Jak pečovat o dětské vlásky?

zobrazeno 24168×

Vložil(a): pavlakosec, 20. 6. 2017 8.17

Napříč internetem najdeme spoustu informací, jak pečovat o dětské vlásky a vlasovou pokožku. Avšak to, na co bychom se měli soustředit, je vlasová pokožka, aby byla zdravá a vlásky rostly přirozeně krásné. Chemikálie obsažené v šamponech totiž pokožku hlavy zbytečně vysušují a vlasy se pak o to více mastí a ztrácí na síle. Důležitý je tedy výběr vhodného šamponu z hlediska složení a využít můžete také staré receptury našich babiček, které mají co do sebe. A jak je to s mýty o dětských vlasech?

Z naších porodnic si stále hodně maminek odnáší pokyny mýt miminka denně včetně hlavičky. My zastáváme názor, že se miminka jen tak neušpiní, pokud není zrovna horké počasí a nezapotí se, tak není nutné to s koupáním ani mytím vlásků přehánět a často postačí samotná voda. A to nejen u dětí, ale i dospělých. Chemikálie obsažené v šamponech totiž pokožku hlavy zbytečně vysušují a vlasy se pak o to více mastí. Možná jste už také četly o hnutí no-poo (z anglického no shampoo, tedy bez šamponu). Hnutí, které doporučuje umývat vlasy pouze vodou. Výsledkem jsou lehké, zdravé vlasy. Mezi lidmi se hnutí no-poo těší stále větší oblibě. A to i mezi maminkami tady na webu, přečtěte si příběh jedné z nich. Pokud vám ale myšlenka neumytých vlasů přijde odpudivá, rozhodně byste se měla poohlédnout po šetrných, přírodních šamponech, zejména pokud je kupujete pro vaše děti.

Jak vybrat správný šampon

Správný dětský šampon by měl být dermatologicky testovaný a na přírodní bázi. Čím menší dávce chemie dítě v prvních letech vystavíme, tím lépe. Nejvhodnější jsou šampony z šípku, měsíčku, bezu anebo kopřivy. Složky šípku a měsíčku mají tu výhodu, že pokožku a vlásky nejen hydratují a zvláčňují, ale také čistí a zklidňují. Bezové šampóny naopak mají výraznější složku vitamínu C a podporují odolnost vlásků. Kopřivy jsou, byť se to na první pohled nezdá, vůči vlasům i pokožce velmi šetrné. Vhodné jsou především na tmavší odstíny dětských vlásků, neboť kopřivy pomáhají udržet vlasy tmavé a v syté barvě. Na světlé dětské vlásky je pak nejlepší heřmánkový šampon. Ten totiž vlasy naopak zesvětluje a udržuje zářivou zlatavou barvu.

Každý šampon, který je označen jako dětský, musí mít i tu vlastnost, že v očích nepálí. Rovněž se doporučuje, aby dětské šampóny obsahovaly také mandlový nebo sezamový olej. Ten podporuje hydrataci a elasticitu pokožky. Takovéto složky olejů v šamponu zamezí také vypadávání vlásku. Díky olejovým složkám v šamponu (nebo kondicionéru) dětské vlasy lépe učešete. U kudrnatých dětí pak zamezíte cuchání vlásků. Další olejovitou složkou šamponů na dětské vlasy jsou nejrůznější éterické oleje, jejichž hlavní a nepřehlédnutelnou funkcí je příjemná a uklidňující vůně. Některé přípravky mohou být i bez parfemace. Kvalitní dětské šampony a kondicionéry můžete koupit v lékárně, drogerii anebo ve specializovaných obchodech s přírodní kosmetikou. Při nákupu lacinějších přípravků riskujete, že přírodních složek bude v produktu méně a budou nahrazeny chemií. V tuto chvíli se nevyplácí šetřit. Důležité je, aby výrobek byl dermatologicky testovaný, aby vaše ratolest nedostala z výrobku alergii nebo vyrážku. To totiž, zejména u přípravků méně přírodních, hrozí poměrně často.

Na etiketě každého výrobku je napsáno, jestli obsahuje parabeny, parfemace, silikony nebo minerální oleje (vazelínu, parafín). Většina z uvedeného jsou pro citlivou pokožku dětí (obzvláště miminek) potencionálním alergenem. Etiketu výrobku se tedy rozhodně vyplatí sledovat a těmto složkám se vyhýbat. Podrobně jsme se kosmetickým přípravkům věnovaly v článku Přírodní kosmetika nebo samá chemie?

{{:pr:}}

O tom, že by se na dětské vlásky rozhodně neměly používat šampony určené pro dospělé, není pochyb. Šampony určené na vlasy dospělých mají jiné pH, než dětská pokožka a jsou výrazně agresivnější. Namísto toho, aby růst dětských vlásků podpořily, by tak mohlo dojít k dehydrataci dětských vlasů a pokožky, a v důsledku toho by se první dětské vlásky staly lámavými a dvojily se.

Zabavte je u mytí vlásků i sušení

Ne všechny děti mytí hlavičky zrovna milují, proto je vždy důležité vsadit také na něco, čím tuto činnost dětem ozvláštníte. Zkuste vymyslet nějakou hru nebo složit třeba básničku, jako jedna z našich maminek - Vlásková básnička. :)

Po umytí vlásky jemně vysušte ručníkem. Nikdy je netřete moc silně. Používání fénu se v prvních 2 letech moc nedoporučuje a když, tak sušte pouze studeným nebo vlažným vzduchem. Nikdy ne horkým vzduchem. 

Před blížícím se létem bychom si měli uvědomit, že u citlivých dětí je třeba dávat pozor na chlorovanou vodu v bazénech, mořskou vodu, na přímé slunce, vítr a znečištěné ovzduší, což platí pro pokožku celého těla, včetně té vlasové.

Cuchání vlásků

Mnoho rodičů se potýká s cuchání vlásků jejich dětí a rozčesávání je někdy trochu boj. Tento problém se týká většinou světlejších odstínů vlasů evropského typu, které v prvních letech bývají jemné. Pokud se vlní, je problém ještě složitější a každé česání se setkává s velkou nevolí. V dnešní době je již na trhu mnoho přípravků pro snadné rozčesávání. Začít můžeme už od šamponu a poté vlásky ošetřit speciálním sprejem. Dobrým pomocníkem jsou také speciální hřebeny určené pro rozčesávání.

Stříhání vlásků

Jsou děti, kterým je v podstatě jedno, že se jim na hlavě něco děje, případně hned od začátku berou stříhání vlasů jako vítanou zábavu. Ale jsou také děti, které se nerady s vlásky loučí, stříhání se neobejde bez slziček, vzdoru a v některých případech ani bez hysterického záchvatu. Rodiče tak musí být připraveni na všechny alternativy.

Dětem do 2 let by se vlásky neměly stříhat strojkem, protože pokožka hlavy je ještě příliš jemná a mohlo by dojít k jejímu poranění. Nedoporučuje se ani úprava vlasů břitvou nebo trimovacími nůžkami, poškozuje to jemné dětské vlásky.

Stříhat nebo nestříhat, pravda a mýty o dětských vlasech

S prvním stříháním dětských vlasů se pojí i řada rituálů a mýtů. V mnoha českých rodinách se většinou po generace drží zvyk, kdy se dítě do prvního roku nestříhá. Dříve ustřižené vlasy totiž podle tohoto mýtu krátí život. Naopak v mnoha evropských, asijských i jihoamerických kulturách je první zástřih důležitým obřadem, který se koná nejčastěji při pojmenování nebo dospívání potomka. Třeba Indiáni stříhali chlapce po roce života a obřad doprovázeli rituálním tancem. Hinduisté vyholí synovi hlavu v 1. nebo 3. roce. Dívky si vlasy nestříhají. Čínský chlapeček se podrobí tomuto rituálu ve 12 měsících, jen na temeni hlavy mu vlasy ponechají. O nich se totiž říká, že narostly už v děloze. Ustřižený pramen se převáže červenou stužkou a odloží na památku. Ortodoxní židé v Izraeli stříhají chlapce ve třech letech.

Takže je to jen na vás, jak se vám váš drobeček bude líbit. A někdy to může dítě šikovně vyřešit za vás, když v nestřežené chvíli sáhne po nůžkách na papír samo. :)

Stříhané jsou hustší?

Říká se to, ale není to pravda. Hustotu vlasů neovlivníte stříháním. Střih jen opticky zvýší počet vlasů, protože „střih“ je tupý a zarovná roztřepené konečky. Vlasů se tak zdá být víc. Opravdu neexistuje jediný důkaz, že by dětské vlasy stříháním jakkoli měnily svou kvalitu k lepšímu. Kvalita vlasů je dána geneticky, navíc pokud v rodině žádní „extravlasatci“ nejsou, tak ani pravidelným stříháním dětí dohola nedocílíme husté, do půl zad dlouhé kštice. Osobně mohu potvrdit, že jde o typickou pověru, která možná vyvěrá z optického klamu. Když totiž ostříháte vlasy nakrátko, vypadají naoko hustší, ale žádný pramen zázrakem rozhodně nenaroste.

Ostříháme-li kudrny, nebudou už další

To se opravdu může stát. Kudrnaté, vlnité vlasy mívají děti jako první, další odrůstají již rovnější, případně tmavší. Pokud je ostříháte, zbydou většinou jen ty nové, rovnější. Stejně proměnlivá je i barva. I ta se může do dospělosti změnit, u někoho i několikrát.

Kadeřnictví pro děti

Je jich málo, ale jsou. Kadeřnictví, kde mají veselé stěny, barvy, pastelky, obrázky, zkrátka jsou na děti připravení. Mají tu speciální malé židličky a kadeřnice se tváří jako hodné tety, umí vytvořit přátelskou atmosféru. Pokud nemáte štěstí na speciální kadeřnictví, pak si můžete domluvit schůzku s kadeřníkem, který má se stříháním dětí alespoň zkušenosti. Objednací lhůty jsou stejné jako u dospělých, mohou vás vzít hned nebo až za pár dnů. Pro pocit bezpečí stačí třeba dát si dítě k sobě na klín.

Máma v roli kadeřníka

Máte-li zkušenosti se strojkem či nůžkami, zkusit to můžete. Ale doporučuji to nedělat chvíli před tím, než máte vyjít mezi lidi. Pokud by se dílo nezdařilo a vy skončili v půlce práce, je lepší, když nikam nemusíte. Později zkusíte svou práci v klidu dokončit. Při stříhání používejte ostré nástroje. Tupé nůžky budou dítě tahat, stříhání ho bude bolet a přestane spolupracovat. Při stříhání dávejte maximální pozor na to, abyste dítě neporanili. Doporučuji každý pohyb nůžkami jistit druhou rukou, je dobré mít vždy mezi hlavou dítěte a ostrým předmětem svoji dlaň. Stříhejte rychle! Použijete-li strojek, dítěti ho ukažte, nechte mu sáhnout na tělo přístroje a potom mu ho nechte na hlavě vrčet chvíli naprázdno, ať se seznámí se zvukem i s vibracemi, které bude cítit.

Péče o vlasy starších dětí

Dětské vlasy - věk 5-15 let

Chlapci většinou nosí kratší vlasy. Zde postačí kvalitní šampon, vyvarujte se umývání vlasů sprchovými gely, zamezíte tak tvorbě lupů.

Holčičky to mají s péčí složitější, měly by si vlásky alespoň jednou za 3 měsíce zastřihnout, aby se vlasy netřepily a mohly růst do silné délky. U dlouhých vlásků je po mytí možné použít kondicionér a vlasy česat polosuché kartáčem, nejlépe z přírodních štětin, zamezí se tak přetrhání vlasů. Jednou za půl roku změňte pěšinku, aby si vlasy nezvykly. V pozdějším věku už si špatně vlasy zvykají na změnu. Gumičky volte takové, aby se zbytečně nezacuchávaly.

Dětské vlasy - věk 15-18 let

Nastává puberta a zde mají všechny děti stejný problém, vlasy se mastí, co s tím? Vlasy umývejte tak často, jak je potřeba. Zvolte šampón vhodný pro mastné vlasy. ​Zkuste oplach z vývaru heřmánku a půlky vymačkaného citronu, nebo vývar z chmele (koupíte ve zdravé výživě).

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (128 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 31. 10. 2022, 2.58

Od narození mé dcery jí kupuji dětský bylinkový šampon, který nedráždí oči. Na internetu jsem si našla stránky https://www.bonfair.cz/detska-hygiena/, kde mají veliký výběr šetrné kosmetiky a dětské hygieny, tam má velikou sekci. Nejvíce se mi líbí právě přírodní produkty, třeba čistící a ochranný olej na zadeček s bio šípkovým olejem.

Minnie, 26. 9. 2021, 18.31

Myju dětským šamponem který nepálí do očí. A stejně byl řev a vlasy doma nestříhám. Dcerám jsme nechávali vlásky dlouhé, syna stříhá kamarád kadeřník.

kluky stříháme od jejich 1 roku teda děda

Jannetta, 3. 3. 2020, 7.26

Já umývám vlásky tomu našemu mimináčku ob den a starší dceři 1x až 2x do týdne. My používáme dětský šampón od Weledy https://www.monato.cz/weleda/weleda-mesickovy-detsky-sampon-200ml/ a je super, používám ho na malinkou i na starší dceru, která se umývání vlásků jednu dobu hodně bála, protože má citlivou pokožku a hodně šampónů ji nedělalo dobře. Tenhle šampón je šetrný i na očička. Takže u nás je už umývání vlásků pohoda.

Teryk92, 14. 12. 2019, 20.03

První stříhání vlasků nás teď také čeká, raději to nechám na odborníka

lucie25987, 15. 5. 2019, 19.29

My máme s mytím vlasů velký problém. Dcera si je vůbec mýt nechce. Dřív jsme měli vanu a to byla úplná katastrofa. Teď co jsme si koupelnu nechávali předělávat a máme sprchový kout z https://www.levna-koupelna.cz/ , tak je mytí trochu lepší, tak doufám, že se to časem zlepší úplně a nebude to takový problém.

Marusk

Marusk, 12. 3. 2018, 11.51

U nás se ještě nestříhalo. Jsem zvědavá na první stříhání. A šampony se snažím vybírat spíš ty renomovaných značek.

macopka, 6. 12. 2017, 22.23

U nás je to už tetaz zábava, našťastie 😁

vendy.z, 6. 12. 2017, 13.51

syn to hrozně nesnáší

Janna, 14. 8. 2017, 20.02

Synovi vlasy myji obden vodou a tak jednou za týden přírodním šamponem.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů