Na co se soustředit při výběru kočárku

zobrazeno 10377×

Vložil(a): marttula, 12. 4. 2017 12.36  (aktualizováno 22. 10. 2018 11.38)

Čeká vás koupě kočárku a vy si nevíte rady s tím, jaký vybrat? Pak je tento článek určen právě vám. Dozvíte se, jaké typy kočárků existují, na co se při výběru kočárku soustředit a podle čeho si mezi nimi vybrat právě ten váš.

Na trhu je v dnešní době nepřeberné množství kočárků, mezi kterými si určitě vyberete ten svůj (i když se to zpočátku může jevit jako nemožné). Většina maminek, které čekají první dítě a nemají zkušenost s výběrem kočárku, se snaží najít dostatek informací na internetu, zjišťují zkušenosti kamarádek apod. Každá maminka má ale jiné preference a očekávání toho, co by měl kočárek splňovat. 

My jsme náš první vysněný kočárek koupili přes internet, aniž bychom se na něj předtím jeli podívat do nějaké prodejny. Díky bohu se nám to nevymstilo, ale díky tomu dnes vím, že už bych to tahle „naslepo“ neudělala. Přeci jen je to věc, kterou kupujete s tím, že ji budete používat denně i 2 roky a to není zrovna krátká doba.

Za tu dobu, co mám děti, jsem měla možnost vyzkoušet celkem 6 kočárků různých značek. Proto doufám a věřím, že vám při výběru jedné z nejpodstatnějších věcí výbavy tento můj článek pomůže.

Kočárky by se daly všeobecně rozdělit na několik typů:

  • Kombinované kočárky – tato kategorie je v současné době asi nejvyužívanější. Je výhodná z ekonomického i praktického hlediska. Miminko nejprve vozíte v hluboké korbě, u některých kočárků ve vložné tašce. Později ji vyměníte za sportovní kočárek, když dítě začíná sedět. Nejvýhodnější je pak trojkombinace s autosedačkou, kterou lze nacvaknout na podvozek a vozit tak miminko v „minikočárku“, například když jen potřebujete na rychlý nákup.
  • Hluboké kočárky – tyto kočárky jsou vhodné od novorozence až pro děti do jednoho roku věku dítěte. Obvykle se však děťátku v hluboké korbě přestane líbit mnohem dříve, a to v momentě, kdy začne sedět a chce vidět ven. Hodí se spíše pro rodiče, kteří chtějí koupi sportovního kočárku vyřešit později.
  • Sportovní kočárky – kočárky pro sedící děti. Musí splňovat mnoho požadavků maminek, jako je nízká váha, polohování zad i nohou, prostorný nákupní koš, vhodný podvozek a mnoho dalšího. Měly by si poradit s dlažbou, obrubníky, štěrkem i asfaltem.
  • Golfové hole – tyto kočárky jsou vhodné spíše pro větší, už chodící děti. Chybí jim sice mnoho „vychytávek“, které mají kočárky sportovní, ale oproti nim jsou velmi lehké a skladné. Jsou vhodné k použití např. na výlet s dětmi.
  • Kočárky pro dvojčata, pro sourozence - zde je důležité rozhodnutí, zda chcete mít děti vedle sebe nebo za sebou.  Při variantě „vedle sebe“ je kočárek lépe ovladatelný, ale ne všude se vejde, je dost široký. S variantou „za sebou“ všude projedete, dá se snadno složit, ale jedno dítě má vždy horší rozhled. Obě varianty mají své pro a proti  a každá maminka se musí rozhodnout podle svého uvážení. Nejdůležitější při výběru kočárku pro sourozence je jeho váha a šířka. Na trhu je v dnešní době naštěstí už poměrně velký výběr těchto kočárků. 

{{:pr:}}

Na co se soustředit při výběru

Každý z nás má jiné představy a hlavně možnosti, proto je dobré si hned na začátku říct, co od takového kočárku očekáváte. Chodíte do přírody? Do města? Rádi sportujete?  Máte malý kufr? Plánujete brzy druhé dítě? Dnes je nabídka opravdu široká, proto se nebojte být nároční.

Pro nás osobně byly nejdůležitější tyhle body:

  • Cena - cena samozřejmě vždycky rozhoduje, ale pamatujte, že mnohdy je za málo peněz hodně muziky a naopak. To, že jsou zrovna některé značky in, neznamená, že nenajdete levnější variantu ve stejné, ne-li lepší kvalitě. Mnohdy totiž opravdu platíme jen za tu značku. Na druhou stranu bych nedoporučovala koupit něco, jen proto, že je to levné a přitom věděla, že to není ono. Koupit levnější punčochy a zjistit, že to není to pravé, není tak hrozné, jako koupit za několik tisíc kočár a zjistit, že je těžký, neskladný, nebo malý.
  • Funkčnost - tady je dobré se zamyslet nad vším, co by měl kočárek umět. Možností je totiž nespočet. Nastavitelná výška rukojeti, možnost jízdy ve směru i protisměru, prodloužená stříška, možnost větrání stříšky, velikost úložného prostoru dole, velikost kol, velikost korby, polohování. Dále je dobré se podívat, jaké příslušenství lze dokoupit. Někteří výrobci nabízí celou řadu vychytávek , které třeba oceníte. Každý z nás je samozřejmě jinak náročný. Pro někoho je důležité, aby měl kočárek ruční brzdu, pro druhého zas aby byl hodně skladný.
  • Design - snad všichni mají rádi, když jim někdo pochválí nový účes, bundu, nebo kabelku. No a kočárek je vlastně takový módní doplněk maminky, na který by měla být hrdá. Alespoň já to tak vnímám. 

Je dobré položit si zásadní otázku, a to, v jakém terénu budete kočárek používat. Budete ho používat v těžším terénu v přírodě, ve městě, nebo třeba i ke sportovním účelům? Je to důležité pro to, abyste dokázali vybrat ten správný podvozek. Je to poměrně zásadní věc pro pohodlí vaše i vašeho miminka.

Kočárky do terénu

Do těžšího terénu, jako je jízda v přírodě, se určitě hodí kočárek s většími nafukovacími koly minimálně na zadní nápravě. Čím větší velikost kol, tím těžší terén zvládnou. Konstrukce je pak řešena jako pevná a zvýšená v podvozkové části. Kočárek je díky své váze velmi stabilní. Ve většině případů jsou kola i odpružená a kočárek nedrncá. Tento kočárek zvládne samozřejmě městský terén absolutně bez problémů. Je velmi dobře ovladatelný.

Kočárky vhodné pro sport

Ke sportovním účelům (např. pro jízdu na kolečkových bruslích, běh s kočárkem aj.) je vhodné zakoupit kočárek, který má kola speciálně určená pro tento sport. Tj. opravdu velká kola, přední kolečko s aretací pro snadné zatáčení a také ruční brzdu pro přibržďování. Většinou se jedná o trojkolku. 

Kočárky do města

Pokud žijete ve městě a víte, že budete chodit s kočárkem jen na procházky městem a po nákupních centrech, pak si můžete pořídit i kočárek s menšími kolečky. Ta jsou většinou polotvrdá, vyrobená z polyuretanu, nejsou nafukovací. Tato menší kolečka zvládnou lehčí terén, jako jsou přejezdy chodníků, cestičky v parku apod. V tomto případě může být konstrukce kočárku velmi lehká. Je ale velmi pravděpodobné, že se vám do koleček boudou zapichovat kamínky, které se dají samozřejmě odstranit. Pokud nejsou kolečka odpružená, počítejte s tím, že to bude při jízdě více či méně drncat.

Údržba kočárku

Můžete zakoupit kočárek kvalitní i méně kvalitní. V každém případě je třeba kočárek udržovat v dobré kondici, aby vám co nejdéle vydržel. Konstrukci je nutné čistit od prachu a písku a promazávat pohyblivé části silikonovým olejem. Vhodné je občas sundat kolečka a právě části, ve kterých se pohybují, promazat. Jak často provádět údržbu vám určitě poradí v prodejnách kočárků. Velmi záleží na tom, jak často a v jakém terénu s kočárkem jezdíte.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Diskuze k této stránce (50 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kjuše, 23. 12. 2021, 11.09

My vybíráme kočárek právě teď a u mě je rozhodující cena, vzhled a aby byl kočárek do terénu a byl odpružený. Tak teď pokukuji tady https://www.jasminecz.cz/ a výběr není špatný. Tak mi držte palce, ony ty moje požadavky nesplňuje zrovna velké množství kočárků

esternovakova1970, 31. 8. 2021, 12.15

Děkuji moc za tyto rady. Ale stejně mi přijde, že na https://napovime.cz/navod/jak-vybrat-kocarek/ jsem se toho dozvěděla víc. Já vím, vy to píšete i trošku komerčně, ale nezapomínejte, že žádná maminka nemá jen tak navíc sto tisíc korun aby zařídila nadstandard pro své dítě. Máme tady taky určitě finanční problémy, víte?

danuse11, 13. 3. 2021, 19.29

Vybíráme podle velikosti,aby se vešel do auta a i podle velikosti prostoru pro ditě,pohodlné.

Aneta Jiřičná Bendiková, 31. 12. 2020, 16.09

vybírám si podle toho,který mi padne do oka,nemám žádné parametry

Witchie, 31. 8. 2019, 21.11

Já měla víc adeptů a postupně vyřazovala

jitka46

jitka46, 22. 1. 2019, 13.03

Kočárek jsme dostali, naštěstí se nám trefili do vkusu a byli jsme spokojeni.

Jarka mmm, 6. 11. 2018, 8.31

Podle je důležitej aspekt výběru i váha.

Janako

Janako, 29. 10. 2018, 9.33

Nám se na kočárku trhá ta slida u boudicky. A spravit se to pořádně nedá. Ale co jsme tak zjistili, tak se to trhá všem v okolí 😊

Ketris

Ketris, 28. 10. 2018, 21.06

Diky za clanek! Urcite pomuze spousty maminkam

Gustawka, 28. 10. 2018, 10.31

velice užitečné informace

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů