RECENZE: Právní rádce pro těhotné a maminky (KURZ)

zobrazeno 6115×

Vložil(a): Jana N., 11. 5. 2016 20.48

Plánujete rodinu, jste těhotná nebo už jste doma na mateřské nebo rodičovské dovolené? Jako rodiče máte nárok na spoustu peněz od státu. Jak na ně dosáhnout? Prošla jsem si online kurzem Právní rádce pro těhotné a matky. O tom co se mi líbilo či nelíbilo, jaké jsou výhody a nevýhody kurzu, se dozvíte v článku.

Stejně jako já si určitě kladete spoustu otázek, na co a na kolik peněz máme v těhotenství a následně na mateřské či rodičovské dovolené nárok. Měla jsem možnost shlédnout kurz s názvem Právní rádce pro těhotné a matky, který vede profesionální personální manažerka a zároveň těhotná maminka.

Kurz obsahuje 16 videí na různá aktuální témata. Videa jsou poutavá a témata jsou rozebrána do podrobností. Jediné, co mi občas vadilo, je projev paní lektorky, která je podle mě místy až přehnaně zapálená, ale to je můj osobní dojem a nemusí tak rozhodně působit na každého. Celkově se mi kurz jeví jako přínosný. Pojďme si teď jednotlivá témata přiblížit.

Hledání práce

Dozvíte se, jak si vybrat vhodného zaměstnavatele, když plánujete za pár let miminko. Jestli nabízí benefity, které by se vám mohly v budoucnu hodit, jako například flexibilní pracovní dobu nebo firemní školku. Pokud plánujete rodinu, dejte si pozor při výběru zaměstnání na pracovní poměr na dobu určitou. Po skočení mateřské či rodičovské byste se už neměla kam vrátit.

Všeobecně se ví, že se při pohovoru zaměstnavatel nesmí ptát na rodinu. Mě ale hodně překvapilo, jaké používá různé kličky, aby se podstatnou věc stejně dozvěděl. Jako například: „Dobrý den, slečno Nováková… Slečno nebo paní? Abych neurazil.“ A hned ví, jestli jste vdaná nebo svobodná. Nebo: „Kde se vidíte za tři roky?“ apod.

Výpověď

V kurzu se také dozvíte, kdy vám může zaměstnavatel dát výpověď. Pokud zjistíte, že jste těhotná ve zkušební době, nechte si své tajemství pro sebe, než vám zkušební doba skončí. Výpověď ve zkušební době můžete dostat bez udání důvodu. Taky si dejte pozor na smlouvu na dobu určitou. Pokud dojde k zániku zaměstnavatele, budete si muset hledat novou práci také.

Mateřská a rodičovská dovolená

Děti stojí spoustu peněz. Nepřipravte se o peníze, které vám zaplatí stát. Nejdříve 8 týdnů a nejdéle 6 týdnů před porodem nastupujete na mateřskou dovolenou, která trvá 28 týdnů. Peníze budete dostávat od České správy sociálního zabezpečení a dávka se vypočítává ze 70 % z denního vyměřovacího základu. Překvapilo mě, že i muž může jít na mateřskou dovolenou. Myslela jsem, že se se ženou může vystřídat jen na rodičovské dovolené. Pokud jste studentka, nepracující nebo máte o hodně nižší plat než váš manžel, může jít na mateřskou on. Ale až po skončení šestinedělí.

Rodičovská dovolená je pro všechny 220 000 Kč a vyplácí ji Úřad práce. Je na vás, jestli si zvolíte dvouletou variantu, pokud na ni máte dostatečně vysoký příjem, nebo tříletou variantu. Můžete si zvolit být doma i čtyři roky. Ale pozor, zaměstnavatel vám musí držet místo jen tři roky. Čtvrtý rok můžete nastoupit na neplacené volno, které vám však nemusí zaměstnavatel povolit. Pokud jste si neplatila před nástupem na rodičovskou pojistné, pak musíte nastoupit automaticky na čtyřletou variantu.

Práce během mateřské a rodičovské dovolené

Jste na rodičovské dovolené, ale jste aktivní a chtěla byste částečně pracovat? Můžete. Můžete pracovat při mateřské i rodičovské dovolené. Při mateřské nemůžete vykonávat jen tu práci, za kterou pobíráte příspěvek na mateřství. Na rodičovské dovolené můžete pracovat bez omezení. Jen dítě mladší dvou let může být v jeslích či školce nejvýše 46 hodin měsíčně. Pokud máte hodné hlídací babičky nebo chůvy, jste bez problémů. Jste OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná)? Ani vy nemusíte rušit svou živnost. Práci však nesmíte vykonávat vy, ale jen vaši zaměstnanci.

Jste-li vynalézavá a máte-li spoustu nápadů (jako naše zakladatelka webu ProMaminky.cz :-) ), dejte se na podnikání. Během tří let na rodičovské dovolené máte spoustu času.

Návrat do práce

Mě nejvíce zaujalo téma, které se mě momentálně nejvíce týká. Za rok a půl mě čeká návrat do práce. Jak se na něj připravit? Změna ze stereotypu na rodičovské bude veliká. Nezapomeňte nejméně tři měsíce předem kontaktovat zaměstnavatele, že se chcete vrátit a domluvit se na podmínkách. Aspoň půl roku před nástupem obruste cizí jazyky, zjistěte si, jestli nejsou ve firmě nějaké změny. Pokud jste to dosud neudělala, začněte pracovat i na svém vzhledu, ať se při pohovoru cítíte sebevědomě. Práci začněte hledat alespoň půl roku před koncem rodičovské.

Chcete se vrátit na své původní místo? Zaměstnavatel vám musí nabídnout práci podle pracovní smlouvy. Víte, že vás zaměstnavatel nesmí poslat bez vašeho souhlasu na služební cestu, pokud máte malé dítě? Stejně tak vám musí vyhovět, požádáte-li ho o kratší pracovní dobu.

 

Kurz se mi velmi líbil, jediné co mi tam chybělo, bylo zmínění rizikového těhotenství. Co dělat, abyste nepřišla o peníze a jak je to potom s výpočtem mateřské dovolené a proplacením dovolené.

Možnost projít si tímto kurzem máte i vy. Během jedné hodiny se dozvíte informace, které byste jinak vyhledávala celé týdny. Na závěr kurzu si udělejte test, zakončený certifikací. Nikdy nevíte, kdy se vám takový certifikát bude hodit. Kurz je zdarma na www.seduo.cz - Právní rádce pro těhotné a matky.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 23. 6. 2023, 9.41

Doporučuji také společnost ochrana-zamestnance.cz/ která se stará o lidi, kterým na stole přistála třeba neoprávněná výpověď. Já sama jsem si tohle vyřešila sama, ale mám kolegyni, která se fakt hodně bránila tomu, aby nemusela odejít z práce. Dobré peníze, dobré podmínky, nemusela dojíždět, ale šéf prostě dělal všechno proto, aby ji po těhotenství vyhodil.

fakt super informace

Minnie, 26. 11. 2020, 14.28

Velmi užitečné informace.

Žofinka

Žofinka, 27. 6. 2018, 9.59

Tak to bych nečekala, že jsou zaměstnavatele tak vynalézaví

Zdeňka S., 25. 5. 2018, 18.00

To se vždycky hodí, dobré vědět

mckvak, 11. 8. 2017, 10.23

potrebne informace. super!

mckvak, 9. 8. 2017, 7.14

Sikovne informace

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 13.50

zajímavé a některé informace i nové, děkuji

Fuga

Fuga, 14. 2. 2017, 9.04

díky za informace, některé pro mě byly nové

Aliisha

Aliisha, 17. 12. 2016, 20.58

Pěkně sepsané. Já se v těhle věcech moc neorientuji.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů