Fyzické změny po porodu. Co s nimi?

zobrazeno 26307×

Vložil(a): NikolaJ, 15. 1. 2017 19.27  (aktualizováno 28. 2. 2019 14.40)

Známe to všechny. Každou z nás těhotenství, porod a kojení změní, a to nejen psychicky, ale také fyzicky. Povislá prsa, větší bříško, povolená pochva, nebo jizva po nástřihu hráze, a další. Změn je hodně a není výjimkou, že pak žena sama se sebou není spokojená. Někdy tyto změny mohou mít vliv i na partnerství. Přitom se ale tyto změny dají ovlivnit. Někdy postačí cvičení, jindy je potřeba radikálnější zákrok. Pojďme se na všechno podívat z blízka.

Jizva po nástřihu hráze

Nástřih hráze se začal masivně provádět při porodech až ve 20. století, respektive poté, co se rození dětí přesunulo z domácího prostředí do nemocnic. V průběhu několika let se tak tento zákrok stal jedním z nejčastěji prováděných chirurgických výkonů.

Chirurgické nastřižení hráze, neboli epiziotomie, se provádí v přesně vymezeném místě jako prevence roztržení hráze při průchodu plodu rodidly. V posledních letech se ve většině českých porodnic přestala epiziotomie provádět rutinně prakticky při každém porodu prvorodičky a porodníci začali více zvažovat, jestli nástřih provedou, či ne. Více se dočtete v článku Nástřih hráze.

O ránu je potřeba správně pečovat – dodržovat úzkostlivou hygienu, ale také udržovat šití v co nejsušším stavu. Pokud vás rána hodně bolí, přiložte si na ni na chvíli ledový obklad. Sezení si můžete usnadnit položením dětského nafukovacího kruhu na židli. Zkuste omezit na minimum pohyb vestoje a tím snížit tlak na rodidla.

Přes veškerou snahu se může stát, že se hráz nezhojí dobře a vy můžete i týdny či měsíce po porodu pociťovat v místě nástřihu bolest nebo nepříjemné pnutí, ať už v klidovém stavu, nebo například při pohlavním styku. Z toho důvodu vzniklo v roce 2009 v pražské podolské porodnici nové pracoviště, tzv. perineální ambulance, kde se upravují škody napáchané při porodu.

Využít ale můžete také působení radiofrekvenční energie a ultrazvuku. Díky intenzivnímu ohřevu všech vrstev tkáně v ošetřované oblasti dochází k zlepšení vzhledu jizvy, jejímu změkčení a vyhlazení. Ošetření je bezbolestné a je vhodné několikrát zopakovat podle doporučení, ale vůbec nebolí ani není nepříjemné. Protégé Intima si poradí i s drobnými asymetriemi stydkých pysků a zlepšením jejich vzhledu.

Povolená pochva po porodu

Při vaginálním porodu se pochva roztáhne, je oteklá a pohmožděná. Během několika dní po porodu otok opadá, pochva získává svůj svalový tonus a začíná se zmenšovat. Vy i váš partner při sexu ale cítíte, zejména po opakovaných porodech, že je vaše vagína větší než dřív. Hůře tak můžete oba dosáhnout vyvrcholení, a prožitek také už není takový jako dříve. Odborníci doporučují provádět tzv. Kegelovy cviky, které pomáhají obnovit svaly v oblasti pochvy a močového měchýře, tedy svaly pánevního dna.

Účinné v tomto směru mohou být také běžné sportovní aktivity, které zaměstnávají zejména dolní končetiny.

Mezi další možnosti procvičování svalů pánevního dna patří tzv. venušiny kuličky nebo gelové korále.

Oblíbeným a účinným cvikem pro posilování svalů pánevního dna je samotný orgasmus. Svaly se nekontrolovatelně stahují a tím samovolně posilují.

Pokud ale cvičení nepomáhá, je tu řešení v podobě laserového ošetření. Při něm lékař zavede do pochvy speciální laserovou koncovku a prohřívá vaginu zevnitř. Působením tepla na tkáň dojde ke stažení, tím se pochva zúží a zpevní. Nic nebolí, není třeba dávat žádnou anestezii, a když je po všem, odcházíte okamžitě domů. Výsledek je možné pocítit už po pár dnech.

Větší bříško?

Vhodné je zařadit ihned po porodu pouze cviky, které vám doporučili v porodnici. Později, po šestinedělí, můžete začít pozvolna dělat to, co vás baví – strollering, tanec s dítětem na těle apod. :-)

Přesto se ale může stát, že tuk z oblasti bříška ne a ne zmizet. Řešením může být liposukce, tedy odsátí určitého množství tuku, kde dochází k jeho nadměrnému ukládání. Tuk si však kromě břicha můžete nechat odsát i z boků a dalších problematických partií. Na současném trhu je jen jedna liposukce, která kromě toho, že odsaje tukové polštáře, a tím zformuje a zeštíhlí postavu, viditelně vypne a vyhladí kůži nad odsávanou oblastí. O čem to mluvíme? O radiofrekvenční liposukci. Zatímco vám chirurg z podkoží odsává drobnou jemnou kanylou tuk, po povrchu jede hlavice vysílající radiofrekvenční proud. Ten prohřívá tukově buňky a způsobuje lipolýzu, tedy rozpad tuku. Kromě vyhlazení kůže a celulitidy také urychlí rekonvalescenci a dokonce zmírňuje pooperační bolesti.

Pokud vás trápí povislá kůže břicha, nevzhledné faldíky a povolená břišní stěna, je na místě plastická operace břicha neboli abdominoplastika. Jedná se o zákrok břicha či podbřišku, při němž dochází k zpevnění rozestupu svalů břišní stěny, snížení podkožního tuku a odstranění  přebytku kůže. Po tomto zákroku zůstane jizva v oblasti podbřišku a menší jizvička u pupíku.

Někdy maminky trápí i silnější stehna, které lze také vyřešit liposukcí. U žen, u kterých nelze provést liposukci stehen z důvodu ztráty elasticity kůže, je možná plastika neboli lift stehen.

Problém, o kterém se nemluví – inkontinece

S únikem moči se porodu setká téměř každá druhá žena. Je způsoben povolením pánevního dna, kvůli kterému ztratí močový měchýř dostatečnou oporu. Při zátěži a tlaku (neboli stresu), například při kýchnutí nebo smíchu, pak může dojít k uvolnění nepatrného množství moči. Je to nepříjemné, stydíme se za to a navíc jde stále, obzvlášť mezi mladšími ženami, o jisté tabu. Zbytečně.

Zde zatím mohou lékaři nabídnout dvě základní řešení - operativní a konzervativní. Mezi konzervativní řešení patří opět Kegelovy cviky na posílení pánevního dna a to nejlépe už před otěhotněním, v těhotenství a hned po něm znovu. Důležité je zapojit správnou skupinu svalů a dobře dýchat. Pokud u cvičení zadržujete dech, zvyšujete si nitrobřišní tlak, takže cvičíte špatně. U stahů pánevního dna můžete dýchat klidně zhluboka a nechat přitom bříško zcela uvolněné. Budete-li jej zatínat, nejen že to nepovede ke kýženému zlepšení stavu - výsledkem bude zhoršení v důsledku tlaku břišních svalů shora.

Operativní výkon zahrnuje nasazení kroužku na močovou trubici. Pomůcka zadrží proud v kritický okamžik tím, že na ni močový měchýř dosedne a úniku moči zabrání. Operaci hradí pojišťovna, stejně jako nákup speciálních inkontinenčních vložek.

Anebo můžete využít laserové ošetření, které zpevní poševní tkáň a nastartuje znovu tvorbu fibroblastů. Díky tomu se obnoví opora močového měchýře a obnoví se původní funkce močových cest. Efekt je okamžitý. K výkonu vám stačí aktuální vyšetření od vašeho gynekologa. Zákrok probíhá bez anestezie a po zákroku vás nečekají žádná omezení.

Prsa po kojení – kapitola sama pro sebe

Během těhotenství se prsa nastávající maminky zvětšují, nápadně se zvětšuje také dvorec, který zároveň výrazně tmavne. Mění se poměr tukové a žlázové tkáně. A pak přijde porod. Obvykle 3. den po porodu začínají prsa produkovat plnohodnotné mléko, které je ve srovnání s mlezivem řídké a světlé. V této souvislosti prsa náhle zvýší svůj objem a váhu. Proto se hodně maminek bojí, že po skončení kojení už nebudou nikdy mít hezká prsa. K proměně velikosti a tvaru prsů kvůli mateřství nemusí nutně dojít. Některé maminky kojení téměř nepoznamená, některé jsou smutné ze strií, ochablého tvaru apod. Tvar prsů po skončení kojení je do jisté míry daný typem mléčné žlázy. Cvičit a nosit dobrou podprsenku je to

Na trhu existují také zázračné gely a tabletky, které údajně prsa vztyčí. Je to ovšem omyl, to žádný gel ani tabletka nedokáže.

Průzkumy prokázaly, že víc než 70 % z dotázaných žen, by si přálo krásnější prsa. Pro někoho to znamená menší, pro jiného lépe tvarovaná, pro další ženy a dívky je cestou ke spokojenosti vyřešení asymetrie. Těhotenství a kojení naše prsa změní. A pokud cvičení nepomohlo a vy byste si přesto přála krásná prsa, je tady ještě jedno řešení – modelace prsou neboli mammaplastika. Je vhodná pro ženy, které mají za sebou těhotenství, kojení či náhlé výkyvy váhy.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • epiziotomie

    nástřih hráze, nejčastější porodnický výkon, provádí se v závěru 2. doby porodní

  • fibroblasty

    základní buňky vazivové tkáně rozptýlené u člověka v různých částech těla

  • liposukce

    patří mezi nejvyhledávanější ošetření v oblasti plastické chirurgie; jedná se o zákrok, jehož cílem je odstranění nadbytečného tuku v problémových partiích těla

Diskuze k této stránce (54 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

alabud, 28. 2. 2022, 13.35

Zdravím, při porodu a po nástřihu jsem pěkně trpěla. Myslela jsem si, jak to bude za těch 6 týdnů úplně v pořádku a budu se moci plně vrátit do sexuálního života, ale bohužel. Šití podle pana doktora prováděl lépe řečeno nějaký začátečník. No musela jsem na plastiku, abych se dala do kupy. Našla jsem doc. Otčenáška a s jeho službami jsem byla opravdu moc spokojená. Takže pokud nějaká váháte, tenhle pan doktor ví opravdu co a jak https://www.labioplastika-praha.cz/ .. profesionál v oboru

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 12.02

hah mno jsem zvědavá jak po konci kojení,budou vypadat mé prsa už před kojením,jsem je měla až ke kolenům

KvětinkaBegý, 25. 11. 2021, 11.46

Hele nic to není já jsem taky byla akorát ta cena no jinak máte některá zkušenost s tím, že ste po císaři měla jizvy? Ja sem se totiž dočetla, že by se díky té abdominoplastice mohly odstranit i starší jizvy (i když nové zase vzniknou, já vim ale ty staré mám fakt ošklivé) https://www.medicomclinic.cz/plasticka-operace-bricha máte s tím nějaká nějakou zkušenost? Jak moc to třeba pomůže a jestli ti nové jizvy jsou víc v pohodě než po císaři? Díky!

ninahorr, 28. 6. 2020, 16.00

Dobrý den. Já po porodu spoléhala na pana doktora Otčenáška a jeho kliniku Proti inkontinenci mi pomohla fyzioterapie a na dole vaginoplastika viz http://www.labioplastika-praha.cz/vaginoplastika-zuzeni-pochvy/ Všem doporučuji, není za co se stydět

Kikinka30, 19. 3. 2019, 9.48

Paradni clanek

Zdeňka S., 5. 3. 2019, 17.21

No jo prsa , teď zase kojim tak jsou dobrý , ale pak to bude hrůza

ROMA-Z, 5. 3. 2019, 7.08

Dobrý článek, taky jsem si užila svoje

Ketris

Ketris, 2. 3. 2019, 21.53

Mne se telo dalo do puvodniho stavu po pul roce.. mlade telo se zbrchava rychle

snany, 1. 3. 2019, 21.37

Já jsem sama se sebou spokojená, přibrala jsem a prý teď vypadám lépe. Asi je to otázkou vkusu Jen na ty prsa potřebuji lupu , alespoň budou stále stejná

patricia077

patricia077, 1. 3. 2019, 22.03

Když kojis tak musíš mít prsa jak balóny jak říká moje mamka když jsem kojila byla jsem jak medvědice

Ketris

Ketris, 2. 3. 2019, 21.53

Prsa jsou jen detail..

patricia077

patricia077, 3. 3. 2019, 10.24

No někteří chlapi jsou na ně docela vysazení

Lenička, 1. 3. 2019, 7.36

Moc pělně napsaný článek.😉

Eliška Kozlova, 28. 2. 2019, 21.45

Viz níže.

patricia077

patricia077, 1. 3. 2019, 8.12

Jj taky jsem nejdřív koukala že už jsem kdysi komentovala

Eliška Kozlova, 1. 3. 2019, 11.30

Ja se rozepsala a pak taky koukám Ale když to vezmu s odstupem, co se mi překulilo 33, tak mám tu kůži (a trochu i pneumaticky) nějak víc vytahane, takže času stejně nikdo neunikne, ať ma nebo nemá děti Ale stejně postavu nejvíc kazí špatný životní styl a lenost

patricia077

patricia077, 1. 3. 2019, 12.11

No tak pokud nemáš děti tak s tou postavou to je přece jen lepší je mi 40 a kamarádka je ještě starší a vypracovanější jenže on nemusela po dvou těžkých porodech na operaci vše souvisí se vším, já vypadala před dětmi sice lépe ale měla jsem v průměru o deset kilčo víc .-)

Ketris

Ketris, 2. 3. 2019, 21.54

Ale muzes byt pysna na sve telo, ze odnosilo zdrave dite..

snany, 1. 3. 2019, 21.32

Holky, já asi měla v opravě klávesnici , můj komentář nevidím

patricia077

patricia077, 1. 3. 2019, 22.02

Eliška Kozlova, 2. 3. 2019, 22.08

Když jsem briganicila v domově důchodců, tak tam byla paní, přes 70, odchovala a odkojila 7 dětí, celej život cvicila v Sokole a měla neuveritelne pevná prsa a to neměla žádnou plastiku, nic. Celkově bych řekla, ze podle prsu se fakt nedalo poznat, jestli žena měla nebo neměla děti. Ale je fakt, ze u žen kolem 30-tky to znát je, u někoho víc u někoho míň.

patricia077

patricia077, 2. 3. 2019, 22.19

Dřív ženy taky daleko víc vydržely když si vezmu čím prosla moje babička do porodnice jela dvacet km na kole! Nebo měla moji mamku na poli makala kojila furt dokola když se splašil byk chlapi se báli volali moji babičku atd

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů