Vše, co potřebujete vědět o zápisu do školy

zobrazeno 6009×

Vložil(a): Adrianita, 28. 1. 2020 14.27  (aktualizováno 5. 4. 2024 14.17)

V dubnu předškoláky čeká zápis do školy. Co vše budete k zápisu potřebovat a jak se na něj připravit? Vše potřebné jsme pro vás shrnuly do článku.

Zápisy předškoláků na základní školu, tedy do 1.třídy, se konají každý rok v období 1.- 30.4. Zápis probíhá v rok nástupu do školy a každá škola si určí konkrétní termín. Termín vámi vybrané školy se dozvíte na webových stránkách základní školy. Zápisy se týkají všech škol, tedy i soukromých a církevních. Jestliže se nemůžete z jakýchkoliv důvodů dostavit k zápisu, informujte neprodleně sekretariát dané školy a zažádejte o náhradní termín. 

Kdy dítě musí k zápisu

Zákonný zástupce má povinnost přihlásit dítě k zápisu do školy, jestliže oslaví své 6. narozeniny před začátkem školního roku (tedy do konce srpna), a to i pokud zvažujete odklad školní docházky. Dále musí být zapsáno každé dítě, které již mělo docházku odloženou a je tedy starší 6 let.

Ve výjimečných případech lze k zápisu do školy přihlásit i mladší děti. Jedná se zejména o děti vyjímečně nadané, které dovrší 6 let v období září - prosinec. Pro zápis takového dítěte je třeba doporučení od školského poradenského zařízení (pedagogicko-psychologická poradna). Jestliže chcete zapsat dítě, které své šesté narozeniny oslaví v období od ledna do června, je třeba dodat nejen toto doporučení, ale i doporučení odborného lékaře. V případě předčasného nástupu je nutné, aby dítě bylo dostatečně vyspělé duševně i tělesně. Jestliže nemáte velmi nadané dítě, nástup do školy neuspěchejte a nechte dítě ještě rok doma nebo ve školce.

Mohu si vybrat jakoukoliv školu?

Zápis do školy je povinný, výběr konkrétní školy je však jen na vás. Můžete si vybrat školu, která se vám líbí. Přestože podáte několik přihlášek do škol, ne do každé vaše dítě musí přijmout. Školský zákon určuje, že ředitel školy je povinen přednostně přijmout děti, které mají trvalé bydliště ve spádové oblasti školy, nebo už v dané škole mají sourozence.

Po zápisu do školy je seznam přijatých žáků obvykle zveřejněn při vstupu do školy a na webových stránkách školy. Každé dítě je zapsáno pod číselným registračním kódem, který je i uveden v seznamu přijatých žáků. Nikde nejsou zveřejněna jména a další údaje.

Co budete k zápisu potřebovat?

Vždy si ze stránek školy zjistěte předem, jaké dokumenty jsou k zápisu třeba. Požadavky různých škol se mohou lišit. Zpravidla budete potřebovat rodný list dítěte a občanský průkaz zákonného zástupce pro doložení trvalého bydliště, cizinci mimo EU také cestovní pas. Někdy je třeba k zápisu přinést již vyplněnou Žádost k přijetí k základnímu vzdělávání. Dítě, které mělo minulý rok odklad, musí doložit rozhodnutí o loňském odkladu. Pokud teprve o odklad žádáte, pak si připravte žádost o odklad a doporučení pedagogicko-psychologické poradny včetně posudku odborného lékaře.

 

Chystáte se letos k zápisu s vaším předškolákem, nebo plánujte odklad? 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.31

dala jsem 2 synům odklad a věřím,že dám i těm dalším dvoum,je to lepší aspoň si prodlouží o rok to své dětství

jitka46

jitka46, 7. 5. 2020, 22.17

Nás se to naštěstí netýká. A jsem zvědavá, jak to bude v září.

Kateřina Fárová, 3. 5. 2020, 20.22

To už máme náhodou za sebou.

DB, 12. 2. 2020, 20.12

Letos jde dcera také. Ještě se rozhoduji mezi 2zs co máme blízko. Chystám se tam jít podívat jak se mi to bude zamlouvat. Bohužel obě jsou velké, více by se mi líbila menší s osobním přístupem.

jancaan, 5. 2. 2020, 21.44

Taky nás to letos čeká. Docela mě překvapilo kolik rodičů u nás chce pro sve dítě odklad..

dasza, 7. 2. 2020, 6.28

Všichni chtějí odklad.pac dečka SOU prostě nevyzrale..ale oni se budou tlouct do hlavy..páč další rok.v ms je pěkná nuda.otrava a nic jim to nedá..zlatý nultý ročníky..takže já cou všechny do nultaku než aby měl odklad..

jancaan, 10. 2. 2020, 16.47

Nulty ročník je kombinace školky a školy? Nemám zatím o tom info, na den otevřených.dveri teprve pujdu

dasza, 10. 2. 2020, 17.24

Je to škola..je tam méně žáků Víc se jim věnují..víc spolupracují s logopedy atd....je tam daleko pomalejší tempo než v první třídě ..a jo.je to taková příprava na první třídu..

patricia077

patricia077, 4. 2. 2020, 14.24

Jj chystáme a už mám asi i vybranou školu .-) i když váhám trochu mezi dvěma, ale teď už se dost přikláním

dasza, 3. 2. 2020, 17.54

Bohužel musí tam..ale chtěla by odklad..a já taky..akorát to prostě nejde..jen tak že nechce do školy dávat odklad...to bych mohla odklad dávat třeba do 15;)))

patricia077

patricia077, 4. 2. 2020, 14.23

Buď v klidu holka nechce ani letos ani vloni, když šli její kamarádi, ale letos by už fakt měla v sedmi letech , ale povídala mi, že do školy nechce, že si myslí, že je škola na....

dasza, 4. 2. 2020, 17.04

Tak dečka ani odklad mít nemůžou.nemaji proc.vse umi...ale školu nesnáší..takže tam nechtějí a nechodí rádi..ale život je pes..tak musi

dasza, 4. 2. 2020, 18.13

A proč měla odklad??

patricia077

patricia077, 4. 2. 2020, 20.01

Neměla odklad je podzimní akorát šli kámoši ze školky co měli šest v létě a ona s nimi jít prostě nechtěla ani kdyby mohla 😂 stačí že je potkává na bruslení ve skautu apod ale nechce jít ani letos a taky vše umí i to co nemusí 😂ale nevím proč do skoly nechce aniž o ní něco ví upřímně kdybych já ji vyprávěla zážitky z první třídy tak nepůjde nikdy

dasza, 4. 2. 2020, 21.03

Říkala.jsem si že je podzimní..že odklad neměla..je jde normálně.....jen sem si nebyla jistá... Ehm.klul.ma doma plány na výbuch školy a učitelku kreslí jen na hřbitově pod drnem....😂má štěstí že ma za matku mě..taky školu nenávidím😂😂😂😂

patricia077

patricia077, 4. 2. 2020, 21.41

Chudák učitelka 😂😂no holku právě nemotivovalo ani to že jsem ji řekla že půjde na školu kde má kamarády ale výbuch zatím neplánuje 😂😂

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů