Ambulantní porod

zobrazeno 15643×

Vložil(a): Adrianita, 13. 1. 2017 9.35

Některé budoucí maminky nemají často takové obavy ze samotného porodu jako ze sterilního a neosobního nemocničního prostředí. V nemocničním prostředí se cítí stísněně, nepříjemně. V tomto případě mají ženy několik možností. Některé maminky volí samotný porod v domácím prostředí, který s sebou může nést svá rizika. Alternativou k domácímu porodu je porod ambulantní. Co to je? Jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Co je ambulantní porod?

Ambulantní porod je alternativou k domácímu porodu. Název však není zcela výstižný. Žena je totiž nejprve hospitalizována a zpravidla do 24 hodin po porodu odchází do domácího ošetřování. Přání rodit ambulantně často projevují matky, které již doma jedno dítě mají a cítí se silné ve svých mateřských kompetencích. Jestliže přemýšlíte nad tímto typem porodu, nejprve si zjistěte, zda jej umožňuje vámi zvolená porodnice. Ne každá porodnice povoluje ambulantní porody! Volba místa, kde budete rodit, je zásadní. Doporučujeme objet více porodnic a dejte na to, jak se tam cítíte, jak na vás působí personál, vyptávejte se. Pokud budete rodit ve vstřícném prostředí, dá se předpokládat, že nebudete muset čelit zbytečně opakovanému přesvědčování o tom, abyste v porodnici setrvala.

Ambulantní porod je na západě vcelku běžný a v některých zemích (mimo jiné z ekonomických důvodů) dokonce standardní. U nás už tolik ne. Zdravotníci se v ČR drží doporučení Ministerstva zdravotnictví a maminku s miminkem si standardně ponechávají v péči 72 hodin po porodu. Nenařizuje to ale zákon, takže pokud chcete, dřívější odchod z porodnice není protizákonný. Jestliže je ohroženo zdraví či život dítěte nebo matky, personál vás odejít nenechá, toto už je v zákoně ošetřeno. Ohrožení musí být dokázáno a řádně zapsáno v lékařské zprávě, nesmí se jednat pouze o možné ohrožení. Jednoznačně byste měla vždy nejprve myslet na zdraví vašeho miminka i sebe samé. Rozhodně byste měla v porodnici setrvat minimálně dvě hodiny po porodu. Komplikace se totiž projeví nejčastěji právě v tomto čase.

Podmínky pro ambulantní porod

Pokud vše proběhlo hladce, to znamená, že se ve vašem případě jednalo o běžný (fyziologický) porod a nehrozí žádné komplikace u miminka ani u vás, splňujete jednu podmínku ambulantního porodu. Další podmínkou je mikrobiologické vyšetření z pochvy matky v době 4 - 6 týdnů před porodem, protože přítomnost některých bakterií v pochvě znamená vyšší riziko vzniku novorozeneckých infekcí které se projevují několik desítek hodin po porodu. Posledním předpokladem je, že v rodině nesmí mít nikdo otevřenou, tj. nakažlivou, formu tuberkulózy. Splňujete-li všechny tyto tři podmínky, není důvod ambulantní porod nepřijmout. Připravte se na to, že vám jej personál může vymlouvat, a to opakovaně. Pokud jste se rozhodla, nenechte se odbýt a trvejte na svém. Je dobré personál o vašem rozhodnutí informovat co nejdříve, nejpozději před převozem na oddělení šestinedělí. Pokud máte s sebou Porodní plán, zapište si všechny vaše požadavky a přání do něj. 

Ambulatní porod není vhodnou volbou pro maminky, které během těhotenství trápily zdravotní problémy jako např. těhotenská cukrovka, diabetes nebo vysoký krevní tlak.

Následná péče o novorozence

Před porodem se nezapomeňte domluvit s pediatrem o následné péči o novorozence. Není to sice povinné a ne každý pediatr s touto péčí musí souhlasit, ale jde o zdraví vašeho miminka. Nemáte povinnost v porodnici předkládat žádné potvrzení o převzetí novorozence do péče pediatra.

Personál porodnice často argumentuje tím, že je třeba provést screening metabolických vad. Není to ze zákona povinné, takže screening můžete odmítnout, ale má své opodstatnění. Proto se zkuste dopředu domluvit s pediatrem nebo soukromou porodní asistentkou, zda by mohli vyšetření provést. Je možné se zkusit domluvit s porodnicí na vyšetření na novorozeneckém oddělení v nejbližších dnech.

V porodnici, nebo předem s pediatrem, se také dohodněte na dalších vyšetřeních, která jsou nutná provést – ultrazvuk ledvin, ortopedické sledování kyčlí, vyšetření sluchu a očí.

Chci ambulantní porod. Jak postupovat?

Jakmile personálu v porodnici oznámíte, že jste si zvolila ambulantní porod, podepíšete tzv. negativní revers. Pokud nechcete čekat, předem si připravte tiskopis Záznam o odmítnutí zdravotní péče. Je ke stažení např. na stránkách České Lékařské Komory. Tento tiskopis v porodnici musí přijmout a revers je jen formální záležitostí pro porodnici, vy ho v tomto případě k ničemu nepotřebujete. I propouštěcí zprávu si můžete vyzvednout později. Pokud ale neodevzdáte porodnici žádný dokument a odejdete z porodnice, mají právo na vás zavolat Policii ČR.

Výhody a nevýhody ambulantního porodu

Přesun do domácího prostředí je výhodný nejen pro rodičku, ale i pro miminko. Oba se rychleji adaptují a není to taková změna jako při pobytu v nemocnici. Nejen díky tomu může být období šestinedělí snadnější. Maminka má více soukromí a může se svému miminku naplno věnovat.

Na stranu druhou maminka potřebuje více odpočívat a měla by zvážit, zda má doma někoho, kdo jí pomůže a bude na ni i chod domácnosti alespoň pár dní dohlížet.

V případě jakýchkoliv komplikací, jako třeba krvácení, jakékoliv bolesti by měla žena okamžitě vyhledat lékařskou péči. Je dobré být v kontaktu s nějakou dulou či pomocnicí v šestinedělí, laktační poradkyní.

V domácím prostředí je třeba sledovat i novorozence, zejména teplotu, dech, barvu kůže. Po porodu se u novorozence může objevit novorozenecká žloutenka, která může mít vážné následky. Jak už bylo zmíněno výše, buďte raději v kontaktu s pediatrem dítěte.

 

Maminky, jaký máte názor na ambulantní porod vy? Máte s ním svou osobní zkušenost? Předejte je dál ostatním nastávajícím maminkám.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 24. 1. 2021, 14.31

Super možnost, líbí se mi to. Já jsem sice nevyužila, ale teď už bych asi přemýšlela

nad ambulantím porodem,jsem přemýšlela poslední těhotenství,ale bohužel skrz jizvě po 2 sekcích,jsem musela na třetí

Žofinka

Žofinka, 15. 6. 2018, 14.31

Uvažuji o něm teď při 2. Porodu

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.48

Nad ambulantním porodem jsem uvažovala hlavně kvůli mladší dceři. Nakonec jsem zůstala v porodnici 3 dny a dcera to zvládla úplně v pohodě

bohyne, 7. 2. 2018, 19.58

Aktuální, relevantní a správné informace o ambulantním porodu najdete zde: www.ambulantniporod.cz (https://sites.google.com/view/ambulantni-porody/home). Byla bych webmastrům promaminky.cz vdecna, kdyby odkaz zařadili k článku. Ostatně, jen letmo a našla jsem v něm nepravdy.

mckvak, 4. 7. 2017, 17.35

Samotny porod a doktori okolo dvakrat naprosto super - sestinedeli je horsi ale co uz no, clovek neni na hotelu Prezit se to dalo

Fuga

Fuga, 20. 3. 2017, 6.59

ne, že bych se netěšila z porodnice domů, ale těch pár dnů mi nevadilo

Mygara

Mygara, 19. 3. 2017, 12.00

pokud nejsou problémy proč ne

skřítek, 18. 3. 2017, 22.41

Vzhledem ke zkušenostem z porodnice bych příště o ambulantním porodu rozhodně uvažovala. Jediný zádrhel vidím v následném absolvování spousty prohlídek a vyšetření miminka a nedovedu si představit s tím čerstvě narozeným drobečkem někde jezdit po doktorech. To by byl asi jediný důvod, který by mě brzdil, protože odloučení od manžela v tak velké chvíli, jakou narození miminka určitě je, jsem nesla dost špatně a oba jsme odpočítávali hodiny, kdy už budeme zase pohromadě.

Petra Önder (petrao)

petrao, 21. 2. 2017, 22.25

Kamarádka tak rodila, jednalo se o porod do vody a ještě ten den šla domů. No u me by to bylo nemožné vzhledem k tomu ze jsem měla císaře. Ale musí to být super

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů