11 nejčastějších mýtů o nošení dětí

zobrazeno 24534×

Vložil(a): Ela Kdolská, 22. 8. 2017 13.45

Jste-li nosící maminka, nebo plánujete-li nosit, buďte připravena na to, že kolem nošení se objevuje spoustu mýtů. Občas se vám může stát, že někdo utrousí větu o chudáčkovi maličkém, umačkaném, který určitě trpí a v kočárku by mu mělo být lépe. Je tomu opravdu tak? Pojďme si nějčastější mýty o nošení dětí společně probrat.

Vás z toho nošení ale musí bolet záda!

Nemusí, jen je potřeba správně zvolit nosítko či šátek. Pokud je dobře zvolen a vy nemáte povolené zádové a břišní svaly, tj. střed těla (který je mimochodem velice důležitý i pro nás, abychom správně držely tělo), tak není důvod k bolestem zad. Navíc miminko nejprve váží opravdu málo a na postupně přibývající váhu si každá z nás pozvolna zvyká. Když si žena, která nikdy nenosila, uváže poprvé šátek nebo oblékne nosítko a dá si do něj půlroční dítě, aby zkusila, jaké to je, dítě se jí opravdu po chvíli může zdát těžké. Ale zeptejte se ženy, která nosí miminko od malička, zda je pro ní těžké a dočkáte se většinou odpovědi, že jí to ani nepřijde.. samozřejmě pokud má správné postavení těla.

Vaše dítě musí bolet záda! Mělo by ležet na rovném!

Vaše dítě bylo 9 měsíců v přirozené schoulené poloze u vás v děloze. V ergonomickém nosítku či šátku tedy napodobujete danou pozici, přičemž právě v tzv. 4.trimestru je důležitý pocit bezpečí a tato poloha miminku plně vyhovuje. Pozor na tzv. visítka, kde dítěti nožičky visí směrem dolů. Toto opravdu není přirozená poloha, protože kolínka dítěte by při správném nošení měla směřovat nahoru a zadeček by měl být podsazený.

Aby se vám tam neudusilo!

V šátku či nosítku máme daleko větší přehled o anomáliích u miminka, ať už se jedná o zrychlené dýchání, vyšší teplota aj. Naopak vertikální poloha je lepší zvláště pro miminka s refluxem, případné zvratky vyjdou z úst a stečou. V postýlce či kočárku je miminko nejčastěji v poloze na zádech, hrozí vyšší procento udušení zvratky. Dítě má reflexy, nikdy samo neotočí hlavičku tak, aby si překrylo či zabořilo ústa a nos mezi vaše prsa – i kdyby, pootočíte hlavičku na stranu. Neslyšela jsem o jediném případu udušení dítěte v ergonomickém nosítku či správně uvázaném šátku. A proto se vůbec nedoporučuje vázání šátku na úvaz tzv.kolíbky či babyvak. Horizontální poloha je špatná nejen z tohoto důvodu.

Vždyť brzdíte jeho vývoj!

Každé dítě se vyvíjí po svém, jedno dítě chodí v 8 měsících a jiné až v 15 měsících. Miminko jistě není 24 hodin denně jen v šátku. Do konce šestinedělí navíc není co brzdit, dítěti je nejlépe u nás a později se rozkoukává, má výhled. Beztak je zbytečné děti zaškatulkovávat podle tabulek. Děti, které jsou nošeny, mají pevnější zádové svaly a šíji. Pokud dítě chce ven z šátku či nosítka, aby prozkoumávalo okolí, maminka to na něm velmi brzy a jistě pozná a může reagovat. Napojení mezi ženou a dítětem je při nošení velmi intenzivní.

Bude strašně rozmazlené

Tak to jsem si myslela také. Myslela jsem, že syn bude neustále vyžadovat pozornost a nebude schopen beze mě být. Je tomu jinak, ze syna vyrůstá samostatný jedinec, psychicky vyrovnaný – je schopen být mimo mě a začlenit se do kolektivu, navazovat s okolím komunikaci. Nemá obavy, když někam jdu, protože se necítí odloženě či separovaně. Má jistotu, že se vrátím. 

Ublížíte dítěti, když s ním spadnete

Když spadnete, tak většinou na zadek, pokud ne, instinktivně před sebe dáváte ruce. Většinou člověk zraní maximálně sám sebe. Též jsem se synem spadla, měla jsem modřinu na zadku a syn spal dál. O dost horší může být pád z tramvaje i s kočárem, kdy jste stržena celou vahou kočárku.

Dítě se přehřeje!

Ne, nebojte, neuvaříte miminko, byť nosíte v létě. Důležité je zvolit správný materiál šátku. V létě může být dítě klidně nahé a stačí, aby mělo lehkou pokrývku hlavy a bylo chráněno před přímým sluncem. Ochlazuje se o vás, termoreglace funguje. V kočárku je to jako v autě, hlavně v tmavých barvách, kdy se vnitřek kočárku dosti přehřívá a vzduch necirkuluje. Maminky mnohdy zazdí dítě ještě tím, že otvor stříšky kočárku zakryjí plenou. Tím se stává z kočárku doslova solárko, teplota uvnitř nebezpečně roste. Tehdy hrozí přehřátí.

Miminko má vykloubenou hlavu!

Vážně? To, že má hlavičku na pravou či levou stranu není vykloubení, čili luxace krční páteře. Miminku je třeba strany střídat tak, jako když leží v postýlce nebo kočárku – a zde nikdo nic o vykloubené hlavičce neříká. Pokud by k luxaci krční páteře došlo, tak jedině přímou silou (např. poranění těžkým předmětem či mechanickým chvatem).

Je to módní výstřelek

No jo, už tomu tak bude, ale nosily i naše prabáby a praprabáby. Na pole v kusu plátna omotaného přes prsa na záda, kde byla kapsa a v ní dítě. Potřebovaly pracovat na poli, a navíc dříve kočárky nebyly. Pokud ano, jen pro bohaté a urozené. První „kočárek“ byl vyroben zhruba v 18. století. A co indiáni?

Vždyť to není pohodlné..

A je tedy pohodlnější plačící dítě nosit na rukou či na boku a kroutit záda sobě? Je lepší nechat miminko plakat „ať si zvyká“ v kočárku? A na co si má zvykat? Na odmítnutí, separovanost, na to že 9 měsíců ho nosíme pod srdcem a teď ho budeme oblékat jako panenku, vozit v kočárku a dávat spát do postýlky? Protože i my jsme si zvykaly díky našim maminkám? A co to v nás způsobilo? Nejsme poznamenané – opravdu? Tzv. „přírodní národy“ nosí děti v šátku, kojí na požádání, spí s nimi v jedné posteli. Neznají, co je to pláč miminka. Ale zpět k pohodlí – kdo nezkusil opravdové a správné nosítko či šátek (dobře zvolené a nastavené), patrně neví jak pohodlné nošení může být.

Mému dítěti se nošení nelíbí

Nošení v ergonomickém nosítku či šátku nebo visítku? Toť otázka. Jste při vázání šátku sebejistá, jste při nasazování ergonomického nosítka sebejistá? Jste vyrovnaná či nervózní? Miminko vaši nervozitu velmi silně vnímá a může plakat právě proto. Není miminko počůrané, nemá hlad, nechce spát? Většinou miminko ihned usne, pokud je unavené. Musíte ale vyjít ven a chodit či se pohupovat v rytmu. Můžete kojit v šátku, tancovat…. zkusit navázat později.

Jako "bonus" přidáváme v návaznosti na diskuzi k tématu na našem Facebooku ještě dvanáctý mýtus:

Poloha kyčlí je pro dítě v šátku nebo nosítku velmi nevhodná

Poloha nožiček v ergonomickém nosítku nebo šátku, kdy jsou nožky doširoka od sebe a kolínka směřují nahoru, zadeček je podsazený, rozhodně dětem neškodí. Naopak lékaři doporučují u některých dětí široké balení (látkové plenky) nebo rovnou nošení. Co je ale opravdu nebezpečné a nevhodné pro kyčle, jsou tzv. visítka, ve kterých děti visí za rozkrok a nožičky jim visí směrem dolů. To je opravdu špatně a od takových nosítek je lepší se držet dál (často jsou to ta, kde je dítě posazené čelem dopředu, "aby vidělo"). V této souvislosti s kyčlemi je ještě na místě doplnit, že žádná žena nenosí dítě celé dny. Malá miminka se často přebalují, takže se z šátku či nosítka často vyndavají. Miminko má vždy v průběhu dne dost prostoru se protáhnout, lézt, připadně chodit. Všeho s mírou platí samozřejmě i tady. :)

Každopádně, vy jste matka a vy musíte vědět, co je právě pro vaše miminko to nejlepší, jak se cítí a co požaduje. Zkuste se na něj naladit. :)

 

Budeme rády za vaše zkušenosti s nošením dětí. Přidejte je do komentářů pro nás i ostatní maminky.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (61 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Andrea Poliaková, 17. 11. 2022, 23.53

Bez nosiča a šatky by som starostlivosť o dieťa zvládala oveľa tažšie. Mám deti od seba 2 roky a nosič od Rischino mi pomohol nespočetne veľa krát. Koliky, prvé zúbky, teploty, uspávanie počas dňa, rýchle presuny ale aj nosenie na dovolenkách v horskom teréne. Super pomôcka!

Minnie, 15. 1. 2022, 19.46

Mně teda záda bolely, nemohla jsem nosit dýl než cca do roka věku, pak už to byl očistec a nosil manžel když nebylo zbytí. Nosila jsem ráda, ale kočárek byl mnohem častější.

krásně napsáno.

Teryk92, 18. 1. 2020, 9.52

Ještě mi tam chybí, že není dobré nosit dítě ve vzpřímené poloze.

Romanka40, 29. 10. 2019, 14.52

Ja slysela, ze kdyby opice byli chytrejsi, vymysleli by kocar a davali mladata tam, aby je nemuseli nosit...

Teryk92, 18. 1. 2020, 9.51

tak to je dobrý

Žofinka

Žofinka, 4. 6. 2018, 7.13

O módním výstřelků jsem už také slyšela

Marusk

Marusk, 12. 3. 2018, 11.49

Díky za tento článek. Je třeba vyvracet celou řadu mýtů. Vždy záleží, aby matka měla správně dítě uvázané v šátku, aby neviselo, a taky nosítko by mělo být ergonomické a ideálně certifikát (setkala jsem se i s padělky nosítek).

Kaculinka00, 19. 12. 2017, 2.35

Nošení mi zachránilo zdravy rozum😂😊malý měl ekzémy,nemohl v noci spát,i špatně usínal,šátek velmi pomáhal.kycle měl ukázkové a jádra dřív,než je zvykem.byl i hypertonický ve vrchní části a hypotonický ve spodní.velmi ho to uklidňovalo a pomohlo to.a jak pohodlné je mít ho v šátku proti rukám,to je úplně nesrovnatelné.a praktické😊

Katerina Hrstková, 17. 12. 2017, 7.55

Jak u syna,tak u dcery máme problémy s kyčlemi, se šátkem nám naše kontroly vždy dopadly lépe a lépe. Za mne super 😉

Makovicka8, 7. 11. 2017, 10.04

Pre nas bolo nosenie super top vec a samozrejme ze som pocuvala dnenne "mudre" reci ale ktora mama chce svojmu dietatu zle aj ked nie je nosenie ako nosenie

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů