Léčení bylinkami

zobrazeno 10183×

Vložil(a): Jana N., 12. 6. 2015 20.40

Při pohledu na hromadu využívaných léků, sirupů a kapek si možná říkáte, jestli to nejde jinak, šetrněji. Copak není možné vyléčit virózy přírodní cestou? Je. Ale u malých dětí je zapotřebí opravdu velké opatrnosti.

Od podzimu do jara není nouze o běžné choroby, které si děti mezi sebou předávají. S nástupem do mateřské školy je rýma, kašel nebo angína na denním pořádku.

Pro miminka

Plně kojené děti obvykle všudypřítomným virům úspěšně odolávají. Mateřské mléko obsahuje dostatečné množství užitečných látek, které posilují obranyschopnost. Onemocní-li maminka, v mléce předává kojenci potřebné protilátky. Tedy nejlepší přírodní lék pro miminko je mateřské mléko.

Od šesti měsíců

Pro kojence je vhodné používat produkty z lékárny, které mají atesty. Na podporu imunity, onemocnění dýchacích cest, při bolestech bříška nebo při kašli můžete dítěti podat speciální čaje. Nejčastěji jsou z lípy, divizny, jitrocele, měsíčku lékařského, heřmánku, kopřivy nebo fenyklu. Čaj nepřislazujte a dodržujte doporučené dávkování.

Můžete si také vybrat z různých sirupů na odkašlávání. Pro kojence je schválený jitrocelový a břečťanový. Vždy se v lékárně poptejte na nejnižší věk dítěte, kterému můžete přípravek podávat.

Pro roční dítě

Od jednoho roku je výběr o něco bohatší. Můžete použít všechny léky určené pro kojence. U sirupů můžete použít navíc mateřídouškový a lipový.

Zkuste kapky s výtažky z africké pelargonie (na trhu se prodávají pod názvem Kaloba), fungují jako přírodní antibiotikum a jsou vhodné od jednoho roku. Podobně působí i lichořeřišnice, kterou si můžete pěstovat ze semínek v květináči a jíst květy, listy i stonky. Lze ji ale koupit i jako tinkturu.

Pro děti starší 3 let

Od tří let už může vaše dítě skoro všechno, je dobré se ale informovat u odborníků, které bylinky jsou vhodné a na co. 

Nejčastější formou podání bylinek jsou čaje, sirupy nebo tinktury.

Na bolest v krku

Dobrý je čaj z lipového květu a šípku. Účinná jsou také kloktadla, například kombinace řepíku, šalvěje, květu měsíčku či mateřídoušky. Pomůže také žvýkání lístku netřesku a již zmiňovaná lichořeřišnice.

Kašel

Kašel tlumí úspěšně jitrocel. Nejčastěji se používá ve formě sirupu. Výborně pomáhá např. i homeopatický přípravek Stodal sirup. Od kašle uleví pití čaje z lípy, která usnadňuje vykašlávání, a také z černého bezu nebo šípku. Pomáhá i anýz, látky v něm obsažené jsou dobré na odkašlávání, uvolňují nosní dutiny a pomáhají rozpouštět hlen.

Zánět nosních dutin a rýma

Na rýmu lze použít např. homeopatika Coryzalia, spolu se sprejem Euphorbium compositum účinně uvolní dutiny a zmírní rýmu i bolesti hlavy.

Při zánětu nosních dutin je dobré také inhalovat éterické oleje. Nechte dítě asi 10 minut vdechovat horkou páru s dvěma až třemi kapkami oleje z eukalyptu, který má silné antiseptické účinky. Nebo nakapejte pár kapek například na kraj polštáře.

Při onemocnění dýchacích cest bychom měli doplňovat vitamin C. Ten se nachází např. v citrusových plodech, rakytníku nebo jej lze do organismu dostat ve formě vitamínových preparátů vhodných i pro děti. 

Na posílení imunity můžete dítěti podat rakytníkový sirup, tinkturu z třapatky nebo např. výtažky z hlívy ústřičné. 

Průjem

Pokud trápí dítě průjem, vyzkoušejte  čaj z hluchavky bílé. Tato bylina příznivě ovlivňuje činnost střev a stolice. Na jeden šálek použijte 1 lžičku hluchavky bílé. Pije se 2-3krát před jídlem. Průjem tlumí také majoránka, vařená mrkev a borůvky.

Zácpa

Zařaďte do jídelníčku celozrnné pečivo místo bílého, přidejte zeleninu v syrové i vařené podobě. Ráno na lačno dejte dítěti kompot ze švestek. Jemným přírodním projímadlem jsou sezamová semínka. Namleté je podávejte dítěti pravidelně po několika čajových lžičkách denně. Jako dobré projímadlo působí také kysané zelí.

Předepíše-li lékař vašemu dítěti jakékoli léky, poraďte se s ním o vhodnosti podávání bylinkových čajů, sirupů a jiných přípravků, které máte v úmyslu vyzkoušet za účelem co nejrychlejšího a účinného uzdravení.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • antiseptikum

    protimikrobiální látka, protizánětlivá, antibakteriální

  • tinktura

    bylinný výluh získaný extrakcí rozpouštědlem - nejčastěji alkoholem

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

bylinky nepoužíváme.

Minnie, 26. 8. 2020, 19.48

Super článek, díky za něj

Monuli, 16. 10. 2019, 14.22

Hezký článek 👍

klobuk, 26. 1. 2019, 21.16

bylinky používame, ale žial nie vžy zaberú

vendy.z, 7. 12. 2018, 20.08

nejlepší je léčení jako za stara.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.49

Byliny jsou skvělé a hlavně je to přírodní

Misa Krejcikova, 13. 2. 2018, 19.24

Na bolení v krku používáme angiovnik.na rýmu bolení hlavy rymovnik.mamca pěstuje ruzne léčivé bylinky.Netresk má podobné léčivé účinky jako aloe Vera.

Kristy Sim

Kristy Sim, 27. 12. 2017, 19.01

Zajímavé tipy

Gabill, 29. 11. 2017, 19.30

Bylinky pouzivam pri chorobach casto, vacsinou ako podporny prostriedok pri liecbe. Vacsinou robim caje alebo sirupy.

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 10.43

bylinky mám moc ráda

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů