Lze se připravit na porod? Jak bojovat s bolestmi?

sledováno 1× zobrazeno 9592×

Vložil(a): Jana N., 15. 3. 2015 23.33

Pokud nemáte čas navštěvovat předporodní kurzy, alespoň si pročtěte a srovnejte v hlavě, co vás bude čekat. Nejde o to znát všechno, co vás bude čekat dopodrobna, ale získáním potřebných informací se můžete dostat do větší psychické pohody. Pokud bude váš partner u porodu, ať se připravuje s vámi. Cílem předporodní přípravy je snížení strachu a úzkosti z porodu.

Příprava na porod

Cvičení

Můžete začít cvičením. Velmi důležitá jsou dechová cvičení. Jsou dobrá nejen na zklidnění, ale také na správné okysličení celého organismu. Správný způsob dýchání může pomoci k hladkému průběhu porodu a snížit vnímání bolesti při kontrakcích. Jeden ze cviků je například leh na podložku a pravidelný hluboký dech se zavřenýma očima. Pokud by vám byl hluboký dech nepříjemný, zvolněte.

Také svaly pánevního dna by měly být na těhotenství a porod připraveny. Cviky na posílení svalů této oblasti jsou vhodné také jako prevence možných budoucích problémů s inkontinencí. Ženy, které umí svaly pánevního dna ovládat, mají obvykle jednodušší a méně bolestivé porody.

Během těhotenství je také hodně zatěžována bederní páteř, proto je důležité provádět cviky na její uvolnění. Ideální je cvičení na míči.

Neměla byste ztratit pohyblivost v oblasti pánve. K tomu pomůže cvičení připomínající turecký sed. Nohy dejte dále od těla a potom pomalu přitahujte paty k břichu. Ruce držte na kotnících a snažte se kolena tlačit k zemi. Tímto cvičením se pánev uvolňuje.

Masáž hráze

Pravidelná masáž hráze (oblast mezi pochvou a konečníkem) ke konci těhotenství může být prospěšná při přípravě k porodu. Pomůže hrázi, aby byla pružnou a při porodu se dostatečně rozvinula. Sníží se tak nutnost nástřihu a také pravděpodobnost porodního poranění.

Masáž můžete provádět sama nebo společně s partnerem.

Jak masáž provádět:

  • Umyjte si ruce.
  • Posaďte se pohodlně do polohy vpolosedě s nohama pokrčenýma a mírně od sebe.
  • Zvlhčete prsty několika kapkami speciálního oleje.
  • Vmasírujete jemně dostatečné množství oleje do hráze. Prsty by měly po tkáni jemně klouzat a snižovat vchod poševní.
  • Nejdřív použijte jen ukazováček, potom přidejte i prostředníček. Prsty by měly vniknout do pochvy až ke druhému kloubu. Přejíždějte od jedné strany ke druhé a vždy „na dně“ stlačujte stěnu pochvy směrem dopředu a dolů. Masáž provádějte asi 3 minuty. Pomůžete tak uvolnění poševní tkáně, svalů obklopujících pochvu a kůži hráze.
  • Masáž zakončete asi minutovým mnutím kůže na hrázi mezi palcem a ukazovákem (palec vně a ukazovák uvnitř pochvy). Zpočátku se bude kůže zdát velmi pevná, ale postupně získá na pružnosti.
  • Celkově by masáž neměla přesáhnout 4-5 minut.

Objeví-li se výtok nebo jiný vaginální problém, s masáží přestaňte do doby, než se problém vyřeší. Masáž by mohla situaci zhoršit nebo rozšířit infekci.

Trénování s nafukovacím balónkem

Další možností je speciální nafukovací balónek, který se zavádí do pochvy. Tam se nafoukne na určitý průměr a poté se ho snažíte dostat ven. Průměr postupně zvětšujte, až se dostanete k velikosti hlavičky novorozence.

Bolest při porodu a její utišení

Pohyb

Procházejte se pomalu sem a tam po místnosti, jemně „pérujte“ nohama nebo pohupujte pánví. Když si sednete, nohy si natáhněte a uvolněte. Sama si regulujte, jaký pohyb vám vyhovuje.

Zcela nevhodná je poloha na zádech. Je prokázáno, že když žena leží na zádech, snižuje se průtok krve placentou, kterou se plodu přivádí kyslík, protože váhou těhotenského bříška se blokují hlavní cévy. Tato poloha je proti gravitaci. Když rodička leží na zádech, porodní kanál směřuje nahoru a žena musí vynaložit dvojnásobné úsilí k vytlačení miminka. Také pro samotnou ženu je tato poloha nepohodlná. Špatně se jí dýchá.

ÚIevové polohy při porodu

První doba porodní

  • Poloha ve stoje v předklonu: Něčeho nebo někoho se přidržíte nebo opřete. Můžete pomalu pohupovat boky do stran. Toto se doporučuje v první polovině první doby porodní.
  • Poloha na čtyřech: Opřete se rukama o podložku. Můžete hýbat tělem ze strany na stranu. Mezi kontrakcemi spustíte hrudník volně na podložku a relaxujte. Tato poloha pomáhá při nepravidelných polohách miminka.
  • Poloha ve dřepu: Něčeho se pevně držte. Můžete se mírně pohupovat. Velmi napomáhá otevírání porodních cest. Výrazně se tím zkracuje 1. doba porodní.

​Druhá doba porodní:

  • Poloha vsedě s nohama přitaženýma k tělu a pevně podepřenými zády: Během tlačení se snažte schoulit do klubka, mezi stahy se volně opřete dozadu a klidně dýchejte.
  • Podřep: Je fyzicky nejnáročnější poloha a jsou při něm potřeba další dva lidé, kteří vás budou podpírat. Na druhé straně je to nejefektivnější poloha, protože umožňuje maximální roztažení porodních cest a účinek gravitace je při ní nejsilnější.

Masáže

Při porodu se používá částečná masáž jednotlivých míst podle potřeby tam, kde je bolest nejsilnější, nebo těch míst, která je potřeba uvolnit. Nikdy neděláme celkovou masáž těla.

Masáž zad a křížové oblasti (i během kontrakcí)

Sedněte si na židli tak, abyste se rameny opírala o opěradlo židle. Uvolněte se. Partner se může postavit za vás.

Masáž bříška (i během kontrakcí)

Sama si můžete při chůzi nebo ve stoje jemně masírovat bříško krouživými pohyby proti směru hodinových ručiček.

Masáž dolních končetin a horních končetin (mezi kontrakcemi)

Lehněte si na postel nebo si sedněte na židli a porodní partner vám jemnou masáží uvolní lýtka a chodidla. Nebo masíruje dlaně či prsty.

Během první doby můžete ve většině porodnic použít balóny, žíněnky, relaxační polštáře, vaky nebo porodní stoličky.

Charakteristika bolesti a její tišení

Během první doby porodní pociťuje rodička bolesti během kontrakcí. Bolest je tupá.

Nejprve jde zejména o bolesti v podbřišku a až poté v křížové oblasti. Stahy jsou nejbolestivější na konci první doby porodní.

Nefarmakologické tišení bolesti

K nefarmakologickým opatřením bolestí při porodu patří zejména seznámení ženy s průběhem porodu a nácvik chování během něj může napomoci snížit bolestivé vnímání kontrakcí.

Farmakologické tišení bolesti

Jsou užívány tyto skupiny léků:

  • Epidurální analgezie - Patří mezi nejúčinnější metody ovlivnění bolesti při porodu. Je bezpečná pro matku i plod.
  • Lokální anestetika - Mezi možné komplikace patří infekce v místě vpichu.
  • Inhalační přípravky - Směs kyslíku a oxidu dusného v analgetické dávce může být podávána v průběhu první i druhé doby porodní. V našich podmínkách je použití tzv. „rajského plynu“ málo rozšířené. Zřejmě z důvodu rizika kontaminace prostředí a ovlivnění zdravotnického personálu.
  • Celkově aplikovaná analgetika, spasmolytika a anxiolytika - Tyto látky se používají v dávkách, které bolest pouze utlumí. Jsou indikovány pouze v první době porodní. Při vyšším dávkování hrozí riziko útlumu dechu matky i plodu.

Prožívání bolesti při porodu se u jednotlivých rodiček silně různí. Nesmírně důležitou roli hraje vždy postoj ženy k porodnímu procesu a její momentální duševní rozpoložení.

Porodní plán

Můžete si sestavit porodní plán. Je to písemná forma přání a představ rodičky o průběhu porodu, která s ním přichází k porodu na porodní sál.

Tuto formu sdělování a předávání informací o sobě využívají především ženy informované, které absolvují předporodní kurzy, ale také to jsou rodičky s negativní zkušeností z minulého porodu a tímto porodním plánem se chtějí „pojistit“ a zabránit tomu, aby se to negativní znovu opakovalo.

I když si sestavíte porodní plán, záleží na tom, v jakém psychickém a fyzickém stavu přijdete k porodu. Jestli se těšíte na miminko, jste vyspaná, najezená a pozitivně naladěná nebo jestli máte strach, jste v nepohodě, nevyspaná a unavená. Podle toho se taky bude vše kolem porodu odvíjet.

Ne všechny porodnice umí s porodními plány pracovat a personál je jim příznivě nakloněn.

Co napsat do porodního plánu?

Před vytvářením porodního plánu se zamyslete, co je pro vás důležité. Přání, pocity, přesvědčení, obavy, strach, předešlé zkušenosti – pozitivní, negativní.

Porod ale nelze přesně naplánovat, to je třeba mít stále na paměti.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • analgetikum

    léčivý přípravek používaný k úlevě od bolesti

  • anxiolytikum

    lék proti chorobným stavům úzkosti

  • inkontinence

    stav, kdy dochází k nechtěnému samovolnému úniku moči, který je pro pacienta či ošetřující sociálním nebo hygienickým problémem, a který je objektivně prokazatelný

  • lokální anestetikum

    místní tlumení bolesti, v daném místě

  • spasmolytikum

    lék uvolňující křeče

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

na porod jsem se nikdy nepřipravovala..

Minnie, 23. 8. 2020, 18.38

U prvního a druhého porodu jsem si nechala dát ,,něco " na bolest, injekci, kapačku... cokoliv jsem vítala. U třetího porodu jsem žádala taky, ale bylo to tak rychlé, že by lék ani nestihl zabrat, tak jsem si to ,,užila" proti své vůli v plné bolesti.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 12.09

Teorie je něco jiného než praxe

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 12.07

Teorie je něco jiného než praxe

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 8.28

Můžete se připravovat jak chcete, ale stejně mě u prvního porodu překvapilo, jak jsou ty bolesti silné. Druhý už byl v pohodě, protože jsem věděla, co přesně můžu očekávat

Mygara

Mygara, 30. 3. 2017, 10.32

nic speciálního jsem nedělala, ale snažila jsem se tak nějak přirozeně hýbat

Fuga

Fuga, 7. 2. 2017, 19.35

já chodila na předporodní kurz, který mě docela uklidnil

Tenderka, 18. 1. 2017, 21.10

nepripravovala som sa, len som sa poradila s kamoskou porodnou asistentkou, co ma asi caka

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.00

Moc se mi nezdá, že by se na to dalo nějak extra připravovat..

Jamu, 28. 10. 2016, 4.50

Tak ja se tedy pripravovala dost myslim,ale to co nasledovalo..na to se pripravit neda.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů