a citlivě tam, kde jsou indikovány.

Maminky, napište nám i ostatním maminkám své zkušenosti s aplikací homeopatik po porodu a v šestinedělí.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (30 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 24. 1. 2021, 14.27

Neměla jsem, neříkám že to úplně nefunguje, ale já jsem nepoužívala.

homeopatika jsem nepoužívala nikdy,nevěřím tomu.

AndyKuch, 22. 7. 2018, 20.23

Mně u obou dětí pomohla homeopatika Ricinus communis 5CH. V období růst.spurtu jsem pro dětičky měla málo mléka a tak u kojení plakaly. Jakmile jsem začala užívat tato homeopatika (+kojící čaj, ten jsem užívala po celou dobu kojení) mléko po několika dnech doslova stříkalo. A to byla má první zkušenost s homeopatií vůbec!

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 8.14

Nezkoušela jsem, ale moc tomu nevěřím

Furciferka

Furciferka, 15. 12. 2017, 22.09

Já brala ricinus, ale zároveň jsem nasadila i kojící čaj a další doplňky stravy, které podporují kojení. Pomohlo to. Ale těžko říct, co z toho to bylo

Tinka1993, 15. 12. 2017, 15.49

homeopatika som ja osobne nevyužívala,ale počula som, že vela kamaratkam pomohli

vendy.z, 13. 12. 2017, 20.32

homeopatii neprovozuji, škoda peněz za placebo

editak, 13. 12. 2017, 15.36

na začátku kojení jsem využila ricinus, a mám ho stále při ruce... ostatní jsem naštěstí (zatím) nepotřebovala...

Zuzule, 13. 12. 2017, 10.26

homeopatii jsem zkousela pouze jednou. zajimave

mckvak, 4. 7. 2017, 17.40

S homeopatiky jsem mela zkusenost u prvniho mimca, na podporu kojeni, mliko se sice spustilo ale malo, takze jsme skoncili u UM.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů