Koupel jako sbližující rituál pro rodiče a jejich děti

zobrazeno 1172×

Vložil(a): Adrianita, 22. 2. 2021 20.57

Začátky rodičovství jsou plné otázek. Mnoho z nich se přitom vztahuje k pravidelné hygieně, na níž má každý odlišný názor. Kdy můžeme začít své novorozené miminko koupat? A jak často bychom ho měli umývat? Nejen na četnost, ale i délku koupele a její pravidelnost se běžně ptá snad každý novopečený rodič. Společné chvilky v obklopení teplé vody však nemusí být pro rodiče jen povinností, ale také potěšením. Na paměti je potřeba mít jen pár jednoduchých kroků a vše půjde zcela hladce.

Období bezprostředně po narození je důležité především z hlediska spojení s novorozencem. Blízký kontakt s pokožkou a magická směs hormonů zajišťují, že se mezi rodiči a dítětem vytvoří pevné pouto. Unáhlené umývání kojence může narušit kontakt matky s kůží dítěte a mít tak nepříznivé dopady na hladké nastartování kojení.

Přirozená ochrana pokožky

Vernix caseosa neboli mázek je výživná ochranná vrstva, která po narození zcela nebo částečně pokrývá pokožku dítěte. Není ji nutné smývat nebo odstraňovat, během prvních dní života se postupně vstřebá a zajišťuje udržení vyváženého pH. Suché zbytky mázku v záhybech pokožky by však měly být po několika dnech jemně odstraněny, a to nejlépe dětským olejem, aby nedošlo k podráždění. Od tohoto okamžiku můžete bez výčitek začít své dítě pravidelně koupat. Není nutné čekat na odpadnutí pupečníku, nezapomeňte však oblast pupku po koupeli vždy šetrně osušit.

Jak často a jak dlouho?

I v případě pravidelné hygieny se rodiče mohou řídit tím, co přesně jejich dítě vyžaduje. Miminka, která mají ráda vodu, se mohou koupat každý den. Stejně tak je ale v pořádku, když bude mezi koupelemi několikadenní pauza. Děti, jež koupání zcela odmítají, není třeba zbytečně nutit. Stačí to čas od času zkusit znovu, v klidu a bez násilí. Obecně platí, že v době, kdy se mohou děti samy posadit, rády tráví čas ve vodě. Co se týče délky samotné koupele, doporučuje se pobyt ve vodě mezi 3 až 10 minutami; starší děti však samozřejmě mohou zůstat déle, protože jejich tělo tak rychle nevychladne.

Klíčová teplota

Důležité je také prostředí, v němž se miminko koupe: místnost by měla být útulná (děti dávají přednost tlumenému světlu) a vytopená (alespoň 24 ℃). Teplota vody pro koupel by měla být přibližně 37 ℃.

Pokud chcete, aby byla koupel pro vaše miminko co nejblahodárnější, zkuste do vody přidat koupelový přípravek, který byl speciálně vyvinut pro citlivou dětskou pokožku. Ten pomůže jemně čistit pokožku od zbytků výkalů i krému na opruzeniny. Samotná čistá voda je také v pořádku, ale může způsobit vysoušení jemné dětské pokožky. Stejně tak se nedoporučuje ani používání koupelových pěn.

Weleda Měsíčková kojenecká koupel obsahuje výživné látky, jako je například mandlový olej, ale i účinné výtažky z rostlin – měsíčku a heřmánku – se zklidňujícími účinky. U dětí s velmi suchou pokožkou lze do koupele přidat malé množství Měsíčkového kojeneckého oleje od Weledy, jenž je bez parfemace a pokožku tak zbytečně nezatěžuje ani nedráždí. Jakmile však do vody přidáte olej, buďte opatrní, neboť na pokožce vytvoří kluzký film. Pro neklidné a rozrušené děti je pak ideální Weleda Měsíčková koupel s bylinkami s obsahem organického tymiánu, který pomůže tělo dítěte zahřát a uvolnit.

Po koupeli

Po tom, co vyndáte miminko z vaničky, je potřeba jej důkladně zabalit a rychle osušit, nejlépe měkkým předehřátým ručníkem. Pokud poblíž nemáte žádný zdroj tepla, lze ručník předehřát na vlastním těle. Velmi vítaná je po koupeli také uklidňující masáž. Využít můžete třeba Měsíčkového kojeneckého oleje od Weledy  bez parfemace, který pomůže vyživit a chránit citlivou pokožku vašeho miminka. Ještě před tím, než dítě oblečete, můžete také Weleda Měsíčkový dětský krém.

Pláče vaše dítě po koupeli? Možná právě díky několika řádkům níže zjistíte, proč:

  • Miminko mohlo vylekat náhlé ukončení příjemného pocitu beztíže nebo změna z teplé vody ve vaně zpět do chladnějšího ovzduší. Možná se právě chystalo uvolnit a bylo vyrušeno tím, že jste jej osušili a oblékli.
  • Koupel mohla vyvolat pocit hladu nebo chuť k jídlu. Koupání je vzrušující, a dokonce i vyčerpávající, vaše dítě proto může vyžadovat nejen blízkost, teplo a pocit bezpečí, ale i jídlo.
  • Nakrmení dítěte, dostatečný kontakt s pokožkou a zahřívání tělem a ručníkem nebo přikrývkou jsou ověřené způsoby, jak tyto potřeby uspokojit a miminko spolehlivě uklidnit.
  • Po koupeli je čas na osušení, péči o pokožku a oblékání – ideálně do oblečení, které příliš silně nevoní pracím prostředkem.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 8.54

no, koupání byl pro nás na začátku spíše boj než radost, ale naštěstí se to spravilo

Jana Novotná, 25. 11. 2022, 17.04

Řadím se mezi extrémně starostlivé matky, takže kosmetika a dětská hygiena jsou oblasti, u kterých dokážu strávit i několik hodin před počítačem a hledat, zda je vše nezávadné. Naštěstí se mi podařilo najít hned několik e-shopů a obchodů, na které se dá spolehnout. Jedním z nich je například https://www.bonfair.cz/detska-hygiena/, kde mají opravdu široký výběr produktů, a to i těch přírodních.

koupele si kluci užívají furt a z vany se jim vůbec nechce.Tobínkovi se nejvíc líbí,když se s ním koupe tatínek

Teryk92, 20. 3. 2021, 14.18

Koupel si syn užívá až dodnes. Dostat ho z vany je umění

Pavla T., 14. 3. 2021, 20.49

Koupání bylo u prvního miminka opravdový rituál, který jsme si moc užívali, ale s přibývajícími dětmi se to nějak zrychlovalo a už jsme to tak neprožívali. Teď už se nejraději koupou všichni 3 společně a ve vanicce si hrají ... Máme jen sprchu, takže pokud se chtějí koupat máme pro tento účel vanku.

danuse11, 13. 3. 2021, 18.58

Moc koupel děti milují.

jitka46

jitka46, 1. 3. 2021, 23.55

Škoda, že už ty moje miminka rostou. Bývala to legrace. Moc ráda na to vzpomínám.

Lenička, 27. 2. 2021, 14.08

Je dobré do toho zapojit sourozence když to jde.

patricia077

patricia077, 25. 2. 2021, 17.28

Koupel miluji všechna miminka

Katka

Katka, 29. 3. 2021, 10.59

No dcera to moc nemusela, ale plavat chodí ráda, takže trauma se nekoná.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů