Na co všechno máte v nemocnici nárok?

zobrazeno 16302×

Vložil(a): dáša, 12. 7. 2016 22.16

Rodiče jsou nositelé práv a povinností ve vztahu k dítěti. V prvé řadě jsou zákonnými zástupci dítěte a mají tak právo činit za dítě právní úkony, ke kterým není samo způsobilé. To se týká i rozhodování o zdravotní péči. Pojďme si připomenout, na co všechno jako zákonní zástupci našich dětí máme právo a co nám často nemocniční personál odpírá.

Být se svým dítětem celý den

V naší zemi je praxe taková, že to, co vám dovolí v jedné nemocnici, vám nemusí dovolit v druhé (například pobyt na JIP nebo noční pobyt na oddělení). Rodič dítěte nebo jiná blízká osoba jsou vždy na oddělení přijímáni jako tzv. „průvodci dítěte“. Tito „průvodci“ u dítěte do šesti let věku mají právo na potvrzení o pracovní neschopnosti a pobyt za ně hradí zdravotní pojišťovna. Mají právo být s dítětem přímo na lůžkovém oddělení nebo na oddělení docházet z ubytovacích prostor, které jsou součástí tohoto zařízení.

O přijetí rodiče jako „průvodce“ však vždy rozhoduje lékař v závislosti na aktuálním zdravotním stavu dítěte. Praxe je ale jiná! Lékař se většinou rozhoduje na základě volné kapacity a provozních podmínek nemocnice. Zákon však bere v úvahu pouze zdravotní stav dítěte. Pokud vám tedy lékařem není pobyt indikován, pak vám nevzniká ani nárok na lůžko, ani na potvrzení o pracovní neschopnosti. I přesto, že vám nevznikne nárok na lůžko a stravu jakožto doprovodu dítěte, pořád máte právo být nepřetržitě s ním. Toto platí až do osmnácti let jeho věku. Rodiče nejsou návštěva, ale zákonní zástupci dítěte a jeho právo na přítomnost rodičů platí nepřetržitě bez ohledu na návštěvní hodiny nebo denní či noční dobu.

Právo dítěte a rodičů na bezprostřední nepřetržitý kontakt je zakotveno v Listině základních práv a svobod a rodiče je možné oddělit od dítěte jen na základě rozhodnutí soudu.

Pokud vás nemocniční personál vykazuje, nedejte se! Často jde pouze o to „kdo s koho“ a pokud to rodič nevzdá a nenechá se přesvědčit argumenty zdravotníků o tom, že s dítětem „nemůže“ zůstat, pak si rodič dokáže prosadit svou.

Zájem dítěte musí být vždy na prvním místě! Mezi tyto zájmy lze zařadit například urychlení a zlepšení zdravotního stavu, psychická podpora, posílení důvěry mezi rodiči a zdravotnickým personálem a lepší zvládnutí následné péče o dítě doma. Proto by se mělo rodičům dostat povzbuzení, aby s dítětem v nemocnici zůstali.

Pobyt doprovodu dítěte staršího šesti let je hrazen z pojištění jen se souhlasem revizního lékaře.

Výběr zdravotnického zařízení

Jako rodiče máte právo zvolit si, v jakém zdravotnickém zařízení dojde k zákroku. Samozřejmě toto nejde u akutních zákroků, ale u plánovaných operací si můžete zvolit jakoukoliv nemocnici v České republice. Můžete si tedy dopředu zjistit, kde vyjdou vašim požadavkům vstříc. Nemáte však nárok si zvolit, do které nemocnice vás zdravotnická služba zdarma dopraví. Automaticky budete odvezeni do nemocnice, která je neblíže nebo kterou určil váš lékař. Pokud budete trvat na převozu do vzdálenější nemocnice, musíte uhradit rozdíl mezi původním a vámi vybraným zařízením, včetně cesty zpět.

Zkopírování zdravotnické karty

Zdravotníci jsou povinni umožnit vám nahlédnutí do vaší zdravotnické karty (samozřejmě za jejich přítomnosti). Také můžete požádat o výpis, opis nebo kopii této dokumentace. Jako zákonný zástupce vašeho dítěte máte na vše zmíněné nárok i u zdravotní dokumentace dítěte.

Informace o stavu pacienta nejsou tajné

Lékař je povinen vám srozumitelně vysvětlit váš zdravotní stav. Toto platí i pro výsledky z vyšetření. Měl by s vámi podrobně probrat léčbu i její možná rizika a nevýhody. Také si můžete zvolit osoby, které budou informovány během pobytu v nemocnici o vašem zdravotním stavu. Tyto osoby můžete kdykoliv změnit.

I dítě má právo na to vědět, jaký je jeho zdravotní stav a to přiměřeným způsobem vzhledem k věku a úrovni jeho rozumového chápání.

Odmítnutí léčby

Pokud máte s jakýmkoliv zdravotnickým úkonem nebo léčbou vás či vašich dětí „problém“, můžete je odmítnout. Výjimka je pouze u osob, které ohrožují sami sebe nebo své okolí. Případně pokud je osoba v bezvědomí a nemůže dát k úkonu souhlas.

Máte alergii?

Vždy nezapomeňte seznámit ošetřujícího lékaře i ošetřující sestru s tím, že vaše dítě má nějakou alergii. Ať už se jedná o alergii lékovou, potravinovou nebo jinou. Pokud si nejste jistí, zda podaná strava tuto potravinu neobsahuje, můžete požádat o konzultaci se sestrou nebo nutričním terapeutem. Informujte personál i o užívaných lécích a dietě. Zvláště pokud se personál mění, musíte je raději upozornit znovu.

Co si vzít s sebou a na co nezapomenout při odchodu z nemocnice?

Při příjmu do nemocnice je požadován průkaz totožnosti zákonného zástupce a průkaz pojištěnce – dítěte. V případě hospitalizace doprovodu dítěte také průkaz pojištěnce doprovodu. Na webových stránkách nemocnic se můžete předem informovat, jaké dokumenty a osobní věci vzít s sebou.

Při propuštění požadujte propouštěcí zprávu, včetně dalšího léčebného postupu pro registrujícího lékaře. Informujte se o potřebě kontrol v případě dobrého zdravotního stavu, ale i v případě zhoršení. Dětský pacient má nárok na vybavení léky na tři dny, stejně jako dospělá osoba.

Maminky, chcete se lépe orientovat ve zdravotnické legislativě? Stáhněte si užitečnou publikaci Rádce pacienta, která je volně ke stažení na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví České republiky. Tato publikace má sloužit všem osobám, zejména pak starším občanům nebo rodinám s dětmi. A nebo můžete, stejně jako já, čerpat mnoho užitečných informací ze stránek www.ferovanemocnice.cz.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
7

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

pár věcí,je pro mě novinka

Minnie, 3. 1. 2021, 18.59

Díky za užitečné informace na mě to jednou zkoušeli, to byla nejstarší dcera půlroční miminko, plně kojená, měly jsme být v nemocnici 2 noci na pozorování kvůli cystám na mozku během těhotenství. Nic neplánovaného. A při příjmu na mě vyrukovala doktorka, že pro mě nemají postel. Že ve dne mohu být s dcerkou, ale v noci jít na jiné oddělení. Řekla jsem okamžitě že neexistuje, je v noci kojená, nenechám ji v cizím prostředí samotnou. A že teda jedem do krajské nemocnice. Jak to doktorka slyšela, najednou zavolala sestrám a postel pro mě byla. Jen se musela převézt z jiného pokoje do našeho. Njn, kdo chce, najde způsob

Romanka40, 28. 11. 2019, 4.46

Treba o tech lecich jsem nevedela. Navic na nekterych oddelenich pozadu aby pri hospitalizaci jste leky meli vlastni

Žofinka

Žofinka, 23. 6. 2018, 3.36

Něco je pro mě novinka

Zdeňka S., 25. 5. 2018, 18.01

Skvělé, něco jsem vůbec nevěděla

mckvak, 10. 7. 2017, 12.35

Dobre vedet

L.janicka.l

L.janicka.l, 17. 5. 2017, 22.24

Hodi se to vedet, ale doufam ze to nebudu potrebovat

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 11.16

je dobré to vědět, ale doufám, že nepoužiji v praxi

jitka46

jitka46, 13. 5. 2020, 23.27

V to také doufám. Pobyt dítěte v nemocnici je má noční můra.

Fuga

Fuga, 15. 2. 2017, 11.54

díky za informace, byla jsem se synem na chirurgii na Bulovce a žádný problém, můžu pět jen chválu. Dokonce mi sestřičky i nabídli, že kdybych měla hlad, mají železnou zásobu na sesterně a když jsem se šla vykoupat, tak malého v klidu pohlídaly

Aliisha

Aliisha, 17. 12. 2016, 20.57

Některé informace jsou pro mě nové. Pěkný a přehledný článek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů