Jak funguje tvorba mateřského mléka

zobrazeno 54050×

Vložil(a): KPinarcioglu, 30. 3. 2016 21.53  (aktualizováno 13. 8. 2017 21.53)

My, ženy, přicházíme na svět pro kojení náležitě vybaveny. Pro tvorbu mléka a kojení jsou perfektně uzpůsobeny všechny typy prsou - malá či velká, s dlouhými či plochými bradavkami, tmavými nebo světlými. Z kojení se někdy dělá zbytečně věda, tlak okolí je vysoký, což na klidu nepřidá. Navíc pokud je žena prvorodička, zatím s kojením vlastní zkušenost nemá a ze všech stran se jí dostávají různé (často protichůdné) rady, může být na problém zaděláno. Co může tvorbu mateřského mléka ovlivnit? Jak vzniká?

Doslova každá kapka kolostra a mateřského mléka je cenná a má pro miminko nedocenitelný význam. Proto nepodceňte přípravu na kojení. V rámci našeho Videoprůvodce těhotenstvím, porodem, kojením a šestinedělím jsme pro vás natočily samostatný díl Kojit není věda, když víte jak, ve kterém se dozvíte, jak by mělo vypadat první přisátí miminka (nejlépe už na porodním sále), jak na správnou techniku kojení, jaké jsou nejčastější problémy a také na tu spoustu mýtů, které se nad kojením vznáší. Vážíme si toho, že si na natáčení udělaly čas MUDr. Mgr. Magdalena Chvílová Weberová - primářka dětského oddělení v havlíčkobrodské nemocnici, která je velkou propagátorkou kojení a bondingu, pracuje hodně s nedonošeními dětmi právě na podpoře kojení a také Mgr. Kateřina Anna Šrubařová - certifikovaná poradkyně pro kojení a nošení dětí, lektorka vědomé a aktivní přípravy na mateřství a rodičovství. 

V tomto článku se podíváme na to, jak vlastně mateřské mléko vzniká a jaké hormony vznik ovlivňují.

Tvorbu mateřského mléka ovlivňují zejména hormony

Mateřské mléko se tvoří v mléčné žláze, konkrétně ve žlázových buňkách mléčné žlázy odkud přechází do vývodů, a v jejich části v oblasti dvorce prsu se hromadí. Pro tvorbu mateřského mléka potřebujeme nejen správné „zařízení“, ale toto zařízení musí také dostat znamení, že je čas mléko vyrobit a uvolnit. Důležitou roli v tomto procesu hrají hormony Prolaktin a Oxytocin, které řídí tvorbu a regulaci množství mateřského mléka. Jejich hladina může stoupat či klesat dle daného momentu, podle atmosféry, ve které žena své děťátko kojí poprvé.

Napadá-li vás i otázka, kdy se tento proces odstartuje, mám pro vás odpověď. Již od II. trimestru těhotenství se začíná uplatňovat hormon Prolaktin, který spouští tvorbu prvních kapek mleziva.

Jaká je role Prolaktinu?

„Pro-laktin“ v latině znamená „pro mléko“ a je hormonem, který ovlivňuje tvorbu mateřského mléka. Někdy je nazýván „hormonem mateřství“ nebo „hnízdění“. Stoupá do 2 hodin po porodu, proto je velice důležité časné přiložení miminka k prsu matky. Proto se po císařských řezech, kdy není proveden bonding, kojení často spouští hůř a později. Stejně tak pokud je po porodu dítě odděleno od matky a není oběma dán dostatek soukromí a prostoru (tak zvaná Zlatá hodinka), nespustí se tak silně tvorba hormonu Prolaktinu a kojení nastupuje později. Také umělé podání Oxytocinu při porodu, případně hormonální vyvolání porodu, velmi intenzivně ovlivňuje vlastní produkci hormonu Prolaktinu. Ten je totiž s přirozenou tvorbou Oxytocinu, ke kterému se dostaneme za chvíli, velmi úzce propojen.

Nejvíce prolaktinu se tvoří v noci a mimo jiné dopřává matce relaxaci, někdy i ospalost, takže je žena schopná dostatečného odpočinku, i když v noci kojí. Samozřejmě dlouhodobé noční kojení po dvou hodinách na energii ženy má velký vliv, ale můžete si být jisté, že kdyby nefungovala tvorba Prolaktinu, bylo by to ještě mnohem náročnější. Příroda má tyto souvislosti velmi dobře vyladěné. Dobré je, když s miminkem spíte blízko sebe a nemusíte na kojení úplně vstávat z postele.. jen si ho třeba z postýlky přiražené k vaší posteli přendáte k sobě a v polospánku nakojíte. Mnohdy se ženy i miminka na kojení ani neproberou úplně stoprocentně a ráno není žena schopna s jistotou říct, kolikrát v noci vlastně kojila. 

A jaká je tedy role Oxytocinu?

Oxytocin je hormon zodpovědný za vypuzovací, ejekční reflex. Ovlivňuje tok mateřského mléka a tvoří se rychleji než Prolaktin. Oxytocin působí dříve, tedy ještě než začne miminko sát a to díky dotekům, vzpomínkám nebo pohledu na dítě. Proto je velice důležitý tzv. kontakt skin to skin, neboli kontakt kůže na kůži, kdy je novorozeně ihned po porodu položeno na hruď matky. Oxytocin bývá nazýván „hormonem klidu, lásky a léčení“. Tento hormon ovlivňuje mateřské chování, zavinutí dělohy, a odloučení placenty, a je sám ovlivněn stresem. Čím klidnější jste při porodu, tím vyšší je vaše produkce Oxytocinu. Proto je dobré si předem dobře zjistit, jak to chodí ve vámi vybrané porodnici.. podívat se můžete na stránky MujPorod.eu, kde najdete mimo jiné také zkušenosti tisíců maminek s jejich porody, promítnuté do jednotlivých porodnic ve statistikách.

Co a k čemu jsou inhibiční proteiny?

Inhibiční proteiny jsou látky bílkovinné povahy, které nesmím zapomenout zmínit. Tvoří se v přeplněném segmentu mléčné žlázy. Dokáží utlumit tvorbu prolaktinu a v případě přebytku snižují tvorbu mateřského mléka.

Mateřské mléko jako nejlepší start

Mateřské mléko je pro dítě tím nejlepší startem do života. Je lehce stravitelné a přispívá k ochraně dítěte před mnoha chorobami, alergiemi a infekcemi. Je vždy dostupné, má vhodnou teplotu a je pro miminko po dobu asi šesti měsíců jedinou potřebnou potravou.

Mateřské mléko je jako zázračná tekutina, obsahující přesně takový poměr látek jaké dítě v danou chvíli potřebuje.

Prvním nápojem miminka je mlezivo neboli kolostrum. Je to husté žlutavé mléko nabité bílkovinami, které je ve vašich prsou přítomno v posledních několika měsících a v prvních dvou nebo třech dnech po porodu. Mlezivo je plné protilátek, enzymů, imunitních faktorů a dalších látek pro miminko přínosných. Po kolostru následuje mléko většinou ve víc než hojném množství, které je svým složením přizpůsobeno potřebám dítěte. Tvorba mléka úzce souvisí s množstvím, které je odebíráno, tedy platí, že poptávka reguluje nabídku.

Mateřské mléko je zdrojem bílkovin, tuků, vápníku, vitamínů. Posiluje imunitu a jeho imunologické vlastnosti se zvyšují s věkem dítěte, snižuje výskyt alergií. Je také klíčovým zdrojem energie a esenciálních mastných kyselin a poskytuje podstatné množství určitých mikroživin.

Mateřské mléko je stále velmi kvalitní i po 1. a 2. roce života.

O tom jak správně kojit, jak dlouho a jak často, a některé další informace se dozvíte v našem článku Jak správně a jak často nakojit miminko.

 

Z vlastní zkušenosti víme, že okolo kojení vzniká spousta otázek. Také si některé kladete? Neváhejte se obrátit na naše odbornice v Laktační poradně, mezi které patří i Kristýna, autorka článku.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
7

Pojmy použité v článku:

  • inhibiční proteiny

    látky bílkovinné povahy, které snižují tvorbu prolaktinu, potažmo mateřského mléka

  • mlezivo

    prvotní mléko, které se tvoří v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno asi 3 – 5 dní po něm

  • oxytocin

    hormon, uvolňuje se u žen po stimulaci prsu (např. během kojení), dělohy a vagíny a v menší míře při doteku; má vliv na porod i na kojení

  • prolaktin

    hormon stimulující rozvoj mléčné žlázy během gravidity a laktaci po porodu

Diskuze k této stránce (38 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2022, 18.35

V prvním těhotenství jsem měla kapky mléka už od 5.měsíce, jsem zastánce kojení tak jsem byla ráda.

škoda mléka mám dost,ale bohužel si malý jen z bradavkou hraje a je líný aby tahal sice mi týdně přibírá 100g,ale ve 3,5 měsících má jen 4800g porodní váha byla 2900g.

Romanka40, 30. 10. 2019, 19.43

Hned po porodu se me nalevali prsa (u obou holek), je fakt, ze ted u druhorozene to je i bez bolesti bradavek

Martaaa

Martaaa, 13. 12. 2018, 12.14

U nás také naštěstí kojení nebylo problém, snad nebude ani teď.

Zuzule, 12. 12. 2018, 21.57

Kojeni je dar.

V007A, 12. 12. 2018, 20.56

Moc hezký článek. Já kojila dceru 3 roky a teď mám spunta 5 měsíců a doufám,že to bude taky tak dlouho.

Žofinka

Žofinka, 4. 6. 2018, 9.50

Je to skvělé, jak je to zařízené

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 18.17

U nás naštěstí kojení nebyl žádný problém , ani u jednoho dítěte

Furciferka

Furciferka, 8. 3. 2018, 18.14

Hlavne to nevzdat pri prvnich komplikacich.

Zuzule, 15. 12. 2017, 22.52

zajimavy clanek

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů