Přehled látkových plen

zobrazeno 5375×

Vložil(a): Markéta V., 10. 8. 2015 9.59  (aktualizováno 23. 11. 2020 10.00)

Látkové nebo jednorázové pleny? Látkové, to je přece jasné! No jo, ale které? Vždyť je jich tolik druhů a typů, až z toho jde hlava kolem. A žádná zkušená kamarádka zrovna není po ruce. Tak tady máte stručný přehled. A látkující maminky prosím, podělte se s námi v diskuzi o své zkušenosti. Které látkové pleny jsou zrovna pro vás ty pravé?

Svrchní kalhotky

Uvádím je hned na začátku, protože pokud nebudete mít pouze a jedině AIO plenky (vysvětleno níže), budete je určitě potřebovat. Jedná se o kalhotky, které jsou z nepropustného materiálu a oblékají se přes savou plenu. Většinou se zapínají na patentky, nebo na suchý zip. Zpravidla je to to hlavní, co vás na látkových plenách zaujme, bývají krásně barevné a s obrázky. Existují čtyři základní typy:

Nepropustné svrchní kalhotky z PVC

Vnitřní vrstva kalhotek je vyrobena z PVC nebo vinylu. Jsou úplně nepropustné, ale také úplně neprodyšné, takže citlivým dětem hrozí nebezpečí opruzenin. A také nejsou příliš trvanlivé. Neznám maminku, která by s nimi byla spokojená, je lepší se jim vyhnout i když lákají nízkou cenou.

PUL kalhotky

Použitým materiálem na tento typ kalhotek je 100 % polyester s polyuretanovým zátěrem = PUL. Pokud nebudeme brát v potaz PVC kalhotky, pak jsou ty s PUL zátěrem nejspolehlivější co se týče protečení, nejtenčí a patří k nejpoužívanějším u většiny maminek. Mají dlouhou životnost cca 200 pracích cyklů a neperou se po každém přebalování - pokud nedojde k znečištění stolicí, nechají se svrchní kalhotky vyvětrat (a zatím se použijí další ze zásoby). Perou se tedy až pokud dojde ke znečištění, nebo k načichnutí. ​Další nespornou výhodou je, že velmi rychle schnou. Vybírat můžete z různých typů lemování - fleecem - neotlačují tolik stehýnka, ale můžou dříve provlhat a některé děti jsou na fleece citlivé, nebo lemovací gumičkou - ta pro změnu může více otlačovat dětské nožičky. Někteří výrobci dělají dvojité gumičky kolem nožiček, tzv. křidélka - mohou lépe těsnit, především u dětí s úzkými stehýnky.

Fleesové svrchní kalhotky

Flees je prodyšný materiál, který má simulovat vlastnosti ovčí vlny. Není nepropustný, ale měl by být vodoodpudivý. Díky cirkulaci vzduchu mezi plenkou a kalhotkami, dochází k neustálému vysychání fleesu, proto tyto svrchní kalhotky za běžných podmínek neprosáknou. Při delším sezení na zemi nebo v autosedačce ale mohou provlhat. Narozdíl od vlny flees neumí zpracovat moč, takže se kalhotky musejí častěji přepírat. Jejich údržba je ale jednoduchá, perou se normálně v pračce a velmi rychle schnou.

Vlněné svrchní kalhotky

Jsou vyrobené z přírodní ovčí vlny - nejčastěji je tedy používaná merino vlnaJe to zcela přírodní materiál, který je nejvíce prodyšný a má výborné termoregulační vlastnosti. Merino má navíc antibakteriální a samočistící funkci, takže kalhotky se po použití pouze vyvětrají a lze je znovu použít. Máme na výběr ze dvou možností. Buď vybere kalhotky, které vypadají jako běžné svrchní kalhotky, bývají na patentky a jsou šité z merino úpletu a plenkového merina, nebo koupíme (šikovnější si mohou samy uplést) upletené natahovací kalhotky. Pletené se navíc hají najít v několika variantách délky nohaviček. Obě varianty mají své pro a proti. Kraťásky jsou pohodlnější, protože neotlačují. Často tak bývají volbou do šátků, nosítek, nebo na noc. Zároveň v nich ale mohou hůže držet klasické čtvercové plenky zapnuté na sponku - ta může zadrhávat o pleteninu. Patentkové, nebo na suchý zip zase nejsou tak pohodlné jako natahovací, ale dá se pod ně bez problémů dáj jakýkoli typ savé plenky. Jedinou nevýhodou tohoto materiálu je náročnější údržba. Aby materiál dobře fungoval, je potřeba ho tzv. nalanolinovat, neboli naložit do lázně z bezvodého lanolinu. Tuto lázeň je potřeba opakovat vždy, když kalhotky začnou nadměrně provlhat a nebo je potřeba je vyprat (například po znečištění stolicí). Pokud nedojde k znečištění, stačí lázeň opakovat cca jedenkrát za měsíc. Náročnější je i samotné praní těchto kalhotek. Ideální je praní v ruce s přípravkem na vlnu nebo v pračče na nízkou teplotu a ruční režim. Při praní s plenkami, či nešetrném praní hrozí, že se srazí.

Plena - druhy plenek

Tohle je ta část, která se nejčastěji mění a pere. Tvoří savé jádro celé látkové pleny a i zde je na výběr z mnoha různých typů a materiálů. Přes tuto část se vždy oblékají svrchní nepropustné kalhotky.

Klasické plenky

I když to spíš vypadá, že se vrátíme do minulosti, nenechte se mýlit. I dnes se čtvercové plenky vyrábí a sežete je v různých kvalitách a různých gramážích. Jedním z tradičních výrobců je i firma Matějovský, jejichž pleny jsou příjemné na dotek a to zejména díky vysoké gramáži, která nemá v současné době na českém trhu konkurenci. Jejich obrovskou výhodou je pořizovací cena. Dále u nich nemusíte řešit velikost. Existuje celá řada možností, jak plenu skládat a tak si s nimi vystačíte od narození, až do konce plenkovacího období (a vím o čem mluvím, plenkovala jsem s nimi tři děti). Velmi rychle schnou a není nutné je před každým použitím žehlit (osobně jsem to měla jako rituál jen v šestinedělí, potom už jsem nežehlila). Pokud je potřeba, aby plenka vydržela déle, je potřeba naskládat do svrchních kalhotek dvě, což někomu může vadit, protože pohledově se dítěti zvětší prdelka. Na druhou stranu ovšem dítě od začátku má tzv. abdukční balení - široké balení, které ortopedi často doporučují při kontrole kyčlí u miminek. Na druhou stranu někoho může odradit více práce u skládání plen. Po pár dnech to ale máte tak zautomatizované, že to tolik nezdrží. U nás doma se vždy plenky skládaly do šuplíku hned po sebrání ze šňůry a chystaly se tak, aby se daly rovnou použít. Na cesty jsme je potom chystaly rovnou do svrchních kalhotek, takže rychlost výměny byla srovnatelná s jednorázovou plenkou (a co na cestách s použitou si řekneme na konci).

Vícevrstvé plenky

Jejich používání vychází z klasických plen. Jedná se o obdélníkové pleny rozdělené podélně na 3 části. Okrajové části mají většinou 4 vrstvy, zatímco střední část jich má 6-8. Mohou se složit různými způsoby podle potřeby a stačí dávat jednu plenku na jedno přebalení. Jsou méně objemné než klasické plenky, více sají a je s nimi méně práce při skládání. Na druhu stranu budete asi potřebovat dvě velikosti plen a také schnou o něco déle než klasické plenky.

Zavazovací plenky

Jedná se o starší typ plenek, tradičně používaný např. v Německu. Většinou se nepoužívá samostatně, ale vyplňuje se ještě jinou savou plenou (klasickou nebo vkládací). Plenu lze používat od narození až po nočník, rychle schne a dobře na dítěti drží. Nevýhodou je poměrně komplikované zavazování. Zavazovací pleny se doporučují maminkám, které chtějí používat klasické čtvercové pleny, ale nechtějí vázat novorozenecký sklad. Stačí dát jednu čtvercovou plenu do zavazovací plenky a přebalit miminko.

Kalhotkové plenky

Nejmodernější typ plenek, které tvarem připomínají plenky jednorázové. Zapínání bývá na patentky, suchý zip či snappi sponku. Kolem nožiček mají elastické okraje, které dobře těsní, což je velmi výhodné zejména v prvních měsících, kdy mají děti tekutou stolici. Jsou jednoduché na přebalování a dobře sají. Obzvlášť s vkládací plenečkou vydrží dlouho a jsou tedy vhodné i na cestování. Oproti klasickým plenám ale velmi dlouho schnou a jsou objemnější na skladování. Menším dětem dělají velký zadeček, ale v dnešní době se dají sehnat i velmi štíhlé varianty.

Je potřeba si rozmyslet, zda si pořídíte jednovelikostní, nebo vícevelikostní pleny. Pořídíte-li si pleny vícevelikostní, budete je obměňovat během plenkovacího období asi třikrát a vyjdou proto o něco dráž. Je ale pravděpodobné, že vašemu dítěti vždy skvěle padnou. Navíc se zřejmě tolik nezničí a při správné údržbě zůstanou dobře prodejné.

All in one plenky (aio plenky)

U těchto plenek jsou svrchní kalhotky pevnou součástí savého jádra. Používají se vlastně stejně jako jednorázové pleny. Určitě se vyplatí pořídit si několik těchto plenek, třeba na cesty nebo pro chvíle kdy spěcháte. Jejich nevýhodou je delší doba schnutí.

Existují ale i jiné nové plenkové systémy, které dokáží problém s dlouhým schnutím řešit. Po vyprání je s nimi o trochu víc práce než s klasickými AIO plenkami kvůli kompletování, jinak se ale také používají stejně jako jednorázové plenky.

Kapsové plenky

Mezi vrchní vrstvou (integrovanými svrchními kalhotkami) a vnitřní vrstvou vzniká kapsa, do které se vkládají sací vložky. Jsou vlastně kompromisem mezi AIO a kalhotkovými plenami. Jejich výhodou je velmi rychlé schnutí a možnost snadno upravovat míru savosti dle aktuální potřeby. Oproti kalhotkovým plenám ale více hrozí protečení.

Snap in one

Sepni do jedné, nebo taky bývají označovány jako AI2 (all in two - všechno ve dvou). Savé jádro pleny je k svrchním nepromokavým kalhotkám připnuto pomocí patentků. Jejich velká výhoda je, že pokud svrchní část zůstane suchá, můžete vyprat pouze vnitřní plenku. Pokud máte dostatečné množství svrchních kalhotek a máte pleny dopředu zkompletované používají se stejně jako jednorázové plenky.

Materiály plenek

Materiál, ze kterého je vyrobeno savé jádro pleny ovlivňuje délku schnutí. U přírodních materiálů platí, že čím více vlhkosti absorbují, tím déle potom schnou. Pleny můžete pořídit z následujících materiálů a jejich kombinací:

  • Bambusové - pokud vlastníte sušičku není nad čím váhat. Bambusový materiál je velice příjemný na těle, dokáže hodně nasát a plenka díky tomu déle vydrží. Pokud sušičku nemáte, počítejte s dobou schnutí až 24 hodin.

  • Konopné - další dobrá volba pro majitelky sušiček. Velmi příjemný a hodně savý materiál.

  • Flanelové - jsou příjemné a nasají o něco více než bavlněné. Mají ale o něco delší dobu schnutí.

  • Bavlněné - původní materiál pro výrobu plen. Jeho výhodou je, že jde prát na hodně vysoké teploty a v případě potřeby i vyvařit. Velmi rychle schne, ale má menší absorpční schopnost.

  • Froté - z froté se vyrábějí klasické plenky. Oproti u nás známějším bavlněným více sají. Jsou příjemným kompromisem mezi klasickými a vícevrstvými plenami.

  • Mikrofroté - umělý materiál, který schne nejrychleji.

Velikostní rozdělení

Jednovelikostní

Na celé plenkovací období vám stačí jedna velikost. Plenka, nebo svrchní kalhotky se dají pomocí patentků upravit a zmenšit na požadovanou velikost. Jak dítě roste, plenku, nebo kalhotky povolujete do celého rozměru. Většinou se nehodí na úplně malé novorozeně. V závislosti na výrobci sedí od cca 4 - 5kg.

Vícevelikostní

Na jedno plenkovací období se použije více velikostí plen, nebo svrchních kalhotek. Výhodou tohoto způsobu je, že vždy perfektně sedí. Nevýhodou je, že vzrostou pořizovací náklady.

Tak jako platí u plen, že se dají kombinovat, často dochází ke kombinacím i v případě velikostí. Například pořízením jednovelikostních plen a vícevelikostních svrchních kalhotek přes ně. Nebo pro novorozence pořízením vícevelikostní pleny a na větší dítě už jednovelikostní.

Doplňky k plenkám

Tyto doplňky si není nutné pořizovat, záleží na tom, jaké pleny si zvolíte a na způsobu jejich používání.

Vkládací plenky

Jsou obdélníkové vložky, které se vkládají do plenek, pokud potřebujete, aby více sály, tzn. zejména v noci. Vyrábějí se z nejrůznějších savých materiálů, každý výrobce plen má obvykle i své vkládací vložky. U některých typů plen lze místo vkládacích plen použít složené klasické pleny.

Separační plenky

Pokud vás děsí představa, že budete muset pokakanou plenu předpírat, než půjde do pračky a je to důvod, proč nad pořízením látkových plen váháte, pak je pro vás řešením separační plena. Je to nejvnitřnější vrstva. Za prvé přispívá k udržení vlhkosti od miminka a za druhé chrání plenu před znečištěním. Setkat se můžete se dvěma typy separačních plen. Jednorázové separační pleny - které jsou vyrobeny z přírodně rozložitelných materiálů (celulózy, viskózy, papíru, kukuřičného polymeru a dalších) a které po přebalení jednoduše vyhodíte. Pokud nejsou pokakané, je možné je vyprat s plenami a znovu použít. Postupně ztrácí na síle a potrhají se. Vydrží zhruba 5 - 10 vyprání. Pratelné separační pleny - tady odpadá výhoda toho, že nemusíte nečistoty opláchnout, než budete pleny prát. Vyrábí se z fleesu nebo mikrovlákna. Fleesové separační pleny se používají zejména na noc u dětí citlivých na mokrou plenku. Fleese je udrží v pocitu suché plenky. Ne všechny děti ale fleese snesou.

Snappi sponky

Je dalším užitečným pomocníkem. Vypadá jako písmenko T a je vyrobená z pružného materiálu. Na koncích má malé zoubky, které se zachytí za látku. Sponkou se dají pohodlně z jednovelikostních plen udělat velikosti vhodné i na novorozence. Nehodí se na flanelové nebo konopné pleny.

Sáčky s PUL zátěrem

Dalším důvodem, proč někdo váhá s používáním látkových plen je, že neví co s nimi na cestách. Samozřejmě je zde varianta kombinování - doma látkové pleny a na cesty jednorázové. Ovšem další možností jsou i nepromokavé sáčky s PUL zátěrem. Sáček sám o sobě je prodyšný, takže se vám v něm použité plenky nezapaří, ale ven není cítit zápach a neprovlhne. A po vyndání plen stačí sáček vyvětrat. Pere se podobně jako svrchní kalhotky při zašpinění, nebo načichnutí. Jako bonus vám po skončení plenkování zůstane parádní sáček například na plavky.

Přebalovací podložky

Tak jako se dají nahradit jednorázové plenky, dají se nahradit i jednorázové přebalovací podložky. Nepromokavou vrstvu většinou tvoří 100%  polyester s PUL zátěrem, dotykovou vrstvu tvoří fleese, froté, bavlněný velur,...

Pratelné ubrousky

Další nahraditelný sortiment - pratelné ubrousky z žerzejové bavlny, tetra žínky, nebo perlan, který se dá koupit v lékárně. K těmto ubrouskům se dá buď připravit směs pečujících olejíčků a vody a nalije se například do rozprašovače, nebo se dají připravit na cesty do uzavíratelné nádoby a nechat je směsí nasáknout, tak aby byly vlhké. Použití je pak totožné jako u jednorázových, převoz do pračky zajistí nepromokavý sáček na plenky. 

Extendory body

Protože některé typy plenek přidají dítku přes zadeček víc, než jednorázové plenky, není od věci mít ve výbavě pár extendorů bodyček, které vykompenzují rozdíl velikostí.

Síťky na plenky

Někteří výrobci kyblíků na plenky myslí tak daleko, že ke svým výrobkům dělají i síťky. K čemu je dobrá? Vložíte jí do kyblíku, poté plníte použitými plenkami a když je potřeba prát, stáhnete síťku šňůrkou, nebo brzdičkou a hodíte do pračky (a následně klidně i sušičky). Nemusíte tedy znovu sahat na použité plenky, nikde se vám nic nepoztrácí.

Jak vybrat plenkovací výbavu

Než se vrhnete do nákupu, zkuste si v klidu sednout a zamyslet se nad několika otázkami. Po jejich zodpovězení budete mít třeba o něco jasnější představu, co koupit. Každopádně za sebe vám rozhodně doporučuju nekupovat hned do začátku celé sady. Osvědčilo se mi koupit si od různých typů jeden kousek a s miminkem ozkoušet. Třeba zjistíte, že vám typ, který se vám třeba líbil nejvíc, vůbec nevyhovuje. A je lepší to zjistit, když pořídíme jednu plenku, než když jich doma máme 20ks. Mě takhle doma leželo několikero plen, které mi nesedly ani na jedno dítě. Za to nonstop jsme používali klasiku - čtvercovky. Vyhovovala mi variabilita, rychlost schnutí a taky savost. Které otázky tedy stojí mít za to zodpovězené?

  • Jak budu látkové plenky používat? Výhradně, nebo je budu střídat s jednorázovými (například na noc, cesty)?
  • Mám preferovaný materiál, z kterého by měly plenky být? Resp. je nějaký materiál, kterému se musím vyhnout (např. alergie dítěte,...)?
  • Jak často si představuji, že budu plenky prát (denně, jednou za dva-tři dny)?
  • Mám sušičku?
  • Místo, kde běžně suším prádlo je suché, dobře větrané, kde ostatní prádlo běžně dobře schne?

Pokud si zodpovíme tyto otázky, získáme představu nejen o tom, po jaké výbavě sáhnout, ale taky získáme přehled o tom, kolik plen budeme potřebovat.

Například na výhradní používání látkových plen s intervalem praní okolo dvou dnů budeme potřebovat okolo 50 - 70 čtvercových plen. K nim stačí zhruba 5 svrchních kalhotek. Tato varianta je na schnutí naprosto nejrychlejší. V případě kapsových plen by to bylo něco mezi 20-30 plenami (20 v případě, že máte sušičku - savé jádro může do sušičky). Stejný počet by vám měl stačit i u AIO plen. Kapsové mají oproti AIO tu výhodu, že svrchní kalhotky bez vkládací vložky schne rychleji.

Jak si vybrat

I když řada výrobců láká na velké kompletní a cenové výhodné sady, nepodléhejte jim. Vzhledem k tomu, že plenky budete pravděpodobně kupovat ještě před narozením vašeho potomka, může se snadno stát, že si vyberete špatně. Každému dítěti totiž vyhovuje jiná plena a hodně záleží i na jeho tělesné konstituci. Pokud nemáte v okolí nikoho, kdo vám může do začátku pár plenek půjčit, kupte si cca 10 různých druhů a typů plen a dvoje svrchní kalhotky. Nejlépe tak zjistíte, co vám vyhovuje, nepotřebné plenky pak zkuste prodat na bazaru a potřebné množství vyhovujících dokupte.

Při výběru plenky nekoukejte jen na barvy a líbivý vzhled. Dejte si pozor na materiálové složení a náročnost na péči. Ne všechny pleny lze prát na vysoké teploty či sušit v sušičce. Také je dobré si ověřit, zda se pleny musí či nemusí žehlit a jak moc rychle se častým praním opotřebovávají či hrubnou.

Velký pozor dejte na detaily jako je řešení gumiček u okrajů plen. Plena by měla dítěti dobře sedět, doléhat okolo nožiček, aby neprotekla. Nesmí dítě ale škrtit, či mu způsobovat odřeniny. Tento problém se týká hlavně svrchních PUL kalhotek.

Zamyslete se i nad výběrem zapínání u plen. Kromě méně častých a ne moc praktických zavazovacích plen existuje zapínání na suchý zip a na patentky. Suchý zip má výhodu, že jde díky němu nastavovat velikost pleny velmi plynule. Plena je ale v okolí suchého zipu neforemná a suchý zip se i rychleji opotřebovává, může se do něj chytat oblečení apod. Patentky jsou zase o něco složitější na oblékání a může se stát, že plena v určitém růstovém období dítěte přestane sedět.

Další možností jsou pleny, které se upevňují pomocí snappi sponek. Znám velmi mnoho maminek, které na tento systém nedají dopustit. Nemám s nimi žádnou zkušenost, tak nedokážu posoudit náročnost upevňování pleny, či jak moc upevnění drží v případě, že už se dítě hýbe. Jeho nespornou výhodou ale je, že lze velikost plen nastavovat plynule.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

vranovahan, 7. 12. 2022, 19.34

Fakt parádní článek. Tady člověk prostě najde všechno, co je o látkování potřeba vědět. Taky uvažuji nad tím, že bych s tím začla. Nejsem zatím ale plně rozhodnutá. Každopádně dívala jsem se na pár obchodů, které látkové pleny prodávají (třeba https://www.bamboolik.cz/ ) a zkoušela jsem to počítat a řekla bych, že například z finančního hlediska to určitě dává smysl.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.01

Moc krásně a hezky napsané.

Aneta Jiřičná Bendiková, 20. 12. 2020, 17.54

super článek

patricia077

patricia077, 24. 11. 2020, 14.40

Podrobný článek

ivanka386, 11. 2. 2020, 21.35

Myslím si, že super článek. Právě z https://www.obchod-latkovepleny.cz/ kupujeme už nějakou dobu látkové pleny i my a musím říct, že jsem s nimi naprosto spokojená. Rozhodně mnohem víc, než s těmi jednorázovými, které jsem kupovala dřív.

Ketris

Ketris, 24. 1. 2019, 21.41

Pekne prehledne

Žofinka

Žofinka, 30. 6. 2018, 20.40

Moc dobře napsané ahkavne přehledný

vendy.z, 10. 12. 2017, 19.44

než jsem se v tom vyznala, také mi to chvilku trvalo - nakoupila jsem vzorky a pak zůstala u kapsových, ostatní letěly..

editak, 10. 12. 2017, 10.34

super přehled!

Marusk

Marusk, 8. 10. 2017, 20.27

Pěkný přehled. Já jsem se tedy nad tím zorientovala sama, ale trvalo mi to pár měsíců "za běhu". A hlavně co jsem si myslela, že využiju na začátku, se za pár měsíců ukázalo, že nebude vhodné. Takže bych určitě doporučila vyzkoušet více různých druhů, značek a nenechat se zlákat vzory na kalhotkových plenkách, protože tam z mé zkušenosti je největší rozdíl ve střizích a dost pravděpodobně to stejně nevyjde na celé "látkovací období" a vstupní cena je celkem vysoká. Takže nejlépe svrchní+vkládačky. A bavlněné "čtverce" - ty jsou univerzální.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů