Regulujte projevy pocení přírodním deodorantem

zobrazeno 5199×

Vložil(a): NikolaJ, 25. 6. 2016 15.03  (aktualizováno 31. 5. 2018 13.46)

Pocení je přirozený mechanismus na regulování tělesné teploty a pro člověka je nezbytné. Bez pocení bychom se přehřívali, což by bylo životu nebezpečné. Je přirozené se více potit v teple, při tělesné námaze, nebo když máme horečku. Pot nás zalije také ve chvílích nervozity, zlosti, v rozpacích nebo ve strachu. Zvýšit frekvenci pocení mohou také hodně kořeněná jídla, nikotin, léky a kofein. Jak si ale s pocením a jeho nepříjemnými projevy poradit? Pomohou bylinky? Pojďme se na pocení podívat zblízka.

Pocení očima společnosti

V běžném mezilidském styku se nehledí na jeho základní funkci, tedy ochlazování těla, ale hledí se na něj spíše negativně, protože bývá spojováno s mokrými fleky v podpaží, na zádech, vlhkými dlaněmi, čelem a samozřejmě charakteristickým zápachem. Pro naše tělo je pocení ale opravdu důležité. Při pocení se naše tělo nejen ochlazuje, ale také vyměšuje řadu škodlivých a nebezpečných látek.

Na těle máme zhruba tři miliony potních žláz, nejvíc jich je však na chodidlech a dlaních, dále pak v podpažní jamce, v tříslech, na zádech a v okolí ňader. Samotný pot je v podstatě bez vůně či zápachu. Skládá se z 99 % z vody a rozpuštěných pevných látek – nejvíce chlorid sodný, močovina, kyselina močová, kyselina mléčná, mastné kyseliny, některé aminokyseliny, kreatinin. Pot má kyselé pH. Nepříjemný pach potu vzniká až tehdy, když bakterie na pokožce a chloupcích začnou rozkládat bílkoviny a mastné kyseliny obsažené v potu z velkých žláz. Teplo a vlhko v podpaží je ideálním prostředím pro množení těchto bakterií. Jak si s tímto jevem účinně poradit?

Jak na pocení

Většině lidí pomáhá pravidelné mytí, nicméně mnoho lidí trpí přetrvávajícím zápachem, obzvláště v místech nadměrného pocení, jako je podpaží a chodidla. Časté sprchování samozřejmě pomáhá, ale bohužel zápach mnohdy přetrvává bez ohledu na důkladnou osobní hygienu.

Každopádně lze ale proti pocení a jeho zápachu účinně bojovat. A to jak klasickými antiperspiranty, tak přípravky na přírodní bázi, které neucpávají potní póry a zároveň působí deodoračně, čímž projevy pocení regulují. Výběr vhodného deodorantu provází mnoho otázek: Jaké by měl mít vlastnosti? Jaké složení? A jak často je vhodné deodorant použít? Pro jemnou pokožku podpaží je nejdůležitější citlivý přístup a používání takových přípravků, které ji nepodráždí a ochrání, aniž by narušovaly její přirozené fungování. Přírodní deodoranty pomáhají omezit vznik tělesného zápachu a přitom nechávají pleť dýchat a fungovat tak, jak je jí přirozené. 

Pozornost, kterou věnujete výběru přípravků, jimiž pečujete o pokožku obličeje a celého těla, se vám stonásobně vrátí. Platí to i v případě, kdy vybíráte přípravky pro péči o citlivá místa, ke kterým pokožka podpaží rozhodně patří. Jemná kůže podpažní jamky je náchylnější k podráždění než jiná místa, a to mějte na paměti i při výběru deodorantu. Ten by měl být velmi jemný a ohleduplný k jejímu přirozenému fungování.

Deodoranty a antiperspiranty - jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Deodoranty obsahují antibakteriální látky, které omezují působení bakterií a tím pomáhají předcházet vzniku nepříjemného zápachu vznikajícího rozkladem potu. Ty přírodní bývají připraveny z přírodních surovin, které jsou k pleti velmi šetrné a díky tomu jsou i velmi dobře snášeny. Neobsahují konzervační látky, syntetické vůně ani barviva. Také mechanické rozprašovače takových přírodních přípravků fungují bez využití hnacích plynů, které zatěžují životní prostředí. Deodoranty na přírodní bázi neobsahují např. aluminiové soli, které uzavírají potní póry. Součástí těchto deodorantů nejsou syntetické vůně, barviva nebo konzervační látky, nezabraňují přirozenému procesu pocení a jsou vyrobeny bez jakýchkoliv škodlivých substancí.
  • Antiperspiranty omezují tvorbu potu potními žlázami. Většina antiperspirantů obsahuje soli hliníku, které fungují na principu mechanického uzavření potních žláz. Tím je velmi významně omezena produkce potu v ošetřené oblasti. Preparáty je nutno zpočátku nanášet opakovaně během 5-7 dnů, dále pak jen, pokud se pocení obnoví. Nevýhodou je časté podráždění pokožky, která bývá zarudlá, svědivá až pálivá, což v některých případech použití limituje.

Extrémní pocení

I u pocení je potřeba mít se na pozoru. Pocení může být i signálem, že s naším tělem není všechno v pořádku. Nadměrné pocení, které není důsledkem zvýšené fyzické námahy nebo silného emocionálního stresu, se nazývá hyperhidróza. Nadměrné pocení se vyskytuje u 3-4% osob, a protože může být příznakem závažného onemocnění, není vhodné tento příznak podceňovat. Všechny formy hyperhidrózy přinášejí svým nositelům významné psychosociální obtíže a tělesnou nepohodu. Doprovází řadu chorobných stavů jako jsou endokrinní nemoci, typicky menopauza nebo zvýšená činnost štítné žlázy, hypoglykémii u cukrovky, nádorová onemocnění, neurologické nemoci jako například syndrom karpálního tunelu, a dalších. Potíte-li se tedy extrémně, možná byste měla navštívit svého praktického lékaře.

Bylinkami proti pocení

Nejznámější bylinkou proti pocení je šalvěj. Můžete ji používat buď jako čaj (popíjení zhruba tří šálků šalvějového čaje během celého dne), nebo jako koupel (6 hrstí sušené šalvěje zalijte 2 litry horké vody a nechte 20 minut louhovat, poté bylinkový nálev scedíte a přilijete do koupele). 

Pocení tlumí také jablečný ocet, ze kterého si můžete připravit osvěžující koupel, stačí přidat 1 hrnek octa do vany s teplou vodou. Stejně tak můžete použít i jedlou sodu (jako koupel, nebo přímo do podpaží).

Pokud se potíte zejména v noci, uvařte si bylinkový čaj: 50 g natě vřesu a zlatobýlu, 20 g natě šalvěje, 30 g natě rozrazilu a přesličky a 10 g plodů borůvek. Připravenou směs zalijte 0,5 l vroucí vody, přikryjte pokličkou a louhujte 20 minut. Bylinkový čaj proti nočnímu pocení popíjejte po celý den. Na noční pocení způsobené klimakteriem jsou účinné fytoestrogeny, nejlépe extrakt z květů jeřábu ptačího.

Některé lidi trápí také nadměrné pocení nohou a časté mykózy. V tomto případě stojí za vyzkoušení přesličková tinktura: 150 g přesličky, 30 g dubové kůry a 200 ml lihu. Bylinky vsypte do lahvičky, přilijte líh a směs nechejte 2 týdny louhovat. Tinkturu přeceďte, přelijte do nádoby z tmavého skla a každý večer po umytí potírejte tinkrutou chodidla a prostory mezi prsty.

 

 

Maminky, a jak jste na tom v těchto vedrech vy? Jaké jsou vaše osvědčené tipy, jak s pocením zatočit, máte nějaký oblíbený deodorant nebo antiperspirant?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (45 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

děkuji za typ,vyzkouším,používám niveu a ta mi moc nepomáhá.

Siska, 16. 11. 2020, 20.29

Já jsem se potila celkem hodně a krom Electro Antiperspirantu mi nic nepomohlo.

Žofinka

Žofinka, 7. 7. 2018, 10.38

tak já mám pocit, že pot více smrdí a i se více člověk zpotí v syntetice, takže bavlna to jistí

evaevik

evaevik, 11. 6. 2018, 17.51

Já mám osvědčený deodorant Nivea.

jitka46

jitka46, 13. 2. 2019, 22.21

Nivea je za mě také nejlepší. tuhý i sprej

jitka46

jitka46, 8. 6. 2018, 22.48

také zatím používám běžné deodoranty z drogerie

Kikinka30, 7. 6. 2018, 7.38

Zajímavý článek 👍

Janako

Janako, 3. 6. 2018, 21.26

Já používám klasické deodoranty. Jaké jsou ale ty deo na přírodní bázi?

Tenderka, 1. 6. 2018, 11.19

zaujimave tipy, bylinky mozem

jkubeso, 1. 6. 2018, 7.14

Používám antiperspirant, naštěstí na velké pocení netrpim, ale ve vedrech to ani jinak nejde

vaniilla, 24. 9. 2017, 20.09

Antiperspiranty jsem kdysi používala, ale teď už dlouho mám jen deodoranty. A v jejich účinnosti velký rozdíl nevidím.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů