Vybíráme lůžkoviny pro děti

zobrazeno 5985×

Vložil(a): Adrianita, 30. 5. 2019 9.07

Kvalita spánku a jeho množství má vliv na naše zdraví i délku života. Co vše je důležité pro zdravý spánek? Jak ovlivňují kvalitu spánku lůžkoviny? Na co všechno je třeba při jejich výběru dbát?

Kvalitní spánek regeneruje tělo i duši. Každý člověk prospí přibližné třetinu života. Pro zdravý spánek je nezbytná pravidelnost (chodit spát ve stejnou dobu), ale důležitou roli hraje také prostředí, kde spíme (místnost by měla být zatemněná a vyvětraná na cca 18-20 stupňů), konzumace jídla či pití před spaním (rozhodně se vyhněte těžkým jídlům, alkoholu, cigaretám a kávě) a naše psychika (zvýšené psychické napětí, obavy a stres potlačte pravidelnou fyzickou aktivitou, avšak nejméně 3 hodiny před spaním). 

Abychom se po probuzení cítili svěží a odpočatí, nestačí pouze správná matrace. Záleží i na lůžkovinách.

Základem dobrého spánku je samozřejmě také výběr materiálu, vzoru a barvy povlečení, prostěradla a přehozu přes postel, pro malé děti pak také třeba plyšový kamarád do postýlky. 

Vybíráme lůžkoviny

Pro novorozence a kojence (až pro děti do do 2-3 let) není vhodný žádný polštář, nejen kvůli možnému udušení, ale páteř se lépe vyvíjí, když je v jedné rovině.

Pokud dítěti plánujete pořídit vlastní polštář, je vhodnější zvolit dětský, klasické polštáře pro dospělé jsou totiž příliš vysoké a pro dítě nemusí být pohodlné ani dobré pro správný vývoj dětské páteře. Kupte raději nižší polštář. Velikost lůžkovin vyberte dle velikosti postele, existuje totiž více rozměrů lůžkovin.

Na první pohled mohou všechny lůžkovinyvypadat stejně, ale není tomu tak. Liší se materiálem povlaku, způsobem zpracování, druhem výplně, nebo třeba gramáží výplně.

Peřinu můžete pořídit různě tenkou, rozlišuje se 5 typů od nejtenčí po nejsilnější přikrývku. Buď můžete pořídit tenčí přikrývku na léto a teplejší na zimní období, nebo zvolte jeden druh přikrývky. Zohledněte zimomřivost vašeho dítěte a pokojovou teplotu vaší domácnosti (zda máte spíše chladněji či větší teplo).

Letní lůžkoviny

Letní lůžkoviny jsou lehké přikrývky vhodné zejména pro letní období. Vyznačují se vynikající absorpcí a odvodem vlhkosti, vysokou prodyšností, termoregulační schopností, chladivým pocitovým efektem a antibakteriálními účinky.

Náplň letních přikrývek tvoří zpravidla vysoce kvalitní duté vlákno o hmotnosti 200 g/m2.

Středně hřejivé lůžkoviny

Zajišťují vynikající termoregulaci a jsou vhodné pro celoroční využití. Mezi jejich hlavní přednosti patří odvod vlhkosti od těla, antibakteriální účinky, lehkost, vzdušnost a nadýchanost. 

Náplň středně hřejivých přikrývek tvoří vysoce kvalitní duté vlákno o hmotnosti 300 g/m2.

Lůžkoviny na zimu

Vyznačují se nízkou hmotností a zároveň mimořádnou hřejivostí. Jsou vhodné zejména pro zimní období a zimomřivé uživatele. Mezi hlavní přednosti zimníhc, vysoce hřejivých přikrývek patří velmi dobré tepelně izolační vlastnosti, vynikající hřejivost, antibakteriální účinky, lehkost, vzdušnost a nadýchanost.

Náplň přikrývek určených pro zimní období tvoří vysoce kvalitní duté vlákno o hmotnosti 400 g/m2.

Typy výplně lůžkovin

Neméně důležitá je i výplň lůžkovin. Polštáře i přikrývky se vyrábějí z různých materiálů od přírodních po syntetické, existují i různé výplně lůžkovin. Pokud je vaše dítě alergik, vyberte lůžkoviny, které lze často prát a to na 60°C. V každém případě nestelte hned po probuzení, ale nechte peřiny pořádně vyvětrat, zamezíte tak zvýšenému množení roztočů a mikroorganismů.

Lůžkoviny z ovčí vlny mají hlavní boom už za sebou a v ložnicích je nahrazují přikrývky z dutých vláken. Duté vlákno je časté především u letních lůžkovin, protože snadněji odvádí pot. Za předpokladu, že se často pere, nemnoží se v něm mikroorganismy, je vhodné pro alergiky.

Další možnou výplní je lyocelové vlákno. To je přírodní a prodyšný materiál vyrobený z dřevité buničiny. Velmi dobře odvádí pot, proto je vhodný pro letní období, nebo děti nadměrně se potící či mající citlivou pokožku. Tento materiál je totiž přirozeně antibakteriální.

Dříve bylo oblíbenou výlní peří. Je to materiál vhodnější na zimu a do chladnější domácnosti, výborně izoluje, je měkké, nadýchané, přizpůsobí se tělu. Peří není vhodné pro alergiky a nevýhodou je i údržba - je třeba nechat jej čistit v čistírnách.

Paměťová pěna se používá jen u polštářů. Součástí bývá snímatelný pratelný potah. Tyto výplně jsou vhodné pro alergiky.

Ukládání a údržba lůžkovin

Lůžkoviny (deky a polštáře) nechávejte buď volně nastlané, nebo je můžete uložit do prostor pod lůžkem či do peřináče.

Při výběru lůžkoviny dbejte na pevnost, trvanlivost a stálobarevnost tkaniny. Lůžkoviny by se měly co možná nejjednodušeji a nejrychleji vyměnit, bez potíží vyprat v pračce a vzhledem k velikosti povlaků na peřiny a prostěradel by mělo také žehlení ložního prádla být co nejjednodušší.

Je známo, že roztoči se drží v lůžkovinách všech materiálů a argument, že ve výplni z dutého vlákna se roztoči nedrží, je bohužel mylný. Jedinou předností je snadná údržba a možnost praní na vyšší teplotu, kdy při teplotě 60°C dojde k zahubení roztočů a při dokonalém máchání k vyplavení mrtvých roztočů. Časté praní lůžkovin je ale velice nepraktické a vzhledem k pořizovací ceně lůžkovin i finančně náročné. 

 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

esternovakova1970, 22. 3. 2024, 22.26

Jelikož v rodině nemáme moc peněz tak jsme rádi že jsme našli kvalitní https://www.kvalitex.cz/prikryvky/ přikrývky za pár sto korun. Není to určitě nic jako Williams, ale to prostě nejde když musíte krmit břicha dětí a ještě manžela.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.26

Hlavně kvalitní a teplé používáme,na léto slabší.

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.19

po celý rok musím být přikrytá až ke krku

Teryk92, 14. 12. 2020, 19.46

Hlavně aby to šlo vyprat.

ivanka386, 23. 6. 2020, 23.29

Nedávno jsme také vybírali lůžkoviny pro naše děti. Důležitý pro nás byl ale i přehoz na postel, protože děti občas po škole jsou unavené a mají chuť si lehnout. Nepouštíme je v oblečení na postel a tak je tento přehoz úplně ideální řešení. Jeden takový suprový, jsme našli na https://www.emako.cz/deky-a-prehozy/

koliaska105, 23. 4. 2020, 20.44

Je pravda, že kvalitní ložní prádlo je prostě základ. Já například nedávno sháněla nějaké lehké přikrývky na léto a docela mi to dalo zabrat. Nakonec jsem je zkusila objednat z https://www.kvalitex.cz/letni-prikryvky/ a musím říct, že jsem byla dost mile překvapená. Hlavně tedy kvalitou materiálu.

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.41

Na léto nám stačí jen samotné povlečení.

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 15.34

Zrovna jsem koupila pokrývku 4 roční období, dá se dle potřeby rozdělit

Fuga

Fuga, 2. 8. 2019, 15.38

Mám deky které se dají prát na 90 a jsem s tím naprosto spokojená

L.janicka.l

L.janicka.l, 14. 6. 2019, 19.53

Me staci deka s vlaknem, polstare nepouzivam, nedelaji mi dobre. Na peri mam alergii, tak jsem se musela vzdat krasne nadejchane periny, co mi vyrobila babicka

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů