Slazené nápoje nebo obyčejná voda?

sledováno 2× zobrazeno 16978×

Vložil(a): NikolaJ, 14. 1. 2016 20.18

Dáváte svým dětem pít pouze čistou vodu, nebo jim kupujete Kubíky, Jupíky a podobné slazené nápoje? Víte, jaké zdravotní následky mohou mít slazené nápoje pro vaše dítě a proč byste měla dávat přednost obyčejné neperlivé vodě a neslazeným čajům?

Sladké nápoje – dětem chutnají, ale jejich zdraví neprospívají

Nejprve bych ráda uvedla jednu důležitou informaci. Většinu návyků a bohužel také zlozvyků přebírají děti od svých rodičů, případně sourozenců. Pokud běžně pijete slazené nápoje, těžko od nich dítě později uchráníte. Ale i pro tento případ platí, že čím později jej ochutná, tím lépe. Měli bychom se tedy držet jedné důležité zásady, nedávat malému dítěti slazené nápoje a naučit ho, aby mu chutnala voda a neslazené čaje. Jak na to?

Slazené nápoje mají jednu velkou přednost, jsou "dobré". Jakmile je dítě jednou ochutná a pozná tu chuť, bude je chtít zase. Po čase si navykne pít slazené nápoje pravidelně a obyčejná voda mu nebude chutnat. Našla jsem velmi hezký článek od specialistky na zdravotní prevenci a výživu paní Margit Slimákové, která se tímto tématem hodně zabývá. Upozorňuje na to, že naučit se zdravě pít, by měly nejen děti, ale také dospělí.

Sladké nápoje nepřispívají pouze k obezitě, ale mohou také podráždit žaludek, ledviny a způsobit u dětí dokonce i agresivitu. Nehledě na to, jak se pravidelné pití slazených nápojů odrazí na kvalitě dětského chrupu. Stomatologové upozorňují na to, že děti, které pijí slazené nápoje, trpí často kazivostí mléčných zubů. Navíc sladké limonády mohou nevratně narušit sklovinu.

Proč pít čistou vodu?

Voda neobsahuje žádné prázdné kalorie, na rozdíl od slazených nápojů, ani další chemické přídavky. Obyčejná voda nejlépe zažene žízeň a představuje nejpřirozenější způsob pití. Pijí ji lidé po celém světě a také zvířata, dokonce i rostliny potřebují vodu. Chcete-li udělat pro sebe a své dítě to nejlepší, naučte ho pít čistou vodu. Pití vody v dostatečném množství pomáhá udržovat zdravou tělesnou hmotnost, protože podporuje metabolismus a reguluje chuť k jídlu. Kromě vody naučte své děti pít také neslazené čaje, které představují skvělou alternativu. Naproti tomu slazené nápoje jsou vysoce nezdravé, škodí zubům i metabolismu, obsahují cukry, umělá barviva, kofein a nebezpečná éčka.

Jak naučit děti pít zdravě?  

Nechte se inspirovat PharmDr. Margit Slimákovou, která poskytla velmi zajímavý, a myslím, že i přínosný videorozhovor o tom, jak naučit dítě pít neslazené čaje a nápoje vůbec. Protože neslazený čaj je pro dítě stejně zdravý, jako obyčejná voda. Netloustne se po něm a nezatěžuje ledviny. Paní Margit se zaměřila zejména na problematiku slazených nápojů ve školách a školkách. Děti zde dostávají k pití slazené čaje běžně. 

Videorozhovor přikládáme k tomuto článku.

Dále poukazuje na to, že zdravé pití je ta správná cesta ke zdravé životosprávě, a to platí také u malých dětí. Zdravý pitný režim představují neslazené nápoje, které neobsahují žádné zbytečné cukry. Patří sem obyčejná voda, kterou lze ochutit například čerstvým ovocem, citrónem nebo mátou a také neslazené čaje. Rodiče často vůbec nenapadne, že slazené čaje jsou stejně škodlivé, jako slazené nápoje. Lze je přirovnat k tekutému cukru, dítě přijímá prázdné kalorie, které mu ničím neprospějí. Další věc, kterou bychom si měli uvědomit je, že pokud si dítě zvykne na slazené nápoje v dětství i v dospívání, bude je konzumovat i v dospělosti. Zkrátka tyto návyky si ponese po celý život. Snadno pak může mít sklony k obezitě.

Moc se mi líbí rada paní Margit Slimákové, která spočívá v tom, že děti bychom měli pro neslazené nápoje nadchnout a zapojit je do jejich přípravy. Ukažte jim bylinky, ze kterých se vaří bylinkový čaj, vysvětlete jim, že si je lze natrhat a usušit. Mohou to být šípky, sedmikrásky, pampelišky, kopřivy, máta, meduňka a jiné. Zvolte čisté prostředí a natrhejte je společně a poté usušte. Udělejte si společně vodu, do které přidáte jahody nebo plátky citrónu. Jděte jim příkladem, protože pokud budete takto pít vy, dítě si to snadněji osvojí. Těžko můžete po svém dítěti chtít, aby pilo vodu, když vy si nalijete sladký džus.

Slazené nápoje, limonády, obsahují kromě velkého množství cukru také nejrůznější barviva. Pozor bychom měli dát zejména na modré barvivo, ale také červené. Obě mohou způsobovat hyperaktivitu a další (často i závažnější) zdravotní problémy. Vzpoměnte si na tyto řádky, až v létě zase budete chtít koupit dítěti malinovku v domnění, že se jedná o dobrý nápoj z malin. Raději mu do vody dejte opravdu čerstvé maliny a třeba lístek meduňky.

A co vy, milé maminky, jaké nápoje dáváte svým dětem? Máte nějaké tipy na dobré neslazené nápoje? Budeme rády, když se o ně podělíte s námi i ostatními maminkami v kategorii Recepty / Nápoje.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
8

Slazené nápoje jsou jednou ze základních příčin obezity. A přitom si často ani neuvědomujeme, kde všude na ně můžeme narazit. Pojďme naučit děti zdravě pít. Margit Slimáková.

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (39 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

kluci pijou vodu ze šťávou.

ivanka386, 17. 12. 2020, 22.42

Ahoj, tak já pro naše děti určitě nebudu shánět nějaké sladké pití nebo něco takového. Našim dětem bohatě stačí, když jim udělám trochu zdravěji přislazený čaj ze stránek https://www.milota.com/eshop/caje-sypane-6888 , který jim moc chutná. Takže u nás se žádná změna konat nebude a děti pít čaje budou dál

Minnie, 16. 9. 2020, 18.14

Samotnou vodu u nás pijeme opravdu málo, to už spíš minerálku. Ja obyč, tak ichucenou. Pak čsje, džusy, mléko, šťáva...

nancy, 9. 9. 2020, 10.26

Samotná voda je nejlepší.

Monuli, 25. 1. 2019, 22.43

Menší vařím čaje.Starší radši vodu,šťávu nikdy nechtěla

Žofinka

Žofinka, 25. 6. 2018, 11.54

Voda je určitě lepší a hlavně stačí

Žofinka

Žofinka, 25. 6. 2018, 11.39

Voda je určitě lepší a hlavně stačí

Zdeňka S., 27. 5. 2018, 7.00

Dcera si zvykla pít čistou vodu , většinou v létě když je horko ani nic jiného nechce, i když dostane třeba šťávu, tak chce jen vodu

L.janicka.l

L.janicka.l, 5. 7. 2017, 20.56

Kluk zacal na redenem jablecnem mostu, ted mu nedela problem cista voda a caje

lazna, 5. 7. 2017, 16.00

Voda, ovocné čaj a ředěný džus.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů