Nepovinná očkování pro děti

zobrazeno 2629×

Vložil(a): Petra P, 16. 7. 2015 9.45

Kromě povinného očkování je možné v ČR nechat děti očkovat i dalšími vakcínami, např. proti rotavirům, meningokokům, tuberkulóze, HPV nebo chřipce. Je vhodné těmito vakcínami nechat děti očkovat a kdy?

Kromě povinného očkování, o kterém jsme psaly v článku Povinný očkovací kalendář, je možné v ČR nechat děti očkovat i dalšími vakcínami. Jedná se o nepovinná očkování, tedy za jejich nenaočkování vám nehrozí žádná pokuta ani sankce a pokud vám je pediatr nabídne, můžete je bez jakéhokoli vysvětlování odmítnout.

Nejčastěji doporučují dětští lékaři kojencům spolu s hexavakcínou i očkování proti pneumokokům a někdy i tzv. živou vakcínu proti rotavirům (podává se ústy). V případě očkování více vakcín najednou byste však měli dbát zvýšené opatrnosti! Takové očkování znamená zvýšenou zátěž pro imunitní systém vašeho dítěte! Podle příbalových letáků sice je možné očkovat tyto vakcíny spolu s hexavakcínou, zároveň v nich ale najdete informaci, že v tomto případě dochází ke zvýšenému riziku nežádoucích účinků. Pokud tedy zvažujete některé z dobrovolných očkování, rozhodně očkování jednotlivých vakcín rozdělte.

Kromě povinného očkování můžete tedy dítě nechat naočkovat proti meningokokům, klíšťové encefalitidě, žloutence typu A nebo chřipce. Tato očkování nejsou hrazená zdravotní pojišťovnou, ale je možné využít bonusů zdravotních pojišťoven, které na tato očkování přispívají. Rizika těchto nemocí i účinnost a rizika samotných očkování a zvýšené zátěže pro imunitní systém dítěte musí rodiče zvážit sami. Pokud dítě reaguje byť nezávažnými nežádoucími účinky na základní povinné očkování, měli by rodiče dobře zvážit rizika vyplývající jak z onemocnění, tak ze samotného očkování. 

Tuberkulóza (TBC)

Celoplošné očkování proti této nemoci v novorozeneckém věku bylo zrušeno 1. 11. 2010. Očkováním projdou pouze rizikové skupiny dětí na základě dotazníku vyplněného v porodnici matkou a dětským lékařem. Celoplošné očkování proti TBC bylo ukončeno kvůli relativně nízkému výskytu nemoci, očkování často způsobovalo zdravotní komplikace a vakcína přitom nechrání zcela proti infekci, ale pouze zvyšuje odolnost organismus. Nicméně pokud si přejete své dítě proti TBC očkovat, můžete o to pediatra požádat. Vakcínu si v tomto případě plně hradíte.

Rotaviry

Dalším nepovinným očkováním je očkování proti rotavirové gastroenteritidě. Ta se projeví nejčastěji horečkou, zvracením a průjmem. Vakcína je celosvětově používaná. Podává se ústy. První dávku je vhodné aplikovat už v šesti týdnech věku a podává se ve dvou až třech dávkách. Očkování musí být ukončeno do 24., respektive 32. týdne věku dítěte podle zvolené vakcíny.

Rotaviry jsou nejčastější příčinou průjmu u dětí do pěti let věku. Jejich specifikem je jejich vysoká nakažlivost. Stačí několik virových částic a onemocnění propukne. Rotaviry přežívají dlouho a jsou odolné proti běžným hygienickým opatřením. Proto se nezřídka během několika dní nakazí celá rodina.

Rotaviry velmi snadno způsobí odvodnění organismu. Stačí malá epizoda zvracení a průjmu a dítě se může dostat do stavu vyžadujícího zavodnění pomocí infuzních roztoků za hospitalizace. Očkování účinkuje proti těžkému průběhu infekce po dobu nejméně tří let. Překlene se tak období, kdy dítě nelze přemluvit, aby dostatečně pilo v době, kdy mu není dobře, zvrací a má průjem.

Pneumokoky

Očkování proti pneumokokovým nákazám je také nepovinné, ale plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění, pokud je dítě očkováno včas, tedy pokud proběhne aplikace 1. dávky nejpozději do konce 5. měsíce života a aplikace 2. dávky do konce 7. měsíce života, 3. dávka se aplikuje v 1 roce života, minimálně 6 měsíců po 2. dávce. Pokud se rodiče pro toto očkování rozhodnou později, není očkování hrazeno pojišťovnou. Vaše dítě ale dostane méně očkovaích dávěk.

Vakcína chrání proti invazivním typům onemocnění a částečně proti zánětům středního ucha způsobeným pneumokoky. Invazivním onemocněním je např. pneumokoková meningitida (zánět mozkových blan), která může mít velmi závažné trvalé následky ve smyslu poškození mozku a psychomotorické retardace nebo hluchoty, může dojít i k úmrtí. Invazivní onemocnění se po zavedení očkování naštěstí vyskytují vzácně. 

Zánět středního ucha je naopak velmi časté a bolestivé onemocnění, které často vyžaduje léčbu antibiotiky. Pneumokokové vakcíny umí zabránit až polovině případů zánětů středního ucha způsobených pneumokoky.

Meningokoky

Své dítě můžete chránit proti meningokokovým onemocněním způsobeným typem A, C, Y, W135 a B. Meningokoková onemocnění se naštěstí nevyskytují často, ale tato onemocnění jsou rychlá, zákeřná a velice nebezpečná. Velmi často zanechávají trvalé následky, mohou způsobit i úmrtí. Šancí na úspěch může být velmi rychlé podání antibiotik za pobytu v nemocnici, pokud je onemocnění včas rozpoznáno. Rychlost průběhu onemocnění toto často znemožní. 

Nejohroženější skupinou jsou děti do čtyř let věku a pak adolescenti, proto se očkování doporučuje právě těmto věkovým skupinám.
Očkování se podává v jedné dávce.

Chřipka

Očkování proti chřipce je velké téma o každé chřipkové sezóně. Očkování má tu nevýhodu, že kvůli časté mutaci virů účinkuje jen cca 6 měsíců.

Očkování proti chřipce je dostupné pro děti od půl roku věku. Chřipka se nejvíce šíří právě v dětských kolektivech, a následně  mezi dospělé. Vakcína se aplikuje vždy před každou chřipkovou sezonou. První očkování proti chřipce by mělo být podáno ve dvou dávkách, každé další už pouze jednodávkově.

Očkování proti HPV

V ČR jsou proti karcinomu děložního čípku (který způsobuje lidský papilomavirus - HPV) dostupné tři vakcíny. Mezi 13. - 14. rokem věku je pro dívky i chlapce plně hrazena vakcína Cervarix (GSK). Vakcíny Gardasil (dříve Silgard) a Gardasil 9 (obchodní názvy vakcíny výrobce Merck) jsou hrazeny pouze částečně. 

Pokud vám, vaší dceři nebo i synovi byla tato vakcína nabídnuta a vy nevíte, zda touto vakcínou očkovat či ne, seznamte se s tím, jaká jsou rizika tohoto očkování, jak často dochází k vedlejším účinkům a nakolik je tato vakcína vůbec účinná. O rizicích těchto kontroverzních vakcín i jejich ne zcela jasné účinnosti si přečtěte v článku ProVolbu.cz.

 

Více informací k nepovinnému očkování jsme sepsaly do článku Očkování proti encefalitidě, žloutence, rotavirům... Nepřeháníme to?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

TBC jsem dala jako nepovinné očkování u druhého syna,protože u prvorozeného toto bylo ještě povinné.

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 18.40

chřipku a rotaviry jsme nedávali

Rulficka48

Rulficka48, 30. 10. 2016, 12.40

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 23.48

Nedávali jsme nic z nepovinných ani doktorka nám to nedoporučovala

mckvak, 22. 7. 2015, 9.11

Super napsane - zvazuju akorat pro malou Prevenar 13 - jinak asi zadny jine nepovinne ockovani.

Estrela113, 29. 7. 2015, 21.43

Také jsem dávala Prevenar 13, proti Rotavirům jsme očkovat nenechávala a kdybych se rozhodovala znovu, opět bych nenechala. Rotavirovou virozu jsme si prošli, dcera měla 9 měsíců, syn 2 roky. U syna úplně v pohodě, za 3-4 dny byl klid. Dceře se ale přidala nějaké virová paréza v obličeji a s tou jsme skončili v nemocnici na neuroinfekčním oddělení. Nebýt obrny, vzládli bychom to také doma. Meningokoka zvažuji, ale nová vakcína je na trhu příliš krátkou dobu a naše dětská lékařka zatím aplikovala jen dvěma dětem, takže vyčkáváme a pravděpodobně očkovat nebudeme.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů