Bezpečnost dětí - doporučení

zobrazeno 2283×

Vložil(a): Petra P, 23. 7. 2015 11.56

Miminko či batole potřebuje pro svůj zdravý růst bezpečné prostředí, ve kterém si může hrát a volně se pohybovat. Proto všechny nebezpečné věci dejte do výšky, zabezpečte elektrické zásuvky, nepokládejte dítě bez dozoru do výšek, nenechte jej hrát si s drobnými předměty atd.

Nenechávejte miminko na zvýšeném místě bez dozoru

Úrazům a nehodám mají předejít bezpečnostní pravidla. U novorozenců a kojenců je nejčastějším úrazem zcela jednoznačně pád z různých výšek na různé povrchy. Novorozenec vypadá jako malé klubíčko, které se neumí kutálet. Jednou se ovšem dokáže otočit nebo sebou trhnout tak, že spadne z přebalovacího pultu nebo postele v jediné sekundě. Dítě se poprvé přetočí na břicho právě v době, kdy se nedíváte. Při návštěvě kamarádky se nikdy dostatečně nepředvede, ovšem v nestřežený okamžik se přetočí velmi obratně právě na stranu, kde není žádná zábrana. Proto nikdy, za žádných okolností, nenechávejte dítě ve výšce bez dozoru. Než si dojdete jen dva kroky pro plenku, je miminko dole a neštěstí je na světě.

Nenechávejte dítě v autosedačce a kočárku nepřipoutané

Stačí chvilka a dítě dostatečně zapojí břišní svaly a ze sedačky přepadne dopředu, nejčastěji na obličej. Stejně tak hrozí pád z kočárku, ve kterém se dítě může přetočit, sedat si nebo se postavit. Za všech okolností i na tu nejkratší cestu dítě připoutejte popruhy. 

Pozor na všechny horké tekutiny v dosahu dítěte

I malý šálek kávy způsobí těžkou popáleninu. Jeho objem se může rovnat „ploše“ celého trupu dítěte, což je velmi rozsáhlá, až život ohrožující popálenina. Kdyby k popálení došlo, ihned začněte chladit postižené místo tekoucí studenou vodou a okamžitě přivolejte rychlou lékařskou pomoc (telefon 155). Popáleniny se léčí na specializovaných pracovištích a vyžadují velmi rychlý zásah. I kdyby se vám opařenina zdála malá, stejně se ji nepokoušejte léčit sami doma, nepoužívejte ani jako první pomoc žádné masti nebo zásypy. Pamatujte si zásadu chladit studenou tekoucí vodou, sterilně překrýt a vždy přivolat lékařskou pomoc.

Odstraňte z dosahu dětí všechny léky, čisticí prostředky, jedovaté pokojové květiny a chemikálie

Ani bezpečnostní uzávěry nejsou pro dítě nepřekonatelné. Některé léky, které vy běžně užíváte, mohou být pro dítě jedovaté. Z čisticích prostředků je nejnebezpečnější louh (obsažen například v prostředcích na čištění odpadů, na leštění nábytku atd.). Jeho požití může být pro dítě život ohrožující. I běžný prostředek na mytí nádobí může po pozření způsobit dítěti závažné komplikace. Pokud by dítě požilo jakoukoliv toxickou látku, můžete kontaktovat nonstop pracoviště toxikologie v Praze, kde vám poradí, jak postupovat (telefon 224 919 293, 224 915 402).

Zaslepte elektrické zásuvky

Malí objevovatelé budou chtít určitě prozkoumat, co ony dvě dírky skrývají. Buď musíte být důslední a po každém použití zásuvky ji znovu zaslepit, nebo se naučte po dobu dětství vašeho dítěte používat zásuvky mimo jeho dosah. 

Nenechte dítě hrát si s drobnými předměty

Drobné předměty jsou rizikové pro případné vdechnutí a následné dušení. Předvídejte, které součásti předmětů se mohou ulomit, co dokáže malé dítě rozebrat, a vyvarujte se podávat dítěti potraviny rizikové pro vdechnutí (bonbony, oříšky, peckoviny). Dveře a zásuvky opatřete proti přiskřípnutí prstů pěnovými zábranami, případně plastovými zarážkami proti dovření dveří a proti otevření zásuvek.

Předvídejte, které předměty a činnosti mohou být pro dítě nebezpečné

Nečekejte, až se dítě dostane do nebezpečné situace poprvé, zkuste být o krok napřed a nebezpečí eliminovat.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

TomášRoman, 9. 9. 2022, 21.23

Dobrý den. Myslíte si, že jsou krby pro děti bezpečné, případně jde je nějak bezpečně opatřit? Já koukám už celkem dlouho na designové krby na webu https://www.rocal.cz/designove-krby a moc rád bych si jeden pořídil, každopádně bych opravdu nerad, aby se mi děti zranily.

kluci jsou hrozně zvědaví,ale naštěstí si ze zásuvky nehráli

ivanka386, 18. 9. 2020, 12.03

Což o to, my máme balkon a tohle všechno podle nás docela dost dobře zabezpečené. Problém ale tkví v něčem jiném. Myslíme si, že bydlíme v takové "kritické" oblasti Prahy a proto jsme se rozhodli raději pro zabezpečení domu. Vybrali jsme si pro to firmu http://rex.eu a zatím testujeme. Po nějaké době se vrátím a hodím vám "feedback"

Minnie, 29. 8. 2020, 14.09

Máme bezpečnou domácnost krytky na zásuvkách, chrániče rohů, koberce, léky a čistící prostředky vysoko kam nedosáhne dítě ani ze židle...

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.00

Já se někdy divím, co chce dělat

baru86

baru86, 8. 8. 2017, 15.53

Zvědavost našeho tygra nás dostává několikrát denně.

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 8.57

děti jsou hrozně zvídavé a udělají někdy věc, kterou by člověk ani nepředpokládal

Cherrynka, 26. 2. 2017, 11.07

Hlavně malinké předměty, které může vdechnout či spolknout. Na to si budu dávat největší pozor!

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 18.49

předvídat, to je základ

dáša, 2. 2. 2016, 23.13

U nás šlo vše nahoru také, ale s věcma i syn. Ten by se nejraděj houpal snad na lustru. Před ním není nic v bezpečí.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů