Bylinkové pohlazení po porodu

zobrazeno 10612×

Vložil(a): LorenzovaE, 3. 5. 2017 9.42

Není na světě rostlina, aby na něco nebyla.. jistě znáte tuto starou lidovou moudrost. Vůně, jemnost a zároveň síla rostlin je obdivuhodná. Bylinky jsou odedávna pro vnímavé lidi velkým darem. A pro ženy po porodu mohou být přímo úžasným průvodcem na jejich cestě mateřstvím. V tomto článku vám předtavím základních 5 bylinek pro poporodní období.

Bylinky pomáhají hojit případná porodní poranění, podporují zdravé zavinování dělohy, čistí naše tělo, navrací vitalitu a energii, harmonizují psychiku a uvolňují. 

Bylinky doporučuji ideálně vypěstovat doma na zahrádce v bio kvalitě, nebo je zakoupit v bylinných lékárnách. Můžete užívat čerstvé, ale také kvalitně usušené bylinky. Pokud budete používat sušené, doporučuji raději používat bylinky, které nejsou v nálevových sáčcích (ty totiž nejsou většinou tak účinné pro svůj obsah).

Řepík lékařský

Řepík je vytrvalá bylina až 60 cm vysoká. Jeho květy mají kořeněnou vůni, připomínající meruňky. U řepíku se sbírá nať, přízemní listy nebo květní stoly – od června do září. Má vynikající čistící a stahující účinky, vhodný je také na oplach porodního poranění, který můžete provádět několikrát denně. Podporuje vylučování vody z těla, podporuje sekreci a vylučování žluči a také je podpůrný při chudokrevnosti.

Maliník obecný

Sbírají se listy maliníku, ideálně v květnu a v červnu - nejvíce cenných látek obsahují tehdy, než dozrají maliny. Obsahují třísloviny, organické kyseliny a minerální látky. Vynikající je na tonizaci svaloviny dělohy po porodu, tiší křeče, podporuje vylučování moče a podporuje zdravou funkci ledvin. Maliník navíc doplňuje vitamín C a zvyšuje pružnost cév.

Heřmánek pravý

Heřmánek je jednoletá vonná bylina, 15 až 50 cm vysoká. Kvete od června do srpna. Často roste jako plevel v obilí. Heřmánek pravý je často zaměňován za velmi podobný Heřmánek římský a Rmen rolní. Heřmánek pravý je poznat podle typické, intenzivní vůně a žlutého vyklenutého středu květů. Odvěká bylinka, která je vhodná pro děti i maminky. Sbírají se kvítky. Heřmánek působí protizánětlivě, uklidňuje křeče, harmonizuje psychiku, pomáhá zklidňovat bolest. Heřmánek také působí blahodárně proti nadýmání, urychluje hojení ran, ale zde raději pozor - dokáže uzavírat rány, které ještě nejsou zespodu zcela zhojené. Proto je lepší začít oplachem z řepíku a poté až používat heřmánek.

Dubová kůra

Dubová kůra má silně desinfekční a stahující účinky Proto je vynikající na péči o vytlačený konečník po porodu (hemeroidy). Je možné jej aplikovat ve formě gelu, masti, čípků či oplachů. Domácí oplach si připravíte snadno: 30 – 40g drcené sušené kůry na 1 litr vody. Vše povaříme asi 20 minut, scedíme a vychladíme.

Meduňka lékařská 

Meduňka je vytrvalá rostlina dorůstající výšky 70–150 cm. U meduňky sbíráme snítky lístků. Můžete si ji i usušit, je ale třeba sušit ji rychle, ne na slunci, vhodné jsou nízké teploty. Meduňka má nádhernou citrónovou vůni, úžasně zjemňuje strachy a úzkosti, pomáhá zklidnění a klidnému spánku. Meduňka také pomáhá při bolestech hlavy, podporuje zdravé zažívání, a je účinná proti křečím. 

Zaujal vás článek? Pak vám doporučuji se podívat na knihu Magdalény Dobromily Staňkové – Bylinky pro děti a maminky. Je to jedna z nejkrásnějších knih o bylinkách, kterou znám. Je plná praktických tipů, bylinkových receptů, je přehledná a je řazená podle ročních období.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

jufy54, 3. 10. 2021, 17.09

Všechny výše popsané bylinky moc dobře znám a máme je na zahrádce u babičky. Jako malí jsme z nich vyráběli i herbář, který mám dodnes. Jen jsem k nim kvůli zdravotním problémům musela přidat i skvělou bylinku jako doplněk stravy - jedná se o Macu. Našla jsem ji úplnou náhodou zde https://eshop.guaranaplus.cz/maca a od té doby ji užívám. Má hodně pozitivních účinků a asi se ji už nikdy nezvdám.

Minnie, 21. 9. 2021, 20.32

Maliník jsem pila jako čaj před porodem.

maliník jsem používala před porodem,ale nevěděla jsem,že se používá i po porodu

Žofinka

Žofinka, 7. 6. 2018, 15.16

Bylinky mám na neduhy moc ráda

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 17.44

Díky za nové informace, budou se hodit

mckvak, 1. 7. 2017, 13.07

Super clanek, doplnime znalosti

Mygara

Mygara, 30. 6. 2017, 10.58

nevěděla jsem, že se maliník používá i po porodu

jitka46

jitka46, 17. 6. 2017, 21.42

bylinky jsou nejlepší, za mě hlavně meduňka

martinazab, 31. 5. 2017, 13.09

Medovku pouzivam stale. Rastie mi na zahradke

Adrianita, 21. 5. 2017, 19.35

Na knížku se kouknu Malin máme dost, mohla bych natrhat lístky.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů