Když se kojit nedaří, aneb umělá mléka

zobrazeno 9092×

Vložil(a): NikolaJ, 3. 11. 2014 15.27  (aktualizováno 26. 7. 2019 9.39)

Všichni víme, že mateřské mléko je pro miminko to nejlepší. Jenže co když se kojení nedaří? Pokud kojení z nějakého důvodu není možné, všechny pokusy selhaly nebo prostě kojit z nějakého důvodu nechcete, jedinou možností pro vaše miminko je umělé mléko. Jak vybrat pro vašeho drobečka to správné a co vše budete ke krmení potřebovat?

Zkusila jste úplně všechno, úspěch nikde a do vaší duše se vkrádá splín. Za každým rohem vidíte vyčítavé pohledy, že jen krkavčí matka nedá svému zlatíčku to nejcennější. Ještě než se vydáte koupit do lékárny nebo drogerie náhradní mléko, zkuste kontaktovat laktační poradkyni. Někdy stačí jen podpora a porozumění, aby se laktace rozběhla třeba jen částečně.

A když to skutečně nejde, podívejte se na to jinak. Pro miminko je ze všeho nejdůležitější spokojená a fungující máma. I na umělé výživě se dá růst a zdravě se vyvíjet. Velká část naší generace je toho důkazem.

Jaké mléko vybrat?

Je na vás, jakou značku mléka si zvolíte, nabídka je široká. Pediatr vám obvykle nabídne výživu od výrobce, s nímž nějakým způsobem spolupracuje. Pokud vašemu dítěti chutná, je to fajn, ale jestliže mu nechutná, neváhejte a vyzkoušejte jiného výrobce. Nenuťte dítěti konkrétní mléko jen proto, že vám ho doporučil odborník.

Ačkoliv najdete ve většině mlék zhruba totéž, tedy bílkoviny, tuky, laktózy, vitamíny a minerály, mohou se lišit obsahem vlákniny, nukleotidů a mastných kyselin. Tyto rozdíly nijak významně neovlivňují vývoj a růst vašeho miminka. Jde spíš o to, co mu chutná.

Výrobci kojeneckých mlék se snaží mateřské mléko co nejvěrněji kopírovat. Výchozími surovinami jsou kravské mléko, sója i mléko kozí. Umělá mléka nejsou chemicky konzervována, nedochází k tepelnému znehodnocení a ani nehrozí, že by byla nějak kontaminována.

Základní druhy umělých mlék

Největší výhodou mateřského mléka je, že se svým složením průběžně přizpůsobuje růstu a vývoji dítěte. Umělá výživa se o to také snaží, proto se vyrábí v několika stupních podle věku malého strávníka.

Počáteční mléka

Nemůže-li být vaše dítě od narození kojeno, pořiďte stupeň 1, jsou to mléka do čtyř nebo šesti měsíců. Hladovci ocení počáteční mléko s označením forte, extra nebo good night, obohacené o bílkovinu kasein, která se tráví delší dobu.

Pokračovací mléka

Bývají označována číslovkou 2 a nejsou vhodná jako jediná výživa. To znamená, že se mají podávat od chvíle, kdy začnete s prvním příkrmem. Určitě toto mléko nenabízejte dítěti mladšímu čtyř měsíců, kterému by příliš zatížilo organismus.

Batolecí mléka

Mléko s označením 3 - Junior můžete použít od prvních narozenin. Batolecí mléko je bohatší na vitamíny, železo, stopové prvky, probiotika i prebiotika. Dítěti vydrží až do tří let věku. Často si můžete vybrat z několika příchutí.

Pro nedonošence a děti s nízkou porodní váhou

Takové miminko nemá ještě dovyvinutý trávicí systém. Odborníci doporučují podávat mu toto speciální mléko, dokud nedosáhne váhy 2,5 až 4 kilogramy.

Antirefluxní mléka

Pokud vaše miminko trpí silnými kolikami, hodně blinká, nebo má dokonce tzv. jícnový reflux, zkuste toto mléko. Je zahuštěné rýžovým nebo bramborovým škrobem či vlákninou ze svatojánského chleba a dítě ho snadněji udrží v žaludku. Poznáte jej podle označení AR.

Mléko se sníženým obsahem laktózy

Pokud vaše dítě neprospívá, nadýmá se a trpí průjmy, navštivte pediatra, který možná zjistí alergii na laktózu. Pak budete potřebovat speciální mléko, které jí obsahuje jen minimum.

Hypoantigenní a hypoalergenní mléka

Mléka s trochu odlišným složením jsou určena miminkům s potravinovou alergií či s možným vysokým rizikem vzniku a rozvoje alergií. Balení je označeno písmeny HA a číslicí, která odkazuje na věk dítěte.

Sójová mléka

Neobsahují laktózu ani sacharózu, a proto z nich bude mít radost rodič dítěte, které má problémy se vstřebáváním v trávicím ústrojí. O použití sójového mléka pro děti, které mají alergii na mléko kravské, se poraďte s lékařem. Ne vždy je to správná volba.

Kdy podávat obyčejné kravské, ovčí, kozí a jiné mléko?

Kravské mléko, ani to pasterizované z obchodu a ani to s prodlouženou trvanlivostí, nepodávejte svému dítěti po celý první rok života. Upravené kravské mléko s obsahem tuku 2 až 3% můžete nabídnout ročnímu potomkovi včetně dalších mléčných výrobků. Mléka s označením light v obchodech přehlížejte, pro děti nejsou vhodná. Pokud má vaše dítě alergii na kravské mléko, kozí ani ovčí ho nezachrání, neboť je vysoká pravděpodobnost, že mu budou rovněž vadit. Opět platí, poraďte se s lékařem.

Krmení z láhve

Na rozdíl od kojených dětí, kterým příroda příjem energie vhodně reguluje, dostávají děti krmené z láhve stále stejnou hodnotu, kterou postupně navyšujete. Děti krmené z láhve častěji tloustnou a dle studií jim hrozí obezita i v dospělosti. Může být i častější kolika a zácpa. Uměle krmená děťátka bývají déle sytá, protože se náhražka pomaleji rozkládá, a tak se nedivte, že nepapají tak často jako kojená miminka.

Výhodou umělé výživy je skutečnost, že dítě může nakrmit kdokoliv jiný než maminka.

Láhve a savičky

Každá lahvička má svoje. Plastové jsou nerozbitné, lehké, levnější, ale také se časem zašpiní a čištění není nic moc. Skleněné jsou odolnější, nevadí jim vyšší teploty a nezabarví se. Taky jsou ale o něco dražší a mohou se rozbít. Ze saviček mají miminka raději přírodní gumu než silikon. Kromě tvaru saviček si všímejte otvorů. Mléko má jinou hustotu než čaj nebo voda. Savička s nejmenší dírkou a tedy nejpomalejším průtokem je určena novorozencům. Od půl roku si už dítě s rychlým průtokem většinou poradí.

Krmení by se mělo nést v duchu pohody a klidu, i když nekojíte. Na jedné ruce držte miminko a druhou vyvolejte sací reflex hlazením po tvářičce. Pak už jen přiložte láhev. Časem vychytáte velikost dudlíku. Důležité je odříhnutí, to kvůli vzduchu, který může miminko spolykat, pak ho tlačí v bříšku. Mléko by mělo téct pomalu, aby krmení trvalo zhruba patnáct až dvacet minut a miminko příliš nehltalo. Během prvních měsíců všechny části lahvičky denně vyvařujte, později už to stačí párkrát za týden. Vždy mějte doma dostatečnou zásobu mléka.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • bílkovina kasein

    hlavní bílkovina obsažené v mléce, kde tvoří asi 80% všech mléčných bílkovin; řada mléčných výrobků je založena na srážení kaseinu

  • jícnový reflex

    zpětný tok žaludečního obsahu ze žaludku do jícnu

  • laktóza

    mléčný cukr, který je obsažen zejména v mléce

  • mastné kyseliny

    jsou jedním ze základních energetických substrátů; ukládají se především v játrech; slouží jako zdroj energie

  • nukleotidy

    stavební kameny nukleových kyselin a kofaktorů, které v buňce přenášení energii; důležité v období růstu, stárnutí, regenerace a na posílení imunity

  • pediatr

    lékař, který pečuje o zdraví kojenců, dětí a mladistvých do 18 let

  • probiotika

    živý organismus přidávaný do potravin či krmiv, který má příznivě ovlivnit zdraví konzumenta zlepšením rovnováhy jeho střevní mikroflóry

  • sacharóza

    v běžné řeči označována jako cukr; skládá se z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy; používá se jako sladidlo

  • sterilizátor

    plastová nádoba, která se používá na hygienické vyčištění lahviček, saviček a dudlíků pro miminko; rozlišujeme sterilizátory parní elektrické nebo do mikrovlnné trouby; horká pára dokonale zničí během chvilky všechny bakterie

Diskuze k této stránce (31 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Drahuska, 16. 9. 2022, 21.16

Já sice nekojím, ale řeším úplně jiný problém, a to ten, že to u dcerky vypadá na alergii na mléčnou bílkovinu nevíte jestli ta kozí mléka dětem chutnají?

IvčaSemi, 23. 9. 2022, 22.49

Tak v tom kozím mléku není nic, co by dítě dráždilo a je chutné konkrétně to co má nase-mleko.cz má velmi dobré hodnocení od maminek a dává ho dítěti i moje sestra a přechod z klasického mléka na kozí nebyl vůbec žádný problém.

Drahuska, 2. 10. 2022, 11.53

No budeme na něj muset přejít, protože problémy se jenom zhoršují

IvčaSemi, 14. 10. 2022, 17.11

Za zkoušku nic nedám, věřím tomu, že se stav zlepší https://www.nase-mleko.cz/kategorie/kojenecke-kozi-mleko/

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.13

teď kojím syna nejdéle,zatím 3 měsíce,ale musím uznat,že 1x za den musím dát UM,aby byl spokojený 3 starší kluky jsem kojila ani ne měsíc.

Witchie, 28. 8. 2019, 10.54

U nás byla kojení obrovská anabáze, pod tlakem, že kojit může každá, že jsem o rozkojení pokoušela neuvěřitelných 8 měsíců. Upřímně, příště bych to vzdala dříve, za ten stres to nestálo myslím ani pro mě ani pro malého...

Bar.Ca., 28. 8. 2019, 7.28

kojení nám šlo skvěle, takže jsme umělou výživu ani nevyzkoušeli...

Ketris

Ketris, 12. 8. 2019, 8.02

Ja kojila do 2 let.. ale proti UM nic nemam

Trendyterka

Trendyterka, 2. 8. 2019, 22.34

V tomto jsme měli velké štěstí a řešit jsem to nemusela vůbec .

Blankasiro, 30. 7. 2019, 22.40

Dávali jsme od 6 měsíce kozí mléko od Naše mléko a naprostá spokojenost. Bio kvalita a skvělá tolerance. Rozhodně doporučuji

Teryk92, 28. 7. 2019, 14.23

Takových druhů Máme v zásobě koupené jedno balení UM, kdyby byl nějaký problém s kojením ale doufám, že ho nebudeme muset použít.

patricia077

patricia077, 26. 7. 2019, 12.40

Taky to mám za sebou a jsem ráda, že už to nemusím řešit, naštěstí teď už vím co a jak

Ivana.78, 3. 2. 2019, 13.28

Dcera se nechtěla přisát,v porodnici mi neporadili,jen mi dali odsávačku a ukázali,jak ji mám krmit lahvičkou.Jelikož jsem měla málo mléka, tak jsem musela přikrmovat od začátku.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů