Kinetóza

sledováno 1× zobrazeno 6803×

Vložil(a): NikolaJ, 3. 5. 2016 21.09

Zní to jako zákeřná nemoc. Je to ale jen nepříjemný stav, který dokáže pořádně potrápit, zejména při cestě dopravním prostředkem. Postihuje nejčastěji děti, kinetózou však mohou trpět také senioři nebo zvířata.

Proč?

Příčina kinetózy tkví v našem rovnovážném, tzv. vestibulárním ústrojí – to je velmi malý párový orgán, který se podobá hlemýždi a nachází se ve vnitřním uchu. Tento orgán nás informuje o poloze celého těla a je nezbytný pro udržení rovnováhy. Problém (tedy kinetóza) nastane, pokud mozek dostává rozdílné informace o tom co vidí (tedy z oka) a o tom, co cítí (tedy z vestibulárního ústrojí). Typické je to právě při jízdě autem nebo autobusem: sedíte, nehýbete se, ale váš rovnovážný systém zaznamenal pohyb kupředu, často i nahoru/dolů (pokud jedete Českem, kde se rovný povrch vozovky téměř nevyskytuje), a ještě se díváte z bočního okénka, čímž způsobíte ve vašem vestibulárním systému vjem, že se vaše hlava otáčí dokola. Nebo naopak sedíte, sledujete upřeně jeden bod - třebasedačku před vámi, nebo čtete knížku, ale vaše tělo vnímá pohyb. A pak rozdíl v tom, co vídíte a cítíte způsobí podráždění nervů, klesne vám tlak, zblednete a je vám špatně od žaludku. Máte kinetózu. A jak se projevuje?

Projevy kinetózy

Nejčastěji se projevuje jako nevolnost, to známe asi všichni. Dítě nebo dospělý může být bledý, potit se, mít závrať a bude-li tento stav trvat delší dobu (pojedete delší trasu), bude nejspíš zvracet. Po zastavení pohybu kinetóza obvykle rychle odezní.

Co s tím?

Kinetózu jako takovou nelze léčit. Lze jí ale úspěšně předcházet: můžete-li, cestuje v noci. Dítě bude spát. Ve spánku se kinetóza nevyskytuje, protože máme zavřené oči a mozek tak nedostává rozdílné informace z oka a z vestibulárního ústrojí.

A při cestě přes den? V autobuse nebo autě je vhodné posadit dítě dopředu, kde nejsou tak velké otřesy a může sledovat cestu před sebou. Určitě také znáte volně prodejný lék Kinedryl proti kinetóze. Na trhu jsou ovšem i jiné přípravky ve formě tablet, bonbónů nebo žvýkaček. Podávají se asi půl hodiny před jízdou a pak podle délky trasy v určitých intervalech. Existují také homeopatika na kinetózu (Cocculine). Ta by se měla podávat již večer před jízdou a potom opět podle délky cesty. Více vám o nich prozradí naše odbornice z homeopatické poradny. Stejně dobře proti nevolnosti ovšem fungují také zázvorová lízatka.

Při jízdě dostatečně větrejte. A také by děti před a při jízdě neměly jíst. Pro případ nouze mějte s sebou vždy po ruce pytlík.

Kinetóza není nemoc, nepotřebuje tedy neodkladnou lékařskou péči. Pozoruhodné je, že při častějším cestování kinetóza postupně odeznívá. Trpět kinetózou můžete i při jízdě vlakem nebo lodí. Té, která vzniká právě při jízdě lodí, se pak říká mořská nemoc. Kinetózu významně ovlivňuje psychika. Snadno se tak může stát, že se vám nebo vašemu dítěti udělá špatně, už jen když do auta nastoupíte. Platí to ale i obráceně – podáte-li dítěti bonbón, nebo třeba vitamin a budete mu tvrdit, že je to ten lék a že teď už mu špatne nebude, nejspíš mu opravdu špatně nebude.

Někteří jedinci jsou ke kinetóze zkrátka náchylnější, jiní jsou naopak velmi odolní. I my se s kinetózou potýkáme. Osvědčilo se nám větrat, nedívat se do tabletu nebo knížek, ale dopředu. Při dlouhé trase děláme často přestávky. S jídlem je to u nás složité – jakmile sedneme do auta, ozve se zezadu "Mami, co budeme jíst?" Preventivně proto s sebou vozíme právě Kinedryl. Zázvorová lízátka u nás nemají šanci, právě proto, že to jsou lízátka a také pro lehce pálivou chuť zázvoru. To naše děti nerady.

A co vy, maminky,  jaké máte zkušenosti s nevolností z cest? Trpíte jí vy, nebo vaše dítě? Co se vám osvědčilo? Budeme rády za vaše reakce! Ostatní maminky je jistě také ocení.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí na toto kluci netrpí.

Minnie, 4. 10. 2020, 13.43

První dcera na to trpěla hodně... v autobuse se jí dělá špatně do teď. V autě začala jezdit na podsedáku vepředu a od té doby je klid a zvládne klidně 150 km bez nevolnosti. Další 2 děti zatím naštěstí kinetózou netrpí, ťuk ťuk

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 8.54

Zvládá to dobře, autobus na větší dálky jsme nezkoušeli

AliTero, 27. 3. 2018, 11.54

Ahoj, na mé děti fungují hlavně bylinkové bonbony a různé formy zábavy. A jak píšou na https://pohadkova-rise.cz/nevolnost-aute-prakticke-rady/, tak se vyhněte sladkým nápojům. Radši vodu nebo vlažný čaj.

Aliisha

Aliisha, 24. 1. 2018, 20.28

V autě mi je špatně jen když něco čtu. Skáčou mi písmenka a pak i žaludek

mckvak, 11. 8. 2017, 10.18

Nastesti tim netrpime

Alexx, 15. 6. 2017, 20.54

máte někdo zkušenosti s travel gum?

Kikinka30, 2. 4. 2017, 6.53

Popravde dlouhe cesty mic nemusim,snazime se jezdit na noc

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 15.24

naštěstí se jim špatně nedělá

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 13.29

naštěstí to oba snáší dobře, jen jednou blinkal ten starší z autobusu

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů