Jak správně vybrat kojeneckou lahev?

zobrazeno 7207×

Vložil(a): petrao, 9. 2. 2018 17.18

Pokud z jakéhokoliv důvodu nekojíte, měla byste věnovat pozornost výběru vhodné lahvičky a savičky. Přemýšlet byste ale také měla nad doplňky k lahvičkám. Poradíme, na co se u lahviček i saviček zaměřit, abyste vybrala tu správnou.

Krmení bude jednou z hlavních aktivit v životě vašeho novorozeného dítěte. Pokud své dítě kojíte, není potřeba mu z lahve podávat další tekutiny. Kojení a pití z láhve jsou dva naprosto odlišné způsoby krmení. Pokud ale z jakéhokoliv důvodu nekojíte, měla byste věnovat pozornost výběru vhodné lahvičky. Výběr lahvičky a savičky je jedno z důležitých rozhodnutí, ať už z ní svému dítěti podáváte odsáté mléko, nebo mléko umělé, čaj, vodu či šťávu.

V dnešní době je na trhu široké spektrum lahviček. Obecně je důležitá hlavně jejich údržba (jak lahvičky čistit) a životnost. Pak už záleží hlavně na miminku, co mu bude vyhovovat. Někdy přijme první, kterou nabídnete, jindy je nutné vyzkoušet více saviček, značek, lahviček. Přinášíme vám proto přehled kojeneckých lahví, které najdete v běžném obchodě či eshopu.

Správně zvolená lahev a savička mají vliv na samotné krmení miminka. Při výběru se proto zaměřte primárně na materiál lahve a velikost a průtok savičky.

Kojenecké lahvičky

V dnešní době jsou nejčastěji dětské lahve vyráběny z plastu, stále se však používá i sklo.

Plastové - Polypropylenové

Plastové lahvičky koupíte v každé drogerii, dokonce i supermarketu. Jejich výhodou je rozhodně lehkost a nerozbitnost (obzvlášť pokud má vaše dítě v oblibě házet věcmi). Pozor ale na starší polykarbonátové lahve, při jejichž výrobě byla použita látka Bisfenol  A (BPA). Tato látka totiž reaguje s horkou tekutinou (v případě kojeneckého mléka navíc obsahující tuky) a louhuje se. Čím je lahvička starší a poškrábanější, tím je přechod BPA do mléka intenzivnější. Podle studií může mít BPA špatný vliv na vývoj dítěte, imunitní systém a zvyšovat riziko rakoviny. Naštěstí Evropská komise uznala rizika, která představuje BPA pro dětský organismus, a nařídila zákaz výroby (od 1. března 2011) a prodeje (od 1. června 2011) těchto lahví.

Pokud kupujete nové lahvičky, nemusíte se tedy ničeho bát. Většina nese označení BPA free. Navíc je na výběr z mnoha designů, barev i tvarů na rozdíl od skleněných lahviček.

Z plastových lahví stojí za zmínku ještě tzv. Antikolikové lahve. Speciální mechanismus uvnitř zajišťuje, aby se v mléce nevytvářel přebytečný vzduch, který pak děťátku způsobuje koliku.

Skleněné

Skleněné lahvičky jsou v dnešní době trochu opomíjené, ale rozhodně mají své výhody. V neposlední řadě je to jejich životnost, pokud je uchráníte před dětmi. Vyrábí se z varného skla a splňují nejvyšší požadavky kvality. Velmi dobře se udržují v čistotě, jsou ale těžší. Z těchto důvodů jsou vhodnější pro nejmenší děti, které ještě nepijí z láhve samy, ale jsou krmeny dospělou osobou. Další výhodou je, že tekutina nezanechává na skle barevné stopy (některé plastové lahvičky mohou totiž zůstat obarvené například od bylinkových čajů). 

Jak již bylo řečeno, skleněná lahev se vyznačuje dlouhou životností – nematní ani nepřejímá pachy. Také se více hodí na ohřívání v lázni, případně na ochlazování, protože lépe vodí teplotu. Nevýhodou je jejich vyšší pořizovací cena a křehkost. I když i tomu se dá zabránit užíváním lahviček se silikonovým obalem. 

Savičky k lahvím

Na trhu dnes najdete velké množství saviček. Vybírejte takové, které dokonale imitují nejen tvar prsu, ale také průtok mléka podobně jako při kojení, tedy aby savička odpovídala potřebám dítěte. Zvolit si můžete latexové či silikonové savičky.

{{:pr:}}

Výběr správné velikosti a průtoku savičky je důležitý. Záleží přitom na:

  • tom, zda budete savičkou podávat mléko, kaši nebo čaj – slabší průtok je vhodný pro podávání čaje nebo vody, silnější pro podávání mléka a kaše
  • stáří dítěte – pro novorozené děti volte menší savičky a slabší průtok

Lahvičky se prodávají už se savičkami, pravděpodobně jich ale budete potřebovat více. Savičky pravidelně kontrolujte, zejména pokud vašemu dítěti už rostou zoubky. V případě, že dítě savičku prokousne, je nezbytné ji vyměnit.

Doplňky pro krmení z lahviček

Pokud nemůžete kojit, nebo přecházíte na pevnou stravu, bude se vám kromě správně vybrané lahvičky a savičky hodit ještě pár doplňků. K čištění lahviček můžete použít kartáč na lahve, případně parní sterilizátor. Lahvičky ale zpravidla můžete mýt také v myčce a sterilizovat buď varem, v páře, v mikrovlnce, nebo tabletami za studena – záleží na typu lahvičky.

Hojně jsou dnes využívány také ohřívače kojeneckých lahví, ať už pro pohodlí doma nebo na cestách – mléko nebo čaj se v něm během pár minut ohřeje na požadovanou teplotu. Abyste pak mléko nebo čaj udržela při správné teplotě i venku na procházce, je vhodné pořídit si termoobal na lahev.

Pro snadné dávkování mléka se hodí také dávkovače mléka.

 

Jak už bylo zmíněno, možná  budete muset vyzkoušet více lahviček, než najdete tu, která bude vašemu dítěti i vám vyhovovat. Pomoci s výběrem vám ale mohou také zkušenosti ostatních - aktivní vybrané maminky mohly v uplynulém měsíci testovat například lahvičky NUK. Výsledky testování (a nejen to) nejadete v kategorii Hodnocení produktů.

 

Zdroje: www.webmd.com

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (46 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.38

je krásná a moc pekná,určitě by se mu líbila.

láhvička vypadá super,používám antikolikovou i jen na čaj.

Prominka, 21. 7. 2019, 12.32

Holky máte některá zkušenosti s těmito lahvičkami https://www.trendybaby.cz/tommee-tippee-sada-kojeneckych-lahvicek-c2n-s-kartacem?

KaculaKac, 3. 5. 2019, 6.57

Vidíš, tenthle popisek mě nároznější, než nějaké doporučení . Je pěkná i vzhledově.

MartinaMarta, 2. 5. 2019, 19.46

Nedalo mi to a dívala jsem se k nim na web. Mají to krásně popsané, v čem přesně je lahvička lepší a přesvědčilo mě to http://www.nuk.cz/cs_cz/nature-sense.html

KaculaKac, 2. 5. 2019, 15.08

Ten tvar je prostě lepší, širší, navíc i materiálově dost kvalitní.. Určitě doporučuju

MartinaMarta, 30. 4. 2019, 19.28

Pozoruješ nějaké lepší sání oproti běžným lahvičkám?

KaculaKac, 25. 4. 2019, 16.48

Je to přesně tato lahvička, mají vícero barev. https://www.spuntik.cz/nuk-nature-sense-lahvicka-na-uceni-6-18m-150ml-modra/

MartinaMarta, 16. 4. 2019, 17.03

Od kolika měsíců je? My máme 7 měsíců a potřebovala bych nějakou poradit

KaculaKac, 11. 4. 2019, 20.43

Máme od NUK, nějaké lepší-mají upravené pítko, že je širší a tím napodobuje tvar prsa, mělo by zabránit polykání vzduchu...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů