Jak oblékat děti v zimě

sledováno 1× zobrazeno 41615×

Vložil(a): Adrianita, 5. 1. 2016 23.54  (aktualizováno 8. 10. 2017 9.54)

Pokud stejně jako já čekáte miminko v zimním období, zřejmě dřív nebo později budete řešit, jak novorozence obléct, aby mu nebyla zima nebo naopak příliš teplo. Jistě nad oblékáním dětí často tápou i maminky kojenců, batolat či starších dětí. A jak oblékat děti, pokud je nosíte v šátku či nosítku? Na to vše se zaměříme v následujícím článku.

Pokud vás čeká první porod v zimním období nebo jste první dítě porodila v letních měsících jako já, jistě si pokládáte otázku, jaké oblečení nakoupit a co vše novorozenci obléknout na procházku. Nejen novorozenci, ale i kojenci do 1 roku, ještě nemají dostatečně rozvinutou termoregulaci. Snadněji se tak mohou nejen podchladit, ale i přehřát. Pokud by bylo miminku chladno nebo naopak teplo, jistě by se ozvalo. Pro vaši jistotu můžete zkusit teplotu za krčkem. Tuto oblast by miminko mělo mít teplou, nikoliv však zpocenou. Raději malému miminku oblékněte více tenkých vrstev. Maminky a babičky radí obléknout jednu až dvě vrstvy navíc, než máme na sobě my. Tímto pravidlem se však nelze zcela řídit. Každý se v zimě obléká různě, záleží na zvyku a otužilosti.

Nezapomínejte, že novorozenci se nejprve musí aklimatizovat, vždyť tak dlouho byli v teple v mámině děloze. Po propuštění z porodnice raději procházku odložte, v zimním období je vhodné vyrazit s malým miminkem nejdříve za 14 dní. Do té doby jej však zvykejte na studený vzduch. Často a krátce větrejte. Než vyrazíte na první delší procházku, můžete navykat dítě na chladno postupně, využijte k tomu balkón nebo zahradu. Postupně intervaly prodlužujte. S kojencem do 3. měsíců však nechoďte ven, pokud teplota klesne pod -5 stupňů Celsia. Na procházku můžete dopoledne i odpoledne na cca 1 hodinu. Pokud teplota klesne pod -10 stupňů Celsia, zvažte procházku s dětmi do 1 roku. Doma raději zůstaňte i v případě vichru či silného sněžení, zvýšeného smogu, případně po nemoci dítěte. Důležité není děti jen vhodně obléct, ale do chladného počasí nezapomeňte dětem ošetřit pokožku mastným krémem, mastí nebo třeba kokosovým olejem.

Jak oblékat novorozence v zimě?

V šestinedělí je to poměrně snadné. Pokud venku mrzne, je lepší s dítětem ven vůbec nechodit, nebo jen na krátkou procházku. Zde platí pravidlo, raději obléknout dítě více nežli méně. Když musíte s novorozencem ven, raději jej oblékněte do několika vrstev. Vždy je totiž lepší vrstvit, ale pozor na syntetické materiály, které není vhodné používat pro spodní vrstvy. Na tělo je vhodná pro zahřátí bavlna nebo vlna (pozor na kousání, některé vlny jsou nepříjemné a miminko by se vám v kočárku kroutilo a nelíbilo by se mu to). Biobavlně jsme se věnovaly v článku Oblečení z bio bavlny – pohodlí a zdraví.

Vrsty na sebe nesmí doléhat příliš těsně, pak ztratí termoregulační vlastnosti a dítě se nemá šanci zahřát, proto raději volte trošku větší oblečení. Základní výbavou pro zimní miminko je fusak s nánožníkem, vnitřek by měl být z fleesu nebo plyše. Pokud trávíte čas na horách, investujte do fusaku z beránka. Fusak můžete přikrýt dětskou dekou. Na nožičky navlékněte teplé ponožky nebo kojenecké bačkůrky. Ručky v rukavičkách nechte zabalené ve fusaku. Pokud má miminko po procházce třeba studené nohy nebo je zpocené, poučte se z chyb a oblékněte ho příště jinak. Pokud je kůže vlhká, pak jednu vrstvu odeberte. V opačném případě doporučujeme s sebou vozit jednu deku navíc. 

Doma miminko nechte v bodýčkách s dlouhým rukávem a dupačkách či polodupačkách, zabalené v zavinovačce. Opět přizpůsobte oblečení teplotě vaší domácnosti. Na noc oblečte miminko podobně, případně do dlouhého overalu, na ručky můžete obléknout bavlněné rukavičky. Ty zároveň miminko ochrání před poškrábáním obličeje. Aby se neodkopalo, zabalte jej do spacího pytle.

Jak oblékat starší miminko?

Dokud jsou miminka v kočárku, nemají tolik pohybu a snadněji prochladnou. Ideální kombinaci tvoří spodní prádlo (body nebo košilka), svetr či mikina, kombinéza plus fusak. Samozřejmostí je teplá pokrývka hlavy, šála (nákrčník) a rukavice . Každé dítě je však jiné. 

Jak oblékat batole?

Batole, které už samo běhá, musíme oblékat tak, aby mu nebyla zima, když vyleze z kočárku. Patrně nejpraktičtější zimní oblečení pro takto malé, ale aktivní děti, je dětské zimní kombinéza. Ta představuje dokonalé zateplení dítěte od hlavy až k patě bez jakýchkoliv mezer a míst, na kterých by mohlo dítě profouknout nebo promoknout.

Při výběru dětské kombinézy dbejte na kvalitu. Důležitými vlastnostmi je nepromokavost, aby bylo dítě stále v suchu a teple, bez ohledu na počasí. Alternativu dětské kombinézy představuje zimní bunda v kombinaci s oteplovacími kalhotami.

Jak obléct dítě do šátku

Pokud s miminkem zažijete první nosící zimu, zřejmě váháte jak jej do šátku obléci. Jako vás, více, méně, stejně jako do kočárku? Pravdou je, že se s miminkem navzájem hřejete. Do šátku ho příliš nenavlíkejte, spíše vrstvěte z vnějšku. Budete tak lépe zvládat přechody ze zimy do tepla a naopak. Prostě jen sundáte vnější vrstvy a nemusíte miminko rušit. Oblečte miminku bodýčka, kabátek, svetřík či mikinu, punčošky, tepláčky nebo dupačky. Oblečení přizpůsobte počasí, dle toho vrstvy přídávejte nebo naopak ubírejte. Nožky schovejte do teplých ponožek, návleků na nožky a na hlavičku navlečte kuklu. Kukla je praktická v tom, že když miminko otáčí hlavičkou, nevylízají mu ouška a má schovaný i krk.

A co na sebe? Pokud není veliká zima, stačí vám pod zimní bundu tričko či tričko s dlouhým rukávem, později teplá mikina nebo svetr. Přes šátek oblékněte kapsu. Zateplovací kapsa je určena přímo pro šátek či nosítko. Kapsu si s zdatné maminky ušijí sami. Stejnou funkci vám však splní i deka, zavinovačka nebo cokoliv jiného přehozeného přes šátek. Do stávající bundy si pak už jen necháte přišít vsadku, aby se vám tam miminko vlezlo, případně si můžete pořídit nosicí bundu s již přišitou vsadkou. Nebo si pořiďte větší bundu. Vše se dá vyřešit i za pár korun.

Praktické informace

Ideální spodní vrstvu tvoří funkční oblečení, takzvané termoprádlo, dobře izoluje a zároveň odvádí tělesnou vlhkost. Dítě je tak neustále v suchu a v teple. U zimního oblečení je velmi důležité především to, aby bylo hřejivé a prodyšné. Mělo by poskytovat dítěti dostatečnou ochranu proti rozmarům počasí a odvádět vlhkost a pot. Při výběru věnujte pozornost i zdánlivým detailům, jakými jsou reflexní prvky (jakmile se setmí, jsou opravdu nedocenitelné), bunda i kombinéza by měly mít snadné zapínání a důležitou roli plní také kapuce.

Schopnost materiálu odolávat vodě (tedy nepromokavost) poznáte podle údaje, který je označen jako vodní sloupec. Tato informace je velmi důležitá. Vodní sloupec udává výšku vodního sloupce, pod kterou tkanina začíná propouštět kapky vody. Tento vodní sloupec by měl být minimálně 1 500 mm, ale samozřejmě platí, čím více, tím lépe. Ideálně tedy 3 000 až 20 000 mm. U dětí lze považovat za špičkové hodnoty výšku vodního sloupce kolem 5 000 mm.

Pozor si dejte také na švy. Levné neznačkové bundy často nemají podlepené švy, a právě přes ně pak dovnitř proniká voda. Při výběru zimní bundy, kombinézy nebo kalhot tedy dbejte na to, aby byly švy podlepené.

Zajímá nás maminky, jak jste oblékaly vaše miminka vy? Ať už do kočárku nebo do šátku. A jak naopak sebe a starší děti?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
11

Diskuze k této stránce (44 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 29. 12. 2022, 20.09

Nikdy nezapomenu na období, když byl můj syn malý a v zimě jsem ho oblékala ven na procházku. Než jsem ho oblékla tak jsem byla celá splavená, jelikož to byl většinou boj navléknout na něho několik vrstev oblečení, a pak ho zabalit ještě do fusaku, ale to je již dávno. Pravidelně nám tedy pořizuji na chladné období vlněné deky z internetových stránek https://www.vlnenezbozi.cz/, kde jsem na letošní zimu všem v rodině pořídila vlněné vesty.

milujici.teticka36, 18. 7. 2022, 10.54

Hlavně to chce velkou dávku trpělivosti. Aspoň teda u nás. Co máme třetí (4, 2 a 0), tak je to občas docela radost. Dospělému stačí dámská bunda z https://www.jkklett.cz/damske-bundy/ a hodí to na sebe a ve finále zjistí, že si pod ní zapomněl mikinu. Ale hlavně, že kluci jsou v teple. To bych si sama neodpustila.

Úča, 17. 1. 2021, 14.55

Tak super , bála jsem se , že mlada vnučku málo orka když ji nosí v šátku ..jako do kočárku a koukám, že je to správné

když byli kluci miminka,tak jsem dávala o jednu vrstvu víc,než sobě.

Witchie, 8. 12. 2020, 17.49

Hezky text, přehledně napsáno

ivanka386, 27. 1. 2020, 7.57

Jak to třeba řešíte s ukládáním zimního oblečení na léto? My nemáme bohužel ve skříni moc místa, tak moc nevím jak to vyřešit. Napadlo mě, že by se zimní oblečení dalo schovat například do takových těch vakuových pytlů, jako mají například tady https://www.emako.cz/potahy-a-vakuove-pytle/ Má s tím někdo zkušenost?

jitka46

jitka46, 3. 2. 2019, 22.42

také jsme řešili, na začátku nám dost pomohla babička

lucie25987, 14. 10. 2018, 6.04

Mám ročního syna a loňská zima pro mě byla horor. Vůbec jsem nevěděla, jak syna obléknout. Bála jsem se, aby mu nebyla zima, nebo aby zas nebyl zpocený. Koupila jsem mu kombinézu z https://www.onlinesekac.cz/ a byla jsem s ní spokojená celou zimu. Krásně nám posloužila. Letos už to bude s oblékáním trošku snazší. Už běhá, tak se líp zahřeje. Stejně ale budu zase nějakou kombinézu kupovat.

Žofinka

Žofinka, 31. 5. 2018, 21.20

Také jsem v tom pěkně plavala

Furciferka

Furciferka, 8. 11. 2017, 23.57

Teď je zrovna takové období, kdy je asi nejtěžší rozhodnout, co miminku obléknout.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů