Školáci a jejich kreativní rozvoj

zobrazeno 2862×

Vložil(a): Martina Richterová, 27. 10. 2015 18.52

Jak podporovat a rozvíjet tvořivost u starších dětí, tedy u školáků? Každé období s sebou nese trochu jiné požadavky a odlišné zájmy. Starší děti už jsou šikovnější, samostatnější a mají také rozvinutější fantazii. Stále bychom jim však měli pomáhat a podporovat je v tom, co je baví a co jim jde.

Dítě do ničeho netlačte

Rodiče se často dopouští jednoho velkého omylu, když dítě tlačí do něčeho proti jeho vůli. Základní pravidlo zní, nerealizujte si na dětech vlastní sny. Pokud hledáte recept na to, jak vychovat kreativní dítě, pak vás asi zklamu, protože takový recept zkrátka neexistuje.

Na řadu přichází zájmové kroužky zaměřené na činnost, o kterou se dítě zajímá. Každé dítě je šikovné v něčem jiném. Nesnažte se to změnit. Pokud vaše sedmiletá Karolínka krásně maluje, ale pohyb jí nic neříká, baletka z ní patrně nebude. Desetiletý Marek zase rád sportuje, ale jazyky mu příliš nejdou. To samozřejmě neznamená, že se jazyky nebude učit dál. Ale prioritně jej podporujte v tom, co mu jde a co ho baví, aniž by to samozřejmě ovlivnilo školní povinnosti. Stejně tak malou Karolínku by rodiče měli přihlásit na hodiny malování navíc, místo na balet či gymnastiku, kde by jen zbytečně „trpěla“.

Další důležité pravidlo zní, méně je někdy více. Někteří rodiče mají pocit, že dítě potřebuje navštěvovat co nejvíce kroužků, aby mělo rozšířené obzory. To samozřejmě není tak docela pravda. Když dítě doslova „zahltíte“ kroužky, nebude zvládat nic a ještě se zhorší ve škole.

Společný čas je k nezaplacení

Pokud si říkáte, že starší dítě už vás téměř nepotřebujete a vystačí si samo, tak jste na omylu. Samozřejmě si s vámi už nebude tak nadšeně malovat nebo vystřihovat, jako ve čtyřech letech, nicméně můžete spolu podnikat řadu jiných aktivit. Starší dítě se stane „plnohodnotným“ parťákem na výlety, sportování, můžete společně chodit do kina, do divadla, na různá dětská představení pro starší děti nebo třeba hrát společenské hry. A třeba takové LEGO zabaví často i dospělé, tak proč ne školáky. I když se přes týden téměř nevídáte, snažte se dodržet společné snídaně a večeře a víkendy zkuste trávit jako rodina, co to jen půjde.

Podporujte v dětech samostatnost

Tím, že v dítěti budete podporovat samostatnost a nezávislost, mu umožníte rozvíjet se. Čím je dítě starší, tím důležitější je pro něho naučit se samo rozhodovat, hledat samostatná řešení. Touto cestou se můžete dát i v případě špatných známek ve škole. Pokud dítě přinese čtyřku z matematiky, zkuste mu navrhnout, ať samo rozhodne, co by mělo udělat pro to, aby si známku opravilo. Tohle pravidlo lze uplatnit u starších dětí (kolem deseti let).

Stimulujte dítě novými věcmi

Aby se dítě mohlo dostatečně rozvíjet, potřebuje k tomu dostatek podnětů. Snažte se dítěti vytvořit pestrý program na prázdniny a volné dny, podnikejte společně výlety na hrady a zámky, navštěvujte galerie a muzea (s ohledem na věk dítěte). Zároveň mu však dopřejte také vlastní vyžití. Jak na to? Zkombinujte jeho nápady s vlastními podněty. Můžete tak vyrazit na hrad a zároveň navštívit to nové hřiště, které je nedaleko. Vězte, že i takové nenápadné a běžné činnosti mohou rozvoj dítěte ovlivnit.

Malujte, tvořte, vařte a učte se!

Společně se svými ratolestmi můžete dělat celou řadu činností. Najděte si na to dostatek času a nechte je dělat to, co děláte vy, pokud o to mají zájem. Například pečení vánočního cukroví baví snad všechny děti. S mladšími dětmi můžete tvořit - inspiraci najdete v naší Kreativní dílně. Určitou formou zábavy může být i společné učení. Co třeba zkusit naučit se slovní úlohy formou hry? Umíte dobře anglicky? Povídejte si každý den určitou dobu s dítětem pouze v angličtině. Dávejte si hádanky (vhodné pro menší děti). Skvělé jsou také vědomostní, postřehové a tvořivé hry (například Aktivity, Pexeso, již zmiňované LEGO, karty a jiné). Pamatujte si, že čím je dítě starší, tím abstraktnější metody pro rozvoj jeho kreativity lze využívat. Co třeba zkusit hru se slovy? Takový slovní fotbal lze hrát například i při cestě ze školy.

Pár rad závěrem

Dejte svému potomkovi dostatek prostoru, volnosti, možnost rozhodovat se a podílet se na zásadních činnostech. Na druhou stranu se mu dostatečně věnujte, nikdy dítě neodbývejte. Společně strávený čas je doslova k nezaplacení. Pamatujte, že dítě se toho nejvíce naučí právě od vás.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 4. 4. 2023, 8.57

Já si myslím, že nějaké aktivity a tvoření je pro děti fakt velice důležité. My sami nakupujeme pravidelně na internetovém obchodě zaměřeném na tvoření, tedy zde : https://www.pepe.cz/ a mají tam fakt fajn věci. Mě osobně nejvíce baví ty věci na kaligrafii a obecně umělecké zpracování písmen a textu. To se mě líbí už od mala. No a pak ještě spoustu dalších věcí na tvoření s dětičkami.

evaevik

evaevik, 31. 10. 2021, 1.56

Ano děti mají rády různé aktivity a zábavu.

naštěstí se kluci zabaví sami.

Minnie, 16. 9. 2020, 16.35

S dcerou je to lehké, chodí na mažoretky už pátý rok a stále ji to baví. A letos chce přidat keramiku.

Žofinka

Žofinka, 29. 6. 2018, 20.37

Přijde mi, že čím je starší, tím je těžší je zaujmout

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 18.50

najít rovnováhu mezi kontrolováním a uspokojováním svých cílů a jeho vlastním rozhodováním je obtížné

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 15.48

ono je i těžké, co dítě baví, jeden rok je to fotbal, druhý plavání, třetí kreslení... takže odhalit to pravé je težké

mckvak, 18. 11. 2015, 22.13

Uz se na tohle obdobi moc tesim

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů