Vybíráme první kolo

zobrazeno 5134×

Vložil(a): Adrianita, 2. 5. 2019 11.50

Plánujete dítěti pořídit první kolo se šlapátky a nevíte, jaké vybrat? Co je rozhodující při výběru dětského kola a jakou zvolit velikost? Záleží na značce či ceně? Jaké mám nebo musím zvolit doplňky?

Určitě není třeba zmiňovat, že vést děti ke sportu je prospěšné. Jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších sportů nejen u dětí je jízda na kole. Jízda na kole zlepšuje stabilitu a hrubou motoriku, zvyšuje fyzickou zdatnost, ale při šlapání a později i jízdě ve stoje jsou zapojeny svaly, které při běžné chůzi nemáte šanci posílit. Jízda na kole je také skvělá zábava i dopravní prostředek, kterým se dopravíte na zvolené místo.

Rodiče si často kladou otázku, kdy by děti měly umět jezdit na kole? Odpověď však není jednoznačná. Záleží jen na vás a také na zdatnosti vašeho dítěte. Existují již kola pro děti mladší tří let, ale není nic špatného na tom, když dítě dostane kolo až v 6 letech. Některé dítě drandí na motorce od té doby, kdy si poprvé sedlo, pak přejde na odrážedlo a může brzy jezdit na kole. Děti jsou většinou pohybově nadané a rychle se učí, přesto jsou některé děti méně šikovné nebo dokonce s vrozenou zhoršenou koordinací pohybů, případně nejsou trpělivé, pokud jim činnost hned nejde a raději jdou dělat něco jiného. Jakýkoliv sport by dětem i rodičům měl přinášet hlavně radost, ne nátlak, křik, stres apod.

Jakou zvolit velikost kola

Správná velikost jízdního kola je neméně důležitá jako třeba správná velikost bot. I když není kolo levná záležitost, vyvarujte se koupě kola s vyšším rámem s argumentem, že do něj dítě doroste. Pokud dítě ještě nezvládá šlapání na kole, mělo by spolehlivě dosáhnout na zem. Při nesprávné velikosti jízdního kola může dítě špatně sedět, může být příliš natažené a více se nadře.

Velikost kola se odvíjí od velikosti zapleteného kola. Běžně seženete tyto velikosti: 12, 16, 20 a 24 palců, zřídka i velikost 14 a 18.

Kolo pro nejmenší

Součástí nejmenšího kola na trhu, velikosti 12 palců, je i tzv. torpédo, tedy protisměrná brzda, kdy dítě sešlápne šlapátka dozadu. Tento typ brzdy bývá často doplněný i přední čelisťovou brzdou. Součástí patnácti palcového kola jsou často i přídavná neboli balanční kolečka, která se však vyrábí i pro kola až do velikosti 20 palců. Kolečka se postupně zvedají, dokud se dítě nenaučí jezdit zcela bez nich. Některé děti kolečka nepotřebují a rychle se naučí správné stabilitě. Tu lze natrénovat jízdou na odrážedle, případně i současně na tříkolce. Při výběru tohoto typu kola zkontrolujte, zda je řetěz zajištěn plastovou ochranou, aby nedošlo k zachycení tkaničky či kousku oděvu. Tímto krytem by mělo být opatřeno i kolo velikosti 16 palců.

Dětská kola větších velikostí (20 a 24 palců)

Větší děti již nemají problém jezdit na kole s předními brzdami, měli bychom ale dbát na jejich spolehlivost. Rozhodně bychom neměli kupovat kolo s plastovými ráfky, po nichž brzdové špalky snadno kloužou. Kola velikosti 20 palců už mívají i přehazovačky, která se u menších kol většinou nevyrábí. Menší děti nemají ještě tolik síly, navíc by pro ně nebylo jednoduché řídit a při tom přehazovat. Kola velikosti 24 palců jsou zmenšeninami dospělého kola a nazývají se juniorská či tříčtvrteční.

Další parametry kola

Materiál rámu

Na rámu kola závisí jízdní vlastnosti bicyklu, důležitá není jen konstrukce, ale i materiál. Podle materiálu rámu se odvíjí i hmotnost kola, jeho pevnost a životnost. Téměř jediným materiálem pro výrobu rámů byla ocel, která je pevná, avšak těžší a snadno podléhá korozi. Výhodou i přes její vyšší hmotnost je, že “odolává” nerovnostem při jízdě. Ocelové rámy mají dnes kola nižších cenových kategorií, případně exkluzivní dražší kola, jejichž rámy jsou opatřeny chrom molybdenovou ocelí.

Třikrát lehčí než ocel je hliník, který je měkký, proto se pro výrobu rámů používají slitiny. Tento materiál je použit u celé řady kol různých cenových kategorií.

Rámy karbonu jsou několikrát lehčí a pevnější než ocelové, mají vysokou trvanlivost a tlumí nárazy a vibrace. Fatálním pro karbon může být však jednorázový pád či náraz, na který není konstruovaný.

Nejdražším materiálem používaným pro výrobu rámů je potom titan, který je lehký, pevný, odolává korozi a materiálové únavě, pohlcuje vibrace.

Hmotnost kola

Při výběru kola pro děti rodiče hledí na to, aby se dětem líbilo a hned poté na cenu. Také nechápete, jak “stejné” kolo může být o několik tisícovek dražší? Ono není kolo jako kolo a hmotnost je velmi důležitá. Na příliš těžkém kole se bude dítěti hůř jezdit, bude pro něj těžké ho ovládat - zatáčet, brzdit. Ovládat kolo, které váží 5 kg, bude pro dítě opravdu snadnější, než kolo o hmotnosti 10 kg.

Doplňky na kolo

Nezbytností a povinnou součástí dětí do 18 let je přilba. Spousta rodičů však její použití stále podceňuje, dítě by ji však mělo mít na hlavě i v blízkosti bydliště (na zahradě, kolem domu apod.). Kvalitnější helmy mají seřizování pomocí kolečka a jiných mechanismů, dále jsou zpracovány tzv. “in - mold” technologií (helma je pevnější a odolnější při nárazu) a mají v otvorech síťku proti vlétnutí hmyzu. Některé zdravotní pojišťovny vám přispějí na novou dětskou helmu. 

V případě pádů chrání dítě proti odřeninám zejména oděv, případně je možné dětem pořídit chrániče či rukavice na kolo. 

Nezbytnou součástí výbavy každého malého cyklisty by měly být nejen doplňky zvyšující viditelnost jezdce, ale i zajišťující bezpečnost v případě pádu či jiné kolize. Dnes už zakoupíte dětské oblečení, boty či batohy s reflexními prvky. Jedná se zejména o bundy a dlouhé kalhoty. Pořídit můžete dětem reflexní vestu ve žluté, oranžové či zelené barvě. Nešlápnete vedle pokud dítě bude “ozdobeno” více reflexními prvky - pásky, samolepky na batoh či kolo, odrazky na obě kola i šlapátka, případně reflexní praporek, který se umístí na do středu zadního kola. Samozřejmostí je i světlo na řídítkách a pod sedátkem.

 

Jak jste první kolo vybírali vy? Co pro vás bylo rozhodující a jak to vašim dětem šlo, obešli jste se bez přídavných koleček? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

novaklen, 27. 2. 2022, 12.13

Správná velikost je určitě při výběru dětského kola důležitá. Každopádně určitě bych se být vámi nezaměřovala jen na samotné kolo, ale zvážila bych i nějaké příslušenství. Například kvalitní helma na kolo je pro dítě zásadní. Jestli můžu mít tip na jeden obchod, kde mají dobré helmy, tak tady: https://www.cycology.cz/cyklo-prislusenstvi-c679/

Ivulín, 31. 10. 2021, 23.46

No, my jsme šli vlastně docela dost po zpátku a to tak, že jsme si nejdříve vybavili kompletně celou garáž a až potom jsme si pořizovali věci, na kterých budeme jezdit, včetně auta. No a třeba co jsme tak pořizovali, kdybyste se ptali, tak to byl například šroubový kompresor (z této stránky zde - https://www.kompresory-filtry-servis.cz/ ) atd Spoustu věcí.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.28

první kolo jsme koupili s pridavnými kolečky a ještě po staru velké sedlo s uchytem,měl jistotu pak se naučil jezdit sám,zvykl si na autíčka a motorku na elektriku a moc nechtěl šlapat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.27

ani u jednoho syna,jsem první kolo nevybírala,vždy jsme ho dostali od tchána,takže bez práce,to bylo super

ivanka386, 10. 5. 2020, 20.46

Takové tipy se zrovna celkem hodí, protože máme v plánu kupovat nějaké lepší kolo pro našeho prcka. Rádi bychom v létě podnikli pár cyklovýletů a na to prostě nějaké pořádné kolo bude potřebovat. Mně se například dost líbí kola, která mají na Bikeru, viz https://www.bikero.cz/detska-kola-6-9-let-c36316/ Co jsem se tak dívala, tak tam mají dost velký výběr a ty ceny také nejsou vůbec špatné.

Macina Nováková, 20. 8. 2020, 17.31

To máte pravdu, tam mají docela velký výběr. Jestli pro vás ale můžu mít jeden tip, tak zkuste mrknout třeba i sem: https://www.cyklosvec.cz/slevy-katskup624.php Tam mají také docela velký výběr dětských kol. Navíc tam teď mají slevy. My se odtud chystáme kupovat kolo pro našeho malého. Jen se zatím nemůže rozhodnout jakou chce barvu.

mamanu87, 22. 12. 2020, 19.31

To já spíše přemýšlela nad nějakým elektrokolem http://trefasport.cz/elektrokola/26705-maxbike-e-taal-2019.html nemáte s ním zkušenosti? Je lepší než normální?

koliaska105, 29. 11. 2021, 22.52

Dík za tip na ty weby. My se letos taky chystáme prckovi kupovat nějaké kolo k Vánocům. Teď jezdí na kole po bratrovi, ale to už je takové rozvrzané a v nic moc stavu. Navíc bychom příští rok rádi pořádali nějaké rodinné cyklovýlety. To mě dovádí k otázce, nemáte náhodou nějaké zkušenosti s nějakým nosičem kol na auto? Právě ten bychom si chtěli také pořídit. Zatím se přikláníme k jednomu, který mají tady: https://www.filsonstore.cz/nosice-kol-na-tazne-zarizeni/ Nebo máte nějaké tipy? Díky.

lucie25987, 5. 9. 2019, 7.01

My máme výběr prvního kola naštěstí už také za sebou. Nabídka je hrozně velká, tak jsem vůbec nevěděla, jaké vybrat. Hledala jsem dětská kola Plzeň a narazila jsem na https://www.mmrebike.cz/detska-kola , kde mi jedno kolo padlo hned do oka, tak jsme ho koupili.

Nataša Zabloudilová, 23. 8. 2019, 0.54

Teď jsme kupovali na Alze dětské kolo Romet Jolene. Malý je s ním strašně spokojený. Bylo ve slevě, za fakt dobrou cenu. Tak mrkněte do letáku a třeba někoho taky zaujme, zde odkaz > https://www.kimbino.cz/alza/aktualni-nabidka-od-pondeli-19-08-2019

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 15.03

První kolo jsme dostali, takže bez vybírání

Adrianita, 25. 5. 2019, 11.44

Když ještě přidám vlastní zkušenost, tak váha kola je skoro nejdůležitější - odrážedlo i kolo by mělo být co nejlehčí. A odrážedlo je dobrý trénink rovnováhy na kolo. Dcera začala hned šlapat bez koleček jako profík. Její kamarád už více než rok jezdí s koleckama a teď mu to bez koleček vůbec nejde. Takže za mě kolečka jsou spíše na škodu. Značek je spousta, nakonec jsme vybrali Woom. Jinak si myslím, že když je kolo v dobrém stavu, lepší koupit z druhé ruky než spatne nové..

Fuga

Fuga, 20. 5. 2019, 14.58

U staršího syna jsme postranní kolečka použili a druhý začal rovnou bez nich

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů