Barbora Poláková a Pavel Liška o narození své druhé dcerky

zobrazeno 153665×

Vložil(a): Alexandra, 21. 3. 2017 7.29

Že byla Barbora Poláková podruhé těhotná a čekala s Pavlem Liškou druhou holčičku, to už jste se možná doslechli. Ale že už druhá dcerka přišla na svět a v jakém prostředí, to ještě nevíte. Jsem moc ráda, že se Bára s Pavlem, kteří si své soukromí jinak velmi střeží, rozhodli zodpovědět exkluzivně pro vás, maminky webu ProMaminky.cz, pár mých otázek. Bára s Pavlem se zúčastnili natáčení našeho Videoprůvodce a mají velmi jasnou představu, jak by měl porod probíhat. Vyplnila se jim jejich porodní přání?

Rozhovor: exkluzivně pro ProMaminky.cz / Foto: Bára Poláková

Saša: Baru, přesto že bydlíte v Praze, rodila jsi v Rakovníku. Proč sis vybrala zrovna tuhle porodnici?

Bára: Bylo pro mě podstatné najít porodnici, kde by byl laskavý přístup a dalo se na všem domluvit po dobrém, bez skrytých psychických nátlaků, což mám pocit, že ve zdravotnictví u nás vládne obecně. V nemocnici jsme všichni takoví zranitelní a je strašně jednoduché si nás navést tam, kde nás zrovna potřebují. Proto jsem potřebovala prostředí, kde budu moci všem naprosto důvěřovat, Vědět, že mě nikdo nikam netlačí. V Rakovníku se to za poslední dva roky hodně proměnilo právě tímto směrem. Je to od té doby, co je tam primář Radek Poláček a pod ním spousta skvělých mladých nadšených porodních sester. Pana primáře jsem poznala osobně při natáčení vašeho videoprůvodce pro těhotné ženy, kde jsme mluvili o přípravě na porod. Seděli jsme tehdy vedle sebe a nikdo kromě mě a Tebe, protože jsme ségry, a duly Jitky nevěděl, že jsem těhotná. Když jsem ho poslouchala, už tenkrát jsem na to myslela. Navíc je v Rakovníku možné rodit i do vody, což jsem chtěla moc zažít.

Saša: A zažila?

Bára: Porod trval hodně dlouhou dobu a bylo by to v té fázi malinko riskantní. Tak jsme se domluvili, že nakonec ne. Ale nevadilo mi to. Byla jsem už v jiných sférách.

Saša: Byla s tebou zase dula?

Bára: Ano. Zase se mnou byla Jitka Čejková a byla skvělá. Doprovází ženy k porodům v Rakovníku teď hodně často a zná se právě i se sestřičkami a byla to úžasná symbióza. Ona a staniční sestra Petra Galiová. Byl to tichý, pokorný přístup k něčemu tak křehkému a zázračnému, jako narození člověka je. Hrála hudba, voněl rozmarýn z aromalampy a Jitka mi mačkala akupresurní body pro vyvolání kontrakcí. A hlavně byl na všechno čas. Moje miminka si prostě s příchodem na svět dávají na čas a já jsem šťastná, že jsme jim ten čas dopřáli. Myslím, že kdybych byla v nějaké pražské nemocnici, dopadlo by to možná všechno úplně jinak. Zřejmě by se mnou neměli tolik hodin trpělivost a už by mi šoupli tabletku na vyvolání nebo oxytocin. Neříkám, že neexistují situace, kdy je opravdu nutné rodící ženě pomoct uměle, jen si myslím, že je dobré se v tom orientovat. Vědět, co jaká látka může způsobit a vnitřně se na to připravit. Každá žena by měla vědět, jaké možnosti existují. Proto jsem se rozhodla také podpořit kampaň MujPorod.eu, která se rozeběhne na začátku dubna. Dívky a ženy, nastávající maminky se díky těmto stránkám můžou dozvědět všechno to opravdu podstatné, co by měly před porodem vědět a řešit.. a výbavička ani seznam, co si vzít do porodnice, to opravdu není. Porod může být krásný. To, kde ho prožijeme a komu budeme důvěřovat, že k nám má upřímný vstřícný přístup, je v našich rukou.

Saša: U porodu byl zase i Pavel. Jak tys ho tentokrát vnímal?

Pavel: Byl to můj nejkrásnější porod. Určitě s tím souvisí to, že jsme byli v porodnici, kde věděli dopředu, že chceme porodit pokud možno co nejvíc přirozeně, to znamená bez zásahů a co nejvíc v pohodě. A že jsme byli v porodnici, ve které je takový požadavek přirozený. To právě bohužel není samozřejmost. Lékaři jsou dnes víc a víc preventivně preventivní, neustále se snaží předcházet jakýmkoli rizikům a to vede k tomu, že z tak zázračného aktu, jako je přivedení nového člověka na svět, se stane... lékařský zákrok, který často končí neporodem, ale operací. Takže to byl letos můj jeden z nejlepších porodů. Bára mi byla opět velkou oporou a jsem rád, že byla zase u toho... hudba, opečovávání, svařáček... a čekání na ten dáreček. Moc jsem si to užil, jen teď potřebuju zase zpátky nabrat trochu sil, prostě nevylejzat týden z postele a ňuchat se.

Saša: Děkuju za předání vašich soukromých zážitků našim maminkám. ☺

 

 

Pokud vás zaujalo, jaký porod prožili Bára s Pavlem a svojí druhou dcerkou a chtěli byste v podobné atmosféře přivést na svět i vy své miminko, podívejte na 30 minut dlouhou ochutnávku z našeho Videoprůvodce (z celkových více než 7 hodin). Určitě v něm načerpáte spoustu cenných názorů a informací nejen od Báry a Pavla, primáře Radka Poláčka, duly Jitky Čejkové… ale také od dalších velmi znalých odborníků i maminek. Podívejte se na jejich medailonky.

Nám všem jde o jednu společnou věc, abychom šířili mezi maminky pozitivní přístup k těhotenství, porodu i době po porodu. Abyste si naplno uvědomily, že máte svůj porod (ať už je první, druhý nebo třeba pátý) ve velké míře ve svých rukou a hodně žáleží, jak se k němu postavíte, jaká atmosféra vás bude obklopovat, koho si k porodu vezmete a jaké místo pro svůj porod si zvolíte. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
14

Natočili jsme pro vás sérii videí, ve kterých dáváme velký důraz na kvalitu a hodnotu informací. Natáčeli s námi velmi uznávaní odborníci z řad lékařů, dul, porodních asistentek, homeopatů a také maminky, které otevřeně mluví o svých konkrétních zkušenostech. Jednou z maminek, které se zúčastnily debaty o porodu, je i herečka a zpěvačka Barbora Poláková, sestra zakladatelky webu ProMaminky.cz.

Podívejte se na 30ti minutovou ukázku z celkové délky více než sedmi hodin diskuzí a rozhovorů, abyste věděly, co můžete čekat. A pokud se vám naše zpracování a myšlenky líbí, vyberte si videa, která chcete koupit nebo darovat a přepočítejte si cenu - s každým dalším videem se výrazně snižuje cena za kus. :)

Diskuze k této stránce (53 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 1. 7. 2021, 8.27

Skvělý rozhovor. Na rakovnickou porodnici jsem slyšela chválu z více stran

moc krásné

evaevik

evaevik, 8. 5. 2019, 16.13

Pěkný článek.

Žofinka

Žofinka, 8. 6. 2018, 16.08

Moc hezký rozhovor a opožděná gratulace

Zdeňka S., 3. 5. 2018, 22.21

Moc hezký rozhovor a krásné jméno pro dcerku

saruska, 2. 10. 2017, 14.50

Hezký a inspirativní rozhovor.

mckvak, 3. 7. 2017, 6.52

Krasny clanek ))

Alexandra, 18. 4. 2017, 12.04

RIKA

Kamila Pecharová, 19. 4. 2017, 21.27

Rika je jméno druhé holčičky?

Kamila Pecharová, 19. 4. 2017, 21.29

Víme to první? děkujeme

Alexandra, 27. 4. 2017, 21.46

😉

Katka

Katka, 1. 5. 2017, 20.20

To je originální. My máme v rodině 3tydenního chlapečka jménem KAVI. Myslím, že je první v republice.

Lucieee, 12. 4. 2017, 13.15

Dodatečně gratuluji a zdravíčko celé rodince

Zlata1, 30. 3. 2017, 15.16

Také oběma gratulujeme..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů