Práce v těhotenství, zdraví matky i miminka

zobrazeno 10974×

Vložil(a): Estrela113, 26. 10. 2015 23.40

Máte to potvrzené černé na bílém - čekáte miminko. Výborná zpráva pro vás, pro manžela či partnera, pro rodinu. Začínáte se těšit, plánovat, vybírat jméno, nakupovat a zařizovat. A pak vás napadne ještě jedna otázka.. jak to bude dál se zaměstnáním? V tomto článku se zaměříme na to, do kdy je vhodné pracovat a jaké práce nejsou pro těhotnou ženu vhodné.

Většina budoucích maminek nastupuje na mateřskou dovolenou šest až osm týdnů před plánovaným termínem porodu tj. ve 32 – 34. týdnu těhotenství. Pokud ale lékař stanoví rizikové těhotenství, odchází těhotná žena z práce ještě dříve. 

Do kdy je vhodné v těhotenství pracovat?

U bezproblémového těhotenství je z lékařského pohledu na místě odejít na mateřskou dovolenou 2 měsíce před porodem. Právě v době od 32. týdne těhotenství dostávají pořádně zabrat svaly, páteř a klouby. Také oběhový a dýchací systém a některé další životně důležité orgány musí podávat nejvyšší výkon. Poslední dva měsíce před termínem porodu jsou obdobím, kdy by si žena měla odpočinout, kdykoliv pocítí únavu a jen málokterý zaměstnavatel má možnost toto zprostředkovat. A pokud budu čerpat z vlastní zkušenosti, tak vím, jak malá je schopnost soustředění se na práci právě v tomto období. Takže setrvání v zaměstnání nemá většinou žádný smysl a ani přínos pro kteroukoli ze stran.

Jakou práci by těhotné ženy neměly vykonávat?

Na tuto otázku dává odpověď zákoník práce, v paragrafu § 150 odst. 2, kde se uvádí, že „Ženy nesmějí být též zaměstnávány pracemi, které ohrožují jejich mateřství.“  Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou č. 288/2003 Sb stanovilo práce a pracoviště, které jsou zakázány ženám, které kojí, těhotným ženám a matkám do konce devátého měsíce po porodu. § 150 odst. 3 pak uvádí, že: „Těhotná žena nesmí být zaměstnávána též pracemi, které podle lékařského posudku ohrožují její těhotenství ze zdravotních příčin tkvících v její osobě.“

Pokud bych předchozí odstavce shrnula, těhotná žena nesmí vykonávat těžkou práci, při které se zvedají těžká břemena nebo je jinak výrazně fyzicky namáhavá. Sem patří i práce, kde například musí dlouho stát, je vystavená otřesům, vibracím, hluku a prachu. Pro těhotné je také zcela nevhodná práce v provozu s chemickými látkami / infekčními materiály, které mohou ovlivnit vývoj plodu. A také práce, při které nemá možnost změnit polohu těla, kdykoli to její stav vyžaduje.

Převedení na jinou práci

Jestliže jste dříve vykonávala práci, která je těhotným zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje vaše těhotenství, máte právo na dočasné přeřazení na jinou práci, která je pro vás momentálně vhodná. Jako těhotná máte mimo jiné také právo na přeřazení z noční práce na denní, pokud o to sama požádáte. Zaměstnavatel by vám měl navíc zaručit stejnou výši výdělku jako na pozici předchozí (Zákoník práce, § 153 Převedení na jinou práci).

A co práce z domu?

Pokud Vás vyčerpává dojíždění do práce, kolektiv, pracovní podmínky nebo obdobné záležitosti a vaše práce vás přesto baví, může být zbytečné žádat o rizikové těhotenství. Zkuste svému šéfovi navrhnout formu spolupráce z domu. Může to být výborný kompromis, ze kterého budete čerpat benefity jak vy, tak váš zaměstnavatel. Vy budete pracovat v klidu a pohodlí vašeho domova a i nadále budete odvádět práci, která je po vás vyžadována a v kvalitě, na kterou je šéf zvyklý. Bohužel i v dnešní době moderních technologií a smýšlení ne všichni zaměstnavatelé práci z domu umožňují nebo tolerují. A také ne pro všechny profese je tento postup použitelný.

Poskytnutí placeného volna

Pokud vás váš zaměstnavatel nemá možnost převést na jinou, vhodnější práci, máte nárok na poskytnutí placeného volna. Dochází totiž ke vzniku překážky v práci na straně zaměstnavatele. Těhotná zaměstnankyně má tak nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

Těhotenství není nemoc

Těhotenství je zcela přirozeným obdobím v životě ženy. Pokud je z lékařského pohledu vše v pořádku a máte práci, která neohrožuje zdraví vaše ani miminka, není důvod v zaměstnání nepokračovat až do 32. či 34. týdne těhotenství. Já jsem díky pochopení své šéfové, možnosti pracovat z domu a flexibilitě pracovní náplně, pracovala u obou těhotenství až takřka do porodu. A vnímám to stále velmi pozitivně.

Ovšem nic se nemá přehánět, těhotenství je velmi dynamický proces, u kterého vzniká velmi křehká rovnováha mezi zdravím a možností rychlého zvratu v riziko nebo nemoc. Proto by každá těhotná nastávající maminka měla pečlivě zvážit všechna rizika související s jejím zaměstnáním, konzultovat je s lékařem a zaměstnavatelem a neriskovat zbytečně. Cena, kterou by mohla zaplatit, by byla až příliš vysoká. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 30. 8. 2022, 12.13

Nedávno jsem se dozvěděla od svého lékaře, že jsem ve druhém měsíci těhotenství. Musela jsem to nahlásit ve svém zaměstnání, kde jsem hned přešla na home office, jelikož mohu vše řešit online. Moje nadřízená mi dala za úkol sehnat nějaké místo na teambuilding pro naše zaměstnance, a tak jsem našla výbornou firmu na stránkách https://firmsport.cz/, která se těmito akcemi zabývá.

lenicka.pisnicka.93, 9. 4. 2022, 16.20

Já jsem v těhotenství moc dlouho nepracovala, protože rizikový. A navíc jsem měla fakt špatného šéfa, který na mě valil zbytečně moc práce ve skladu. Přitom původní domluva zněla trochu jinak. Ale to je jedno. Nicméně už během těhotenství jsem na webu https://cz.jobimi.com/prace/most/ hledala práce Most a okolí. Prostě jsem se tam nechtěla vrátit, když k tomu přistupoval opravdu hodně nekorektně.

mistryne.sveta, 10. 2. 2022, 8.43

Se mnou při těhotenství zaměstnavatel tak vydrbal, že jsem pak šla dělat jinam. Protože část manželovy rodiny pochází z Polska a on tam taky pracuje, tak jsem procházela nabídky práce v Polsku na https://www.hitpraca.pl a nakonec jsme se tam úplně přestěhovali. Myslela jsem, že to nezvládnu, ale pracovní kolektiv mě přijal fakt velmi pozitivně. Ale je pravda, že jsem neměla problém s jazykovou bariérou. To udělalo opravdu hodně.

v těhotenství jsem pracovala furt,jako pokladní.

Drahoslava Nožičková, 21. 12. 2020, 22.44

Já myslím, že není problém samotná práce, ale zvládání stresu. Je potřeba si nastavit hranice a umět říct ne, když jsou věci nad vaše síly. Já si v těhotenství přivydělávala brigádně během prvních pár měsíců, jelikož jsme to finančně úplně nezvládali. Brigádu jsem si našla na https://www.hitprace.cz/ - je tam plno zajímavých nabídek, tak kdyby někdo potřeboval, doporučuju mrknout

Minnie, 15. 9. 2020, 19.19

Těhotenství není nemoc, ale proč si ho neužít v klidu. Já měla každé těhotenství rizikové kvůli mému zdr.stavu, takže od začátku doma a klid. U prvního jsem si to užívala, u druhého a třetího jsem už byla na rodičáku se starším.

jitka46

jitka46, 13. 5. 2020, 23.28

V kanceláři to bylo naštěstí všechno v pořádku.

lucie25987, 15. 6. 2019, 5.13

Já jsem byla v práci celé těhotenství. Rok před tím, než jsem otěhotněla, jsem si našla nové zaměstnání na https://www.airjobs.cz/ a práce mě bavila, tak jsem nechtěla hned odcházet na neschopenku. Naštěstí mi bylo dobře, takže nebyl problém. Po mateřské jsem se do stejné práce znovu vrátila.

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 16.22

Janormalne pracovala, necítila jsem nějaké omezení

Zdeňka S., 25. 5. 2018, 14.07

No já jsem šla na neschopenku celkem brzo. Kvůli velkým křečovým žilám jsem nesměla dělat dvanáctky..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů