OSVČ a peněžitá pomoc v mateřství

zobrazeno 1923×

Vložil(a): NikolaJ, 15. 4. 2019 21.23

Máte již založenou živnost nebo teprve o podnikání přemýšlíte? Jaká pravidla vlastně platí pro podnikatelky, které se rozhodnou mít dítě? Mají OSVČ nárok na peněžitou pomoc v mateřství?

Platíte nemocenské pojištění? Pak máte na PPM nárok

Účast na placení nemocenského pojištění je u OSVČ zcela dobrovolná. Aby vám vůbec vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musíte ho platit alespoň 270 dnů v posledních dvou letech. Pokud tomu tak není, nárok na tuto dávku nemáte a stát vám začne vyplácet rovnou rodičovský příspěvek, jehož výši si určíte sama.

OSVČ a peněžitá pomoc v mateřství

A jak je to s podnikáním na mateřské dovolené? Pokud pracujete jako OSVČ po celou dobu a peněžitá pomoc v mateřství (PPM) se vám vypočítává z nemocenského pojištění, které jste odvedla jako OSVČ, pak během pobírání této dávky nesmíte osobně vykonávat samostatně výdělečnou činnost. Nic ale nemusíte přerušovat nebo dokonce ukončovat. Pokud vás v byznyse pod dobu pobírání PPM někdo zastoupí, je všechno v pořádku.

Začněte podnikat až během mateřské a o příspěvek nepřijdete

V případě, že jste až doposud pracovala jako klasický zaměstnanec a PPM se vám vypočítalo z dávek nemocenského pojištění, které jste státu odváděla během pracovního poměru, pak klidně můžete začít podnikat jako OSVČ a o dávky rozhodně nepřijdete, i když budete činnost vykonávat během jejich pobírání. I z tohoto důvodu je výhodné, pokud začnete podnikat na mateřské. Určitý příjem máte jistý a nic moc vlastně neriskujete.

Nahlaste živnost jako činnost vedlejší

Jakmile si živnost budete zakládat v okamžiku, kdy pobíráte příspěvek, nezapomeňte ji nahlásit jako činnost vedlejší. V takovém případě budete oproštěná také od placení zdravotního a sociálního pojištění. Musíte ovšem splnit zákonem stanovenou podmínku, že váš příjem nepřesáhne částku 78 476 Kč (pro rok 2019).

Jak založíte společnost rychle a nekomplikovaně?

Samotné založení společnosti je pak velmi jednoduché a nabízí se vám hned několik možností, jak na to. Založit s.r.o. si můžete buď svépomocí nebo využijte službu založení společnosti na klíč. Jak to funguje? Pouze vyjádříte svou představu o firmě a zprostředkovatel se již o všechno postará místo vás. Nemusíte shánět notáře ani vyřizovat nic na úřadech. Navíc za novou firmu jednáte zhruba za 5–10 dní, což vám oproti založení svépomocí ušetří zhruba tři týdny čekání. S firmou na prodej ušetříte dokonce ještě víc času a podnikáte už za 24 hodin.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Monika8989, 28. 3. 2024, 4.08

Souhlasím, že je potřeba najít spravedlivé řešení, které by zajistilo alespoň částečnou finanční kompenzaci pro OSVČ v době rodičovství. Mateřství představuje pro ženy podnikatelky enormní výzvu. Kromě péče o dítě musíme řešit i komplexní administrativu a provoz našich firem. V takovém období je finanční podpora od státu nezbytná. Nedávno jsem si objednala firmu na internetových stránkách https://webmailshop.eu/, která mi vytvořila eShop na míru, se kterým se mi daří ještě lépe.

lucie25987, 5. 11. 2023, 21.27

Pěkný článek. Já mám jedno dítě už ve školce, ale o druhém taky uvažujeme. Nevím, ale , kdy to bude, protože jsem před půl rokem začala podnikat a chci firmu nejdřív pořádně rozjet, než budu zase doma. Založení OSVČ pro mě nebylo jednoduché a sama bych to určitě nezvládla. Nechala jsem si hodně věcí udělat od https://sidlofirmypraha5.cz/sluzby/zalozeni-osvc , takže jsem to měla bez práce, ale zase mě to stálo peníze, takže je to prašť jak uhoď. Pořád jsem tak nějak na nule, tak je to pro mě depresivní, ale nevzdávám se.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 11.37

podnikán už ani omylem.min rok se manžel v podnikání spálil.. a to je instalatér.

naseivanka, 3. 10. 2020, 22.35

O podnikání jsem uvažovala delší dobu. Bála jsem se udělat první krok, a tak jsem se ještě před založením živnosti vyzbrojila s kvalitním webem. Nechtělo se mi vytvářet žádné kouzelné texty, a tak jsem zakázku zadala firmě https://kvalitneseo.cz/ Tak výborný výsledek za celkem nízký peníz jsem nečekala.

Nina Červenková, 12. 5. 2020, 19.19

Moc zajímavý článek. Díky mockrát. Právě nad tím založením s.r.o. jsem také jednu chvíli uvažovala. Nakonec z toho ale sešlo. Nicméně teď přemýšlím nad jinou věcí. Ráda bych se totiž stala dobrovolným plátcem DPH. Koukala jsem totiž, že to nabízí hned celou řadu výhod. Mimo to to není až tak složité, vše se dá zařídit například přes https://www.platce.cz/

novaklen, 28. 11. 2022, 20.52

Já nevím no. Já bych s rozjezdem podnikání být vámi počkala. Podle mě na to současná doba není úplně vhodná. Nedávno jsem někde četla, že letos se založilo nejméně živností za posledních 10 let. To o něčem vypovídá. Ona by vás také mohla velice rychle potkat likvidace s.r.o. a to není nic příjemného. Víc se o tom dá dočíst třeba tady: https://www.konecpodnikani.cz/

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 14.44

Možná dobré, že jsem zaměstnanec:-)

Fuga

Fuga, 20. 5. 2019, 17.17

Tak to jsou zajímavé tipy

evaevik

evaevik, 17. 5. 2019, 0.50

zajímavý článek

patricia077

patricia077, 19. 4. 2019, 13.04

Něco vím něco jsem se teď dozvěděla

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů