Bezpečnostní prvky. Máte doma bezpečno?

zobrazeno 4989×

Vložil(a): Adrianita, 18. 7. 2016 21.35  (aktualizováno 21. 9. 2017 8.35)

Dokud vaše miminko pouze leží a nikam se nedostane, můžete být relativně v klidu. V momentě, kdy začne být pohyblivé, nastanou rodičům „krušné časy“. Všechny věci v bytě, které se vám dosud zdály zcela neškodné, mohou představovat potencionální nebezpečí. Samozřejmě nic se nemá přehánět, ale je potřeba vašim dětem připravit bezpečný domov. Jaké existují bezpečnostní prvky a jaký je jejich význam?

Najednou už doma nemáte jen spící miminko, ale začíná se u něj projevovat zvědavost. Přetáčí se, plazí se, leze, obchází nábytek a hlavně vše musí prozkoumat. To, že vaše dítě musíte teď střežit více než dříve, je samozřejmé. Ale je nutné mu celý den jen vše zakazovat a odtahovat ho od skříněk a dalších úložišť, které ho tak zajímají? Jasně, že to není nutné, navíc to není ani reálné a dlouhodobě psychicky možné. Brzy by to přestalo bavit nejen maminku, ale i miminko, které by se mohlo cítit utlačované. Všechny děti potřebují svobodu a zkoumat okolí. Na nás je tedy dítě nejen střežit, ale zajistit i co nejbezpečnější prostředí. Nejen doma, ale i na zahradě. Pokud potřebujete dítěti něco zakázat, pouhé „ne“ často vůbec nefunguje. Jak na to se dočtete v našem článku Jak říct dětem „NE“ jinak.

Máte doma bezpečno?

Nebojte se, nebudeme řešit zloděje, loupeže a násilníky. Zaměříme se na naše nejmenší, na které číhá nebezpečí tam, kde bychom to často ani nečekali. Zkuste se vžít do role malého objevitele, který ještě nemá rozum, ale konečně se dostane tam, kam to ještě před pár týdny nešlo. Kolem jednoho roku se už většina dětí staví a některé i chodí. Najednou dosáhnou na poličky, snadno se mohou praštit do hlavy o ostrý roh stolu, a zásuvky jsou najednou více než zajímavé. Nemluvě o drobných předmětech, které by dítě mohlo strčit do pusy.

Z pohledu dítěte

Jestliže chceme zjistit, kde by se dítě mohlo zranit nebo si nějak ublížit, podívejme se na vše z jeho výšky. Lehněte si na zem a zkuste se plazit, nebo si místa, kam se dostane, prolezte po čtyřech. Najednou zjistíte, na co všechno dítě dosáhne a co mu může přijít do cesty. Především ale, kam dítě nevidí a může se prostor snažit prozkoumat zvídavými ručičkami.  Nebezpečné nejsou pouze samotné elektrické zásuvky, ale také volné kabely například od počítače, drobné předměty, které slouží jako dekorace, květiny, které stojí na zemi (pozor, některé mohou být jedovaté), ostré rohy a podobně. Nezapomínejte ani na zahradu, kde hrozí další nebezpečí. Nezajištěný bazén či barely s vodou, jedovaté rostliny a keře apod. Více o úrazech dětí se dočete v článku Úrazy a pády malých dětí. Co dělat a jak jim předcházet, otravy dětí jsme řešily zde Prevence a první pomoc při otravě dětí.

Čím je dítě větší, tím je potřeba přesunout pozornost trochu jinam. Tříleté dítě už má více rozumu, nicméně pořád se nemůžeme spolehnout na to, že nevyleze na okno nebo neodejde samo nezamčenými dveřmi. Nikdy bez dozoru nenechávajte okno dokořán. Abyste měla jistotu můžete okna zabezpečit, pořídit se dají třeba řetízky na okna nebo zámky na kliky. Stejným způsobem můžete zabezpečit i balkónové dveře. Bezpečnější je, pokud na balkóně nemáte žádný nábytek, po kterém by dítě mohlo vylézt nahoru. Na balkóně si dítě nenechte nikdy hrát bez dozoru. Vchodové dveře můžete raději zamčít nebo zabezpečit řetízkem. Pokud máte doma schody, opatrnost a předvídavost je také na místě. Pozor dejte na ťapání dítěte v dupačkách nebo ponožkách, kdy dítě může snadno uklouznout. Pokud máte kluzkou podlahu nebo schody, raději dětem obujte papučky nebo jim alespoň pořiďte ponožky a punčochy s protiskluzovými chodidly. Dejte pozor na mokrou podlahu a taky na hračky a předměty v cestě. Učte děti po sobě hračky uklízet a nenechte je válet všude po zemi. Nejen dítě o ně může zakopnout, může na předměty taky šlápnout a zranit se.

V kuchyni číhá spousta nebezpečí, kterým se dá předejít. Děti nedohlédnou na plotnu a neví, že na konci šňůry, za kterou zatahají, se skrývá nebezpečí v podobě varné konvice plné horké vody. Děti mají až patnáctkrát tenčí kůži než dospělý člověk a proto popálení i jen na deseti procentech těla dokáže vážně ohrozit život dítěte. Jeden litr vařící vody může mít za následek smrt dítěte! V České republice ročně zemře na následky úrazů a popálenin kolem 200 – 250 dětí. A rodiče by si měli uvědomit, že za tyto úrazy plně zodpovídají oni. I taková trouba, kde pečete pokrm na 250 stupňů může být pro dítě nebezpečná a to nejen z hlediska popálení, ale také horký vzduch, který se dítěti při otevření dostane do obličeje mu může poškodit zrak. Proto učte děti, že plotna a trouba pálí, zkuste jim k troubě přiložit ručičku. Raději vařte na zadních plotýnkách nebo si pořiďte chránič sporáku, aby dítě hrnec nestrhlo a nepopálilo se. Rychlovarnou konvici, šňůru od konvice a dalších elektrických spotřebičů dejte z dosahu dětí. Pokud máte na stole ubrus, zabezpečte jej před strhnutím. Z dosahu dejte veškeré horké nápoje a potraviny, jako hrnky s kávou, talíře či hrnce s polévkou apod. Velice obezřetné buďte i při koupání vašich ratolestí. Vždy zkuste teplotu vody a nenechávejte děti, aby sami pouštěly horkou vodu. Důležité je děti opět učit, že červená značka znamená "horké, pálí". I spálení zad či jiných částí tělíčka může být pro malé dítě fatální.

Na co se zaměřit?

Ještě než přejdeme ke konkrétním opatřením, je důležité upozornit na to, že nic se nemá přehánět. Bezpečí je jedna věc, ale na druhou stranu z bytu nemůžete udělat nedobytnou pevnost, která je doslova prošpikovaná opatřeními a zábranami, aby se dítě náhodou nezranilo. Pak přijedete na návštěvu k rodičům nebo ke kamarádce a dítě se mnohem snadněji zraní, protože je zvyklé nenarazit na překážku. Ona nějaká ta boule někdy také není na škodu, dítě bude trochu opatrnější po negativní zkušenosti.

U starších dětí je vhodné vycházet z jejich povahy. Hodně živé děti, které někdy reagují nepředvídaletně, se mnohem snadněji zraní než ty, které jsou od narození opatrnější a rozvážné. Tohle zkrátka nezměníte. Na druhou stranu opatrnosti není nazbyt. Proč riskovat zbytečnou nehodu, když tomu lze zabránit?

Po celém bytě:

  • Dejte do elektrických zásuvek záslepky.
  • Velmi ostré rohy zajistěte bezpečnostními chrániči.
  • Nenechávejte volně elektrické šňůry a kabely, lze je zajistit speciální lištou nebo schovat například pod koberec.
  • Pozor na stojící těžké lampy, sušáky prádla apod., které by dítě mohlo snadno převrhnout, připevněte je, nebo schovejte dočasně na místo, kam se dítě nedostane.
  • Pozor na skleněné a těžké dekorace, které by dítě mohlo na sebe shodit nebo rozbít a pořezat se o ně, raději to všechno dejte do vyšších poliček.
  • Zjistěte si, které květiny jsou jedovaté a raději i ty nejedovaté dejte někam do výšky, pokud to jen trochu jde (jedovatá je například Difenbachie).
  • Zabezpečte také zásuvky, ve kterých máte cennosti a důležité dokumenty nebo naopak nože a jiné ostré předměty.  Na druhou stranu některé zásuvky nechte volné, například s oblečením, některým kuchyňským vybavením atd. - pro dítě je objevování a práce se stejnými věcmi, jako má maminka, velká zábava.
  • Ve vaně nenechávejte napuštěnou vodu, raději použijte při koupání protiskluzovou podložku.
  • Nenechávejte dítě ve vaně ani v bazénku bez dozoru. Zabezpečte přístup k bazénu na zahradě, pozor i na studny nebo barely s vodou.

Samostatnou kapitolu tvoří okna a dveře. Dveře ven z bytu nebo domu raději zamykejte. Pokud máte v bytě čiré skleněné dveře, nalepte na ně nálepky, dítě jimi totiž může snadno proběhnout. Tyto dveře lze také zajistit tak, aby byly stále otevřené. Nebezpečí může také hrozit přibouchnutím prstů do dveří. Pořídit si můžete obyčejné gumové zábrany, které nedovolily zabouchnutí dveří a dají se koupit všude. Zabezpečte schodiště speciální ohrádkou, stejně tak krb, pokud jej máte. Nikdy nenechávejte otevřené okno (ventilačka nevadí) v místnosti, kde je dítě. Do oken můžete pořídit bezpečnostní pojistky (což zejména v panelácích rozhodně doporučuji). V koupelně se nám osvědčila protiskluzová podložka do vany. Čistící prostředky nebo prací prášek uschovejte v uzamykatelné skříňce, nebo je uložte tak vysoko, aby na ně dítě nedosáhlo. Nezbytností je vybavená lékarnička, která by však neměla být v dosahu ani dohledu dětí.

Stejně jako v koupelně i v kuchyni a na záchodě uschovejte čistící saponáty a prášky do uzamykatelné skříňky nebo někam do výšky, aby se k tomu dítě nemohlo dostat.

Tato opatření obvykle stačí. Dcera například nikdy nestrkala malé předměty do pusy, květin ani zásuvek si nevšímala. Přesto jsem spousta opatření raději udělala. Prevence je totiž nejdůležitější.

 

Napadá vás ještě nějaké další opatření? A jak jste to řešily vy? Určitě se s námi a s ostatními maminkami podělte o své zkušenosti.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 10. 6. 2022, 9.21

Musím říct, že toho máme docela dost. Jsme v tomhle fakt hodně opatrní. Třeba venkovní schodiště na míru nám dělala firma https://www.kovovyroba-zabrana.cz/venkovni-a-vnitrni-schodiste/ přímo s těmi bezpečnostními prvky a zábranami, abychom tam nemuseli nic šroubovat a přidělávat. Myslím, že v tomhle ohledu se fakt vyplatí ty peníze trochu investovat, než riskovat zranění miminka.

Jana Novotná, 28. 3. 2022, 19.22

Když se nám začala dcera pohybovat po bytě, zjistili jsme, že to nebude žádná procházka růžovou zahradou. Stačilo se jen na chvíli otočit a už byla na druhé straně pokoje, který je bohužel v patře. Proto jsme pořídili dětské zábrany: https://www.luceda.cz/detske-zabrany-pupyhou/. Vsadili jsme na ty klasické, které je možné namontovat prakticky kamkoliv, a to bez větších zásahů do domu.

Ivulín, 14. 7. 2021, 22.48

No, my už ani tolik třeba tomu klasickému klíči a zámku nevěříme a proto jsme se rozhodli, že půjdeme do něčeho, jako je zabezpečení od firmy - https://www.jablotron.cloud , protože nám to doporučilo nespočetně dost lidí at o si myslím, že je vlastně to nejklíčovější... Kvalita ověřena reálnými lidmi

koliaska105, 27. 2. 2022, 14.38

Slyšela jsem, že právě zabezpečení od Jablotronu prý patří k těm lepším. Taky nad tím teď uvažujeme. Nějaké zabezpečení rozhodně doma potřebujeme. Já se totiž nedávno rozhodla investovat a mám teď doma investiční zlaté slitky z https://www.zlataky.cz/investicni-zlate-slitky Mít je ale jen tak schované ve skříňce bohužel není úplně nejlepší nápad.

ivanka386, 24. 1. 2021, 23.46

Já si myslím, že máme doma docela dost bezpečno a svědčí o tom hlavně i to, že si třeba i pouhé klíče ukládáme do trezorů, které jsme si docela dost nedávno pořídili z této legendární firmy jménem https://trezorypraha.cz ... Tak kdyby náhodou také někdo nějaké trezory chtěl, tak mrkněte

nemáme nic,hlídáme jak se dá

ivanka386, 23. 7. 2020, 11.59

Také jsme dlouhou dobu neměli žádné zabezpečení domu, ale na to jsme časem narazili. Jeli jsme na dovolenou a po tom co jsme se vrátili jsme zjistili, že se nám někdo snažil do domu dostat. Celé dveře byly obouchané atd. No, rozhodli jsme se, že to takto nenecháme a nechali jsme si zabezpečit dům od firmy http://rex.eu

koliaska105, 30. 6. 2020, 20.32

Myslím si, že dost užitečný článek. Já si myslím, že náš dům je pro našeho prcka docela bezpečný. Stejně tak ho máme i dobře ochráněný třeba proti zlodějům. Ještě jsme teda nedávno přemýšleli nad tím, že by bylo dobré ho mít ochráněný i z právního hlediska. Koukala jsem, že právě k tomuto účelu slouží například sverensky fond, který je možné založit u https://www.alphacitizen.com/cs/ Dost přemýšlíme nad tím, že do toho půjdem.

Romanka40, 4. 12. 2019, 15.41

Do zasuvek nic nemame...a ani kolem krbovek...

Monuli, 5. 2. 2019, 21.28

Krytky do zásuvek a na některé skříně jsme dali pojistky

Žofinka

Žofinka, 2. 6. 2018, 7.52

Co děti vymyslí nad tím mi někdy zůstává rozum stát

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů