Podle čeho vybrat dětskou matraci

zobrazeno 13983×

Vložil(a): Alexandra, 15. 12. 2015 12.25

V tomto článku vám přinášíme přehled, trendy a moderní technologie při výrobě dětských matrací. Motitan, kokos, pohanka, nebo paměťová pěna? Výběru matrace je potřeba věnovat čas. Našim dětem bychom měli dopřát zdravé spaní.

Dlouhodobě jsme v Čechách nastaveni na prodej matrací, které jsou vyrobeny z molitanu, kokosu, pohanky nebo kombinací těchto materiálů. Materiály jako kokos nebo pohanka jsou sice přírodní materiály, což spoustu maminek přesvědčí, ale mají jednu obrovskou nevýhodu a tou je, že jsou při navlhnutí náchylnější k plísním a hromadění bakterií.

Dříve se často uvádělo, že stačí matrace tenká, molitanová, ale měla by se časem vyměnit a čím tvrdší matrace, tím lépe. Tato doba je však pryč a je dobré si uvědomit, proč investovat do kvalitní matrace... to raději uspořme na postýlce, ale matraci se "šidit" nevyplácí.

Proč je důležité věnovat čas výběru matrace?

Dítě tráví velké množství svého času spánkem. Páteř dítěte není ještě zcela vyvinuta a je potřeba zajistit její zdravý vývoj. Proto by jádro matrace mělo optimálně rozložit tlak na páteř. Dítě by se nemělo ve spánku přehřát a nemělo by docházet k nahromadění a zpětnému dýchání CO2, takže dejte důraz na správné odvětrání matrace.

Co je také důležité, každé dítě by mělo mít pokud možno svou vlastní novou nezděděnou matraci. Vědci dokázali, že pro dítě je velmi nezdravé, pokud spí na matraci, kterou používal někdo jiný. Každé dítě má své vlastní bakterie a utváří si svoji vlastní imunitu.

Jádro matrace podle kvality

Kvalitu jádra matrace můžeme rozdělit do 3 stupňů:

  • přírodní vlákna a měkká pěna (kokos, molitan)

  • vysoce hodnotná pěna vyráběná za studena (studená pěna)

  • přírodní latex, viskózové a speciální pěny

Materiály jádra a jejich vlastnosti

MOLITAN – nejlevnější materiál, může se proležet, není tolik prodyšný, nemá dobrou bodovou elasticitu

KOKOS – přírodní materiál, do matrací se používá přes 70 let, kvůli lepším vlastnostem nahradil slámu. Jak jsme už uvedly, je náchylnější k bakteriím a plísním (především ve vlhku) a také je velmi tvrdý

STUDENÁ PĚNA – samotný materiál je kvalitnější, protože aktivně dýchá a má delší životnost, je více prodyšný, lepší bodová elasticita

LATEX – jedná se o přírodní materiál s dobrou bodovou elasticitou, přispívá k vyrovnávání teplot, je vhodný také pro alergiky (má antiseptický účinek - brání šíření bakterií a roztočů), nevýhodou je relativně vysoká cena (za nižší cenu lze pořídit stejnou kvalitu u jiného materiálu) a není tak stabilní - je dost měkký

SPECIÁLNÍ PĚNY  - např. Cellflex je vyvinutá ze studené pěny, struktura s velmi otevřenými póry, díky tomu má vysokou prodyšnost a velmi dobrou bodovou elasticitu, pěna Cellpur obsahuje přírodní materiál získávaný ze dřeva, díky tomu je matrace velmi elastická, rychle odvádí vlhkost a vytváří optimální a suché spánkové klima, dítě se nepotí a nepřehřívá

PAMĚŤOVÁ PĚNA – tu možná dobře znáte ze své vlatní postele a není důvod, proč ji nedopřát také dětem. Je sice dražší, ale nějaký ten rok dětem vydrží. Je to visko-elastická pěna, reaguje na tlak a teplo – ideálně se vytvaruje a zkopíruje křivky, je mimořádně prodyšná

Potah matrace - hygienické spánkové klima

Potah by měl být snímatelný. Měl by mít možnost praní na 60°C a měl by být prodyšný s integrovanou ochranou proti promočení.

Bonusy navíc pro Vaši matraci

Na trhu můžete objevit specialitky jako například podušku s 3D vzduchovým polstrováním, díky které se výrazně zlepší prodyšnost celé matrace. Trojrozměrné vzduchové polštáře zaručují nerušené dýchání i během spánku na bříšku. Polštáře jsou tvořeny jednotlivými stabilními polyesterovými vlákny, která dítě ve spánku měkce „kolébají“ a přitom zajišťují maximální komfort.

Některé matrace mají také dvě strany, kdy má jádro matrace dvě různé funkční plochy: jednu pro kojence a druhou pro malé dítě. Díky tomu lze zajistit optimální komfort a stabilitu přizpůsobit každému vývojovému stádiu dítěte. Hranice je stanovena na cca 12 kg, poté se doporučuje matraci otočit z kojenecké na dětskou stranu.

Na některých matracích můžete objevit okraj pro bezpečný nášlap. Jsou to zesílené podélné hrany matrace, kterými je zajištěna optimální bezpečnost při prvních krůčcích dítěte. Zpevněné hrany jsou záměrně pouze na delších stranách.

Jsem ráda, pokud vám tento článek pomohl srovnat si myšlenky pro výběr té správné matrace na postýlku.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Annazel, 29. 4. 2023, 18.58

Já jsem kupovala na eshopu littleangel.cz a je s kokosovou podložkou.. a je super

my máme kokosovou,ale na nic,protože se mnou miláček spinká v posteli ♥

ninahorr, 2. 4. 2020, 19.20

Dobrý den. Doporučuji kouknout ještě sem na článek https://comfortmatrace.cz/jaka-je-ta-spravna-detska-matrace/ Rozdíly podle věku jsou totiž opravdu velké

Teryk92, 10. 4. 2019, 17.48

My vybrali přírodní vlákna a měkkou pěnu (kokos, molitan)

Peculka, 29. 12. 2018, 8.42

Dobrý den, děkuji za článek. Taky doporučuji mrknout ještě na alternativu co nám osobně moc pomohla https://www.arecenze.cz/test-matraci/ mějte krásný povánoční den !

Martzina, 18. 12. 2020, 12.46

Je toho mnohem více . Například https://www.vybero.cz/matrace atd.

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 8.16

Možností materiálů je spousta, ale konkrétních matrací je málo

terezicka00, 20. 6. 2017, 8.49

Čauky. Doporučuji se podívat na matrace na http://www.kvalitni-matrace.eu. V nabídce mají pružinové, přírodní, matrace pro hosty, zdravotní i dětské matrace. Určitě si vybereš. My jsme si pořídili matraci také a nemůžeme si ji vynachválit.

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 15.52

my jsme se vyloženě poradili ve specializované prodejně a řekli nám to, co se píše tady

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 18.42

je to docela věda vybrat matraci, zrovna nedávno jsme sháněli matraci už do klasické postele

TerezaBayerova, 31. 7. 2016, 20.05

Těsně před tím, než jsem otěhotněla jsme měnili matrace a tehdy jsme narazili na skvělý konfigurátor - http://www.drsleep.cz/cs/o-konfiguratoru , který nám pomohl z toho kvanta co je na výběr a pak jsme pořídili Fox od Tropica. Když jsme pak hledali matraci pro mimčo šli jsme taky prvně tam a koupili jsme tedy matraci Amálka taky od Tropica.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů