Nebuďte lhostejní k sobě ani k životnímu prostředí

zobrazeno 1964×

Vložil(a): NikolaJ, 20. 5. 2016 12.47

Maminky, zajímáte se o to, co je na cedulce prádla, které si kupujete, napsáno? Možná byste měly, jde totiž nejen o vaše zdraví, ale také o dopad na životní prostředí. Pojďme si celou problematiku trochu přiblížit.

Bavlna vs. BIObavlna

Konvenčně pěstovaná bavlna je stále nejdůležitější surovinou pro výrobu prádla vůbec. Pěstuje se téměř ve všech teplých oblastech. Zároveň je ale také jednou z nejvíce chemicky ošetřovaných plodin. Už při pěstování používají farmáři nadměrné množství pesticidů. Pak se bavlna sklidí a putuje do továren ke zpracování, kde se bělí a barví. Část zbylých pesticidů a barviv se vymývá a odtéká z továren přímo do vody. Zbytek v oblečení zůstává. Kromě těchto látek oblečení, které si běžně kupujeme a oblékáme, obsahuje také toxické látky zvané nonylfenolethoxyláty (NPEs). V Evropě je jejich používání při výrobě prádla zakázáno již více než deset let. V továrnách v Asii se ovšem používají běžně. Smutné ale je, že zamořují celý svět. Jak? Nonylfenolethoxyláty neohrožují přímo člověka, když si takový módní kousek na sebe oblékne. Stačí ale prádlo vyprat a NPEs se uvolní do vody, kde pak způsobují nevratné hormonální změny vodních živočichů. A bohužel si s nimi neporadí ani čističky odpadních vod.

Největší dopad mají ovšem nonylfenolethoxyláty přímo v místě, kde se při výrobě používají. Odběrem vzorků v čističkách vod v některých místech Číny bylo prokázáno, že tyto vody obsahují nejen NPEs, ale také další toxické chemikálie, které způsobují například rakovinu nebo ohrožují reprodukční systém lidí. Některé z prokázaných látek mají navíc schopnost se v organismu kumulovat.

Naproti tomu oblečení z biobavlny takové látky neobsahuje. Biobavlna je pěstována bez použití chemických postřiků za využití přírodních zákonitostí. Je-li barvena, tak jílem, bylinami, nebo šetrnými syntetickými barvivy. V poslední době se také výrobci vracejí k tzv. „barevně rostlé biobavlně“. Bavlníkový květ totiž může být kromě smetanové barvy přirozeně zelený či hnědý, přičemž existují dokonce různé odstíny těchto barev.

Jak poznám, že se opravdu jedná o biobavlnu?

Pokud jste se rozhodli koupit sobě nebo svým dětem oblečení  z biobavlny, doporučujeme věnovat značnou pozornost certifikátu, který by měl zaručit ekologické pěstování a zpracování bavlny na straně jedné, a spravedlivé pracovní podmínky pro zaměstnance v továrnách odpovídajících fairtrade na straně druhé. V rámci Evropské unie se jedná o certifikát Ecolabel.

Ecolabel je dobrovolnou značkou, což znamená, že výrobci, dovozci či maloobchodníci se mohou sami rozhodnout, zda požádají o označení svých výrobků. Pokud ano, musí splňovat nejrůznější kritéria, která formou nařízení upravuje Evropský parlament a Rada EU. Pokud vás zajímá, která kritéria musí splňovat jednotlivé výrobky, doporučujeme navštívit oficiální stránky Certifikace Ecolabel (pouze v anglickém jazyce). Nenechte se ošálit označeními používanými hojně ve velkých prodejních řetězcích, např. Organic cotton. Takové označení nezaručuje vůbec žádný podíl biobavlny ve výrobku, ale pouze informuje o její existenci.

Biobavlna na vlastní kůži

Stále více lidí si uvědomuje, že to, co si na sebe oblékají, má vliv jak na životní prostředí, tak na jejich zdraví. Kůže je totiž největším orgánem člověka. Skrz kůži se do našeho těla dostávají látky z vnějšího prostředí. Dětská kůže je pak mnohem tenčí a citlivější než kůže dospělého člověka. Navíc, považme, že naše tělo je obklopeno oblečením nebo látkou po celých 24 hodin! Pokud ještě nemáte zkušenosti s biobavlnou, doporučujeme začít spodním oblečením, které je v kontaktu s pokožkou nejintenzivněji a nejdéle. Pocítíte tak rozdíl mezi  bavlnou a biobavlnou na vlastní kůži. A postupně můžete přidávat další kousky. Dávno už neplatí, že oblečení z biobavlny je nemoderní. Naopak, stále více výrobců a prodejců se zaměřuje na biobavlnu, což má za následek, že jsou k sehnání opravdu nádherné a moderní kousky.

Ma jsme narazily například na značku Naturapura, která vyrábí své oblečení v Portugalsku a stejně jako třeba LARANJINHA soustředí svoji pozornost zejména na citlivou dětskou pokožku, nebo Fina Ejerique s výrobou ve Španělsku. Mimochodem, právě Fina Ejerique oblékla malého prince George, syna vévody z Cambridge. To, že se jedná skutečně o nádherné a nápadité oblečení, můžete posoudit samy na obrázcích u tohoto článku. Tyto a další evropské značky najdete např. v obchodě B for B The Best for Baby, kde pro vás aktuálně domlouváme nějaké zvýhodnění na nákupy a například na akci S kočárkem Prahou (25.5.2016) můžete vyhrát jeden ze tří kupónů v hodnotě 1.000 Kč na nákup v tomto obchodě. ;)

Nebuďte lhostejní k sobě a k životnímu prostředí. Máte na výběr! 

Budeme rády za vaše názory k tomuto tématu.. máte doma už něco z biobavlny?

 

Zdroj: http://www.thebestforbaby.cz/www.facebook.com/TheBforB

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

neřeším,jakou bavlnu,jaké oblečení má.

Minnie, 26. 11. 2020, 14.34

Tohle jsem nikdy neřešila, moje děti nejsou alergici, nemají ekzém ani jiné problémy. Takže jsme kupovali, co se nám líbilo, a tak to děláme dodnes.

Žofinka

Žofinka, 27. 6. 2018, 2.27

Máme pár kousků a jsou super

mckvak, 4. 8. 2017, 11.39

PEkne napsáno

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 14.27

je krásná, příjemná, ale ta cena je na nás moc

Fuga

Fuga, 14. 2. 2017, 9.20

biobavlna se mi líbí, ale finančně je to náročné. Občas kupuji potraviny fairtrade-alespoň jsou snad ti lidé spokojenější

Petra Önder (petrao)

petrao, 4. 7. 2016, 19.18

bohužel v dnešní době raději kupujeme to nejlevnější bez ohledu na to za jakých podmínek to bylo vyrobeno....

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 31. 5. 2016, 16.49

ráda bych biobavlnu kupovala, ale bohužel nejsou finance

benca, 29. 5. 2016, 6.53

je to pravda, ja mam ekzem a nemozem nic okrem bavlny

jitkamety

jitkamety, 28. 5. 2016, 20.53

škoda ýe jsou výrobky z biobavlny tak předražené

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů