Učíme se chodit na nočník snadno a rychle

zobrazeno 5130×

Vložil(a): Markéta V., 11. 8. 2015 21.39

Jednoduše je to tak, že pokud je vaše dítě připraveno, přeučí se na nočník snadno a rychle. Pokud to tak není, můžete se třeba postavit na hlavu a stejně to nepůjde. Boje, které souvisí s tělem dítěte, nemůžete nikdy vyhrát. Naštěstí není žádný důvod s dětmi bojovat. Přechod od plenek k samostatnému chození na záchod je přirozený proces. Všichni jsme se dříve nebo později naučili chodit na záchod. Jak tedy pomoci tomu aby to bylo dříve?

Ve skutečnosti není nutné učit dítě chodit na záchod. Místo toho jen nastavte podmínky tak, aby se to vaše dítě mohlo naučit samo. Vaším cílem je, aby to bylo tak jednoduché a snadné, jak je to možné. Myslete na to jako na sled drobných dovedností - proces učení, který se odehrává v průběhu času, stejně jako je to u všech ostatních dovedností.

Jak na to - krok za krokem

Zde je krok za krokem průvodce nočníkového vzdělávání:

  • Začněte tím, že budete o používání nočníku s dítětem mluvit. Čtěte obrázkové knihy s danou tématikou, ukazujte mu, jak nočník používá panenka. Tuto hru většinou děti milují.

  • Nejvíce se děti učí pozorováním. Mluvte o tom, co děláte na záchodě. Říkejte mu, kam jdete a proč. Nechte dítě dívat se. Obzvlášť u chlapců pomůže, pokud budou moci sledovat jiné chlapce, nebo svého otce na záchodě.

  • Děti milují kopírování ostatních dětí. O něco starší sourozenci, děti příbuzných nebo kamarádi, kteří jsou ochotni používat záchod před vaším dítětem mohou být neocenitelní při procesu učení.

  • Důrazně doporučujeme mít nočník v každé koupelně domu. Díky tomu budou moci děti procvičovat sezení na nočníku kdykoliv budou chtít, zatímco vám budou dělat společnost v koupelně.

  • Neuspěchejte začátek. Nejprve nechte dítě sedat si na nočník úplně oblečené. Tím si vytváří svalovou paměť a při častém sedání na nočník se tam bude cítit pohodlně.

  • Nechte ho hrát si při sezení na nočníku. Připravte dítěti k nočníku nějaké dětské knížky či obrázky. Hrajte s ním slovní hry, zpívejte. Vyberte nočník, který bude vaše dítě bavit. Může mít obrázky, může vypadat jako trůn nebo může vydávat zvuky. Nikdy ale nenuťte dítě sedět na nočníku a ani ho tam násilně neposazujte.

  • Poté co si dítě zvykne sedět na nočníku oblečené, se ho pravidelně ptejte, jestli si tam náhodou nechce sednout nahé. Někdy řekne ano, někdy řekne ne. Nedělejte z toho žádnou vědu, vaším cílem je, aby se cítilo co nejvíce v pohodě a pohodlně. Dítě musí být schopné strávit na nočníku dost času, aby byla šance, že se podaří nechat něco vyjít.

  • Jakmile se sezení na nočníku stane pro dítě naprostou samozřejmostí, vyprazdňujte pokaždé obsah pleny do nočníku. Vysvětlete dítěti, že jeho tělo každý den dělá bobek a ten, že patří do nočníku. Řekněte mu, že pokaždé, když ho to začne tlačit v bříšku, může čůrat a kakat přímo do nočníku.

  • Pokud se dítěti podaří vyčůrat nebo vykakat do nočníku, obdivujte ho za to. Nespěchejte a nechte dítě sedět na nočníku tak dlouho jak chce. Teprve potom mu pomozte s vyprázdněním nočníku do záchodu a nechte ho spláchnout. U chlapců mohou s čůráním pomoci hry s mířením na terč.

  • Pokaždé, když dítě použije nočník, oslavte to spolu třeba písničkou, tleskáním nebo průvodem po bytě. Tím dítě motivujte k používání nočníku. Dítě by nemělo cítit tlak k používání nočníku. Jestli nočník opakovaně použije nebo ne, by měla být jeho volba. Pokud bude cítit tlak, může být ve stresu, protože si ještě není jisté, zda to zvládne.

  • Vždy se zeptejte, zda dítě náhodou při sezení na nočníku nechce soukromí a klid. V případě, že ano, pomozte dítěti sundat plenku či oblečení a odejděte na chvíli z koupelny.

  • Pokud chcete, aby si vaše dítě zvyklo vykonávat svou potřebu v koupelně, můžete ho tam začít směrovat už s plenou. Můžete mu připomínat, že bobek patří do koupelny. Pokud na dítěti poznáte, že tlačí, odveďte ho do koupelny a nechte mu tam soukromí. Později si dítě samo začne říkat, že chce jít do koupelny, nebo tam začne rovnou samo chodit vykonávat svou potřebu. Až tato chvíle nastane, můžete ho zkusit přesvědčit, ať začne používat nočník.

  • Buďte otevření, pokud dítě bude chtít používat velký záchod. Většině dětí více vyhovuje nočník, protože jim umožňuje zaujmout podobnou pozici jako při kakání na bobku (v dřepu) a někdy se také bojí pádu do velké záchodové mísy či splachování. Jiné děti ale budou chtít rovnou používat záchod jako jejich rodiče. Pak jim to umožněte a co nejvíce usnadněte. Pomoci může malé vkládací prkénko, které přizpůsobí velikost otvoru a důležitá je nízká stolička před záchodem. Visící nohy totiž působí proti rektálním svalům a ztěžují dítěti vykonání potřeby.

  • Zkuste najít pravidelné časy, kdy zkusíte použít nočník. Může to být první věc, kterou půjdete udělat po spaní nebo po snídani, svačině, obědě... Toto pravidlo platí i pro vás, posaďte se na záchod spolu s dítětem a jděte mu příkladem.

  • Snažte se o vytvoření správného návyku. Připomínejte správné místo na vykonání potřeby (záchod, koupelna) a nočník, pokud vidíte, že dítě koná potřebu jinde (často to bývá schované v rohu místnosti nebo za gaučem...).

  • Až přijde čas na spodní prádlo, nechte dítě, ať si ho v obchodě vybere samo a nechte ho rozhodnout, kdy si ho oblékne.

  • Ve chvíli, kdy se rozhodnete dítěti odebrat pleny definitivně, musíte být připraveni na "nehody". V případě, že se dítě počůrá nebo pokaká, nevyjadřujte žádné zklamání. Vaše dítě se pak může rebelsky stavět do opozice nebo se vzdát. To celý proces učení zbytečně zpomalí a protáhne. Reagujte chápavě a ujistěte dítě, že se nic neděje a že se "nehody" prostě občas mohou stát.

  • Zvažte používání tréninkových kalhotek. V některých případech asi mohou pomoci, ale jinak je tento mezistupeň pro děti spíše matoucí a jejich používání může zastavit pokroky vhodným směrem.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

super tipy,už se těším jak budu zase na nočník učit nejmladšího

Minnie, 6. 9. 2020, 10.37

Super tipy, když je dítě zralé, je to otázka pár dnů.

Teryk92, 31. 3. 2020, 19.16

Hezky napsáno, něco určitě zkusíme. Za nás funguje nechat syna v soukromí.

Žofinka

Žofinka, 30. 6. 2018, 21.53

Zkoušíme a zkoušíme, tak snad se brzy podaří

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 7.13

Skvělý článek, zrovna s nočníkem trochu bojujeme

Katerina Hrstková, 16. 12. 2017, 22.15

Dobré tipy 😉

Mygara

Mygara, 24. 3. 2017, 15.35

to byl zážitek na celý život učení na nočník .-) a těch loužiček

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 9.47

krásně popsáno, akorát mi je trochu proti srsti posazovat dítě na nočník oblečené

monicka123, 7. 5. 2016, 20.27

Moc hezky napsáno a popsáno budeme takto zkoušet ....

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 2. 5. 2016, 20.44

Čekala jsem že se dočtu kdy dávat na nočník synovi je rok a zatím bojkotuje ale nenutím ho

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů