Víte, z čeho vaše děti pijí?

sledováno 1× zobrazeno 29114×

Vložil(a): dáša, 13. 7. 2016 17.01

Patříte i vy mezi lidi, kteří popíjejí přes den nápoje z plastové lahve? Nebo dětem dáváte pití v plastové lahvičce a pak ji používáte znovu a znovu? Vždyť ta lahev byla jen od vody a chvíli vydrží, a pak se zase koupí nová. Možná ale neděláte dobře. V lahvích, které jsou namáhány napouštěním, přenášením a mytím, vznikají praskliny, ve kterých se skvěle daří bakteriím. Ty pak mohou způsobovat zažívací potíže. Co je ale horší? Některé plasty mohou zásadně ovlivňovat naše životy.

Znáte označení plastů? Víte co znamenají?

Většina nápojů v obchodech je balena do lahví s označením PET (Polyethylentereftalát). Tyto lahve by měly sloužit na jedno použití! A to proto, že mohou propouštět antimon těžkých kovů, tedy chemické substance, které mohou narušovat náš hormonální systém. Kromě toho, plastové lahve se rozkládají 50-80 let a představují pro přírodu velikou zátěž. Celosvětově se jich na skládky ročně dostane až 22 miliard kusů.

Další označení, se kterým se na lahvích můžeme setkat, je HDPE (Polyethylen vysoké hustoty). Jedná se o tzv. „dobrý“ plast. Má nejnižší pravděpodobnost průsaku do tekutiny, která se v něm uskladňuje. Z tohoto plastu se nejčastěji vyrábějí mikrotenové sáčky, dětské hračky, skluzavky a prolézačky.

Dalším označením je PVC (Polyvinylchlorid). Je to třetí nejpoužívanější plast na zemi. Nedoporučuje se používat pro nápoje lahve z tohoto materiálu. PVC často obsahuje ftaláty - změkčovadla a jiné přísady, které mohou zásadně ovlivnit naší endokrinní soustavu. Ftaláty se těžko odbourávají z našeho organismu i z životního prostředí. Způsobují například dětskou hyperaktivitu, alergie a ohrožují naše játra a ledviny. Do organismu se dostanou vdechováním (z PVC se ftaláty volně šíří do vzduchu), sliznicí i potravou. Bohužel, mnoho dětských lahví a hraček je vyrobeno z PVC!

Dále můžete narazit na označení LDPE (Polyethylen nízké hustoty). To je relativně bezpečný plast, ze kterého by při správném používání a nenamáhání neměly do vody prosakovat škodlivé látky.

PP (Polypropylen) je také relativně bezpečný plast. Neměl by ovšem být vystavován vyšším teplotám a mechanickému namáhání, protože jinak by do jídel a nápojů vypouštěl škodlivé látky. Vyrábějí se z něj jogurtové obaly a některé druhy lahví na vodu.

PS (Polystyren) je karcinogenní chemická látka. Polystyren by neměl být využíván pro úschovu potravin a nápojů. Pokud vlastníte přenosnou chladničku, je vhodné zajistit, aby jídlo nepřišlo do kontaktu se stěnami. Některé kelímky v automatech a obaly od jogurtů jsou také vyráběny z tohoto materiálu. Mějte se proto na pozoru.

Posledním je PC (polykarbonát). To je nejhorší materiál pro uskladnění potravin a nápojů. Dovůdem je uvolňování BPA, neboli bisfenolu A. BPA se nejčastěji používá při výrobě CD a DVD, ale také kojeneckých lahví, hraček a potravinových dóz. Při pokusech na zvířatech bylo prokázáno, že bisfenol A ovlivňuje během nitroděložního vývoje prsní tkáň plodu, a zvyšuje riziko rakoviny prsu v pozdějším věku. U mužů pak způsobuje úbytek spermií. Má také negativní účinky na fungování imunitního systému člověka. V EU jsou lahvičky pro děti obsahující BPA zakázány od roku 2011, závadné výrobky se však stále objevují.

V současné době patří mezi nejhorší látky, které se hojně využívají a to nejen při výrobě lahví ftaláty, alkyfenoly, bisfenol A, parabeny nebo některé pesticidy. V dnešní době je mnoho výrobků opatřeno nálepkou BPA free – tyto výrobky by z hlediska obsahu BPA měly být bezpečné.

Na co si dávejme obzvláště pozor

Problematické látky se z plastů snadněji uvolňují za vyšších teplot. Při ohřívání plastových nádob v mikrovlnné troubě se tyto jedy z plastů velice snadno dostávají do potravin, které obsahují tuky. Ze zapomenutých lahví v autě, na které celý den svítilo slunce, raději nepijte.

Při výběru vhodné lahve používejte svůj čich - pokud hračka či lahev nebo jiný výrobek zapáchá, jistě se z něj nějaké špatné látky uvolňují.

Nezapomeňte také, že děti mají mnohem rychlejší metabolismus než dospělý člověk, a proto jsou vystaveny větším dávkám chemických látek, které se z plastových lahví uvolňují. Musíme vzít v potaz také to, že některé dětské orgány jsou ještě nezralé a konzumace problematických látek může mít neblahé následky. Proto bychom se měly zajímat o to, z jaké lahvičky dítě pije.

Nechcete plastovou lahev? Zvolte jiný materiál.

V dnešní době je možné zakoupit i kvalitní plasty, které jsou bez BPA, ftalátů a dalších škodlivých látek. Pokud si ale po tomto výčtu plastových materiálů a jejich účinků na naše zdraví nejste jistá z čeho pít, a ani ty „dobré“ plasty vás nepřesvědčily o neškodnosti, můžete vyzkoušet například skleněné nebo nerezové lahve.

Sklo

U skleněných lahví se nemusíme bát žádných škodlivých látek, navíc nepřijímají pachy z nápojů. Můžeme do nich nalít i nápoje s vyšší teplotou a nebudou se deformovat. Dnes se skleněné lahve vyrábějí i se silikonovým nebo neoprenovým obalem, který zajišťuje snadné držení a zabraňuje nechtěnému rozbití. Existuje mnoho variant na sport, do školy, do zaměstnání, ale i na horké nápoje. Nevýhodou ovšem může být jejich hmotnost.

Nerez

Nerez je, stejně jako sklo, nezávadná, nemění chuť tekutiny a navíc nelze normálním používáním rozbít. Pokud vlastníte nelakovanou variantu můžete si obsah nerezové lahve ohřát i nad ohněm v přírodě.

Voda v lahvi z papíru?

I takové lahve existují. Lahev je vyrobena z vláknitého materiálu, konkrétně z bambusu a palmového listí. O to, aby nepropouštěla vodu, se postará polyester na bázi kukuřičného škrobu (PLA). PLA patří ke kompostovatelným materiálům. Vypadá naprosto stejně jako běžné plasty z ropy, dokonce dosahuje i stejných vlastností (pružnost, tvrdost, průhlednost a odolnost). Je ovšem specifický svým zpracováním a výrobním procesem. Výrobky z tohoto bioplastu jsou chuťově neutrální a absolutně bez alergenů. Je celosvětově uznáván a certifikován pro použití v potravinářství a je u něj garantována zdravotní nezávadnost. A protože jen Američané každý rok vyhodí až 60 milionů plastových lahví, ze kterých je jen 14% recyklováno, je na čase zamyslet se nad tím, zda bychom nejen pro své zdraví nemohli používat jiné než plastové lahve.

V současné době mnohé společnosti přichází s dalšími zajímavými novinkami v podobě vytvoření stejné molekulární struktury jako má klasická PET lahev, která využívá ropné produkty. Nové lahve se vyrábí z materiálů jako například proso prutnaté, borová kůra nebo kukuřičné klasy. V budoucnosti by se také mohly využívat bramborové, pomerančové nebo ovesné slupky. Nové lahve vypadají a chrání produkty stejně jako klasická PET lahev. Zároveň neovlivňují chuť nápoje. Tato láhev je plně recyklovatelná, ne však kompostovatelná. V budoucnosti se možná dočkáme toho, že všechny PET lahve budou nahrazeny lahvemi, které jsou vyrobeny ze stoprocentně rostlinného materiálu.

 

Tak co, maminky? Byl pro vás tento článek přínosný? Jakou používáte vy a vaše děti lahev na pití?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
10

Diskuze k této stránce (53 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Ivulín, 11. 8. 2021, 22.01

Já to moc dobře vím a to hlavně proto, že našim dětem pořizuji kvalitní láhve na vodu, třeba jako je z této stránky zde - https://www.penepex.cz/kategorie/filtracni-konvice-a-lahve/lahve-na-vodu/ ... Odsud vím, že jsou to kvalitní láhve a vím, že se tam dají pořídit i nějaké ty s tím filtrem, což je dle mého také velice důležitý aspekt při koupi láhve.

na ven kupuji dětem petku s pitím v obchodě.

Minnie, 3. 1. 2021, 19.01

Na ven používáme klasické pet lahce od Kubíka, Jupíku apod. Do školy má dcera odsud z VP. Má 4 a ty pravidelně střídá.

koliaska105, 24. 2. 2020, 4.35

No, musím uznat, že dost zajímavý článek. To my doma teda pijeme vodu hlavně ze skla. Vodu, kterou doma pijeme ale většinou filtrujeme přes filtrační konvici. Jestli si dobře pamatuji, tak my tu naši kupovali tady: https://www.penepex.cz/kategorie/filtracni-konvice-a-lahve/filtracni-konvice/

AndyKuch, 30. 10. 2018, 20.08

Ach jo, kdyby si člověk všechny ty zkratky pamatoval, když něco kupuje

Žofinka

Žofinka, 23. 6. 2018, 9.50

Těch možností je opravdu spousta a i překvapení v podobě papírových lahví

Kristy Sim

Kristy Sim, 6. 6. 2018, 22.38

Papírové lahve mne zaujaly jinak na teplé nápoje do plastu případně jídla do plastovych misek dávám pozor.

Zdeňka S., 27. 5. 2018, 7.10

Kdo by to byl řekl, tohle jsem nikdy neřešila, doma pijeme normálně z hrnků a na cesty máme termosky a zdravé láhve.

kajulna, 14. 3. 2018, 9.45

najlepšie je sklo ale nie vždy sa to dá

zuzkagodarova, 17. 2. 2018, 12.32

papierova flasa je pre mna novinka

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů