Usnadní znakování komunikaci mezi rodičem a dítětem?

zobrazeno 10619×

Vložil(a): Adrianita, 20. 10. 2014 15.39  (aktualizováno 23. 2. 2019 7.13)

Chtěli byste porozumět řeči svého miminka, ještě dřív, než začne mluvit? Zkuste to se znakováním. O co se jedná? A liší se znakování slyšících dětí od znakování neslyšících? Jak a kdy je vhodné se znakováním začít?

I v době, kdy miminka ještě nemluví, vyjadřují pomocí gest své potřeby, touhy, přání, ale i strach a obavy.

První slůvka se u dětí objevují kolem 1. roku, více si s nimi „popovídáme“ až o půl roku později. Znakování nám umožní komunikaci s dětmi raného věku, tedy s kojenci a batolaty, které buď ještě nemluví, nebo nemají zatím velkou slovní zásobu. Budete překvapeny, jak krásně se dá znakovat s osmi- či devítiměsíčními miminky, možné je to však i s mladšími.

Někdy chvíli trvá, než dítě začne reagovat na vaše znaky, případně začne používat své vlastní. Vše se musí nejprve naučit, také záleží na jeho zralosti, paměti apod. V některých případech dítě nevědomky nenecháme, aby se snažilo. Například chceme, aby si miminko řeklo o láhev s pitím, přitom ji držíme v ruce, tak je pro něj logicky jednodušší na láhev pouze ukázat.

I když jste zatím o znakování neslyšeli, věřte, že se s ním s největší pravděpodobností v některých situacích setkáváte. Natahujete ruce k miminku a ono vám to opětuje, když chce pochovat. Když se jim chce spát, mnou si oči. Když odcházíte od miminka do jiné místnosti nebo třeba nakoupit, voláte na něj a ukazujete rukou „pápá“. Když miminka vidí rybu nebo lžičku, otevírají pusu. Když mají hlad, mlaskají. Člověk se jen musí na chvíli zastavit a svého kojence nebo své batole pozorovat.

Baby signs v Česku

Znaková řeč pro slyšící kojence a batolata je v Česku relativně nová, ale ve světě se znakování používá už přes dvacet let. Program znakové řeči pro slyšící batolata se jmenuje Baby Signs. Vyvinuly ho Linda Acredolo a Susan Goodwyn, profesorky vývojové psychologie Kalifornské Davis University.

V Česku se znakování miminek věnuje například Terezie Vasilovčík Šustová. V roce 2008 vyšla její kniha Jak se domluvit s kojencem a batoletem. V knížce najdete vše, co potřebujete, abyste mohli se znakováním začít. 

Komunikační systém znakování s miminky je vytvořen na základě zkušeností s efektivní komunikací prostřednictvím gest, znaků, mimiky obličeje a pohybů celého těla s kojenci a batolaty v České republice. Není ohrožen nedostatky, které jsou často přítomné v překladech cizojazyčných publikací a materiálů a které vyplývají například ze specifik příslušného jazyka nebo z odlišností kultur.

Co to je znakování

Znakování s miminky je způsob rozvoje přirozené komunikace dětí raného věku. Děti vám neverbálním (nemluveným) sdělením – znaky, gesty, mimikou sdělí, co potřebují nebo na co vás chtějí upozornit. Vy se musíte jejich neverbální komunikaci naučit vnímat a optimálně na ni reagovat a rozvíjet jí. Znakování je vhodné pro zdravé, slyšící děti, které ještě neumí vůbec nebo dobře mluvit.

Z výše uvedeného vyplývá, že znakování se slyšícími batolaty nemá nic společného se znakováním neslyšících.

V čem je znakování přínosné a co rozvíjí

Přínosem je, že máte s dětmi společný jazyk, kterým se domluvíte ještě dřív, než vysloví první slova. Děti nejsou tak frustrované z toho, že jim nikdo nerozumí. Podporujete přirozený rozvoj řeči. Výzkumy dokazují, že dítě průměrně o šest měsíců dříve začíná používat dvouslovné věty. Rozvíjí se hrubá motorika celého těla i jemná motorika rukou a mluvidel. Dále myšlení, paměť, představivost a posilují se pozitivní vztahy v rodině.

Pokud jsou v rodině starší sourozenci, můžete je do znakování zapojit. Někdy pro ně bývá příchod mladšího sourozence nepříjemný a cítí se odstrčení. Můžete je do znakování zapojit a tím jim dát důležitou funkci. Mohou spolu pak mít „tajnou řeč“.

Kdy a jak se znakováním začít

Můžete začít již od narození miminka, záleží jen na vás. Pravděpodobně ale bude trvat několik měsíců, než bude mít vaše snažení nějakou odezvu. Se znakováním se doporučuje začít u miminek od 6 měsíců, kdy jsou děti obvykle dostatečně zralé na určité úrovni znakování ovládat. Některá miminka v tomto období již nějaké znaky sama používají (např. zvedají ruce, když chtějí pochovat, mnou si oči před spaním).

Zamyslete se nad každodenními rituály a vyberte si dva až maximálně pět znaků, které začnete používat nebo vystavujte dítě situacím, ve kterých jde znak použít. Buďte důslední, ale berte znakování jako hru a ne jako nějakou povinnost, musíte to brát jako zábavu. Zapojte i členy rodiny, bude to větší legrace a budete líp motivovaní. Vymýšlejte si i svoje znaky a používejte ty, co vymyslí vaše dítě. Nemusíte se držet těch „předepsaných“.

Co je to znak a jak se naučit znakovat?

Znak je jakékoliv slovo, které vyjadřujeme nemluvenou formou, avšak ten, kdo řeč ovládá, slovo vysloví. Můžeme znakovat několika způsoby, a to mimikou obličeje, jednou rukou, oběma rukama, případně celým tělem. Neexistuje žádný systém, který by určoval, jakým způsobem který znak ukázat. Podobně jako některé dítě ukazuje únavu tím, že si mne oči, jiné zase ucho.

Příklady znakování:

  • Jablko – ruka v pěst
  • Hruška – dvě ruky v pěst
  • Banán – zahnutý palec
  • Lechtá – lechtat se na boku a smát se
  • Bolí – držet se například za břicho a mimikou dát najevo bolest
  • Moucha – třepetat rukou
  • Líbit – mávání rukama před sebou
  • Hotovo – pohyb rukou od sebe nebo loket do boku jako z pohádky „Pat a Mat“
  • Čepička – ruku položit na hlavu
  • Slepička – prstem jedné ruky zobat z druhé dlaně
  • Zima – třít si paže a klepat se zimou
  • Voda/potok – naznačujte rukou cákání

Se znakováním můžete začít sami a také můžete používat své znaky dle libosti. Existují však osobní či online kurzy znakování. Případně lze zakoupit i různé pomůcky, které vám usnadní neverbální komunikaci, od "znakovacích" leporel po celé sady.

 

Znakovaly jste s miminky? Jaké se znakováním máte zkušenost? Vymýšlíte si vlastní znaky nebo jste navštívili kurz? Jak na znaky reagovalo vaše miminko a kdy se případně naučilo mluvit?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
7

Diskuze k této stránce (39 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 12.06

tak toto je super,ani u jednoho kluka jsme to nezkoušeli,ale asi teď u toho čtvrtého zkusíme

Zdeňka S., 5. 3. 2019, 17.16

Syn rád mává a dává Pusinky

Ketris

Ketris, 2. 3. 2019, 21.48

U nas to melo uspech!

dasza, 2. 3. 2019, 7.06

Meli jsme pár znaků. Byla sem i na pár přednáškách. Má to něco do sebe

Teryk92, 27. 2. 2019, 17.39

Máme teprve v plánu vyzkoušet ale také spíše ty intuitvní (jak píše Eliška Kozlová).

Eliška Kozlova, 26. 2. 2019, 18.22

Zkoušeli jsme intuitivně, hladit si bříško, mlaskat pro jídlo. Držet se za nos, jakože smrdí, když se pokakaji. Mávání, posílání pusinek, kyvani hlavou ano x ne ... určitě to dělá sposta maminek, jen někdo víc, někdo míň

jkubeso, 25. 2. 2019, 10.47

Neznakovali jsme, ale moc se mi to líbí, asi škoda, že jsem neměla tolik času zjistit si o tom víc.

jitka46

jitka46, 24. 2. 2019, 23.29

Vždycky mě to moc zajímalo, ale nevím o nikom, kdo to zkoušel.

ROMA-Z, 24. 2. 2019, 20.18

Neznakovali jsme a ani jsem netušila o něčem takovém

snany, 24. 2. 2019, 20.02

Neznakujeme.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů