Braňte se Hamiltonovu hmatu

zobrazeno 70950×

Vložil(a): Dana Kantorová, 12. 1. 2017 8.36

Možná už máte termín porodu na dohled a možná už jste po termínu. A možná vás proto čeká vyvolávaný porod. V tomto článku vám přiblížím Hamiltonův hmat - jednu z metod pro vyvolání porodu. Kdy se používá? Jak se takový hmat provádí a co se při něm vlastně stane? A nešlo by porod vyvolat třeba jinak? Máte možnost volby! Pozor na Hamiltona bez vašeho vědomí!

V posledních letech se v oboru gynekologie a porodnictví stalo trendem provádět indukované (vyvolávané) porody. To se týká především rizikových těhotenství ve snaze ukončit těhotenství dříve a předejít možným komplikacím. Jedná se zvláště o situace, kdy žena přenáší plod, má vysoký krevní tlak, těhotenskou cukrovku, preeklampsii, anebo dojde k předčasnému odtoku plodové vody. Toto jsou všechno závažné stavy, které vyžadují okamžité rozhodnutí lékaře a souhlas rodičky k vyvolání porodu. Indukce se ale mnohdy dělají zbytečně a to v případech, kdy lékaři nechtějí počkat déle než 7 dní po termínu, zda se porod nespustí sám. Důležité je si uvědomit, že termín porodu může být vypočítán dost nepřesně, i třeba o týden nebo dva. Takže důležitější je sledovat, jestli se miminku daří. V tomto článku se budeme blíže zabývat vyvoláním porodu pomocí Hamiltonova hmatu. Názory na tento úkon se liší.

Porod jako dynamický proces

Porod je starý jak lidstvo samo, ukončuje dobu těhotenství a otevírá cestu k rodičovství. V životě rodičů čekajících potomka je zásadním mezníkem, který z ženy dělá matku a muž se stává otcem. Dalo by se říct, že porod je mostem přes řeku, který dělí jeden břeh od druhého - jednu část života od jiného. V dávnověku žena rodila pravděpodobně sama, bez jakékoli cizí pomoci. Byla však vystavena mnohonásobně většímu nebezpečí ohrožení života svého i dítěte. Později se ženy začaly sdružovat tak, aby zkušenější pomáhaly při porodu prvorodičkám. Tady můžeme hledat počátky babictví, čili porodnictví.

V dobách dávno minulých se tradičně rodilo doma, dnes se některé ženy k tomuto trendu opět vracejí. Většina rodičů ovšem stále preferuje alternativu hospitalizace v porodním zařízení, kde se ale často stává, že se do porodu nepřiměřeně zasahuje z různých důvodů a přirozenému, nerušenému porodu se nedává mnohdy takový prostor, jaký by si žena zasloužila a přála.

Vyvolávaný porod

Indukovaný (vyvolávaný) porod se provádí, když je ze zdravotního hlediska nezbytně nutné, aby dítě přišlo na svět dříve, než se spontánně rozhodne organismus těhotné ženy. Jedná se o situaci, kdy vše může proběhnout hladce a bez problémů, nebo naopak mohou rozhodovat vteřiny. Indukce porodu je tedy umělé vyprovokování děložní činnosti za účelem vyvolání kontrakcí (děložních stahů) s cílem ukončení těhotenství. Způsobů indukce porodu je celá řada počínaje léky a konče manuálními čili mechanickými metodami, mezi které patří i použití Hamiltonova hmatu. 

Hamiltonův hmat a právo rozhodnout se

Jedná se o úkon, který někteří lékaři provádí v konečném stádiu těhotenství pro vyvolání porodních kontrakcí. Představuje alternativu různých léků podporujících spuštění porodu. Provádí ho gynekolog při vaginálním vyšetření těhotné ženy.

Jestliže chce žena porodit přirozenou či alternativní cestou, nejspíš se této variantě vyhne. Hamiltonův hmat není doporučený postup pro podporu normálního a spontánního porodu. Hamiltonův hmat s sebou přináší určitá rizika a rozhodně nepatří do běžné a standardní výbavy, jak „uspíšit porod“. Je vždy na zvážení lékaře a především na domluvě s rodičkou, jestli se do něho pouštět. Pokud chce žena rodit přirozeně, je nejmoudřejším řešením nechat začátek porodu na přírodě. Lékař nesmí Hamiltonův hmat provést bez vědomí nastávající maminky, což se bohužel často stává. Hamiltonův hmat ženy vnímají velmi rozdílně. Rodička by měla být vždy předem upozorněna, že gynekolog přistupuje k provedení tohoto manévru. Musíme podotknout, že dnes, kdy žena v roli pacientky má možnost se sama rozhodnout, není výjimkou, že ženy provedení Hamiltonova hmatu odmítají. Jeho provedení by mělo být vázáno na informovaný souhlas těhotné ženy. Vaginální vyšetření po 30. týdnu těhotenství je úplně zbytečné a nese s sebou riziko infekce nebo právě třeba provedení Hamiltonova hmatu bez souhlasu rodičky.

Princip Hamiltonova hmatu a jeho rizika

Hamiltonův hmat někteří lékaři provádí v případě, že je těhotná žena již po prvním předpokládaném termínu porodu a děťátku se stále nechce na svět. Celý proces probíhá tak, že lékař vsune prst své ruky co možná nejhlouběji do krčku čípku dělohy a druhou rukou tlačí na břišní stěnu, krouživou akcí prstu jsou odděleny plodové obaly od čípku v dolní části. Následkem tohoto zásahu dojde k vyplavení prostaglandinů - hormonů podporujících stahy děložní svaloviny. Ty mají vliv na nastartování porodu. Je dobré vědět, že prostaglandiny se dají získat i jiným, příjemnějším způsobem a to při sexu, protože mužské spermie prostaglandiny obsahují. 

Po samotném zákroku pošle ošetřující lékař těhotnou ženu domů s tím, že kdyby se porod rozjížděl, přijede žena do porodnice. Po prodělání Hamiltona cítí nastávající maminka bolesti břicha a pokud sílí, mělo by se jednat o bolesti porodní, které se postupně rozjíždí a do 48 hodin skončí porodem. Účinek Hamiltonova hmatu závisí na připravenosti organismu rodičky k porodu. Pokud tělo rodičky není na porod ještě připraveno, Hamiltonův hmat nezabere a je vykonán zbytečně. Jestliže se hmat vykoná u těhotné ženy s nepřipravenými porodními cestami, může dojit pouze ke špinění, krvácení a bolestivosti s nástupem poslíčků. Některé ženy hovoří po provedení Hamiltonova hmatu o drobném pálení a štípání, jiné cítí velmi silnou bolest. 

Mezi rizika Hamiltonova hmatu patří zavlečení infekce do dělohy, krvácení, protrhnuti vaku blan. Vůbec by se neměl provádět v případě, kdy je známá informace o tom, že žena má abnormální placentu anebo při poševních stěrech došlo k průkazu Streptokoka skupiny B.

Mějte na paměti, že těhotenství přirozeně trvá 40 týdnů + dva týdny tolerance dávají porodnice. Nezřídka se stává, že ženy rodící doma zdravé miminko porodí i ve 44. týdnu a později. Samozřejmě je nezbytné být pod dohledem zkušených porodních asistentek. Pokud tedy chcete rodit přirozeně a nemáte indikován žádný nežádoucí stav, nechejte začátek porodu na přírodě. Případně se rozeběhnutí porodu můžete pokusit podpořit šetrnějšími metodami, třeba pomocí homeopatik, bylinných směsí nebo speciálních masáží, mačkání akupresurních bodů, horkou koupelí, dejte si svařené víno apod. Spojte se s nějakou dulou a poraďte se. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • prostaglandiny

    skupina hormonům podobných látek odvozených od kyseliny arachidonové; mohou vznikat prakticky ve všech orgánech těla (prostata, plíce, cévy, ledviny, mozek aj.)

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí jsem ho měla jen u prvního těhotenství,ale stejně mi k porodu nepomohl

Minnie, 18. 8. 2020, 13.18

Já se Hamiltonu nikdy nebránila, naopak jsem ho vždy vítala. U první dcery nezabral, u dalších dvou dětí ano a porodila jsem do druhého dne.

Teryk92, 11. 11. 2018, 15.17

Svařené víno?

Žofinka

Žofinka, 15. 6. 2018, 8.34

Naštěstí jsem se nemusela rozhodovat zda ano nebo ne

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.46

No u nás nepomohlo vůbec nic. Nakonec jsme museli jet ve 42tt na vyvolání

Aliisha

Aliisha, 14. 2. 2018, 12.59

Nepotřebovala jsem, ale kdyby to bylo potřeba, tak bych do toho šla. Vždycky je nějaké riziko. S tím se musí počítat.

vercastainer, 11. 10. 2017, 16.26

Dnes jsem 38+5 a na ranní kontrole u gynekologa jsem se musela Hamiltonovu hmatu bránit. A i přes několikrát projevený nesouhlas se doktor pokusil. Nakonec řekl, že to stejně moc nejde, hrdlo je ještě poměrně uzavřené, ale že příště už bude nekompromisní. Takže takhle ne, za týden odmítám vaginální vyšetření, protože jsem k doktorovi ztratila veškerou důvěru, určitě by hmat provedl proti mé vůli, ale na to nemá nejmenší právo. To já rozhoduju o svém těle, i když v sobě nosím malého. Popravdě, jsem v šoku z toho, co jsou lékaři schopni si k rodičce dovolit. Nevidím k Hamiltonovi žádný důvod, ještě jsme ani nedošli k termínu, podle všeho vše ok, plodové vody dostatek, tak proč to uměle urychlovat, proč zasahovat do přirozeného procesu???!!!! Vážně uvažuji o změně lékaře, ale očividně není z čeho moc vybírat

mckvak, 4. 7. 2017, 17.37

Me ho v porodnici nabizeli, s tim ze jedine s mym soouhlasem - no hrozilo nam vyvolani skrz vetsi mnozstvi plodove vody ale nastesti jsme si to s manzelem vyvolali sami a porodili normalne spontanne ))

baru86

baru86, 27. 3. 2017, 9.35

S Hamiltonem jsem se potkala u doktorky na křesle, která se mě na něj ptala a už už se chystala ho udělat a já jen vyděšeně koukala a odmítla, nechápala jsem důvod u bezproblémového těhotenství. Pak jsem stejnou otázku dostávala na každé poradně a nakonec naštěstí porodila podle sebe a miminka.

Mygara

Mygara, 19. 3. 2017, 11.57

doktoři většinou neřeknou ta rizika naplno, protože by ženu moc vystresovali

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů